Preminuo Srboljub Živanović (1933-2024)

Netačno. Niko Šljiviću nikada nije rekao da su to nekakvi Grci; nikome nikad nije palo na pamet da ti traži nekakve Grke.

Nisi u pravu. Sljivic u tom radu na vise mjesta pominje Grke i Grcku kulturu i razlikuje je od ove koju nalazi. Nisam postavio citav rad jer me mrzilo da prevodim na google translate posto ne znam Njemacki a samo je dostupan na Njemackom.
Sljivic se ne bi borio sa vjetrenjaca i izmisljao Grke u tehnickom radu da ocekivanja nisu bila da se radi o helenistickoj kulturi. Medjutim, on je nasao nehelenisticku kulturu, i dio toga je i taj zakljucak koji sam postavio.

Hajde sad ti to uporedi sa njegovom pričom pod stare dane.

Meni ne pada na pamet to sto tebi pada na pamet, da kritikujem Zivanoviceve zakljucke pod stare dane. To je njegova struka i on ima pravo da izmjeni svoju ocjenu pod stare dane na osnovu rada. Ako je njemu Sljivic centralna figura koja ga je usmjerila u tom pravcu, pa cak i ako je bio vise skeptican u mladjim godinama, on ima puno pravo da oda cast Sljivicu kao njegov ucenik i neko ko ga je znao.

Meni ne pada na pamet to sto tebi pada na pamet, da kritikujem Zivanoviceve zakljucke pod stare dane. To je njegova struka i on ima pravo da izmjeni svoju ocjenu pod stare dane na osnovu rada. Ako je njemu Sljivic centralna figura koja ga je usmjerila u tom pravcu, pa cak i ako je bio vise skeptican u mladjim godinama, on ima puno pravo da oda cast Sljivicu kao njegov ucenik i neko ko ga je znao.

Niko ovde ne govori da je išta izmenio. Niko ovde ne govori o tome da ne promenio stavove; ni reč niko o tome nije ni insinuirso. Živanović nije iznosio nikakve nove stavove, samo je počeo da izmišlja o tome šta je pisao ranije.

Čovek nešto priča, to sam pisao ovde i ovde; ti otvoriš njegove tekstove, tamo nema. Čovek priča u Jasenovcu smo pronašli to i to, ima izveštaj. Pogledaš njegove izveštaje, ništa od onog što tvrdi ne piše tamo. Ništa nije istina, ukratko rečeno; skoro sve je izmišljeno. Dakle, ne radi se o tome da je on promenio neka saznanja. Nova saznanja nikada uopšte nije ni izneo, već je samo krenuo da masovno laže o tome što je nekada tvrdio (i on i drugi).

Ekvivalent tome bi bio da ti za 20 godina počneš da pričaš o tome kako su Srbi bili bugarsko pleme, nastalo od Ser-Bulga u X veku od bugarske vojvodske provincije Dalmacije i kako si to sve objasnio na Forumu Krstarici. I onda bilo ko ode na ovaj forum i ne može ništa da pronađe, već štaviše, potpuno drugačije stvari. Odnosno, jer si počeo da izmišljaš samog sebe novog.

Dakle, o tome se radi. Nije reč ni o kakvoj „izmeni“ ocene. Ocena se nije izmenila; ono što možemo reći jeste da je reč o izmišljanju ocene.

11. Sve veci broj ruskih naucnika tvrdi da i Rusi vode poreklo od nas.

Ovo može da izjavi samo neko ko ili gotovo ništa ne zna o ruskoj nauci, ili namerno ne govori istinu.

U prevodu, neko čoveku na kafi spomene Anatolija Kljosova, a onda na osnovu toga nastaje cela fabrikacija (a onda je neko prenese još i dalje, čime je šteta jasno učinjena).

Nisi u pravu. Sljivic u tom radu na vise mjesta pominje Grke i Grcku kulturu i razlikuje je od ove koju nalazi. Nisam postavio citav rad jer me mrzilo da prevodim na google translate posto ne znam Njemacki a samo je dostupan na Njemackom.
Sljivic se ne bi borio sa vjetrenjaca i izmisljao Grke u tehnickom radu da ocekivanja nisu bila da se radi o helenistickoj kulturi. Medjutim, on je nasao nehelenisticku kulturu, i dio toga je i taj zakljucak koji sam postavio.

