Kako izgleda vaš desktop

Debian 9 је престао давно за подршком. Ја сам скоро прешао са 12 на 13. Углавном ако користиш Debian као десктоп мораш сваке 2 године да извршиш надоградњу, с тим што имаш фору 1 године. За сервере је друго... Људи просто не разумеју да Линукс мораш да надограђујеш, значи ти САМ ОДРЖАВАШ СВОЈ СИСТЕМ и нема корпорације иза да те помогне већ ти је све "у се и у своје кљусе".

Да ли си некад чуо за gnome extensions?
To je onda dobro da su prestali sa onim glupostima neznam tacno od koje verzije je bilo mislim 3+ da nisi mogao stavis ikonice na desktop, pa nemas na prozorima za mimimalizaciju prozori i tako. Tako da sam presao na XFCE jer je imao funkcionalnost koja meni treba. Mada Gnome ima dosta dobrih alata koje koristim u XFCE. Vidim na slici koju si postirao da imas samo terninal otvoren a zauzece RAM 1600MB. XFCE na ovom laptopu je 4.12 i na slici mozes da vidis resurse(imam otvoreno Opera i Google Chrome sa po jednim tab i Double Commander:
Screenshot from 2025-12-15 08-12-22.png

Izgleda da je dosta uradjeno na optimalizaciji u Gnome 48. Ako mozes kada budes imao vremena bilo bi lepo da otvoris Google Chrome i Operu ako imas pa da uporedimo mada ti imas dosta jaku graficku....

Да ли си некад чуо за gnome extensions?

Debian 9 је престао давно за подршком. Ја сам скоро прешао са 12 на 13. Углавном ако користиш Debian као десктоп мораш сваке 2 године да извршиш надоградњу, с тим што имаш фору 1 године. За сервере је друго јер имаш проширену подршку која се плаћа... Људи просто не разумеју да Линукс мораш да надограђујеш, значи ти САМ ОДРЖАВАШ СВОЈ СИСТЕМ и нема корпорације иза да те помогне већ ти је све "у се и у своје кљусе".

Мораш да урадиш clean install или да пређеш на неки пријатељски дистро. Kao декстоп корисник гледаш прву колону за Debian. https://endoflife.date/debian

Pogledajte prilog 1832934

А ово вам је за Линукс Минт и Ubuntu (код њега гледаш другу колону а за хардверске проблеме прву)

Pogledajte prilog 1832935

Pogledajte prilog 1832936
Hvala. Sad mi je jasno malo sam sad vec umoran pa nisam shvatio da koristis Gnome extensions. Slazem se sto si rekao za podrsku ali to meni nije bitno. Zato sto iz sigurnosnih apekata potrbno je da update ssl certificate authority revocation list da bi imao bezbedno surfovanje da tako kazem, medjutim ja rucno "updajetujem javne certifikate" a na svoim serverima imam svoje privatne certifikate koje sam ja izdao (sam sam CA, certificate authority (CA) trusted entity) a za javnost (public) koristim Let's Encrypt. To sto je Kernel stari moze da znaci samo ako koristim neke novije uredjaje a sto se sigurnosti tice taj kernel sam modifikovao i uradio sam "Hardening". Samo inernet pretrazivaci mogu da idu na internet i neki programi koje sam ja napisao ali lokani network samo nemogu da idu na gateway idu samo na L1 network switch imam vise networka od kojih samo jedan ima pristup internetu, drugi mi sluzi za app server a treci koji takodje nema pristup internetu je za network backup (imam stari Dell PowerEdge 2950 kupio raskodovan iz FB za $512). Imam ja jos kompjutera boljih ali kao sto sam rekao ovaj stari laptop najvise koristim. Taj Debian koji je tu na tom laptopu je toliko zombiran od moje strane da to prakticno neka hibridna distribucija. Naprimer Google Chrome i Opera su najnovije verzije ja sam ih kompaljirao na ovom sistemu. Eto tako. Uglavno sve probleme koje sam imao sa na kraju morao sam da resim. Ja sam 2000 napisao zakrpu za kernel 2.6 koji je imao ozbiljan problem jer je "spaljivao" firmware u novim LG CD citacima. Dobio sam dozivotnu clanarinu u LPI ali nisam posle toga bio aktivan presao sam na Windows i bio sam Microsoft Windows System Engineer diplomirao sam na privatnoj Microsoft skoli. Od 2013 ponovo koristim Debian a kao glavni OS ga koristim od 2017. Sa tim sto nisam koristio Gnome, KDE i druge DE samo XFCE, jer sam se opredelio za DE koji najmanje resusa koristi a radi ono sto meni treba. Na serverima ne koristim DE uopste, koristio sam FreeBSD ali sam odusta i presao na RedHat zbog alata a na kraju sam odustao i od RedHat zbog licence i presao na "headless" Debian na serverima zbog backup alata najvise. Debian je dosta dobar OS jedino sto je problem podesiti RAID na serveru ali dobro... Sto sam stariji sve vise razmisljam o rentabilnosti... Tako da eto, rezime: Programe koje koristis za internet treba da nadogradjujes ako neznas kako da rucno stavis "certificate revocation list", trebas da imas "layer 7 firewall" ili Gateway (ne router nego pravi Gateway) i onda ako blokiras sve in-out, out-in osim softera koji treba da ide na internet onda imas i funkcionalnost i bezbednost. A kernel mozes da kompajliras i najnoviji ako ti treba zbog nekih uredjaja... Na kraju to sto sam napisao neznaci da sam neki ekspert i da se nesto razumem, imam jos puno da ucim... To sve sto si napisao se apsolutno slazem i to je odlican savet za sve obicne korisnike bilo kog sistema. Ti sigurno poznajes Gnome mnogo bolje od mene... Portabilnos i modularnost Linux je mozda i najveca prednost tog OS. Drago mi je da vidim ima puno ljudi koji pozitivno razmisljaju, jos jednom hvala na savetu.

To je onda dobro da su prestali sa onim glupostima neznam tacno od koje verzije je bilo mislim 3+ da nisi mogao stavis ikonice na desktop, pa nemas na prozorima za mimimalizaciju prozori i tako. Tako da sam presao na XFCE jer je imao funkcionalnost koja meni treba. Mada Gnome ima dosta dobrih alata koje koristim u XFCE. Vidim na slici koju si postirao da imas samo terninal otvoren a zauzece RAM 1600MB. XFCE na ovom laptopu je 4.12 i na slici mozes da vidis resurse(imam otvoreno Opera i Google Chrome sa po jednim tab i Double Commander: Pogledajte prilog 1832937
Izgleda da je dosta uradjeno na optimalizaciji u Gnome 48. Ako mozes kada budes imao vremena bilo bi lepo da otvoris Google Chrome i Operu ako imas pa da uporedimo mada ti imas dosta jaku graficku....
Снимак екрана од 2025-12-15 15-09-20.png

Користим Vivaldi и Firefox. Ево потрашња само са упаљеним Vivaldi-ијем (YouTube main page) Да GNOME 48 је баш smooth и добио је HDR.

Back