Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To ti je 2.generacija, facelift. Trebalo bi da vrata budu duza.

Pa koja je onda 3. generacija? Ovo na slici je druga:

Fiat_Punto_II.JPG

Pozdrav ekipi sa foruma,
Ima li neko voljan da mi da savet u vezi kupovine Hyundai Santa Fe-a? Limit je 5000 eura, godište 2002-2005 (samo to i može:D), dizel i da nije automatski menjač. Trenutno je ponuda kod nas veoma bogata, ali što više čitam o vraćanjima kilometraža, krpljenju, sipanju aditiva i slično, sve me je više strah da ne naletim na nešto slično. Za to godište ne očekujem da bude kao curica, naravno, samo se plašim da u istoj godini ne moram da se razvlačim po servisima.
Kao što rekoh, ponuda je solidna, samo u Novom Sadu i Beogradu mi je 7-8 interesantno. Ima li neko iskustva sa tim placevima, gde je u Bg i NS najbolje proveriti auto?

Svaka informacija, sugestija, kritika i ostalo su dobrodošli i poželjni!

E mora da vam ispricam pricu jednu od sinoc.

Sedim ja sinoc sa drustvom u jednom kaficu i onako pijuckamo i tu kum od mog druga me pita kaze oce da kupi auto novi sta mislim o Opel Insignia-i dizelasu . Ja mu kazem Insignia ti je odlican auto, al nemoj uzimati dizelasa, znate svi moje argumente vec i kaze on meni u pravu si ja sam pre ovog auta sto vozim sad, a vozi VW Pola , vozio Megana 2002 godiste dizelasa platio sam ga 3000 eura a ulozio sam u njega preko 3500 evra kaze menjao sam mu sve od turbine do dizni i jos ne znam sta sve ne :lol:. I znaci lik se opekao prosao ko bos po trnju sa dizelasem i opet razmatra da kupi dizelasa :eek: tj njemu je to SASVIM NORMALNO da ti kad kupis auto puknes u njega par hiljada evra . I pita me on na kraju kao ako kupim benzinca koliko cu morati da ulozim u njega . Ja rekoh za benzinca , posto hoce da da 10.000 evra za auto najverovatnije nista a ako nesto i bude ne vise od stotinak evra za neke sitnice. I odmah sam mu naso 2 insignie jedna 2009 druga 2010 u ekstra stanju kupljeni novi u Srbiji . Narocito ova 2010 crna je bila ekstra 1800 kubika motor samo 60.000 km na satu. I tako ubedimo ga ja i jos jedan drugar da uzme benzinca Insignia-u.... A lik bio potpuno spreman da kupi nekog lesa sa dizel motorom sa 300-400.000 km na satu iz uvoza. Jer ove Insignia-e sto dolaze iz uvoza su velikom vecinom bile sluzbena vozila po inostranstvu i presle su Boga oca.

inace, insignija jeste dobra, al ne znam jeste li se vozili, one 18ke su predimenzionisane, auto je napraljen za dobre puteve, pa je unutra katastroficno voziti se po nasim cestama.
vec je zastarila, preteska je, karavan oko 1800kg, a druga savremenija vozila te klase imaju oko 1300. 500kg je mnogo. i plus unutra nema nista prostora, bas zato sto je tako zapakovana i sigurna, pomalo je klaustrofobicna

inace, insignija jeste dobra, al ne znam jeste li se vozili, one 18ke su predimenzionisane, auto je napraljen za dobre puteve, pa je unutra katastroficno voziti se po nasim cestama.
vec je zastarila, preteska je, karavan oko 1800kg, a druga savremenija vozila te klase imaju oko 1300. 500kg je mnogo. i plus unutra nema nista prostora, bas zato sto je tako zapakovana i sigurna, pomalo je klaustrofobicna

Na wiki stranici Insignije pise da auto limuzina ima 1470 kila

A karavan 1610 kila

30 dana maksimalno a posle toga moras da menjas tablice i saobracajnu.
Tihi koliko trosi benzinjara Insignija sa 1500 kg? Koliko kosta krsten plin za taj auto?
Soul ti je dobro rekao da kola iz inostranstva sa 200k km su ravna nasim kolima sa 60k km jer su im putevi staklo a kod nas rupa do rupe plus njihovo odrzavanje i njihovi delovi naspram nasih.
I sta mislis zasto bi neko u zemlji Srbiji prodavao auto sa 60k km star 4 godine? I to nasao si odmah dva primerka.