1) Ne, nije tako. Mislim, pogledaj još jednom. Jako retko se pominje; nije teško pronaći sve primere. Šljivić je bio medicinski antropolog; njega kultura ni ne zanima. Nije nigde ozmeiščjao nikakve Grke, niti našao nekakvu nehenističku kulturu.

On je samo na jednom mestu citirao arheološka istraživanja svog kolege, Nikole Vulića. Str. 274, zaključni deo:

1000015450.jpg

Ovde Šljivić kaže da je Vulić (Vulić, dakle, a ne on) uvidom u arheološki materijal ustanovio da tu ne leže nikakvi grčki najamnici ili njihovi zapovednici.

Tako da, nije niko Šljivića ubeđivao da su to nekakvi Grci, niti Šljivić to ičim pobio.

2) Nigde se u tekstu ne pominju nikakvi Iliri. Nigde. Nije ih Šljivić pominjao, nije našao, niti mu ga je neko ubeđivao da su to tamo neki Iliri. To je Živanovićeva tlapnja, koja nema nikakvog potkrepljena u Šljivićevom radu. Niko nije Šljivićs ubeđivso da tamo leže nekakvi Iliri, koji bi trebalo da imaju značajne antropološke razlike u odnosu na moderno stanovništvo, a on to tobož' pobio. To je sve iz Živanovićeve mašte. I, ponoviću, ništa od toga (ništa) ne piše ni Živanović u svojoj naučnoj raspravi iz 1984. godine, u kojoj je analizirao Šljivićev rad. Dakle, on ne navodi krivo zaključke i tvrdnje svog mentora, Šljivića, već i samog sebe.

1) Ne, nije tako. Mislim, pogledaj još jednom. Jako retko se pominje; nije teško pronaći sve primere. Šljivić je bio medicinski antropolog; njega kultura ni ne zanima. Nije nigde ozmeiščjao nikakve Grke, niti našao nekakvu nehenističku kulturu.

On je samo na jednom mestu citirao arheološka istraživanja svog kolege, Nikole Vulića. Str. 274, zaključni deo:

Pogledajte prilog 1581729

Ovde Šljivić kaže da je Vulić (Vulić, dakle, a ne on) uvidom u arheološki materijal ustanovio da tu ne leže nikakvi grčki najamnici ili njihovi zapovednici.

Tako da, nije niko Šljivića ubeđivao da su to nekakvi Grci, niti Šljivić to ičim pobio.

2) Nigde se u tekstu ne pominju nikakvi Iliri. Nigde. Nije ih Šljivić pominjao, nije našao, niti mu ga je neko ubeđivao da su to tamo neki Iliri. To je Živanovićeva tlapnja, koja nema nikakvog potkrepljena u Šljivićevom radu. Niko nije Šljivićs ubeđivso da tamo leže nekakvi Iliri, koji bi trebalo da imaju značajne antropološke razlike u odnosu na moderno stanovništvo, a on to tobož' pobio. To je sve iz Živanovićeve mašte. I, ponoviću, ništa od toga (ništa) ne piše ni Živanović u svojoj naučnoj raspravi iz 1984. godine, u kojoj je analizirao Šljivićev rad. Dakle, on ne navodi krivo zaključke i tvrdnje svog mentora, Šljivića, već i samog sebe.

Ma ne slazem se. Ti se tako uhvatis neke tehnikalije a neces da prepoznas istinu da Sljivic u tom krajnje tehnickom radu pominje Grke, pa taman oslanjajuci se na Vulica. Sto je prilicno cudno.

Ma ne slazem se. Ti se tako uhvatis neke tehnikalije a neces da prepoznas istinu da Sljivic u tom krajnje tehnickom radu pominje Grke, pa taman oslanjajuci se na Vulica. Sto je prilicno cudno.

Šta ti to znači neću da prepoznam, a doslovno sam ti postavio citat, gore? Evo ti ga i u prevodu:

Pored karakteristika sjajnih pronađenih predmeta i odsustva bilo kakvog oružja, rezultati ove antropološke analize takođe su pomogli profesoru dr Vuliću da zaključi da je značajna nekropola u Trebeništu bila autohtona, a ne povezana sa grčkim plaćenicima ili vođama plaćenika, kao i da uspostavi njeno vremensko pozicioniranje prema kraju 16. veka pre nove ere.​

Kada je nalazište bilo otkriveno i prilikom prvog arheološkog iskopavanja, između 1930. i 1933. godine, bili su pronađeni oklopni delovi (kacige) i zlatne pogrebne maske za lica.

