ПРОТИВНИЦИМА ВЕРОНАУКЕ!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
to shto rade na gradjanskom dobro zvuchi, al ja chisto sumnjam da se to mozhe sprovesti svuda kako treba. kao shto se ni veronauka ne sprovodi kako treba svuda. imam dva mladja brata i toj deci je ispiran mozak. ne sad bukvalno, il neshto preterano strashno, al vrlo vrlo ruzhna stvar.

ne treba biti ni protiv veronauke ni protiv gradjanskog, vecj ako si u situaciji, da se trudish da ta nastava bude dobra, a ne sra.nje

Ne odlučuju se deca za veronauku, već njihovi roditelji. A onda podjednako mogu da se odluče da decu pošalju u crkvu na versku edukaciju. Vera je nešto što ide iz porodice. U čemu je svrha veronauke u školi, ako to dete ide na časove jer mora, i van tih časova nikakvu veru ne praktikuje (prosto rečeno: ne ide u crkvu, jer u porodici takva navika ne postoji)?
A ako imaš dete iz verujuće porodice, ono već dobija versko obrazovanje kroz takvu porodicu, praktično, ovo školsko je suvišno.

A prava sloboda izbora bi bila kad bi postojala opcija "nijedno od navedenog".

upravo tako!

PS ajmo jednu partiju (čekam te tamo znaš već gde);)

Ne odlučuju se deca za veronauku, već njihovi roditelji. A onda podjednako mogu da se odluče da decu pošalju u crkvu na versku edukaciju.

А шта ако не желе, већ сматрају да имају право да за њихове паре та деца имају да уче те ствари у школи? И где да се деца окупе у цркви? То је храм, није учионица.

Па, није баш тако. То је као када би рекао да је бесмислено учити основце математику, јер нису у стању да разумеју интегрални рачун или хиперболичку геометрију.

Не уче клинци на веронауци најбитија животна питања или одговоре на смисао живота, већ како да се прекрсте и како да рецитују Оченаш. Оно како си описао, више личи на филозофију него на веронауку.

Poštovani Bogarte,

obožavam Vaše filmove i nekoliko puta sam ih gledao. Stoga Vas molim da ne izvlačite napisano iz konteksta! Vi ste naime ovde postavili samo uvodnu rečenicu a ključnu izostavili!

Kada kažem da crkva ne radi etilčki dok širi svoj uticaj mislim na manipulaciju njenim vernicima da se okome na ove druge jer tu "postoje razlike u mišljenjima".

Kada kažem da ateisti ne postupaju etički kada se bore protiv prirode milim na prirodu ljudsku. Prirodno gledano je da polno zrele osobe stupe u prirodan kontakt. Medjutim tu "postoje razlike u mišljenjima".

Etika je - filozofski pojam.

Чему толика фрка око веронауке, држава треба да омогући ОБРАЗОВАЊЕ, значи - ко хоће да му деца буду образована по питању религије држава му то омогућава, без да неког присиљава на то.
Све је ствар личног избора - за то смо се борили, зар не?

ako neko oce da spozna pravoslavlje
nek ide u crkvu

ako oce da spozna islam
nek ide u dzamiju

ali ne da se placaju popovi i odze iz budzeta za prosvetu da to rade!

Ne odlučuju se deca za veronauku, već njihovi roditelji. A onda podjednako mogu da se odluče da decu pošalju u crkvu na versku edukaciju. Vera je nešto što ide iz porodice. U čemu je svrha veronauke u školi, ako to dete ide na časove jer mora, i van tih časova nikakvu veru ne praktikuje (prosto rečeno: ne ide u crkvu, jer u porodici takva navika ne postoji)?
A ako imaš dete iz verujuće porodice, ono već dobija versko obrazovanje kroz takvu porodicu, praktično, ovo školsko je suvišno.

A prava sloboda izbora bi bila kad bi postojala opcija "nijedno od navedenog".

Ovo ne zasluzuje nikakav komentar:(
Prosto je PROIZVOLJNO misljenje jednog ateiste!

