Primer za Sloveniju:
Litar dizela: 1,239€
Litar benzina: 1,176€
Uzmi da prosečan čovek napravi 50km/dan, to je 18,000km godišnje.
Potrošnja (urban+ap) E60 530d po knjizi: 7l/100km = 18,000km / 100km * 7l * 1,239€ = 1561,14€ za godinu dana goriva
Potrošnja (urban+ap) E60 530i po knjizi: 10l/100km = 18,000km / 100km * 10l * 1,176€ = 1798,824€ za godinu dana goriva
Razlika je samo 237,684€ u korist benzinca za godinu dana! Ja mislim da ovim sve završavamo. Dalje ne mogu detaljno da pišem jer troškovi delova+usluga zavise od države do države ali ću da napomenem neke stvari.
U Sloveniji je cestarina/putarina pri registraciji/osiguranju dizel automobila skuplja nego za benzinca.
Dizeli se više kvare jer su osetljiviji. Problem je tu tome što ljudi voze dizele kao benzince i tako o njima brinu. Dizeli zahtevaju mnogo više pažnje nego benzinci. Iz izkustva znam da ljudi voze dizele (E60 530d) hladne kao benzince (dizelašu je potrebno oko 30km da bi se svi delovi zagrijali na pravu temperaturu, ne samo ulje), kick-down na semaforima, posle dinamičnije vožnje ili vožnje na visokim obrtljajima ne hlade turbinu nego odmah gase automobil itd... E60 ima turbinu iz alumunija i zbog toga je još osetljivija (nego recimo u VW Passatu koji ima turbinu iz "jekla" i zato su turbine kod BMW-ja najčešće zamenjivani deo, ne zbog "kvalitete" nego zbog neznanja pri rukovanju. A jedna turbina je oko 4,000€ a u proseku se menja na 200k - 250k pa vidi kako ćeš voziti kola. Servisni intervali su pri dizelašu češći a delovi skuplji, pored toga pri dizelu (E60 530d) treba menjati ili često menjati "partikel filter", "sesalni kolektor", "šobe", "glave"...izvinjavam se na izrazima, ne znam ekvivalente na srpskom. Motor punjen pod pritiskom je uvek bio i uvek će biti osetljiviji od "atmosferca" i što više je motor osetljiv tim više njegovo životno doba zavisi od načina upotrebe, a to je u praksi u 90% pogrešno jer ljudi ne razlikuju dizelaša od benzinca i oba automobila voze isto. Zato se dizelaši više kvare, posebno Renaulti koji su najveći krš koje sam u životu video i vozio. Sa vidika električne potrošnje, dizel pogon pri startu treba 2x toliko električnih elemenata iz akumulatora kao benzinac, pri komprimiranju je na svakom obrtljaju "obremenitev" (prevod malo kasnije, kad se setim kako se kaže na srpski) ležajeva na glavnoj gredi minimalno 2x toliko kao kod benzinca, pritisak inj. sistema je potreban i do 300x viši nego kod benzinca, zbog više kompresije svi delo trpe više nego kod benzinca, viša je potrošnja komore sagorevanja i bata, batnih obruča radi prljavijeg sagorevanja...
Sve su to troškovi koji su kod benzinca mnogo, mnogo manji i ređi a u nekim primerima ih uopšte i nema a to je zbog toga što ljudi ne znaju da vole dizele. Dizelaši nisu manje kvalitetni od benzinaca, oni su čak izdržljiviji kada bi se obe mašine vozile u idelanim uslovima. Nego problem je, kao što sam već 100x ponovio, u ljudima. I zato je kupovina dizelaša prava lutrija dok kod benzinaca nemaš mnogo da pogrešiš. Ja sam svoja kola tražio godinu i po dana dok nisam našao perfektan auto u koji bih smeo da se zakunem. Zato sam i platio malo više para i nije mi žao. Ja sam se bavio prodajom polovnih automobila i nagledao i navozio sam se svega i svačega i dao bih još jedan komentar na jednu izjavu oko kilometara. Kilometri su najmanji problem, problem je što ne znate kako je neko pre vas vozio taj automobil. Balkanski mentalitet naređuje da se kupuju kola isključivo do 200k jer sve što je preko 200k je sranje. Ja bih lično pre kupio dizelaša sa 400k za koji znam da je vožen na duge relacije i za koji je poznata sva servisna istorija nego isti auto sa 100k kojeg je vozila neka seoska luda iz Kraljeva. Ali narod je glup, bitno je da je dizel, da manje troši i da nije prešao 200k. Totalno pogrešna logika.