Problem slobodne volje

LBarbara

La Femme
Moderator
Poruka
48.871
Da li slobodna volja postoji ili ne postoji. Mucna dilema.

Da li je velika zelja mog oca da budem lekar uticala na to sto jesam lekar ili sto nisam lekar?
Ko je birao moje zanimanje, ja sama ili nametnute mi okolnosti...ko je taj koji namece ako to nisam ja...:)

Da li je velika zelja mog oca da budem lekar uticala na to sto jesam lekar ili sto nisam lekar?
Ko je birao moje zanimanje, ja sama ili nametnute mi okolnosti...ko je taj koji namece ako to nisam ja...:)

Moj život je rezultat moje slobodne volje,
inače to ne bi bio moj život i ko zna ko bi onda bila ja?
Pred svakom odlukom uvek su najmanje dva izbora i teška odluka.
Za loše odluke nosim sama odgovornost, kao i za one dobre.
Okolnosti ne mogu biti ni opravdanje ni izgovor. :)

Lekar si? Poštovanje...

Sumnjam da bi neko birao da bude lekar da to i sam nije želeo.
Tema: U određenoj meri postoji slobodna volja, do određene granice. Sve drugo je prilagođavanje i moranje, za veliki broj ljudi.
Onaj ko živi po svojoj slobodnoj volji je izuzetno privilegovan čovek. I redak.
Ja tačno znam svaki put kad odstupim od svoje volje - kod krupnih pitanja - i svaki put kao da umre deo mene, ali znam da ne mogu drukčije, jer imam odgovornost prema onima koje volim.

Problem slobodne volje ne postoji uopšte.
Ako i izgleda da postoji problem da naša volja nije pobedila volje drugih ljudi koji su nam se mešali u naš život to govori samo o jednom; da mi nismo dovoljno izgradili sebe, nismo dovoljno svesni sebe ili drugačije gledano naši unutarnji pozitivni (muški ili Yang) principi nisu dovoljno razvijeni i izbalansirani sa našim ženskim (negativnim ili Yin) principima.
Ovo sve kaže da je ovaj život, kao i mnogi drugi pre ovog i možda još dosta onih koji će tek doći, jesu tu samo da nas uče o nama samima.
Da nas uče i nauče da smo mi jedina osoba na celom svetu koja je potpuno odgovorna za ispunjenje lični potreba i da se jedino ona pita i odlučuje i da se za to mora izboriti sa svim spoljašnim faktorima - mama, tata, brat, sestra, strina, ujna, tetak, dečko, cura i još drugih sedam milijardi nasrtljivaca.

Sve ostalo su samo izgovori za našu popustljivost, povodljivost, nesigurnost i ne znanje šta nam se hoće ili neće...

Ako se dogodi da i pored naše snažne volje ne uspemo jer su se stvorile izvesne okolnosti kao viša sila, onda postoji jedan lep odgovor. U ranijim životima smo nametali svoju volju drugima, ometali ih u njihovim slobodnim izborima i time smo uzrokovali lekciju koja će nas naučiti da to više nikada ne činimo. Zakon Uzroka i Posledica je stupio u dejstvo i doneo nam iskustvo koje smo nesvesno uzrokovali. Otuda, ko je nama doneo takvo iskustvo?
Niko drugi nego mi sami!!!

Poslednja izmena:

FIAT VOLUNTAS TUA ! Danas MEDIKUS, a posle, ako Bog da, u nekom od sledećih života, garant, FILOSOF … Tamo Te čekam ja i biće "borba" prsa u prsa... Kada je filosofija u pitanju nema mrdanja … :hahaha:

slobodna volja postoji.čim postoji njena nekorelisanost spram spoljašnjeg sveta ona je slobodna. pitanje je koliko je slobodna.

ako bi mogla izabrati bilo koju od beskonačno opcija onda bi bila skroz slobodna.

stvar je u tome da slobodna volja ne može izbrati baš svaku od mogućnosti.

a svakako ne jednu:mrgreen:. a to je da ne zavisi od uma onoga čija je. naša je volja posledica/izbor našeg razmišljanja. potpuno je uslovljena/determinisana našim umom.

Slobodna volja postoji, covjek godinama i sazrijevanjem sve vise postaje svjestan. Steta je sto uzme vremena dok skonta, ili, kad skonta, nema hrabrosti da prati put slobodne volje.
Kod onih koji od rane mladosti plivaju uzvodno je mozda izrazenija jos od ranog doba, i ako je dalji razvoj tesko predvidjeti.

