PUDLE

Zato sam i pitala, jer to nije profi fen za pse :(
To je samo malo kvalitetniji i jaci fen za ljudsku upotrebu, a to vec imam. Meni je neophodan fen bas za pse, samostojeci, jer bi mi onda obe ruke bile slobodne za feniranje i cesljanje. A uz to, neophodno je da bude mlak, ni prevruc ni hladan...

To su takozvani bloweri. U zavisnosti od rase psa ili bolje reci dlake i frizure, oni mogu biti najjednostavniji, sa jednom jacinom duvanja i toplote, koji istovremeno suse i razduvavaju dlaku, tj. prave taj "fluffy" izgled, i oni koji imaju regulaciju temperature i jacine duvanja, koji se koriste za pasmine kao sto su maltezeri, sicui, tibetanski terijeri i sl.

Mene ustvari najvise interesuje fen za pse i masinica za sisanje. Isto kao i vama, i meni fali jedna ruka i zato mi nedostaje taj fen. Masinica, opet, bi jako pomogla da izmedju redovnih sisanja mogu sama da sredim njuskicu i ostalo sto se tice higijene.

Ovi najjednostavniji bloweri nisu prakticni za to, jer su obicno postavljeni na zemlju, a odatle ide crevo, za koje opet morate imati slobodnu ruku. Skuplje varijatne (ovi sa regulacijama) su obicno na stalku, nemaju crevo, vec izlgedaju kao 5 puta uvecan fen. Postoji i nesto sto se zove "treca ruka", a to je nastavak za sto na koji se kaci klasican fen.
Za pocetak probajte da drzite kucni fen na ramenu, tako sto cete ga pridrzavati glavom i eto slobodne ruke. Zvuci komplikovano, ali se relativno brzo savlada. Ja sad vec mogu tako i da usmeravam duvanje, a da ne pomeram rukom :hahaha:

ShihTzu lepo razume problematiku a očigledno ima i iskustva sa fenovima :ok:

Meni lično stalak ne treba, psi mi lepo stoje dok ih češljam i sušim a i objektivno nemam mesta u kupatilu za tako nešto... Slažem se da je praktično ali nije mi preko potrebno.

Ja sam Šici kupila, tj naručila iz Nemačke blower Metro Air Force Quick Draw koji izbacuje mlak vazduh, ali velikom snagom, tako da ustvari istiskuje vodu sa dlake. Ali situacija je kao što ste opisali, on stoji na zemlji, ima crevo kao od usisivača i ja ga držim jednom rukom. Ali se dosta brže osuši dlaka nego fenom za ljudsku upotrebu i nemam problem da joj bude prevruće.

Veliki pozdrav od nas dve za celo društvo!!!!
Dugo nas nije bilo, nisam stizala da čitam forum, ali nadam se da ćemo od sada biti malo redovnije!

Imam i pitanje za vas - koliko obično šetate vaše pudle po ovom snegu? Ja sam Šici pre neki dan šetala 2 sata i bilo nam je baš fino. Posle sam čula da neki ne šetaju svoje pse po snegu duže od 15tak minuta zbog šapa, hladnoće, eventualnih posledica u starosti.. Dakle kako vi rezonujete?
Širli je naravno dobro obučena u šetnji, ima i džemper i kabanicu preko, ali šape su joj gole.

Ja sam Šici kupila, tj naručila iz Nemačke blower Metro Air Force Quick Draw koji izbacuje mlak vazduh, ali velikom snagom, tako da ustvari istiskuje vodu sa dlake. Ali situacija je kao što ste opisali, on stoji na zemlji, ima crevo kao od usisivača i ja ga držim jednom rukom. Ali se dosta brže osuši dlaka nego fenom za ljudsku upotrebu i nemam problem da joj bude prevruće.

Inače, Metro, američka kompanija, proizvodi raznorazne fenove za pse, sa držačem, bez, različitih jačina, pa možete da pogledate koga zanima. Ja sam naručila preko jedne nemačke firme, pošto je tako jeftinije.