1000015461.jpg
1000015463.jpg

https://www.academia.edu/36820955/Die_archaische_Nekropole_von_Trebeništa_am_Ohrid_See

Ovu su masku inicijalno povezali sa tzv. Agamemnonovom maskom koja je bila pronađena u Mikeni 1876. godine. Tako da je inicijalna pretpostavka bila da se radi o arheološkom pronalasku mikenske kulture.

Kada su prva ozbiljnija arheološka istraživanja izvršena, to je isključeno i o tome je Nikola Vulić pisao. Imaš i npr. Vulićev rad iz 1934. godine Novi grobovi kod Trebeništa (ima ih i još) pa čitaj ukoliko te interesuje: https://www.scribd.com/document/115198613/ВУЛИЋ-Никола-Нови-Гробови-Код-Требеништа

Ali šta ti je to sad bitno, ne znam. Grci, pa Grci; kažeš da sam se ja uhvatio neke tehnikalije, a ti se uhvatio Grka, koje ni ne pominjasmo.

Poslednja izmena:
Не! Не прави се глуп овде има материјала да се направи посебна тема о твојим пљувачинама и изношења сегмената из приватног живота зарад дискредитације неистомипљеника.
Нарочити акценат на смањивању жртава Јасеновца пропагандном програму против Србољуба Живановића наравно не зато што би он икоме сметао већ под тачком дневног реда случаја Јован И Деретић урушавамо и дискредитујемо Србољуба Живановића и његов рад на теми Јасеновац!

Pošto imaš običaj da nažalost na samoj temi o njoj izbegneš diskusiju, a onda upravo nju otvoriš ili izraziš želju da se na sasvim drugoj temi diskutuje o njoj, nisam ti hteo ništa replicirati na temi o Svetom rimskom carstvu jer je sve delovako kao bespotrebno skretanje (da ne kažem možda i taktika pesak-u-oči...ili se meni bar tako čini...no dobro).

Izdvojio sam deo objave u kojoj se pominje Živanović i njoj ću replicirati ovde, gde joj je mesti.

1) Dok tako nešto imputiraš meni, mogao bi se zapitati sledeće: da li ti je možda palo na pamet da bi se neke stvari koje si ti ovde napisao mogle shvatiti kao da su pisane u pokušaju nekakve odbrane Srboljuba Živanovića. Ili, možda da bi čak — koliko god to delovalo potpuno neverovatno, ili prilično neshvatljivo — neko mogao pojedine tvoje tvrdnje shvatiti i kao ni manje ni više o apologetski (!) stav prema Srboljubu Živanoviću?

2) I drugo pitanje, pošto je ovde čak insinuirano da su nekakvi segmenti iz privatnog života Srboljuba Živanovića iznošeni ovde sa ciljem pljuvačine po njemu kao ličnosti, bez argumenata (a ne onome što je on tvrdio) izvoli navesti objavu sa ove teme koja sadrži takve podatke.

I drugo pitanje, pošto je ovde čak insinuirano da su nekakvi segmenti iz privatnog života Srboljuba Živanovića iznošeni ovde sa ciljem pljuvačine po njemu kao ličnosti, bez argumenata (a ne onome što je on tvrdio) izvoli navesti objavu sa ove teme koja sadrži takve podatke.

@CreamPythagoras ako nema odgovora na prvo pitanje, ima li bar negde na ovo?

@CreamPythagoras ako nema odgovora na prvo pitanje, ima li bar negde na ovo?
Боли ме оловка да ти копирам ствари и изјаве по форуму још уз правило не старије од 10 година.
Ако истина пише на зиду сви могу да је прочитају чега се онда плашиш?
Баш сам убо тамо где не треба?
Да још мораш и преко пвт да ме смараш?
Дакле да изјаве не буду старије од задњег бекапа форума и пре твоје промене ника?