Meni su roditelji od ranog doba pruzali mogucnost razvoja slobodne volje, ne toliko svjesnim postupcima u cilju razvoja iste, koliko sto je to bio odraz njihog karaktera. Po pitanju izbora zanimanja uopste nisu trazili uticaj, a bili podrska u svemu.
Medjutim, odraz ogranicavanja slobodne volje se manifestovao na druge nacine, kroz relacije u privatnom kao i poslovnom zivotu.

ono što se zove slobodnom voljom jeste rezultujuće delovanje ljudskog uma/ljudske mašte. stoga je sloboda volje potpuno zavisna od uma i njegovog stanja. tj. determinisana je umom. možemo reći: ljudska volja je onoliko slobodna koliki je duhovni prostor um osvoio.

sudovi ljudskog uma mogu biti mogući i nemogući.

za nemoguće slučajeve zabadava sva sloboda volji. čak i u božjem slučaju. ni bog ne može učiniti da nije bilo ono što je bilo. isto tako zabadava slobodnoj ljudskoj volji svi pokušaji da zatre ono što jest, što je bilo...

iz skupa mogućeg slobodna volja može birati ono što je istinsko krajnje dobro ili ono što je loše, manje ili više.

oba ova skupa su neograničena. tj. prostor koji se otvara slobodnoj ljudskoj volji je beskonačan. stoga nisu u pravu oni koji tvrde da ne postoji slobodna volja jer je eto potpuno determinisana samim umom.

ljudska volja je onoliko slobodna koliko je čovek istinski prosvećen.

Sitne nisu problem, nego krupne

nema tu mnogo krupnih

recimo zivis u beogradu , hteo bi da odes da zivis u kanu , u francuskoj

i da radis isti posao kao u bg

ima tu mnogo prepreka koji onemogucavaju tvoje preseljenje

da li im treba tamo takav profil , da li ce ti dati vizu , da li ces savladati jezik

da li si alergican na neku biljku koja raste tamo ...

ima tu mnogo promenjivih

i na kraju , cak i da ti mozes da odes a ne moze neko od tvoje porodice , dete , suprug(a) da li ces otici

Poslednja izmena:
Samo pitanje da li postoji slobodna volja je vec slobodna volja.
Okolnosti i ogranicenja su ti koji nam smanjuju slobodu,
pa svako ima svoju volju onoliko koliko sam odredi.
Ovde se ne radi o tudjoj volji, vec o nasem pristanku da je tudja volja nasa volja, cesto opravdano.
Neko ce se pozvati na genetiku, neko na podsvesni uticaj, neko na moral, a neko na socijalne momente,
ali emotivno zreo, intelektualno svestan i nadsvesno jak covek, samo sam sebe ogranicava.

O slobodnoj volji možeš diskutovati samo iz pozicije slobodnog čoveka.
Ne sme postojati ni jedno jedino ograničenje izvan tvoje volje. Niko te ne sme sputavati. Nema pravila, nema zakona, nema morala... Radiš ono što želiš, ako želiš. To radiš kada hoćeš, ako hoćeš. Biraš ono što voliš, ako voliš.

Sam kreiraš svoju trasu. Sam ubiraš plodove truda. Sam odgovaraš za svoje greške. I, onda, sa zadovoljstvom kažeš, samom sebi: to sam ja.

Poslednja izmena:
nema tu mnogo krupnih

da li im treba tamo takav profil , da li ce ti dati vizu , da li ces savladati jezik

ima tu mnogo promenjivih

i na kraju , cak i da ti mozes da odes a ne moze neko od tvoje porodice , dete , suprug(a) da li ces otici

Živi svoj život, prihvati ga onakvog kakav stvarno jeste, nauči se da uživaš u onome što imaš, a želje da budeš neko drugi, živiš nečijim drugačijim životom i u tome tražiš svoju sreću je suludo …. Čini ono što znaš i voliš i tek posle ćeš da shvatiš kako život zna da bude lep ma gde bio ….

Poslednja izmena:
nema tu mnogo krupnih

ima tu mnogo promenjivih

ni na ovo ne mislim

Ali, da ne komplikujem, u suštini je NAŠA SLOBODNA VOLJA i to kad odlučimo da odstupimo od naše slobodne volje/ ideje/ želje da nešto učinimo - dok god i to možemo, da li je ok da budemo zadovoljni?

Jer, samo u ekstremnim situacijama ta volja je sasvim limitirana / zatvor, zarobljeništvo, rat, žrtva nasilja... ali tema i nije verovatno o takvim uslovima

ni na ovo ne mislim

Ali, da ne komplikujem, u suštini je NAŠA SLOBODNA VOLJA i to kad odlučimo da odstupimo od naše slobodne volje/ ideje/ želje da nešto učinimo - dok god i to možemo, da li je ok da budemo zadovoljni?

Jer, samo u ekstremnim situacijama ta volja je sasvim limitirana / zatvor, zarobljeništvo, rat, žrtva nasilja... ali tema i nije verovatno o takvim uslovima

mozda ti ne mislis

ali slobodna volja bi bilo da sve sto zelis da uradis - uradis

a dovoljno je da nemas novca

i postulati slobodne volje se brisu

- - - - - - - - - -

jer ako slobodnom voljom smatras sam slobodno ponasanje u jednom kalupu

to nije slobodna volja , kao da si u toru omedjenom svojim ogranicenjima

slobodna volja bi bilo da sve sto zelis da uradis - uradis
da ovo naglasim
e, tako sam i ja to shvatila
I sad se tu otvara (Pandorina?) kutija... čovek je , i dobro je što je, ograničen moralom , zakonom, empatijom, egzistencijom,...itd...

dakle - slobodnu volju provodi i divljak, manijak, ubica /na jednoj strani... i neki guru ili sl. divnog uma i duha...na drugoj strani

e ovo je sad baš filozofiranje... kuku lele

Back