Mene interesuje nesto o ponasanju pudli u odredjenim situacijama.Ovaj moj je jako dobar,uvijek raspolozen,dobricina pravi,obozava sve oko sebe.Postoji samo jedna stvar koju nikako da uklonim a pocelo je sa njegovih godinu dana a sad ima 18 mjeseci.Povremeno,kada mu dam kost pa hocu da je uzmem -rezi tako strasno da odustanem jer imam osjecaj da bi me ujeo ako nastavim.Ponekad se ovo desi i napolju,kada prilikom setnje uzme neko smece pa hocu da ga pusti.Kada jede redovne obroke miran je kao bubica,mogu da mu radim sta god hocu.Desava li se to i kod vasih pudli?

Pasice, tako nešto ne sme da se dešava. On tu pokazuje svoju dominaciju.
Ima nekih koji kažu da je hrana njegova i da ima instiktivno pravo da je brani, ali meni se čini malo drugačije. Ako on reži kada hoćeš da mu uzmeš nešto, onda kasnije može da reži i kada mu se ne svidi šta mu rade kod veterinara, ili šta god da mu padne na pamet.
Jednostavno, on ni u jednoj situaciji ne sme da reži na ukućane. Bukvalno ni u jednoj. (mislim na ozbiljno režanje)
A nije ni dobro za njega. Zamislite da uzme nešto na ulici što ne bi smeo da pojede.
Međutim postoji i režanje koje je pozivanje na igru npr. To onda nije za sankcionisanje.
Ili onako blago, samo kao gunđanje, ali da ipak npr daje kosku. I to je isto ok.
Možda neko ima drugačije mišljenje, ali eto to je moje.
To nije ništa strašno, samo treba na vreme prekinuti takvo ponašanje. Jednostavno treba da bude kažnjen.

Inače, nama se dešavalo da Širli reži, koprca se i slično, kada je bila mala kada sam je češljala. Jednom ili dva puta smo čak došli do situacije da me je izujedala tokom češljanja (bila je baš baš mala). To je ta situacija - kada reži sa predznakom da će da ujede - pa sam ja nastavila da je češljam, a ona počela da me ujeda :). Ali to je bilo tada i više nikad. Naravno bila je dobro kažnjena zbog toga.
U drugim situacijama mislim da nikada nije ni režala.

Poslednja izmena:
Imam i pitanje za vas - koliko obično šetate vaše pudle po ovom snegu? Ja sam Šici pre neki dan šetala 2 sata i bilo nam je baš fino. Posle sam čula da neki ne šetaju svoje pse po snegu duže od 15tak minuta zbog šapa, hladnoće, eventualnih posledica u starosti.. Dakle kako vi rezonujete?
Širli je naravno dobro obučena u šetnji, ima i džemper i kabanicu preko, ali šape su joj gole.

Ja moje samo kratko pustim da se istrče i da obave šta imaju i vidim da im je zima (naravno obučeni su). A nikako ih ne vodim sa sobom ako idem u radnju pa da čekaju, tako mi je žao kad vidim kako ljudi ostavljaju svoje pse i pudle takođe, da se smrzavaju ispred radnji, vrtića, škola...

Pasice, tako nešto ne sme da se dešava. On tu pokazuje svoju dominaciju.
Ima nekih koji kažu da je hrana njegova i da ima instiktivno pravo da je brani, ali meni se čini malo drugačije. Ako on reži kada hoćeš da mu uzmeš nešto, onda kasnije može da reži i kada mu se ne svidi šta mu rade kod veterinara, ili šta god da mu padne na pamet.
Jednostavno, on ni u jednoj situaciji ne sme da reži na ukućane. Bukvalno ni u jednoj. (mislim na ozbiljno režanje)
A nije ni dobro za njega. Zamislite da uzme nešto na ulici što ne bi smeo da pojede.
Međutim postoji i režanje koje je pozivanje na igru npr. To onda nije za sankcionisanje.
Ili onako blago, samo kao gunđanje, ali da ipak npr daje kosku. I to je isto ok.
Možda neko ima drugačije mišljenje, ali eto to je moje.
To nije ništa strašno, samo treba na vreme prekinuti takvo ponašanje. Jednostavno treba da bude kažnjen.

