Priča o bludnom sinu

Hmmm,da bi bolje shvatili onaj kljucni aspekat ove parabole mozda nije lose da stvari sagledamo i iz ove perspektive:
Ovo je parabola,izmedju ostalog,i o dva izgubljena sina a ne samo o jednom, koji su ocito odavna stavljali probleme "pod tepih" umesto da ih adekvatno i blagovremeno resavaju !
A zasto ?
Pa zato sto je jasno da su oboijca imali svoju "zutu minutu" zbog neceg u proslosti nakon cega se desilo "otvaranje svih karata na sto".
Onaj mladji je ocito dugo vreme pratio zivot u opkruzenju i kad se proracunao,zakljucio je da ostali ( mozda NEKI njegovi vrsnici,prijatelji,susedi) zive mnogo bolje i kvalitetnije od njega jer imaju drasticno vece privilegije .
I to je tako trajalo dan,dva , tri,godinu,dve i ne znamo tacno koliko nakon cega "mu puko film"i otisao kod oca sa zahtevom da mu bude isplacen njegov deo porodicnog imanja pre vremena...rezultati tog stava vec znamo.
Onaj stariji je ocito razmisljao veoma slicno jer ga je mucio osecaj da on u toku citavog njegovog zivota od oca nije dobijao onoliko koliko je smatrao da treba dobiti u odnosu na njegovog licnog angazmana u porodici. Smatrao je da mnogo vise daje nego sto dobija ali je,kao i mladji sin,te probleme stavljao takodje "pod tepih"umesto da otovori svoje srce pred ocem i da zajedno prodiskutiraju o njegovm primedbima.
I to je trajalo dan,dva,godinu,dve i ne znamo tacno koliko sve dok se njegov mladji brat nije vratio kuci nakon "njegove turneje" sirom sveta.
I onda i njemu puko film i izneo ocu sve sto mu je bilo na srcu,sad vise nije bio zainteresovan da sve to i dalje drzi pod tepihu nego je sve u paketu bacio ocu u lice.
Zasto bas tada ,zasto ne ranije ?
Pa iz jedinog razloga sto se je ocito pobojao da ce taj mali bludnik ,ukoliko se sve vrati u normalu,pokusati da zavuce njegovu "prljavu ruku" u njegov deo porodicnog blaga. Otac ga je procitao kao bukvar i jasno mu dao do znanja da ce sav njegov imot koji trenutno ima biti u njegovom vlasnistvu ali da je to mnoooogo manje vazna stvar u tom trenutku - vest o povratku izgubenog sina je bila mnogo vaznija i on se,kao njegov stariji brat,trebao pridruziti veselju.
I upravo tada ,stariji sin je.... I ONDA KRAJ PRICE,dakle upravo u tom trenutku nakon ocinog objasnjenja, bez ikakvog nagovestaja kako je reagovao stariji sin,dali je usao na veselje ili je ostao napolje...
Zakljucak treba donesti svako sam za sebe ukoliko se bude identifikovao sa tim likom.
Kad je parabola, što je tumaciš kao tursku seriju?
 
hm, pa ne seksa se sa bogovima valjda?
Нико није спомињао секс, у питању је метафора, одбацивање једне вриједности и прихватање друге, одбацивање једних начела и прихватање других, не може се сједити на двије столице.
 
Нико није спомињао секс, у питању је метафора, одбацивање једне вриједности и прихватање друге, одбацивање једних начела и прихватање других, не може се сједити на двије столице.
Preljuba ima samo jedan i nesumnjivi kontekst.
 
Мислим да је coco bill дао добру анализу, у овој причи се не мисли смо на телесни блуд, то је само један аспект, имамо ту удаљавање односно застрањење у свим погледима. У Библији каже да је одступање од Бога и приклањање другим боговима вид прељубе, код нас се често чује питање кад је неко замишљен "гдје ти мисли блуде", дакле овдје се дефинитивно не мисли само на телесни блуд.
Tako je.
 
To je samo u tvojoj glavi, to nigde ne pise. Nije ni cudo sto imate uvrnuto tumacenje...
Hmmm,ove formulacije ,dakle onako kako sam ih naveo,,zaista jesu u mojoj glavi sto ce reci da ih nisam prepisao i to je tako upravo zbog toga sto je ovo parabola. A sto se tice samog zakljucka,on je baziran iskljucivo na podatke iz same parabole a sve to artikulisano savremenim terminima da cak i takvima kao tebe sve tu bude jasno kao dan.
E sad ako imas konkretnih primedbi u smislu da sam neki podatak pogresno razumeo ili da sam izneo nemogucu opciju jer nije osnovana - daj molim te iznesi !!!
Dakle ?
 