Ne znam, po meni veronauka treba da se organizuje pri crkvi, a ne u školi.
Ovo građansko ne znam ni kakvo je, dosta roditelja mi kaže da je bzvz.
A klincima još jedan predmet koji moraju da uče + nisam sigurna koliko je pametno praviti takve podele među decom (ta dva predmeta su u startu postavljena kao suprotstavljena).
Za mene je vera privatna stvar, a ne značka koju treba na rever da okačiš u osnovnoj školi.
Školstvo je Njemačkoj stvar federalne jedinice (Zemlje) Ranije, recimo u zemlji Brandenburg (protestantsko podneblje) na tim časovima đeca katoličke vjeroispovjesti, muslimanske, ortodoksne,... nijesu prisustvovala nastavi. Predmet religija više ne postoji. Sad se zove etika. Prisustvo na tim časovima je obavezno za sve đake. Na tom času se predaju osnovi svih religija svijeta. Religija je tako postala privatna stvar.

А шта ако не желе, већ сматрају да имају право да за њихове паре та деца имају да уче те ствари у школи? И где да се деца окупе у цркви? То је храм, није учионица.

Bash tako!
Uostalom, pametnjakovici (tamo neki) obicno kazu: Veronauka, navodno, ima funkciju da stvori POSLUSNE verske mase, a ja pitam zar onda to tzv. Gradjanko vaspitanje nema nameru da stvori poslusnu radnu snagu, odnosno poslusne (manje-vise)politicke mase?! Profesori koji predaju deci jedan od ova dva predmeta, skoro uvek su razjedinjeni, odnosno sto bi se reklo "ne mirisu se"! A sto se ne bi moglo govoriti i grajdanskim vrednostima (da pristanem i na kompromis) a da pri tome ne uskracuju deci znanje o veri, hriscanskim vrednostima itd.

Па није баш практично да се организује по црквама и џамијама, на пример ако родитељи не иду у храмове и нису неки привржени верници, а опет желе да им дете у школи научи неке основе сопствене вере и традиције. А и имају право на то, јер плаћају порезе којима се финансира просвета и школство које им дете похађа.

На основу онога што ја знам, нема никаквих подела. Више је подела било у мојој генерацији, на "Енглезе" и "Русе". А та два предмета не морају да уче, јер им оцена не улази у просек.

Jednostavno sam mišljenja da ne mora sve u školi da se uči, niti treba. Još bi najbolje bilo da decu predamo školi u 7. godini, pa ih podignemo u 18., vaspitane, formirane i naučene svemu što im u životu treba. :lol: Evo nas većina sadašnjih Srba su deca ili unuci nekadašnjih komunista, pa znamo o veri onoliko koliko nas je to zanimalo. Neko manje, neko više. Neće ni ta deca naučiti ništa više od onoga koliko ih zanima.
A ovo oko podela...idući logikom da deca tog uzrasta preslikavaju stavove i ponašanje roditelja i da je npr. evo, ovde, na forumu ta podela itekako jasno definisana među nama, kao, odraslima....

@jomini & iron
trep-trep :oops:

@bilja
Kako mozes da se ljutis na malog, satkog medolina?;)

Шалу на страну, умоболно је и форсирање антирелигијске идеологије верујућим људима. И муслимани, и хришћани, и јудаисти плаћају порез овој држави из којег се финансира школство, и ако жели да му дете у школи стекне основна знања о сопственој вери, и нема времена или не жели да га шаље по неким алтернативним институцијама, или по црквама, џамијама и синагогама, умоболно је забрањивати му тако нешто. Заборавља се да веронаука није наметнута, него је ваљда на нечији захтев враћена, а ко не жели да иде на њене часове, ни не мора. Као што православац не мора да слуша католичку веронауку, или муслиман јеврејску, тако и атеиста не мора да слуша ниједну од понуђених, не видим у чему је проблем.

Решење сигурно није у ономе као у наше време, када су учитељице терале девојчице да скидају крстиће са ланчића, када би се слало у ћошак када би се неко прекрстио, када је на часовима српског када се проучавала Библија по програму морало да се дискутује како је то бесмислено, и када су се обарале оцене на писменом ако би неко реч "Бог" написао великим почетним словом.

a shto ne bi smo uveli kao predmet Filateliju?

ili Numizmatiku

ili Kako nacrtati mangu
ili Strategije na vashem PC-ju

ili Lov i ribolov

ili predmet Shah?

ili Bridz

...

shto, pa ima ljudi koji placaju porez drzavi, a zele da im deca nauche shah...