Inače, nama se dešavalo da Širli reži, koprca se i slično, kada je bila mala kada sam je češljala. Jednom ili dva puta smo čak došli do situacije da me je izujedala tokom češljanja (bila je baš baš mala). To je ta situacija - kada reži sa predznakom da će da ujede - pa sam ja nastavila da je češljam, a ona počela da me ujeda :). Ali to je bilo tada i više nikad. Naravno bila je dobro kažnjena zbog toga.
U drugim situacijama mislim da nikada nije ni režala.

Saglasna sam sa svim gore recenim. Jedino sto je lako reci a tesko uraditi to kako se izboriti sa tim. Moja Mici a i Doni na mene nikada nisu zarezali. Medjutim, Mici rezi na svakoga koga ne poznaje pa cak i na decu ako pokusaju da joj pridju Sada mi je bio gost deckic od 18 meseci i stalno je rezala kada sam se sa njim igrala. Doni se ne boji nikoga, svakom prilazi i sa svakim bi da se igra. Sa ovim decakom se po ceo dan igrao, obarao ga, vukao za rukav i nogavicu, grickao rucicu. :rotf: ..svasta nesto. Mici mu nije ni prisla osim kada bi rezala i posla da ga ugrize :dash: ...koliko bi to bilo ozbiljno ne znam jer joj nisam dozvolila da mu pridje. Na ulici ne smem da pustim da je bilo ko pomazi. Ona je, inace, bila moje jedina kuca dve godine pre nego sto je dosao Doni. I na njega je ljubomorna. Ocigledno je nisam dobro socijalizovala. Samo, kako to sada ispraviti!?:think: Inace je u svemu ostalom divna.

Mene interesuje nesto o ponasanju pudli u odredjenim situacijama.Ovaj moj je jako dobar,uvijek raspolozen,dobricina pravi,obozava sve oko sebe.Postoji samo jedna stvar koju nikako da uklonim a pocelo je sa njegovih godinu dana a sad ima 18 mjeseci.Povremeno,kada mu dam kost pa hocu da je uzmem -rezi tako strasno da odustanem jer imam osjecaj da bi me ujeo ako nastavim.Ponekad se ovo desi i napolju,kada prilikom setnje uzme neko smece pa hocu da ga pusti.Kada jede redovne obroke miran je kao bubica,mogu da mu radim sta god hocu.Desava li se to i kod vasih pudli?

Ja se takođe slažem sa Krofnicom, smatram da pas NIKADA ne sme da reži ni na jednog od ukućana (misli se na ono pravo, upozoravajuće režanje a ne u igri). Baš sam ovih dana gledala kako to Cezar Milan rešava, isti problem je bio samo mnogo veći pas.
To je klasičan problem kod razmaženih pasa, gde pas smatra da je glavni u kući i da je br.1 na hierarhijskoj lestvici. Svodi se na to da se ta situacija vežba, sa ciljem da ljudi ponovo preuzmu kontrolu i mesto vođe u "čoporu". Kod davanja hrane ili neke poslastice ili u ovom slučaju koske i sl... mora pas da shvati da nije glavni u hierarhihi, on mora biti poslednji, čak iza dece (jer ako je ispred deteta i dete bi mogao da ujede). Vežba se na povodcu (radi sigurnosti, ruke su udaljene), od psa se zahteva da sedi dok mu se daje hrana i to na distanci. On mora prvo dobiti dozvolu da priđe hrani i da počne da jede. Kada se potpuno smiri i postigne to stanje uma, onda ga treba nagraditi dozvolom da uzme hranu (poslasticu). Svakako vlasnik mora biti u mogućnosti i da ga prekine u svakom momentu. Za vežbu i dalje treba koristiti povodac i udaljiti ga na taj način. Ako se prepusti, treba ga nagraditi. Ali ako reži i dalje, treba ga kratko cimnuti povodcem i komandovati fuj ili šta već imate kako komandu za zabranu. Trzaj treba da je kratak i oštar, ali sve srazmerno veličini i snazi psa.

