Kafić Priče iz prošlog veka IV - Jesen u Žardinjerinom sokaku, di cvjeta dinja ispod duda ☼

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kasno menjaš 🤣

1000059494.jpg

Izvinjavam se na nepoznavanju terminologije, ali vadim sad jesenje/zimske stvari i vuneni džemperi su mi se nakupili onih ućebanih grudvica.

Ima li neko preporuku za onaj neki aparatić koji skida to?
Ja sam to kupila na Temu za neke sitne pare, dobro radi.

Izvinjavam se na nepoznavanju terminologije, ali vadim sad jesenje/zimske stvari i vuneni džemperi su mi se nakupili onih ućebanih grudvica.

Ima li neko preporuku za onaj neki aparatić koji skida to?
Pa sve to počupa sušilica, aparatić je ok, to nije skupo, ja imam Zilan, 10-ak eura. Ili uzmi obični brijač za brijanje lica i lagano.

Očito nisi gledao Grbavicu, bukvalno nijedan Sarajlija ne bi odglumio bolje Sarajliju od Leona Lučeva (lik dalmatinac) Bosanku od Mirjane Karanović, ili u filmu Top je bio vreo, kako je Bosanku-sarajku odglumila Anita Mančić, Beograđanka, Zemun. Ili glavnu ulugu, takođe glumila Sarajku (fenomenalno) Jasna Đuričić-Ruma, Srbija. Tako da ni to ti nije tačno :)
Negde sam procitao zanimljivost kako u dva istaknuta BiH filma iz dve epohe koja se bave m-ž odnosima, "Kuduz" i "Na putu" oba para koja su filmu Bosnjaci u prvom slucaju glumi par glumaca Srba (Bogdanović-Ćustić), u drugom par Hrvata (Cvitešić-Lučev) i to odlicno.

Kuduz, kao i dosta tih BiH filmova, oslikava tadasnji zivot uBosni, i stvarnost koja se dogadjala ljudima. Ne u gradovima, ali kad se malo makne iz gradova, Bosna je jos uvijek u to doba prilicno zivjela nekim svojim zivotom. Tako da takvi filmovi se vjerovatno i ne dozivljavaju, i nisu izazvali veliku slavu u Srbiji, zato sto si morao poznavati taj mentalitet, i donekle biti okruzen njime, da bi u potpunosti razumio film.
Tih 80ih je puno filmova u ex-SFRJ nasnimano sa slicnom sumornom socijalnom tematikom - Kuca pored pruge, Sta radis veceras, Oktoberfest, Na putu za Katangu, U ime naroda... bas se videlo kako se ekonomska i socijalna kriza svakodnevice prelama na kinematografiju.

Veliki dio glumaca iz Srbije su rodjeni uBosni, Krajini (Hrvatskoj).
Ipak jedino oni mogu da dobro odigraju ulogu nekog Bosancerosa ili Krajisnika, zbog govora i oslikavanja ponasanja i mentaliteta, pa najcesce njih i angazuju za takve uloge.
Cini mi se da je pre nekih godinu dana radjena remasterizacija filma "Sest dana juna" i u kratkom propratnom klipu se ekipa prisecala snimanja filma. Nebojsa Pajkic kao scenarista je kazao da mu i danas nije pravo sto je Mladen Andrejevic ("Aca Postar", inace rodjeni Beogradjanin) glumeci jednog od glavnih likova navodno totalno pokvario film jer je namerno karikirano izgovarao bosanski naglasak, sto je doprinelo da film ne bude gledan u Sarajevu/BiH, do cega je Pajkicu bilo prilicno stalo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back