Овако на основу неког извора који је помињао Србољуб Живановић који је потврђивао нешто што је изјавио или писао Јован И Деретић што се налази у некој библиотеци где си ти био да потражиш и ниси нашао.
Ти си назвао човека "Лажов"
јавно где и особе које су ти указале на мањкавост аргунентације "Твоја Реч" ти си наставио.
Истина да не постоји човек који никад није слагао и ти довољно често да никог не би смео етикетирати јавно као лажова без имена и презимена свога да се и твоја валидност и интегритет провери унаксно и испита ствар.

Кад си отворио тему о њему и Јасеновцу затим свим осталим темама на форуму ствари постају јасније.

По аргументацији којој си ми навео "Шта ће Хрвати да мисле о нама кад пишемо о српској империји пре нове ере?"

Ја то не разумем и не занима ме уопште нити видим логику у смањивању броја жртава "геноцида" за реч који су сами гласали у европском парланенту да треба да причамо да су нас мање убијали или да црнимо аутохтонисте да би "Хрвати боље мислили о нама?!"
Не капирам ја логику овде да "треба поправити слику жртве у очима убице?"

Дон андестенд глуп сам!

Poslednja izmena:
Боли ме оловка да ти копирам ствари и изјаве по форуму још уз правило не старије од 10 година.
Ако истина пише на зиду сви могу да је прочитају чега се онда плашиш?
Баш сам убо тамо где не треба?
Да још мораш и преко пвт да ме смараш?
Дакле да изјаве не буду старије од задњег бекапа форума и пре твоје промене ника?

I dobro, ako je suština u nečemu što je na račun Srboljuba Živanovića bilo rečeno čak i pre novembra 2014. godine, reci šta je to bilo rečeno o Živanoviću, pa da se sa tim jednom i za svagda za sva vremena završi više? O čemu se radI?

Šta je to pre više od 10 godina bilo toliko skandalozno rečeno na račun Živanovića, da više od 10 godina ti to danonoćno pamtiš i ne možeš nikako da zaboraviš?

P. S. Inače, ako nisi primetio, ova tema čak nije ni starija od 2024. godine! :whistling: Ne da nema 10 godina, nego nema ni jednu jedinu.

Poslednja izmena:
I dobro, ako je suština u nečemu što je na račun Srboljuba Živanovića bilo rečeno čak i pre novembra 2014. godine, reci šta je to bilo rečeno o Živanoviću, pa da se sa tim jednom i za svagda za sva vremena završi više? O čemu se radI?

Šta je to pre više od 10 godina bilo toliko skandalozno rečeno na račun Živanovića, da više od 10 godina ti to danonoćno pamtiš i ne možeš nikako da zaboraviš?

Inače, ako nisi primetio, ova tema čak nije ni starija od 2024. godine! :whistling:
И шта сад касапин обуче одело и постане градоначелник Београда?

Овако на основу неког извора који је помињао Србољуб Живановић који је потврђивао нешто што је изјавио или писао Јован И Деретић што се налази у некој библиотеци где си ти био да потражиш и ниси нашао.
Ти си назвао човека "Лажов"
јавно где и особе које су ти указале на мањкавост аргунентације "Твоја Реч" ти си наставио.
Истина да не постоји човек који никад није слагао и ти довољно често да никог не би смео етикетирати јавно као лажова без имена и презимена свога да се и твоја валидност и интегритет провери унаксно и испита ствар.

Кад си отворио тему о њему и Јасеновцу затим свим осталим темама на форуму ствари постају јасније.

По аргументацији којој си ми навео "Шта ће Хрвати да мисле о нама кад пишемо о српској империји пре нове ере?"

Ја то не разумем и не занима ме уопште нити видим логику у смањивању броја жртава "геноцида" за реч који су сами гласали у европском парланенту да треба да причамо да су нас мање убијали или да црнимо аутохтонисте да би "Хрвати боље мислили о нама?!"
Не капирам ја логику овде да "треба поправити слику жртве у очима убице?"

Дон андестенд глуп сам!

Da, jesam napisao da je čovek lažov.

Od kad je to reći da je neko lažov iznošenje privatnih podataka iz njegovog života sa ciljem diskreditacije ili napad na ličnoj osnovi?

И шта сад касапин обуче одело и постане градоначелник Београда?

Je li to znači da ne postoji ništa, ni pre ni posle novembra 2024. godine i da si samo pričao napamet?

Da, jesam napisao da je čovek lažov.