Evo idealnog primera: vi psu dajete obrok/poslasticu, pas sedi i posmatra na distanci, čeka; dobija komandu da sme da uzme obrok/poslasticu; zatim kad mu je najslađe dobija komandu da sedne (prekidanje obroka/poslastice) i da dođe (udaljavanje) i na kraju dobija komandu da nastavi i dovrši svoj obrok/poslasticu.

To je onda totalna kontrola i demonstracija autoriteta. Ja sam sa svojim dalmatincem to vežbala i imam to iskustvo, sa pudlama nemam potrebe jer sa njima nema problema da shvate ko je gazda u kući, mnogo su blažeg karaktera od dalmatinaca.

Jasna,gledam i ja Cezara,vjezbam s njim na isti nacin kako si navela i on to prihvata 100%.Ovo sa rezanjem se desava u jednom od 10 slucajeva kada dobije kost,druge poslastice i hranu ne,iskljucivo se radi o kostima.Bio je samo jedan izuzetak i to nedavno-maznuo je sa stola komad hljeba zamotan u kesu(dok je bio sam),ja sam tek kasnije vidjela i mislila da je pojeo ali on je hljeb nakon par sati izvukao iz nekog budzaka i nije htio da ga da nikako,nije ga jeo,samo ga je cuvao,imala sam utisak da me je izazivao da mu ga otmem ako smijem.Definitivno je stvar dominacije,moram se hitno pozabaviti tim problemom.Meco,ne znam sta bih ti rekla za to rezanje na ljude,tj. kako ispraviti-ovaj moj obozava ljude,djecu posebno,sve pse,macke(bojim se da ce ga jednom gadno izgrebati).Ovdje ima puno pudli,sve se bave u setnji svojim poslom,ne gledaju ziva bica oko sebe,ovaj moj sve vidi i sve ga zanima.

Pašice nikako ne sme da vidi da si ga se uplašila. A i nemoj da ga se plašiš. Ako krene na tebe, kreni i ti na njega. Ili ga jednostavno zatvori negde kao kaznu. Tj sama smisli način ga mu pokažeš da tako nešto nikako ne sme da radi. I uvredi se. I on treba da shvati da se ti toliko trudiš oko njega, a njemu pada na pamet da reži na tebe.
Ako samo proba da ujede klepi ga.
Ne znam da li zna da sedne na komandu?
Isto, uvek kada dobija hranu treba da je zasluži. Dakle, ti mu kažeš da sedne i da čeka, ti za to vreme postaviš hranu. On i dalje treba da čeka. Može da počne da jede samo kada mu ti kažeš. Ako krene ranije, jednostavno skloni hranu, i onda pokušajte ponovo za par minuta. Ili ako zna neku drugu komandu neka to uradi pre nego što dobije hranu. sve u svemu, hranu, maženje, .. sve mora da zasluži. A polako probajte da naučite to čekanje i sedenje.
To sada zvuči možda previše oštro, ali tako je dok ne uspostavite situaciju gde on tebe sluša, šta god da je u pitanju.

Veruj mi da je to meni izgledalo kao nemoguća misija, ali Šici sada sve sluša. A kažem, izujedala me je jednom ili dva puta.