Мислим да је coco bill дао добру анализу, у овој причи се не мисли смо на телесни блуд, то је само један аспект, имамо ту удаљавање односно застрањење у свим погледима. У Библији каже да је одступање од Бога и приклањање другим боговима вид прељубе, код нас се често чује питање кад је неко замишљен "гдје ти мисли блуде", дакле овдје се дефинитивно не мисли само на телесни блуд.
A gde si ti u paraboli uopste nasao pojam BLUD pa da znas o cemu se konkretno misli ? Ako vec otvaramo pitanje sta je to blud trebamo krenuti iz pozicije da nam to nije dovoljno jasno pa da trebamo pojasniti Bibliskim argumentima a ne licnim stavovima .
Citat je naveden kao uvodni tekst ali on uopste ne pominje taj termin nego se otvara pitanje koje bi kroz analizu trebalo odgovoriti sta uopste znaci pojam blud.
Dakle spominje se besputno zivljenje,pa prosipanje imanje sa kurvama a na osnovu toga i jos bolje uz koriscenje i drugih Bibliskih tekstova,trebali bi doci do konacne definicije.
 
Jako lepo rečeno.👍 Dodao bih da se 1,2,7 zapovest takođe odnose, manje ili više, na ovo lutanje.
Zapravo 1 i 2 zapovest nemaju nikakve veze sa pojmom kojeg trebamo definisati a ono sto si mozda procitao u Bibliji da Bog uporedjuje Njegov odnos sa Njegovim narodom kao odnosa muza i zene je u funkciji razjasnjivanja koliko je gadno i neprihvatljivo za Stvoritelja da ga Njegov narod odbacuje i da ide za drugim bogovima ( da je to jos gore od onog kada zena vara svog muza koji je iskreno voli).
Dakle kad se klanjas mrtvacima i upucujes im molitve dajuci im status kojeg realno ima SAMO BOG NEBESKI ti krsis konkretno 1 i 2 zapovest dok kad realno ides sa drugim zenama dok te tvoja ocekuje kuci jeste krsenje zapovesti koja brani preljubu !!!
Manite se praznog filozofiranja i drzite se konkretnih Bibliskih cinjenica.
 

„Blud“ — svaki nedozvoljeni polni odnos

Matej 5:32 — grčki: πορνεία (pornia); latinski: fornicatio

Grčka reč pornia ima širok raspon značenja. U delu pod nazivom A Greek-English Lexicon of the New Testament and Other Early Christian Literature (Grčko-engleski rečnik Novog zaveta i druge ranohrišćanske literature) od V. Bauera navode se sledeća značenja pojma pornia: „Prostitucija, nemoral, blud, svaki nedozvoljeni polni odnos“ (drugo izdanje na engleskom, urednici F. V. Gingrič i F. V. Danker, Čikago i London 1979, 693. strana).

U komentaru Isusovih reči iz Mateja 5:32 i 19:9, u delu Theological Dictionary of the New Testament (Teološki rečnik Novog zaveta) stoji da se „πορνεία [pornia] odnosi na polne odnose koje osoba ima van svog braka“ (VI tom, 592. strana). Zato se u Svetom pismu izraz pornia koristi kad je reč o osobama koje su već u braku. Isti rečnik na 594. strani, u vezi sa Efešanima 5:3, 5, navodi da Pavle „uviđa da nema svako dar suzdržavanja, 1 K. 7:7. Da bi se zaštitio od greha bluda, čovek [samac] koji nema [dar suzdržavanja] treba da se zakonski oženi onako kako je to Bog propisao, 1 K. 7:2“. Dakle, Sveto pismo koristi izraz pornia i kad je reč o osobama koje nisu u braku, a upuštaju se u polne odnose i postupke vezane za polne odnose. (Vidi 1Ko 6:9.)

B. F. Vestkot, jedan od urednika Vestkotovog i Hortovog grčkog teksta, u svom delu Saint Paul’s Epistle to the Ephesians (Efešanima poslanica svetog Pavla), u napomeni za Efešanima 5:3 ovako komentariše različita značenja izraza pornia u Svetom pismu: „To je opšti pojam za svaki nedozvoljen odnos, (1) preljubu: Os. II 2, 4 (LXX); Mat. V 32; XIX 9; (2) nezakonitu bračnu vezu, I Kor. V I; (3) blud, u uobičajenom smislu, kao ovde [u Efešanima 5:3]“ (London i Njujork, 1906, 76. strana). Izraz „u uobičajenom smislu“ očigledno ukazuje na savremeno, uže značenje koje uključuje samo osobe koje nisu u braku.

