Da li slobodna volja postoji ili ne postoji. Mucna dilema.
Da li je velika zelja mog oca da budem lekar uticala na to sto jesam lekar ili sto nisam lekar?
Ko je birao moje zanimanje, ja sama ili nametnute mi okolnosti...ko je taj koji namece ako to nisam ja...
Problem slobodne volje ne postoji uopšte.
Ako i izgleda da postoji problem da naša volja nije pobedila volje drugih ljudi koji su nam se mešali u naš život to govori samo o jednom; da mi nismo dovoljno izgradili sebe, nismo dovoljno svesni sebe ili drugačije gledano naši unutarnji pozitivni (muški ili Yang) principi nisu dovoljno razvijeni i izbalansirani sa našim ženskim (negativnim ili Yin) principima.
Ovo sve kaže da je ovaj život, kao i mnogi drugi pre ovog i možda još dosta onih koji će tek doći, jesu tu samo da nas uče o nama samima.
Da nas uče i nauče da smo mi jedina osoba na celom svetu koja je potpuno odgovorna za ispunjenje lični potreba i da se jedino ona pita i odlučuje i da se za to mora izboriti sa svim spoljašnim faktorima - mama, tata, brat, sestra, strina, ujna, tetak, dečko, cura i još drugih sedam milijardi nasrtljivaca.
Sve ostalo su samo izgovori za našu popustljivost, povodljivost, nesigurnost i ne znanje šta nam se hoće ili neće...
Ako se dogodi da i pored naše snažne volje ne uspemo jer su se stvorile izvesne okolnosti kao viša sila, onda postoji jedan lep odgovor. U ranijim životima smo nametali svoju volju drugima, ometali ih u njihovim slobodnim izborima i time smo uzrokovali lekciju koja će nas naučiti da to više nikada ne činimo. Zakon Uzroka i Posledica je stupio u dejstvo i doneo nam iskustvo koje smo nesvesno uzrokovali. Otuda, ko je nama doneo takvo iskustvo?
Niko drugi nego mi sami!!!