RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA

• Začetnik teme Začetnik teme vorki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
da, vazno je da zivimo u drzavi u kojoj je visoko razvijena svest o zajednickom pretku sa majmunom... vrlo pohvalno i vrlo inspirativno...

Ja potpuno razumem pripadnika avramske religije, koji je od malih nogu kljukan idejom da je njegov bog stvorio vaskoliki svemir i svu prirodu da služe njegovoj slici na Zemlji, da se nalazi uvređenim idejom da je nastao ne od metafizičke ideje koja ga nadilazi, već procesom evolucije.
Isto tako reaguju sedmogodišnjaci kada shvate da deda Mraz ne postoji. :hahaha1:
Reč je o detinjoj narcisoidnosti, nerazumevanju bilo čijih potreba osim sopstvenih.

"biblijski pojas" nije idealan ni malo... ali mi se svidja izucavanje kreacionizma..

Jedan od razloga zobg koga je "biblijski pojas" takav kakav je, između ostalog, je i stvaranje i izučavanje kreacionizma. ;)

strasno!:roll: godinama se oporavljamo od tog "teskog udarca" koji nam je zadala ta zena...:roll:

Evo, na primer, ti braniš njenu politiku, koja je u ovom trenutu stara nepunih pet godina.
Dakle, težak udarac od koga se oporavljamo godinama, lepo si napisao, iako si imao sarkazam na umu. ;)

strasno!!!! ma, to nema nigde! Ili pak ima? Mozda u nekim zemljama EU? Mozda u USA? ma, u stvari pusti njih, to su sve teske zabiti i zatucana drustva...:roll:

Prvo, SAD jesu veoma zatucana zemlja, u smislu zatucanosti većine njenih stanovnika i zatucanosti njenih političkih vođa.
Drugo, to što neke zemlje EU nisu zatucane, ne znači da su svi njihovi zakoni, a naročito njihovo školstvo bolji nego naši (u odnosu na period pre Bolonjske deklaracije i uvođenja veronauke i građanskog prava u škole).

ma, poucavanje vere u staroslovenski panteon bi nas izbacilo u sam evropski vrh! vrh cirkuzanata!

Da li sam ja zagovarao uvođenje isključivo stara srpske vere u veronauku? Nisam.
Samo sam protiv toga da se veronauka predaje iz ugla pravoslavlja, u smislu da izučava samo pravoslavlje i pravoslavne poglede na druge religije, po pravilu avramske.

to je stvar metodike nastave, a ne "ooo-ruk" zakljucaka..

Pa su engleski jezik i računari na "ooo-ruk" izbačeni. :roll:

strasno!:roll:
S obzirom da se obe zasnivaju na veri, u cemu je problem da se izucavaju uporedo?:dontunderstand:

Pa, prvo je problem što se samo kreacionizam zasniva na veri, a pri tome, taj isti kreacionizam nije naučna teorija. Dalje, kreacionizam daje relativna objašnjenja u zavisnosti od religije, odnosno denominacije koja ga koristi.
Teorija evoulucija se zasniva na znanju, i ista je za svaku denominaciju, odnosno religiju, odnosno za svakoga.

gorim od zelje da procitam koje su to odredbe Ustava prekrsene, koji zakoni i koji clanovi tih zakona su povredjeni...

O slobodi veroispovesti. :rtfm:

ma sigurno! hajde navedi primer americkog predsednika koji je smeo da izjavi da ne veruje da je Bog stvorio svet.

Tomas Džeferson, treći predsednik SAD, u periodu 1801. - 1809. godine. :bye:
Vidi "Džefersonovu bibliju".
Iako je tvorac i potpisnik "Deklaracije o nezavisnosti", iz njegovih pisama i drugih dela se jasno vidi da je njegova verzija hrišćanstva bila umnogome drugačija nego neke određene denominacije i da je obuhvatala samo delove Novog zaveta.

Verujem da je Bog tvorac Univerzuma i zivota.

Znaš li ti uopšte šta je kreacionizam kada se za isti zalažeš?
Raspitaj se malo, ukoliko te nisam pogrešno procenio, brzo ćeš shvatiti dve stvari:
1. nema nikakve veze sa tvojom verom niti denominacijom
2. kreacionizam je sredstvo zaglupljivanja lakovernih

Nego, druga stvar me zanima: ti postujes staroslovenske bogove? i verujes u evoluciju? daj malo to objasni? sta su radili ti tvoji bogovi? jesu li i oni evoulirali od neke protozoe?