Diskutabilno?
Ima jedno jednostavno resenje da ustanovis tu diskutabilnost a to je da sednes u jedan i drugi i provozas se a onda ces da ustanovis da je nas auto losiji u voznji od inostranog auta.Pokazano i dokazano dosad mnogo puta.
Hm, ovo sa uljem je tek neprovereno jer kod nas ulja nisu istog kvaliteta a to sa 10k km je takodje diskutabilno jer uglavnom se ljudi pridrzavaju onog sto pise na kantici ili savet servisa da se menja na 15 ili 20k km.
Pa ti si botr alfista i kad uzmes da provozas srpsku Alfu i onu iz inostranstva mozes samo da ustanovis da ova nasa lupa ko luda naspram one i sta mislis koji su delovi trapa vise potroseni? Oni sa nasih 60k km ili oni sa 200k km? Tako ti je i sa svim ostalim kolima.

Pa trap je definitivno potrosen vise, ali je garantovano kvacilo na stranom losije, turbina je vise istrosena, sedista su vise istrosena, itd. Jeste da uvozis polivne automobile i da moras hvalis svoju robu, ali nemoj da preterujes. Pricamo o automobilima starim 2-3 godine, otprilike takvi automobili kod nas imaju oko 50-60k km.

Opet prica o prodavcu a sta kad imam i benzince i dizelase i metandzije i plinase i opet stalno isto pricam?
Jednostavno ne zelite da shvatite. a niste imali ni priblizan broj automobila kao ja a ja ne govorim ovo zbog prodaje jer prodaja ide kako god okrenes nego zbog cinjenica da je tako jer nasi putevi i odrzavanje su smesni naspram njihovog i niko me ne moze ubediti da su nasa kola sa manje km bolja od stranih sa vise.A pogotovo sto stalno govorim da kola za istocno trziste nisu istog kvaliteta kao kola za zapadno trziste i otud toliko reklamacija.
Ko je duze na forumu moze da se priseti da ja to godinama govorim a svakim danom se sve vise uveravam da je tako jer kako moze turbo na 1,9 TDI da ode na 80k km? Niko ne moze da poveruje a moj Kum je to iskusio na sopstvenoj kozi dok neki iz uvoza imaju i preko 300k km i nije im menjana turbina.

da izbacim rezultate kod mene u vezi one rasprave koliko fabrike lazu na merenju potrosnje

danas se ispraznio rezervoar i ispalo je ovako

vozim golf mk5 1,9TDI 77kw/105ks

ako treba da dodam jos nesto od podataka od auta da je bitno za poredjenje, recite sta treba.

znaci uradjeno je ovako

sipano 51,6litara to je do prvog prekida pistolja kad puni, kad se upalilo upozorenje za rezervu uradjen reset brojaca kilometara, presao je 7 km i sipano je gorivo na prvoj pumpi
predjena kilometraza do sledeceg paljenja lampice za rezervu 819km.
vozeno iskljucivo po beogradu znaci puna gradska voznja. za onu drugu nizu potrosnju na otvorenom, ja nemam uslove da to izmerim jer nisam planirao neki duzi put van grada skoro. kad budem isao potrudicu se da izmerim i to samo mora da bude neka veca kilometraza.

znaci sta kaze matematika

51,6L/819km=0,063*100km=6,3litara na 100km

sad sam guglao na brzinu na netu ali nisam odmah nasao kolika je fabricka deklarisana a nemam vremena kad se vratim pa cu da trazim ili cu da pogledam dole u kolima u servisnoj da li pise pa cu da dopunim post.