Od kad je to reći da je neko lažov iznošenje privatnih podataka iz njegovog života sa ciljem diskreditacije ili napad na ličnoj osnovi?

Je li to znači da ne postoji ništa, ni pre ni posle novembra 2024. godine i da si samo pričao napamet?
По основи да си као аргумент ставио "Ја сам био у библиотеци и проверио?"Закључио да је лажов!
Недостају ставке ко је ЈА? односни ТИ?
Па да почнемо ако желиш?

По основи да си као аргумент ставио "Ја сам био у библиотеци и проверио?"Закључио да је лажов!
Недостају ставке ко је ЈА? односни ТИ?
Па да почнемо ако желиш?

:lol: Pa ti uopšte ni ne znaš...A da ti prvo uopšte proveriš zašto sam Živanovića nazvao lažovom, pa onda pričaš, jer vrlo očigledno ne znaš.

Ovo postaje sve gore od goreg, ispostavlja se da godinama vileniš oko nečega, a da ni sam uopšte čak ni ne znaš zbog čega.

Mada sam tako nešto i očekivao, iskreno (da je neznanje u suštini).

Poslednja izmena:
:lol: Pa ti uopšte ni ne znaš...A da ti prvo uopšte proveriš zašto sam Živanovića nazvao lažovom, pa onda pričaš, jer vrlo očigledno ne znaš.

Ovo postaje sve gore od goreg, ispostavlja se da godinama vileniš oko nečega, a da ni sam uopšte čak ni ne znaš zbog čega.

Mada sam tako nešto i očekivao, iskreno (da je neznanje u suštini).
Тачно сам ти поставио ситуацију и појавила се ова тврдња твоја по не знам који пут око Живојина Андрејића и негативне конотације рада и извора "митолошких студија Рача" због гостовања академика Србољуба Живановића у издању "о Панти Срећковићу" иако си те изворе немилострдно користио на истоименој теми.

Ја сам ти конктетно поставио питање ко је коме жену , свастику или швалерку то ме не занима уопште!

Тачно сам ти поставио ситуацију и појавила се ова тврдња твоја по не знам који пут око Живојина Андрејића и негатвне конотације рада и извора "митолошких студија Рача" због гостовања академика Србољуба Живановића у издању "о Панти Срећковићу" иако си те изворе немилострдно користио на истоименој теми.

Ја сам ти конктетно поставио питање ко је коме жену , свастику или швалерку то ме не занима уопште!

Nemam bukvalno predstave ni o čemu što si ovde napisao. Ni kakve švalarke, čije, žene, svastike...ne kapiram šta uopšte prolazi kroz tvoju glavu dok pišeš te stvari.

Ako te zanima zašto je lažov, vrati se i prelistaj objave koje su kačene na ovoj temi. Vrai se na ono što je Živanović pričao o tvrdnjama Branka Šljivića, gotovo ništa od čega zapravo nije istina. Okačio sam rad Šljivića na temu u celosti. Ilire Šljivić uopšte nije ni pominjao. Niko ga nije ubeđivao da su tamo nekakvi Iliri. Štaviše, Ilire Šljivić u raspravi nigde uopšte ni ne pominje. Šljivićeve tvrdnje potpuno su drugačije od onog što je Živanović iznosio.

Pogledaj šta Živanović tvrdi o Miloju Vasiću. Gotovo ništa od toga što je rekao nije istina. Tvrdio je da je Vasić nastradao zbog vinčanskog pisma i da se posle Vasića trebalo čekati na, eto, Radivoja Pešića, kako je Vasić napravio veliko otkriće po pitanju slovenske pismenosti, a Vasić je zapravo tvrdio da vinčanska kultura uopšte nije bila ni autohtona. Za Vasića je to bila starogrčka kolonija, značajno mlađa nego što je zaista bila.

Šta je Srboljub Živanović istinito kazao u poslednjih nekoliko decenija, veći bi bio izazov pronaći i utvrditi.

O tim stvarima (i još preko stotinu drugih) se radi. Sve si to mogao znati, da te je zanimalo da proveriš o čemu se radi, umesto zatrpavanja teme Jasenovcem (Jasenovcem, Jasenovcem i Jasenovcem, jedno 100 puta Jasenovac...sanjao sam ga tog dana posle diskusije ovde) i nerviranjem oko nečega što ni sam ne znaš šta je uopšte.

Back