Detaljno objašnjenje izlazi iz okvira ove teme, te ću dati samo principijelno.
Većina paganskih religija, uključujući tu i slovensku religiju, pa prema tome i staru srpsku veru, je nastala na osnovu posmatranja prirode i procesa u njoj.
Teorija evolucije je nastala na osnovu posmatranja prirode i procesa u njoj.
Tako da nema kolizije između nauke i stare srpske vere. :cool:

Poslednja izmena:
Ravnoteža između naučne teorije, koja ne samo što je dokazana, nego se rezultati iste primenjuju u razvoju više nauka sa jedne strane i bajke koju su napravile konzervatinve, američke, protestantske sekte, a na prostor Balkana donele uglavnom ekstremističke islamske organizacije, sa druge strane?
Da, mogu da shvatim kako verujući mogu da veruju da postoji neka ravnoteža između to dvoje. :thumbdown:
Oni koji imaju neoštećene misaone procese, znaju da to nije tačno.

да ли постоји еволуција у науци?

Mislim cu sada skratiti ove filozofemsko-politicke teme...

Teorija evoulucija se zasniva na znanju, i ista je za svaku denominaciju, odnosno religiju, odnosno za svakoga.

Evolucija je neegzaktna teorija u koju nisu inkorporirana dostignuca jedne egzaktne nauke kao sto je genetika. jer da jesu, od evolucije ne bi nista ostalo

O slobodi veroispovesti. :rtfm:

Ustav Republike Srbije, povredjeni su clanovi:
1)
2)
3)

Zakon o ...........: povredjeni su clanovi:
1)
2)
3)

1)
2)
3)

1)
2)
3)

Znaš li ti uopšte šta je kreacionizam kada se za isti zalažeš?
Raspitaj se malo, ukoliko te nisam pogrešno procenio, brzo ćeš shvatiti dve stvari:
1. nema nikakve veze sa tvojom verom niti denominacijom
2. kreacionizam je sredstvo zaglupljivanja lakovernih

Ni u okviru evolucionisticke teorije ne postojji uniformni pristup, i to i sam znas...

Detaljno objašnjenje izlazi iz okvira ove teme, te ću dati samo principijelno.
Većina paganskih religija, uključujući tu i slovensku religiju, pa prema tome i staru srpsku veru, je nastala na osnovu posmatranja prirode i procesa u njoj.
Teorija evolucije je nastala na osnovu posmatranja prirode i procesa u njoj.
Tako da nema kolizije između nauke i stare srpske vere. :cool:

Ovi silogizmi nisu mi bas jasni...:dontunderstand: jesu li slovenski bogovi evoulirali od neke protozoe?

да ли постоји еволуција у науци?

U smislu...?

Evolucija je neegzaktna teorija u koju nisu inkorporirana dostignuca jedne egzaktne nauke kao sto je genetika. jer da jesu, od evolucije ne bi nista ostalo.

Ovo nije predmet teme, te ću te uputiti na sledeći sajt:
http://teorijaevolucije.com/

Nadam se da ćeš i sam shvatiti koliku si glupost izvalio. :hahaha:

Ustav Republike Srbije, povredjeni su clanovi:
1)
2)
3)

1)
2)
3)

De_Sisti, imaš internet, potraži sam. Da gubim svoje vreme dokazujući tebi da postoji povreda Ustava i Zakona Republike Srbije u delovanju Ljiljanje Čolić, nisam raspoložen, jer to tebe ne bi uverilo da je kreacionizam gomila gluposti i laži.
Kada bih znao da će sa određenom verovatnoćom doći do promene u tvom razmišljanju i kada bi ovo bila tema o tome, onda bih se i potrudio.

Ni u okviru evolucionisticke teorije ne postojji uniformni pristup, i to i sam znas...

Da li umeš da navedeš primer nedostatka uniformnosti teroije evolucije u kontekstu religije, denominacije ili države?
Da, postoje izvesna mesta oko kojih ne postoji koncezus, ali sva objašnjenja su u skladu sa opštim stavovima teorije evolucije.
Na primer, prelazak reptila u sisare je toliko dobro dokumentovan fosilima i toliko postepen, da je velika rasprava odrediti tačno koja je vrsta sisar, a koja reptil, i to je jedna od aktuelnih rasprava u paleontologiji. U tom smislu ne postoji koncenzus.

