Kafić Priče iz prošlog veka V - Krčma „Vrbopuc pod dudom” ✨️💞

a sta je onda vama vrbopuc? :huh:
Možda samo ja to shvatam kad vrba puca preko
motkompodupetu.gif

🤔

Najlepši uvodni post kako dolikuje toj Veneri u sedištu. 💗Mmm cimet rolnice. 🥰
Samhain će nam još malo, ne znam koliko je to vrbopucketav praznik ali sam videla makarone u obliku crnih paukova u Lidlu i planiram da se snabdem. 😇

Imate novu članicu Paolu Bracho, videla sam tu seriju na tv-u, ne mogu da se načudim šiškama glavne glumice, kakva je to četka za feniranje.
Um mi je prepun tih dubokoumnih zaključaka i tema. 😁

Objasni. Ne sećam se priče.
mrzelo me jer da pisem pa cu kopirati obrazlozenej chatgpt-a

🧒 Petar Pan kao negativac​

• Petar Pan je dečak koji nikada ne želi da odraste, ali u nekim tumačenjima to nije samo simbol nevinosti, već bekstva od odgovornosti i realnosti.
  • On odvodi decu iz stvarnog sveta u Nedođiju, i to bez dozvole roditelja. Neki tumače da ih zapravo „odvodi u smrt“ — jer Nedođija može da predstavlja zagrobni svet (zato se zovu „Izgubljeni dečaci“).
  • U originalnoj knjizi Džejmsa Barija, ima i mračnih tonova — na primer, Petar ubija gusare bez griže savesti i ponekad zaboravlja svoje prijatelje.
  • Zvončica (Tinker Bell) je često posesivna, ljubomorna i pakosna, čak pokušava da ubije Vendi. Dakle, ni ona nije baš nevina vila kakvom je prikazuju u Diznijevim verzijama.

☠️ Kapetan Kuka kao pozitivac (ili barem tragični lik)​

• Kapetan Kuka (Hook) je često prikazan kao negativac, ali on je jedini odrasli lik koji ima kodeks časti.
  • U nekim tumačenjima, on je jedini koji je uspeo da odraste i da preživi Petrov svet — i zato ga Petar mrzi.
  • Ako Nedođija predstavlja beskrajno detinjstvo (ili neku vrstu limba), onda je Kuka zapravo čovek koji pokušava da se oslobodi tog pakla večnog detinjstva.
  • Njegov sukob s Petrom Panom može se tumačiti kao borba između odgovornosti i nezrelosti, ili između realnosti i fantazije.

🎭 Ukratko:​

LikTradicionalnoAlternativno tumačenje
Petar PanHeroj, slobodan duhEgoističan, opasan manipulator
ZvončicaLjubazna vilaLjubomorna, destruktivna
Kapetan KukaNegativac, gusarTragični junak, simbol odraslosti

To potiče iz originalne knjige Džejmsa Barija (Peter and Wendy, 1911), i to je jedan od delova koji se skoro nikad ne pojavljuje u Diznijevim verzijama, jer je previše mračan.

Evo šta zapravo stoji iza toga 👇

🧚‍♀️ Zvončica i druge vile – mračna istina​

U originalu se kaže da je Zvončica veoma ljubomorna i posesivna — posebno kada je reč o Petru Panu.
Barijev tekst doslovno kaže da je ona „ponekad ubijala druge vile iz ljubomore“.
Nije to slikovito rečeno — ona stvarno ubija druge vile ako mu se previše približe ili ako dele vilinski prah s drugima. 😳

Drugim rečima:

• Zvončica želi da kontroliše izvor moći — vilinski prah,
  • i ne podnosi da ga druge vile koriste za Petra ili decu,
  • pa ih uništava iz čistog posesivnog besa i zavisti.

To čini njen lik mnogo mračnijim — ona nije dobra vila, nego neko ko deluje iz opsesivne ljubavi i želje za kontrolom.

💀 Dakle, u tim tumačenjima:

• Petar Pan je zavisnik od „magije“ (fantazije i bekstva od realnosti),
  • Zvončica je ljubomorna opsesivna sila koja čuva svoj monopol nad vilinskim prahom (i ubija konkurenciju),
  • a Kapetan Kuka je zapravo jedini koji pokušava da zaustavi taj haos — on vidi koliko je to sve nezdravo.

Back