Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mi smo imali za pimeni zadatak koji je bio za petice(''najteži'')i ovako je glasio: izračunaj površinu pravilne trostrane prizme ako je zapremina 16*korijen iz 3 cmkubnih, a jedna duž spaja tačku koja polovi stranicu osnove i tačku koja polovi visinu(naspramnu) prizme.. i ne mogu da vjerujem da sma od svih osmih ja jedina uradila taj zadatak i naravno dobila 5...

Чак ни мени није баш најјасније оно што су они рекли

Имаш једињење N2O - азот (I) оксид

Са Х означи валенцу азота

Са У означи валенцу кисеоника

Е сад, ово 2 што иде после азота то се назива индекс. Вероватно се питаш зашто кисеоник нема тај индекс. У овом случају индекс кисеоника је 1 па се он не пише

Треба да ти производ валенце азота и индекса азота буде једнак производу валенце кисеоника и индекса кисеоника. (кисеоник је увек двовалентан - валенца му је 2)

Добијаш једначину Х*2=У*1
Пошто је У валенца кисеоника, знамо да је она два
Х*2=2*1
Из овога следи Х=2*1*2 Х=1 - валенца азота у овом једињењу је 1

Што се тиче С3Н8
Нисам сигуран да се органска хемија ради у 7 разреду. Ово једињење се зове пропан и он спада у групу угљоводоника који се зову алкани.
Мислим да је ово што ти је Миљана написала тачно, али не знам зашто вас оптерећују органском хемијом коју ћете учити тек у 8. разреду.
Надам се да сам помогао

Чак ни мени није баш најјасније оно што су они рекли

Имаш једињење N2O - азот (I) оксид

Са Х означи валенцу азота

Са У означи валенцу кисеоника

Е сад, ово 2 што иде после азота то се назива индекс. Вероватно се питаш зашто кисеоник нема тај индекс. У овом случају индекс кисеоника је 1 па се он не пише

Треба да ти производ валенце азота и индекса азота буде једнак производу валенце кисеоника и индекса кисеоника. (кисеоник је увек двовалентан - валенца му је 2)

Добијаш једначину Х*2=У*1
Пошто је У валенца кисеоника, знамо да је она два
Х*2=2*1
Из овога следи Х=2*1*2 Х=1 - валенца азота у овом једињењу је 1

Што се тиче С3Н8
Нисам сигуран да се органска хемија ради у 7 разреду. Ово једињење се зове пропан и он спада у групу угљоводоника који се зову алкани.
Мислим да је ово што ти је Миљана написала тачно, али не знам зашто вас оптерећују органском хемијом коју ћете учити тек у 8. разреду. Ја сам такође у 7, мада ме занима хемија па знам доста и о органској хемији.
Надам се да сам помогао
Hvala na ovako iscrpnom odgovoru!
d055.gif

Moze li mi neko pomoci oko ovih zadataka,... Trebaju mi za polaganje maturskog iz matematike...

1.Dimenzije kvadra se odnose kao 2:3:6, a prostorna dijagonala mu je D=21. Naci povrsinu i zapreminu tog kvadra.
2.Izracunati povrsinu dijela ravni ogranicenog parabolom y=2-x(na kvadrat) i pravom y=x

Hvala unaprijed

evo zadatka ja ne znam da ga resim pa vas molim da mi pomognete HITNO JE!
Penzioner je imao para za hleb i mleko. Posle povecanja cena za 20%, mogao je da kupi pola hleba i mleko. Ako bi se cena ponovo povecala za 20%,da li bi tada mogao kupiti barem hleb?

Cena ulaznice za pozoriste bila je 150 dinara. Posle snizenja broj posetilaca se uvecao za 50% a prihod za 25%. Za koliko je snizena cena ulaznice?

Prosto. Ta funkcija je definisana za svako x razlicito od -3 i 2.
1. racunaju se limesi kada x tezi u -3 sa pozitivnih i negativnih vrednosti.

Zamenis x sa borojem -3-0. Ovo je broj koji je beskonacno malo negativniji od -3. Dakle nalazi se beskonacno blizu broju -3 sa leve strane na x osi.

e ^ (1/x-2) = e ^ (-1/5) sto je neka konacna vrednost.

9-x^2 / x + 3 = 3 - x = 6 Neodredjeni oblik 0/0. U ovom slucaju skratis brojilac i imenilac sa x + 3.

Dakle limes f(x) kada x tezi u -3 sa leve strane je 6*e^(-1/5).

Analogno za desni limes je isto 6*e^(-1/5).
.
2. Posmatramo sta se dogadja kad x tezi ka 2.

9-x^2 / x + 3 kada x tezi u 2 ( sa obe strane) je konacan broj odnosno 1 pa cemo gledati sta se dogadja sa onim e ^ 1 / x - 2

Kada x tezu u 2 sa leve strane menjamo x = 2-0 i imamo e ^ 1/ x - 2 = e ^ 1/ -0 = e ^ -inf = 0

Dakle kada x tezi u 2 sa leve strane limes od f(x) = 1*0 = 0

Kada x tezu u 2 sa desne strane menjamo x = 2+0 i imamo e ^ 1/ x - 2 = e ^ 1/ +0 = e ^ +inf = inf

Dakle limes kada x tezi u 2 sa desne strane od f(x) = 1 * inf = inf

ZAKLJUCAK:

Granicna vrednost funkcije postoji kada x tezi u 2 sa leve strane i jednaka je 0. Postoji obostrana granicna vrednost kada x tezi u -3 i jednaka je 6e^(-1/5)

Jos jedna napomena:

Nije ovo uopste tesko, samo deluje konfuzno kad se ovako zapise. Lakse bi mi bilo da ti mejlom posaljem resenje u wordu. Citljivije je mnogo. Provuci ovo kroz papir, onako po matematicki, sve ces skontati kako izgleda. Da su vec neodredjeni oblici u pitanju, moze se koristiti Lopital-Bernulijevo pravilo za neodredjene oblike. Ovako samo kad racunas limes zamenis x sa a-0 ili a+0 gde je a rub definisanosti a -0 ili +0 su za levi ili desni limes, respektivno. To -0 ili +0 smatraj za beskonacno male pozitivne ili negativne vrednosti.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back