Ovi silogizmi nisu mi bas jasni...:dontunderstand: jesu li slovenski bogovi evoulirali od neke protozoe?

Bojim se da bolji odgovor, odnosno onaj koji će ti biti jasniji, od onoga koji sam ti dao, trenutno nemam.

U smislu...?

Ovo nije predmet teme, te ću te uputiti na sledeći sajt:
http://teorijaevolucije.com/

Nadam se da ćeš i sam shvatiti koliku si glupost izvalio. :hahaha:

Па знаш како,

За оног који каже да од жабе може постати принц за једну секунду кажу да верује у бајке.
Док онај који каже да од жабе може постати принц и та је за то потребно стотине милиона година кажу да је научник...

И после буде, ко је извалио глупост..

Закони генетике, једне егзактне науке, директно пркосе законима на којима почива теорија еволуције..

De_Sisti, imaš internet, potraži sam. Da gubim svoje vreme dokazujući tebi da postoji povreda Ustava i Zakona Republike Srbije u delovanju Ljiljanje Čolić, nisam raspoložen, jer to tebe ne bi uverilo da je kreacionizam gomila gluposti i laži.
Kada bih znao da će sa određenom verovatnoćom doći do promene u tvom razmišljanju i kada bi ovo bila tema o tome, onda bih se i potrudio.

Пријатељу, ти си поменуо Устав и законе. Ти си рекао да их је Чолићка прекршила... Питао сам те лепо који чланови Устава и који закони и чланови закона.. Ти ми не дајеш одговор.

Лепо признај: "поменуо сам Устав и законе, не зато што знам да их је министарка прекршила, (јер не знам), већ зато што сам хтео да моја реченица има већу тежину иако у датом тренутку и датом контексту то није заслуживала"

Da li umeš da navedeš primer nedostatka uniformnosti teroije evolucije u kontekstu religije, denominacije ili države?
Da, postoje izvesna mesta oko kojih ne postoji koncezus, ali sva objašnjenja su u skladu sa opštim stavovima teorije evolucije.
Na primer, prelazak reptila u sisare je toliko dobro dokumentovan fosilima i toliko postepen, da je velika rasprava odrediti tačno koja je vrsta sisar, a koja reptil, i to je jedna od aktuelnih rasprava u paleontologiji. U tom smislu ne postoji koncenzus.

Скоковити прелази између врста или постепени прелази? то је нешто око чега се еволуционисти споре, а то није мала ствар...

Bojim se da bolji odgovor, odnosno onaj koji će ti biti jasniji, od onoga koji sam ti dao, trenutno nemam.

Не можеш ни имати бољи одговор јер спајаш веру у разне богове са вером у спонтани настанак Универзума и живота... А дебатне акробације не извлаче те баш превише...

Па знаш како,
За оног који каже да од жабе може постати принц за једну секунду кажу да верује у бајке.
Док онај који каже да од жабе може постати принц и та је за то потребно стотине милиона година кажу да је научник...
И после буде, ко је извалио глупост..

Elementarno - kreacionista je izvalio glupost, jer nauka ne tvrdi da princ može nastati od žabe, to je samo predstava o nauci, odnosno kako mali kreacionista zamišlja nauku.

Закони генетике, једне егзактне науке, директно пркосе законима на којима почива теорија еволуције..

Dakle, genetika, nauka koja počiva na istim principima kao i teorija evolucije, povinuje se istim zakonima i u krajnju ruku postoji upravo zahvaljujući teorije evolucije, direktno prkosi teoriji evolucije?! :eek:
Da, još uvek se oporavljamo od štete... :thumbdown:

Пријатељу, ти си поменуо Устав и законе. Ти си рекао да их је Чолићка прекршила... Питао сам те лепо који чланови Устава и који закони и чланови закона.. Ти ми не дајеш одговор.
Лепо признај: "поменуо сам Устав и законе, не зато што знам да их је министарка прекршила, (јер не знам), већ зато што сам хтео да моја реченица има већу тежину иако у датом тренутку и датом контексту то није заслуживала"

Već sam ti odgovorio - ovo nije vredno trošenja moga vremena, jer ništa neću postići time, a meni je vreme dragoceni resurs

Скоковити прелази између врста или постепени прелази? то је нешто око чега се еволуционисти споре, а то није мала ствар...

Ovaj... čega?! :eek:
Ti si to o teoriji evolucije učio sa nekog kreacionističkog pojila, zar ne? :per:

Не можеш ни имати бољи одговор јер спајаш веру у разне богове са вером у спонтани настанак Универзума и живота... А дебатне акробације не извлаче те баш превише...