Jednostavno sam mišljenja da ne mora sve u školi da se uči, niti treba. Još bi najbolje bilo da decu predamo školi u 7. godini, pa ih podignemo u 18., vaspitane, formirane i naučene svemu što im u životu treba. :lol: Evo nas većina sadašnjih Srba su deca ili unuci nekadašnjih komunista, pa znamo o veri onoliko koliko nas je to zanimalo. Neko manje, neko više. Neće ni ta deca naučiti ništa više od onoga koliko ih zanima.
A ovo oko podela...idući logikom da deca tog uzrasta preslikavaju stavove i ponašanje roditelja i da je npr. evo, ovde, na forumu ta podela itekako jasno definisana među nama, kao, odraslima....

@jomini & iron
trep-trep :oops:

@bilja
Kako mozes da se ljutis na malog, satkog medolina?;)
Ma ne ljutim se, trep-trep:razz:

Bogart:

Poštovani Bogarte,

nadam se da ste pročitali moj prethodni odgovor.
Vodite računa ni da hram nije mesto za bodovanje koliki je ko vernik. Zašto se u crkvi ne bi ljudi učili pravilima ponašanja crkvenim?

Hoćete da kažete da je potrebno terenče za obuku?

Ахахаааааа....... а "добре ствари" су ти оне што ти је испрала мозак и испеглала вијуге СКЈ чији си члан очигледно и био и остао. Како не разумеш човече да без доброг познавања СВЕТОГ ПИСМА ни један човек не може бити добар интелектуалац, не може разумети ни једну уметност, нити стваралаштво... не може разумети ама баш ништа! Ја не кажем да човек треба или још горе да мора да буде верник - то је ствар избора након пунолетства, али да мора ЗНАТИ то је неопходно.

vidish
Stvormita da nije prochitao
nikad ne bi postao Sv Stvormita Forumski 8)

kreten neopevani!

Poštovani Bogarte,
obožavam Vaše filmove i nekoliko puta sam ih gledao. Stoga Vas molim da ne izvlačite napisano iz konteksta! Vi ste naime ovde postavili samo uvodnu rečenicu a ključnu izostavili!
Kada kažem da crkva ne radi etilčki dok širi svoj uticaj mislim na manipulaciju njenim vernicima da se okome na ove druge jer tu "postoje razlike u mišljenjima".
Kada kažem da ateisti ne postupaju etički kada se bore protiv prirode milim na prirodu ljudsku. Prirodno gledano je da polno zrele osobe stupe u prirodan kontakt. Medjutim tu "postoje razlike u mišljenjima".
Etika je - filozofski pojam.
Praviš presedan.:lol:
Konstantno u replici ciljaš na desno i,.. pogađaš u crno. ;)

pa placaju poreze i oni koji su ateisti ili veruju u krisnu ,satanu,pernatu zmiju ,druga Tita ili Elvisa pa im se ne pruza mogucnost da vaspitaju dete u skladu sa svojim verovanjima

Па добро, ипак има више оних који верују у Алаха, или су евангелисти, од оних који верују у пернату змију или Елвиса. Ствар је само у бројности. А атеизам није религија, не знам како би се то спровело.

Најбољи би тест био да макар у првој години није ни увођено грађанско, већ да је помуђена могућност или веронаука, или кући. Тада би се видело колико је исплативо уводити тај предмет, и колико је реално бројно стање оних који тај предмет желе. По мени би их било далеееко мање него када мораш да одабереш једно.

Poštovani Bogarte,

nadam se da ste pročitali moj prethodni odgovor.
Vodite računa ni da hram nije mesto za bodovanje koliki je ko vernik. Zašto se u crkvi ne bi ljudi učili pravilima ponašanja crkvenim?

Hoćete da kažete da je potrebno terenče za obuku?

Да си ИКАДА у животу имао у рукама или прочитао било које издање књиге ВЕРОНАУКА (коју је одобрила СПЦ) одмах би повукао или избрисао ову гомилу глупости које неуморно исписујеш - ђавоимани човече! :evil:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back