@meco
Što se tiče dece, ja tu nemam savet. Zato što oko toga nisam imala potrebe da razmišljam, jer je Širli ista kao Pašica, ona svima prilazi, sa svima bi da se igra, tako da takav problem nismo imali. Generalno, treba da zna da se tako nešto ne sme. I da ćeš je kazniti svaki put kada tako nešto uradi. Ali mislim da ćeš uvek morati da nadgledaš situaciju.

Upravo sam videla da je i Jasna to isto napisala. Samo što ja to nisam vežbala sa Šici na povodcu, nego onako kako sam napisala. I posle nisam ni vežbala zbog dominacije, nego više da bih je naučila da sedi i čeka.

@Jasnaok, hvala na odgovoru!
Ne idemo ni mi nigde kada je Šici mokra, nego samo šetnja sa stalnim kretanjem i pravac kuća gde peremo šape i sušimo. Ispred prodavnice je, iskreno, ne ostavljam ni leti samu, jer se bojim da je neko ne ukrade :( Bilo je takvih slučajeva ovde kod nas u blokovima.. A i Šici svakome prilazi, tako da bi to samo dalo nekome ideju.
Ali sama šetnja nam traje od 45min do 1h, kažem pre neki dan smo bile i 2h napolju.. Njoj nije hladno dokle god se krećemo.
Ali možda je zaista pametno da malo skratimo šetnje po snegu

Krofnice,zna on i da sjedne i legne i ceka...Pridrzavam se od pocetka svih pravila,vodila sam racuna da ga ne razmazim i da zna ko je gazda.Pogrijesila sam sto sam u pocetku na njegovo rezanje gledala sa simpatijom,bilo mi je interesantno da ga napokon vidim u losem izdanju jer je stalno bio dobrica,sad mi se to vraca ali prevaspitacu ja njega brzo.:zper:

Pitanje u vezi hrane.... Kako vi hranite vase ljubimce? Recimo nama hrana stoji celi dan, a Laza kad kad , prodje uzme zalogaj, pa ode, i tako mu se to vuce po celi dan. Tek uvece pojede sve, pa mi pada napamet da ga hranimo samo popodne/uvece. Stekao sam utisak da Laza jede svoju hranu samo sto mora... Vise voli da pojede komad hleba suvog koji padne sa stola, nego da mu sipam punu ciniju granula, pa se pitam zar nisu mogli da naprave tu hranu privlacnijom za njihova cula? Kad zena baci recimo nesto od ostataka hrane u kantu, on dodje i bukvalno je lize, a na drugoj strani granule i ne pogleda...

Ista stvar je i sa Širli. Ali ništa ne smeta. Ona dobije malo domaće hrane za doručak i ručak, a za večeru onda jede granule. Mislim, one su joj tu ceo dan, ali kada ogladni uveče, nema domaće hrane, tako da se navikla da jede granule.
Evo šaljem slike u sledećem postu

Pitanje u vezi hrane.... Kako vi hranite vase ljubimce? Recimo nama hrana stoji celi dan, a Laza kad kad , prodje uzme zalogaj, pa ode, i tako mu se to vuce po celi dan. Tek uvece pojede sve, pa mi pada napamet da ga hranimo samo popodne/uvece. Stekao sam utisak da Laza jede svoju hranu samo sto mora... Vise voli da pojede komad hleba suvog koji padne sa stola, nego da mu sipam punu ciniju granula, pa se pitam zar nisu mogli da naprave tu hranu privlacnijom za njihova cula? Kad zena baci recimo nesto od ostataka hrane u kantu, on dodje i bukvalno je lize, a na drugoj strani granule i ne pogleda...

samo se drzite granula. Lakse ce biti i vama a i Laza ce dobiti sve sto mu treba. U kvalitetnim granulama imate sve sto treba jednom psu i pravilno izbalansirano (odnos proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina...).Ipak su te granule pravili strucniji ljudi od nas u tom pogledu. Normalno je da ce se psu uvek pre dopasti neko parce mesa od granula ali cete ga posle veoma tesko vratiti na granule.

Back