Ne mogu da dam bolji odgovor, jer vidim da ne razumeš.
Još uvek smatraš da je teorija evolucije vera. Tek kada budeš razumeo da se ne radi o veri, nego o znanju, onda možemo da nastavimo dalju diskusiju na tu temu.

Mislim da smo preterano skrenuli u digresiju.
Imaš temu "evolucija VS kreacija", pa tamo možemo da nastavimo, ukoliko si raspoložen.

Elementarno - kreacionista je izvalio glupost, jer nauka ne tvrdi da princ može nastati od žabe, to je samo predstava o nauci, odnosno kako mali kreacionista zamišlja nauku.

prema teoriji evolucije, svi organizmi u krajnjem imaju zajednickog pretka (prvo zivo bice). na taj nacin, od pretka zabe vodi poreklo danasnji princ od Monaka. Zar ne? Ali to nije bajka, vec nauka?

Dakle, genetika, nauka koja počiva na istim principima kao i teorija evolucije, povinuje se istim zakonima i u krajnju ruku postoji upravo zahvaljujući teorije evolucije, direktno prkosi teoriji evolucije?! :eek:
Da, još uvek se oporavljamo od štete... :thumbdown:

znam, genetika kaze da je mutiranje veoma pozeljno prilikom reprodukovanje svih zivih bica? ili ne kaze, cini mi se?

pozitivna mutacija je osnov prelaska iz jedne vrste u drugu. pitaj geneticara kolika je sansa da mutacija, ukoliko do nje dodje, bude pozitivna..

Već sam ti odgovorio - ovo nije vredno trošenja moga vremena, jer ništa neću postići time, a meni je vreme dragoceni resurs

Druze, ne trebaju meni ti clanovi i zakoni... Poenta je bila da si bez osnova hteo da naduvas svoj iskaz

Ovaj... čega?! :eek:
Ti si to o teoriji evolucije učio sa nekog kreacionističkog pojila, zar ne? :per:

a ti si o kreacionizmu ucio sa nekog evolucionistickog pojila? :per: pa nije ti neka diskvalifikacija.

Kakav je bio prelaz vrsta? Skokoviti ili postepen?

Ne mogu da dam bolji odgovor, jer vidim da ne razumeš.
Još uvek smatraš da je teorija evolucije vera. Tek kada budeš razumeo da se ne radi o veri, nego o znanju, onda možemo da nastavimo dalju diskusiju na tu temu.

Hoces da kazes da slovenski bogovi zapravo predstavljaju procese koji postoje u prirodi?
Ako ne, onda mi objasni kako teoriju evolucije, za koju kazes da je "nauka", "znanje" (mada ne vidim cime je to znanje potvrdjeno), uklapas sa verom u slovenski panteon?

Mislim da smo preterano skrenuli u digresiju.
Imaš temu "evolucija VS kreacija", pa tamo možemo da nastavimo, ukoliko si raspoložen.

E vidis, nije los predlog. Ali sacekace ponedeljak..

Kako znate da se desila negativnost kod coveka koji je JS?
Kako znate sta on radi u svojoj kuci i kako se ponasa van vase dvorane? 'Covek sa dva lica'.
Kako to mozete da otkrijete?
Ko razgovara sa njim?
Znam iz price za jednu osobu koja je JS i koja nema veze sa ovim kako ti ovde pises.
Zlobna je, ljubomorna, pakosna, zavidna, pravi spletke, pohlepna, ... totalno nesto suprotno od toga sto ti pises.
Tako da mi nije jasno kako je to moguce da takva osoba bude JS, i da dalje dolazi na sastanke .?
:heart::bye:

Izvini što ti nisam ranije mogao odgovoriti, pošto sam do sada bio na kongresu.

U večini slučajeva osoba napravi kršenje načela i sama javi za to, te da na znanje da više nema volje za pokajanjem i duhovnim nastavkom kršćanskog života. Tada se osobu isključi. U nekim slučajevima druge kršćanske osobe to vide, pa jave starješinama, koji obave razgovor, te ako se ispostavi da se osoba ne kaje za počinjen prestup, ponovo biva isključena. Ponekad se osoba sama tokom vremena izlane o svom kršenju načela, i na taj način da svima na znanje, a u večini slučajeva samo ponašanje postaje sumnjivo. Međutim, kako i sama kažeš, u dosta slučajeva osoba dobro glumi, te starješine nemaju uvid u njene prave namjere i istinite osobine. No, vjeruj mi, takva osoba, prije ili kasnije, sama se otkrije, na ovaj ili onaj način.

