Raspad SFRJ - hronologija

Ko je najveći krivac za raspad SFR Jugoslavije?

• Nestanak komunizma u Evropi.

glasova: 11 23,9%
  • Srpska politika.

glasova: 6 13,0%
  • Hrvatska politika.

glasova: 10 21,7%
  • Slovenačka politika.

glasova: 1 2,2%
  • Politika svih republika SFR Jugoslavije.

glasova: 17 37,0%
  • Niko nije kriv, sudbina.

glasova: 1 2,2%

• Ukupno glasova
    46
Svakako. Da je postojao projekat pod nazivom 'Raspad SFRJ Mirnim Putem 1990 - 1995' i da su i na strani i Srba i Hrvata i Muslimana postojale školovane strukture na čelu sa jednim Direktorom Projekta, jednim Direktorom Rizika i 3 menadžera sa Prince 2 kvalifikacijom i sličnima, razlika bi bila ogromna. Dovoljno bi bilo da su svoje izveštaje podnosili vojnom i državnom vrhu koji bi na osnovu toga delovali i u okviru toga kontrlisali, pritvarali, a sigurno i zatvarali ljude, političare i lokalne bundžije koji bi svaki rizik rata vraćali na srednji ili visok nivo.

Ima više tehnika kojima se voditelji ovakvih projekata služe, a dve za koje znam su matrice rizika kao i Monitoring i Evaluacija. Matrice Rizika bi kod ovog projekta uključivale i rizike izbijanja rata sa načinima prevazuilaženja (mitigacije) svakog od tih.

Kako to biva kod takvih projekata, kako vreme prolazi, u vezi svakog od tih zacrtanih rizika se vrši povremena Moniting i Evaluacija i gleda se da li je rizik ostao isti ili se spustio na manje opasan nivo. Obično postoje 3 stepena rizika: Visok, Srednji ili Nizak i budno se svaki rizik prati i stalno se upotrebljavaju mere mitigacije svakog pojedinačnog rizika - za koje su zaduženi ti direktori i menadžeri, koji se samo time i održavaju mesečne sastanke i sazivaju hitne sastanke ako neki od rizika krene da eskalira. Oni koji bi rizik vodili nazad ka eskalirajućoj situaciji bi bili kontrolisani, u kućnom pritvoru, pa i zatvarani sve dok se projekat tamo 1995. ne proivede kraju. Tako nekako. Tu i tamo nešto bi zaškripalo ali u jedno sam siguran - sigurno ne bi bilo nikakvih ratnih strahota kakve smo gledali. Sigurno ima od komentatora ovde nekoga školovanijeg na ovu temu od mene.

(Eh, kamo sreće da je i mlada Bosna imala ovakav tim u svojoj organizaciji. Ovako - odlična realizacija atentata, ali rizike sigurno nisu sagledali, a meni nikako nije jasno kakvu su tačno dobit Srbi imali od atentata niti kakvu je dobit trebalo da očekuju).

Grešiš, Zapad je hteo da se Jugoslavija raspadne po sovjetskom modelu.

Da, zato što je bila pro-sovjetski nastrojena. Odnosno srpski deo. Zato sam i rekao da nam je okrenutost istoku napravila problem. Isto posle i oko Kosova. Srbija će bukvalno da nestane sa mape evrope zbog Rusije. Mislim da će nas istorija pamtiti kao najgluplji narod na svetu ;)

Rat je izbio jer je srpska Sluzba rekla- Necemo kapitalizam, komunizam rulz!!!

Osim toga sto su u pitanju patoloski i bolesni tipovi, time su pokazali da ekipu iz Sluzbe sacunjavaju i potpuni bolidi.

To je taj 'putinovski' nacin vodjenja drustva, sa tim sto moram da kazem, to je bilo cak i jos gluplje od Putina.

Svakako. Srbi su bili uplašeni za svoju budućnost u nezavisnoj Hrvatskoj zbog dešavanja u WW2.
To su samo izgovori za rat i agresiju. Svijet nije isti sredinom 20. stoljeća i na kraju 20. stoljeća. Od kraja 2. svjetskog rata je prošlo 45 godina. Jedina prava istina je da su Srbi vidjeli mogućnost ostvarenja Velike Srbije.
Isto se nadaju i sad, da će Rusija pobjediti i da će oni moći uz pomoć Rusije ostvariti ono što su započeli 17.08.1990.

To su samo izgovori za rat i agresiju. Svijet nije isti sredinom 20. stoljeća i na kraju 20. stoljeća. Od kraja 2. svjetskog rata je prošlo 45 godina. Jedina prava istina je da su Srbi vidjeli mogućnost ostvarenja Velike Srbije.
Isto se nadaju i sad, da će Rusija pobjediti i da će oni moći uz pomoć Rusije ostvariti ono što su započeli 17.08.1990.
Rat je pokazao da su se vratili duhovi prošlosti. Tuđman je bio fanatik i mislim da sa njime razgovor nije bio moguć.

Back