30 dana maksimalno a posle toga moras da menjas tablice i saobracajnu.
Tihi koliko trosi benzinjara Insignija sa 1500 kg? Koliko kosta krsten plin za taj auto?
Soul ti je dobro rekao da kola iz inostranstva sa 200k km su ravna nasim kolima sa 60k km jer su im putevi staklo a kod nas rupa do rupe plus njihovo odrzavanje i njihovi delovi naspram nasih.
I sta mislis zasto bi neko u zemlji Srbiji prodavao auto sa 60k km star 4 godine? I to nasao si odmah dva primerka.

pa zato sto i kod nas ima ljudi koji oce da voze samo nov auto.

Onda oni kad im istekne lizing ili kredit, a to je obicno 4 godine prodaju taj svoj auto, ili ga daju u zamenu za neki drugi nov.

Tako sam ja uzeo i moj auto u ekstra stanju .

To je kod nas ako imas da das oko 10.000 evra najbolja kupovina jer znas da je auto 100% cist tj validna mu je kilometraza 100% i odrzavan je dobro.

A moj Kum je 2005 godine kupio od mene Yugo star par meseci i platio ga 2700 da bi ga posle 3 godine prodao za 2000 a onda je kupio novu Astru u salonu za 12000 i posle 3 godine je prodao za 6000 uz moju pomoc jer inace su mu u zameni staro za novo davali celih 5000.Onda je uzeo novu Oktaviu 2011 godine koju je platio 17000 eura da bi je sad dao u zameni staro za novo za 9000. I koja je tu matematika?
MAtematika je da je na Yugu pukao za tri godine 700 eura,da je na Astri pukao 6000 eura a da je na Oktaviji za 2,5 godine pukao tricavih 8000 plus 700 eura za novu turbinu koja nije bila pod garncijom jer je garancija bas istekla.
14700 eura za 6 godina voznje? Da ne pricam da je i na Astri imao glupe kvarove tipa crkao ventilator hladnjaka,otisao mehanizam brisaca...sto se meni dosad ni na jednom polovnom automobilu sa ma kom kilometrazom nije desilo a 11 godina prodaje i veliki broj automobila je u pitanju.
Ne bi on prodao tako mladu Oktaviu da je bio zadovoljan a takodje ni Astru ali imao je pehove s njima i nije hteo da razmislja pa tako i ti sa Insigniom verovatno nisu zadovoljni dok ih prodaju sa 60k km.Druga je stvar kad uzmes auto iz uvoza sa 150k ili i vise km jer tu se zna da je auto vozen i da je doslo vreme za zamenu po njihovim standardima jer oni to sebi i mogu da priuste dok je kod nas sasvim drugacija situacija.

da izbacim rezultate kod mene u vezi one rasprave koliko fabrike lazu na merenju potrosnje

danas se ispraznio rezervoar i ispalo je ovako

vozim golf mk5 1,9TDI 77kw/105ks

ako treba da dodam jos nesto od podataka od auta da je bitno za poredjenje, recite sta treba.

znaci uradjeno je ovako

sipano 51,6litara to je do prvog prekida pistolja kad puni, kad se upalilo upozorenje za rezervu uradjen reset brojaca kilometara, presao je 7 km i sipano je gorivo na prvoj pumpi
predjena kilometraza do sledeceg paljenja lampice za rezervu 819km.
vozeno iskljucivo po beogradu znaci puna gradska voznja. za onu drugu nizu potrosnju na otvorenom, ja nemam uslove da to izmerim jer nisam planirao neki duzi put van grada skoro. kad budem isao potrudicu se da izmerim i to samo mora da bude neka veca kilometraza.

znaci sta kaze matematika

51,6L/819km=0,063*100km=6,3litara na 100km

sad sam guglao na brzinu na netu ali nisam odmah nasao kolika je fabricka deklarisana a nemam vremena kad se vratim pa cu da trazim ili cu da pogledam dole u kolima u servisnoj da li pise pa cu da dopunim post.

izguglao sam, za vrele gume su radili test sa 1,9tdi, navode podatak 4,3 otvoren put i 6,5 gradska voznja. po ovome ispada da ne lazu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back