Kafić Priče iz prošlog veka V - Krčma „Vrbopuc pod dudom” ✨️💞

🤣
Pa već ako ima puter nije klot krompir. Ali psihološki je klot jer nema slanine. 😁
Si Te Escucho GIF by Movistar Plus+

On je blizu Praga, nekih 280 kilometara, divan mladić, pametan, drag, visok, plećat i tako to. Zna jezik, vidjela si i sama da je položio :) pažljiv je, ne pije, ne puši, ne drogira se :)
Ovako su meni danas na poslu nahvalili jednu Filipinku. Jos rekose da ima svoj stan, i da sama zivi, jer jos se cerka odselila 😂

Hvala Agi :zag:

Trajni boravak najmanje 5 godina i položen B1 ispit znanja jezika kao i neko polaganje oko kulture i istorije.
Bez ovoga ne mogu ni da probam za drzavljanstvo.

Kada dobijem vizu mogu lakse da promenim posao, manje peripetija sa papirima, lakse do kredita za stan i auto a ako bih imao i decu onda bi ona bila osigurana preko mene. Sa radnom vizom se to posebno placa svakog meseca.
Au jesu zakomplikovali Cesi oko tog drzavljanstva 😁. Ja ovamo za kanaCko predao tacno na dan kad sam napunio 3 godine, takav je bio uslov tad, ne znam sada. A za pasos predao odmah sutradan po dobijanju drzavljanstva - bile one peripetije, ne znas ni koji pasos ti daju, ni koji ne daju. Cas od stare drzave koji skoro nigdje ne vazi, cak od nove koji isto jedva da vazi - reko uzimaj strani odmah.

Znaš kako ja razmišljam, ebeš smrt, ne plašim se umrijeti, ali bilo bi mi strašno biti invalid, biti ovisna o tuđoj pomoći, zemlja tvrda a nebo visoko. Ne mislim da smo ikada previše mladi da mislimo i živimo zdravo. Hrana je najveće zlo, šećeri su bolest.
Da, uzasno je zavisiti od tudje pomoci, i inace zavisiti za nesto od drugih. To sam posebno osjetio kada sam izasao iz bolnice - ta sloboda da mozes da se kreces, da mozes sve sam.

Od jednog poznanika zena je 5 god. u bolnici, imala je mozdani udar. Tj. nije bolnica, nego ustanova pri bolnici gdje budu ti koji ne mogu samostalno nista. On svaki dan ode ujutru kod nje, i bude do poslije podne, eventualno ponekad ne ode kad nesto obavlja van grada. Prepravio je kombi da je moze unijeti u kolicima, da je nekada provoza.

Znaš šta sam skontao, gledajući bar moje porodično stablo i okolinu - ranije su ljudi bili funkcionalni, živeli normalno, radili i onda se razbole od neke smrtne bolesti i brzo umru ili ih srce u sekundi prekine. A sada se živi duže, ali toliko njih provede poslednje godine zaglavljeno između svetova. Valjda jako srce, vitalni znakovi tu, ali mozak i često noge to ne prate. To mi je strašno i zato pomenuh ono.
Vidio sam svasta kroz posao vozeci takve osobe. Neki su pokretni, ali im ne radi mozak, i ne znaju nista, cak ne znaju ni kako da udju i sjednu u vozilo (rijetki). A mnogi imaju druge probleme, sa pokretnoscu, i slicno. Dosta relativno vitalnih, i na izgled ne toliko starih ljudi.

Back