Problem slobodne volje

Da, samo odluke donete u nesvesnom stanju su donete slobodno, jer svest ogranicava mogucnosti i slobodu izbora.
Neka to zovu i intuicijom, iako to nije, jer je i intuicija ogranicena, pa je samo nesvest i stanje u kome je covek udaljen od svih svojih i tudjih iskustava i percepcije.

Ovo je apsurdno.

Niko nije slobodan u nesvesnom stanju.

Sloboda pretpostavlja svest.
 
Mislim na fenomenologiju i njene pretpostavke, kao i na nase iskustvo koje potvrdjuje da svest reaguje na nesvesno,
nesvesno je mnogo vise od insinkta i mnogo jace od intuicije....nasa dusa tamo zivi, a pouzdano znam da je mnogi koriste kao zamenu za odlucivanje....
 
Naravno da je problematicno objasnjavati nesto za sta nema posebnih reci, kao sto znamo Witgenstajn je to dokazivao iako nije imao kome...Ako ne koristimo poznate reci morali bi da imamo neku osnovu u svesti za nove izraze, medjutim, ja mislim da je mnogo reci i izraza pogresno korisceno, pa je nesvest medicinski izraz, a realno to je stanje ili deo coveka o kome covek nije svestan, posledice nemaju direktan odziv na uzrok, ali odziv postoji, kao neobjasnjivi dogadjaji ili nasa stanja. Sto govori o tome da ta nesvest ima reakciju kroz emocije i da se one ne nalaze u donjem instinktivnom delu svesti, vec u gornjem, nadsvesnom delu. Da cak postoje dva nivoa emocija, one kojih smo svesni ili manje svesni i onih kojih nismo svesni, ali smo na njih mnogo osetljiviji.
 
Da li slobodna volja postoji ili ne postoji. Mucna dilema.

Da li je velika zelja mog oca da budem lekar uticala na to sto jesam lekar ili sto nisam lekar?
Ko je birao moje zanimanje, ja sama ili nametnute mi okolnosti...ko je taj koji namece ako to nisam ja...:)
Nisam birao da budem rodjen, pre ili kasnije hteo ja to ili ne moji vitalni organi će prestati sa radom. O kakvoj slobodnoj volji se tu moze pricati a tek slobodi od volje?!
U uzročno-posledičnom svetu slobodna volja nije moguća.
Metafizicka potreba da stvaramo suprotnosti i projektujemo iz straha, nemoći, patnje, neznanja... mnogima je sredstvo za održanje života. Tako da je potpuno razumljivo zašto jedna laž može opstati više vekova.
 

Back
Top