Razumem ja šta Tihi pokušava da kaže. Evo primera sa jačom, sličnom opremom kod svih:
- Mazda 6 karavan sa automatskim menjačem, šiberom, 2.2 dizel 150ks košta prosečno oko 30-31k eura. Imaš prostran, lep automobil.
- Škoda Superb 2.0 TDI DSG karavan, prosečno oko 31-32k eura. Prefinjeni švabo, ne rabadžija jednolični passat. Recimo da je škoda jeftinija od passata za 20%, a razlika u kavalitetu 0.2%. Pa ti računaj oš daš 20% za prednji znak. Kupi ga za 50 eura kad kupiš škodu i stavi ga napred.
- VW passat 2.0 tdi 2.0 TDI DSG karavan, 38-40k eura.
Zdrav razum je da se između pasata i škode odabere škoda. Tako se i radi ovde gde živim. Škoda oktavija i superb ima baš mnogo, novih passata skoro i da ne viđam. U ovom delu narod ima mnogo više para od ostatka ove zemlje, ali ipak ne biju ih kompleksi, nego imaju zdrav razum i ne plaćaju znak 7-8000 eura više u istoj opremi.
Rešili smo sistemom eliminacije, korišćenjem zdravog razuma, da passat leti, pa ko ga voli, nek ne čita dalje ovaj text.
Sada, pravo pitanje šta između Mazde6 i Škode Superb-a. Tu će već preovladati ukus, ne zdrav razum koga passatlije nemaju.
Ostala dva zdrava razuma sa dva različita ukusa:
- provereni švabo, pomalo zaostalog dizajna u odnosu na suparnike, dobre proverene mašine, kvalitet na jako visokom nivou, drži cenu u postprodaji, steknuto ime pre 30 godina na Golf II, kod mečka na W124.
- mazda, auto koji se tek probio na tržište sa novijim dizajnom, smelim krivuljinama na karoseriji, motor i menjač o kome se ne priča u narodu, nenaglašeni kvalitet, ne drži tako visoku cenu u postprodaji, dakle mora se uzeti na minimum 4-5 godina. Ići u negaženi svet, probati, pa šta bude, a velike pare su u igri, mada garancija kod oba ista: 3 godine + 2 godine salon daje uz dogovor.
Šta da vam kažem. Lično ne znam još uvek šta bih uzeo. Ovo sa Kijom mi se svidelo, odabrao sam je jer sam morao i nije loše. Probao, vozi se svakodnevno, ide, koči, skreće, klima radi, menjač menja neosetno, vrata dihtuju, kazaljke nisu otpale, sedište je i dalje tamo gde sam ga našao i prvog dana kupovine, svetla rade, sirena svira, više od duplo ima garanciju od Golfa, jeftinije je, ali i manja postprodajna cena. Pa i ne vidim svoju grešku jer nisam uzeo švabu (škodu), iako sam hteo. Kad sve sabereš, oduzmeš, podeliš, pomnožiš, metneš pod koren, zaista ne vidim razlog da sam pogrešio uzevši ovaj auto.
U budućnosti: superb ili mazda6. Još je rano reći. Ja bih možda mazdu 6 zbog svežijeg ''korak dalje'' dizajna, a i pomalo zbog toga jer ne volim da sam bez razloga u onom košu gde i većina ljudi.