Nije zahvalno ulaziti u tuđe motive, jer mi neznamo, dali je osoba u trenutnoj duhovnoj krizi, ili je njena namjera od početka negativna. Nekada osoba koja osuđuje drugu, dođe u njenu situaciju, a osuđivana osoba poraste u duhovnom stadiju. Upravo zato kršćanin treba biti oprezan u takvim zaključcima.

:heart: :bye:

у смислу гласова у двоструком контрапункту.:roll:
па ако ти не знаш који дијалог се овде води, онда о чему ми уопште да разговарамо:mrgreen:

Tema je "RASPRAVLJANJE NA TEMELJU PISMA", a De_Sisiti i ja smo ušli u digresiju o teoriji evolucije i kreacionizmu, koju nastavljamo na adekvatnoj temi.
Ukoliko nisi u stanju da artikulišeš pitanje, nemoj se na mene ljutiti što te ne razumem.
Nego, ti glasovi... čuješ li ih stalno? Jesu li to anđeli ili bog? Šta ti govore? :per:

Već sam ti napisao da ne znam nemački, a što se tiče dokaza o tome da su ljudi i dinosaurusi živeli istovremeno (otisci stopala i figurine), svi su proglašeni falsifikatima, što su i sami njihovi tvorci priznali, a kreacionističkoj zajednici je data preporuka da iste ne koriste, kako ne bi ispali još veći glupaci nego što trenutno jesu. :bye:
Da pojasnim: sami kreacionisti ne priznaju navedene dokaze.

Izvini što ti nisam ranije mogao odgovoriti, pošto sam do sada bio na kongresu.

U večini slučajeva osoba napravi kršenje načela i sama javi za to, te da na znanje da više nema volje za pokajanjem i duhovnim nastavkom kršćanskog života. Tada se osobu isključi. U nekim slučajevima druge kršćanske osobe to vide, pa jave starješinama, koji obave razgovor, te ako se ispostavi da se osoba ne kaje za počinjen prestup, ponovo biva isključena. Ponekad se osoba sama tokom vremena izlane o svom kršenju načela, i na taj način da svima na znanje, a u večini slučajeva samo ponašanje postaje sumnjivo. Međutim, kako i sama kažeš, u dosta slučajeva osoba dobro glumi, te starješine nemaju uvid u njene prave namjere i istinite osobine. No, vjeruj mi, takva osoba, prije ili kasnije, sama se otkrije, na ovaj ili onaj način.

Nije zahvalno ulaziti u tuđe motive, jer mi neznamo, dali je osoba u trenutnoj duhovnoj krizi, ili je njena namjera od početka negativna. Nekada osoba koja osuđuje drugu, dođe u njenu situaciju, a osuđivana osoba poraste u duhovnom stadiju. Upravo zato kršćanin treba biti oprezan u takvim zaključcima.

:dash:
Како код вас Јеховиних адвоката ферцера та духовност..какви су ваши опити...јел имате Молитву (личну, заједничку) , Литургију и Причест?

Како код вас Јеховиних адвоката ферцера та духовност..какви су ваши опити...јел имате Молитву (личну, заједничку) , Литургију и Причест?

Normalno da svaki kršćanin ima svoj osobni kontakt sa Bogom putem molitve, a preko Isusa kao posrednika.

Molitva se upučuje onda kada je to potrebno, a ne ŠABLONSKI, kao kod drugih.

Dali su Isusovi učenici imali LITURGIJU ???

Koje je značenje PRIČESTI, i što ona predstavlja ?

ja bi volio da se vratimo na jednu stvar sa druge teme, kojoj tamo nije bilo mjesto

dakle,
kako je moguce da su izrazi "neman" i "morska zvijer" oznacavali - dinosaurse ?
"ako se zna" da su dinosaursi bili biljojedi do potopa, a u potopu su nestali, zbog cega se ovi izrazi koriste za mirne biljojede i prezivare koji su zivjeli sa ljudima ?

zbog cega mislite da je izraz "velike morske zivotinje" takodje koristio za - dinosaurse ?
zar ne mislite da bi taj izraz trebao da oznacava kitove, ajkule... ?

PS
ovo nije pitanje samo za JS

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back