Osim tog doslovnog značenja, na nekim mestima u biblijskim knjigama pisanim na grčkom jeziku pornia ima simbolično značenje. Lexicon Graecum Novi Testamenti (Rečnik Novog zaveta) F. Zorela, opisuje simbolično značenje izraza pornia kao „otpad od prave vere, počinjen bilo potpuno bilo delimično, odvraćanje od jedinog istinitog Boga Jahve tuđim bogovima [4Kr 9:22; Jer 3:2, 9; Os 6:10 itd; jer se zajednica između Boga i njegovog naroda smatrala nekom vrstom duhovnog braka]: Ot 14:8; 17:2, 4; 18:3; 19:2“. (Treće izdanje, 1961, kolona 1106; uglaste zagrade i kurziv autorski; 4Kr u Septuaginti odgovara 2Kr u masoretskom tekstu, odnosno u prevodu Novi svet.)

U grčkom tekstu pornia se pojavljuje na sledećih 25 mesta: Mt 5:32; 15:19; 19:9; Mr 7:21; Jv 8:41; Del 15:20, 29; 21:25; 1Ko 5:1, 1; 6:13, 18; 7:2; 2Ko 12:21; Ga 5:19; Ef 5:3; Ko 3:5; 1So 4:3; Ot 2:21; 9:21; 14:8; 17:2, 4; 18:3; 19:2.

Srodni glagol pornio, koji je u prevodu Novi svet preveden izrazom „činiti blud“ ili „počiniti blud“, pojavljuje se na sledećih osam mesta: 1Ko 6:18; 10:8, 8; Ot 2:14, 20; 17:2; 18:3, 9.

Srodni glagol ekpornio, koji je u prevodu Novi svet preveden izrazom „odavati se bludu“, pojavljuje se samo jednom, i to u Ju 7.
Srodna imenica porni, koja je u prevodu Novi svet prevedena izrazom „bludnica“, pojavljuje se na sledećih 12 mesta: Mt 21:31, 32; Lu 15:30; 1Ko 6:15, 16; Jev 11:31; Ja 2:25; Ot 17:1, 5, 15, 16; 19:2.

Srodna imenica pornos, koja je u prevodu Novi svet prevedena izrazom „bludnik“, pojavljuje se na sledećih deset mesta: 1Ko 5:9, 10, 11; 6:9; Ef 5:5; 1Ti 1:10; Jev 12:16; 13:4; Ot 21:8; 22:15. Delo pod nazivom A Greek-English Lexicon (Grčko-engleski rečnik) od H. Lidela i R. Skota navodi da ta reč znači „dečak koji služi za zadovoljavanje nastranih seksualnih želja, homoseksualac, bludnik, idolopoklonik„ (1968, 1540. strana).
Kako si se ti samo iznamucila da sve ovo pronadjes na netu,pa da citiras,pa ovo pa ono ali gde je ono najbitnije koje sam realno ocekivao od tebe - sta Biblija kaze , sta je blud ( kurvarstvo) i dali je to isto sto i imati seksa sa zivotinjama ( zoofilija) jer smo zadnji put stali upravo na tom pitanju ?
...ili hajde prvo jedno pitanje "za zagrevanje",dali je po Bibliji blud( kurvarstvo) isto sto i preljuba ?
Ako jeste onda nam diskusija ide u jednom pravcu dok ako li smatras da nije onda idemo u sasvim drugom pravcu pa nam trebas obrazloziti zasto tako smatras ali molim te iskljucivo BIBLISKIM CITATIMA !!!
Dakle ???
 
Kao prvo,i turske serije su vrsta parabole samo filmovane i jako dugacke...
Kao drugo,jel imas mozda neke konkretne primedbe na ono sto sam naveo,u smislu da je neosnovano ili pogresno shvaceno ili ti to i dalje samo "traaaas"pa sta bude nek bude ??? 😀
Ajde? Koliko ih vrsta imademo i kako se definiše? Jel bi ovo tvoje objašnjenje bilo turska varijanta?
 
A gde si ti u paraboli uopste nasao pojam BLUD pa da znas o cemu se konkretno misli ? Ako vec otvaramo pitanje sta je to blud trebamo krenuti iz pozicije da nam to nije dovoljno jasno pa da trebamo pojasniti Bibliskim argumentima a ne licnim stavovima .
Citat je naveden kao uvodni tekst ali on uopste ne pominje taj termin nego se otvara pitanje koje bi kroz analizu trebalo odgovoriti sta uopste znaci pojam blud.
Dakle spominje se besputno zivljenje,pa prosipanje imanje sa kurvama a na osnovu toga i jos bolje uz koriscenje i drugih Bibliskih tekstova,trebali bi doci do konacne definicije.
Stvarno, gde je blud pomenut? A gde se i ***** pominju? Nema bibliskog argumenta, lični stav je...
 
Stvarno, gde je blud pomenut? A gde se i ***** pominju? Nema bibliskog argumenta, lični stav je...
E pa toliko mozes nauciti od turskih serija,za nesto vise potrebno je proucavati Bibliju.
Dobices odgovor na pitanje samo trenutno cekam tvoju koleginicu koja se prvicno potrudila da nam sa neta da sto vise podataka u odnosu na predmetnog pitanja ali je zanemarila Bibliske relevantne podatke pa sam je direktno prozvao da to uradi...ako ona zataji,onda idem ja sa onim sto smatram da je bitno.
 
Poslednja izmena:
A gde si ti u paraboli uopste nasao pojam BLUD pa da znas o cemu se konkretno misli ? Ako vec otvaramo pitanje sta je to blud trebamo krenuti iz pozicije da nam to nije dovoljno jasno pa da trebamo pojasniti Bibliskim argumentima a ne licnim stavovima .
Citat je naveden kao uvodni tekst ali on uopste ne pominje taj termin nego se otvara pitanje koje bi kroz analizu trebalo odgovoriti sta uopste znaci pojam blud.
Dakle spominje se besputno zivljenje,pa prosipanje imanje sa kurvama a na osnovu toga i jos bolje uz koriscenje i drugih Bibliskih tekstova,trebali bi doci do konacne definicije.
И шта си ти хтио овим рећи, односно, гдје ти мисли блуде? Можеш ли појаснити како се у називу приче о блудном сину не користи термин блуд, хоћеш ли прво да мало причамо о ријечима и коријенима?
 
Zapravo 1 i 2 zapovest nemaju nikakve veze sa pojmom kojeg trebamo definisati a ono sto si mozda procitao u Bibliji da Bog uporedjuje Njegov odnos sa Njegovim narodom kao odnosa muza i zene je u funkciji razjasnjivanja koliko je gadno i neprihvatljivo za Stvoritelja da ga Njegov narod odbacuje i da ide za drugim bogovima ( da je to jos gore od onog kada zena vara svog muza koji je iskreno voli).
Dakle kad se klanjas mrtvacima i upucujes im molitve dajuci im status kojeg realno ima SAMO BOG NEBESKI ti krsis konkretno 1 i 2 zapovest dok kad realno ides sa drugim zenama dok te tvoja ocekuje kuci jeste krsenje zapovesti koja brani preljubu !!!
Manite se praznog filozofiranja i drzite se konkretnih Bibliskih cinjenica.
Опет демонстрираш своје површно схватање и покушаваш га наметнути као једино валидно, наравно да 1 и 2 заповијест имају везе са контекстом ове приче, ако ти то не видиш то је већ друга ствар.
 
otišao od svog oca,posvetio vreme,interesovanja,svoje talente,a nije dobio ništa.
radi se o korisnosti i za njega i za očevo,tj i njegovo imanje.
znači o ispunjenosti čoveka,jer tamo je sve istrošio za ništa,a ovamo je i sa ništa,dočekan sa svim što je i očevo.
nešto kao da je opet dete sa slobodom i prihvaćenošću i pažnjom,koju je izgubio.
e sad praktično bi bilo da nosiš sa sobom sve lepo iz detinjstva i da ne trguješ sa tim za nešto što se pokaže kao bezvredno,što te neće ispuniti,nego poniziti.
psihološki je priča jako duboka,što je meni uvek čudno da su umeli da kažu sve kroz priče,kao da su bili uvek u suštini stvari,i jasno videli deformacije u čovekovom odabiru prioriteta.
to isto postoji i u bajkama i poslovicama,epovima,neki pametni ljudi ili se nagledali svega i svačega :rotf:
 
Опет демонстрираш своје површно схватање и покушаваш га наметнути као једино валидно, наравно да 1 и 2 заповијест имају везе са контекстом ове приче, ако ти то не видиш то је већ друга ствар.
Obrazlozi ako je ista od tog razlicito od onog sto sam ja naveo.
Dakle ?
 
Kako si se ti samo iznamucila da sve ovo pronadjes na netu,pa da citiras,pa ovo pa ono ali gde je ono najbitnije koje sam realno ocekivao od tebe - sta Biblija kaze , sta je blud ( kurvarstvo) i dali je to isto sto i imati seksa sa zivotinjama ( zoofilija) jer smo zadnji put stali upravo na tom pitanju ?
...ili hajde prvo jedno pitanje "za zagrevanje",dali je po Bibliji blud( kurvarstvo) isto sto i preljuba ?
Ako jeste onda nam diskusija ide u jednom pravcu dok ako li smatras da nije onda idemo u sasvim drugom pravcu pa nam trebas obrazloziti zasto tako smatras ali molim te iskljucivo BIBLISKIM CITATIMA !!!
Dakle ???
Nije ti Biblija leksikon reci i izraza.
Ako ne znas sta je blud nauci


„Blud“ — svaki nedozvoljeni polni odnos

 

Back
Top