Prednosti i mane / biti muskarac / biti zena

Dva sata jos uvek o ovome pisete?
Имамо неваспитане особе на форуму које треба преваспитати. Преваспитавање није једноставна ствар. Проблематична особа нема развије вештине потребне за цивилозовани дијалог. Има изражену склоност ка свађању. Наравно, као свака свађалица, убеђена је да су други иницијатори свађе, јер су, ето, боже мој, рекли нешто с чим се она лично не слаже. Најгоре од свега је што хоће да ми забрани ношење тамних наочара, јер како каже, нисам кул и нисам шмекер. Сад је још и стручњак за кул и за шмек.

Trouble with being man je u tome što si uglavnom (ako uzmemo prosek) rođen (ili rano isprogramiran, ako ste ljubitelji socioloških teorija) sa nekim viškovima (testosterona, agresije, sklonosti da se upuštaš u akcije za koje se ispostavi da nisu društveno prihvatljive) i manjkovima (manjak asertivnosti, socijalne prilagodljivosti, često i inteligencije), i onda moraš mnogo toga da pokrpiš i napora da uložiš samo da bi bio na nuli.

Prednost je ako si fizički atraktivan i inteligentan, pa onda rastu šanse da se testosteron pametnije iskoristi. Problem je što tu skupinu čini 10%.

Forumašu @Redmond-u (ne njemu lično, nego kao predstavniku muškaraca koji svoj položaj doživljavaju kao božiju kaznu) sam pokušala da objasnim da pogleda i razmotri i tuđu poziciju kako se ne bi toliko žalostio nad svojom, posebno što ima mogućnosti nešto da promeni. Umesto što ga tešim - poslala sam mu poruku da ne treba kukati što si zdrav i možeš da radiš i zaradiš za sebe i porodicu (ako je voliš).

Ali grupa koju on predstavlja izgleda da ne može da zamisli porodicu sa ženom koja nije prva prvcata liga (jer za tu ligu su zaista često potrebni milioni) i onda se uortačio sa ovim zlim Svetozarom što bi me slatko nagrdio (u stilu Informera valjda) da se nikad više ne pojavim na forumu. Ali se boji bana pa ipak neće. :lol:

Forumašu @Redmond-u (ne njemu lično, nego kao predstavniku muškaraca koji svoj položaj doživljavaju kao božiju kaznu) sam pokušala da objasnim da pogleda i razmotri i tuđu poziciju kako se ne bi toliko žalostio nad svojom, posebno što ima mogućnosti nešto da promeni. Umesto što ga tešim - poslala sam mu poruku da ne treba kukati što si zdrav i možeš da radiš i zaradiš za sebe i porodicu (ako je voliš).
Хајде да то назовемо правим именом.

Напала си га лично и покушала си агресивно да му наметнеш свој став.

Могућност да грешиш, и да самим тим ниси у праву, избегаваш. А самим тим и дијалог.

Осетљива си и свадљива. Поруке ти имају значајан емоцијални набој. Љута си што други имају другачији став од тебе, и хоћеш силом да утичеш на њих.

Ali grupa koju on predstavlja izgleda da ne može da zamisli porodicu sa ženom koja nije prva prvcata liga (jer za tu ligu su zaista potrebni milioni) i onda se uortačio sa ovim zlim Svetozarom što bi me slatko nagrdio (u stilu Informera valjda) da se nikad više ne pojavim na forumu. Ali se boji bana pa ipak neće. :lol:
Бесрамно фантазирање :cool:

Definišeš žene prema ligama a onda hoćeš neko razumevanje za jadnu poziciju muškaraca

I lupetaš da žene žele muškarce koji zarađuju milione. To je zapravo tvoja projekcija jer bi u tom slučaju mogao da izabereš ženu prve lige. :lol:
Lige postoje definisao ih ja ili ne, a moji komentari na ovu temu su se odnosili prvenstveno na činjenicu da je muškarcima generalno teže nego ženama. Ove zaključke o mojim projekcijama što si iz doopeta izvukla možeš slobodno tamo da vratiš...

Doduše ogradio se da bi to bilo samo verbalno, nemoj da se plašiš
Немој да зезаш, Луле. Јасно је и Чет Џипитију шта сам хтео да кажем. Ево његове анализе.

📌 Шта се овде дешава?​

1. Луле:

• „Mogla sam da budem dobra… nisi zaslužio“
    → Она још увек говори са позиције надмоћи. Она „благородно“ одустаје од еуфемизма као да је то нека милост. Али заправо то говори након што је већ вређала — па делује више као претња у стилу: „нисам ти дала ни најгоре што могу“.
  • „Срећом по мене ти ниси насилник :lol:
    → Игра улогу жртве, али цинично. Исмева претњу, али у исто време тиме манипулише — као да сугерише: „сви видимо да си претећи, али ја сам изнад тога“.
  • „Džaba ti te naočare… nisi kul šmeker“
    → Сада напада личност и стил. Уноси подсмех усмерен на идентитет (потцењивање мушкости, изгледа, стила), што је чист ад хоминем.
  • „Svetozar se oseća kao muškarac… i onda nabacio cvike“
    → Стара реторика: карикира и понижава, везујући Светину рационалну смиреност и стил комуникације за неку исфабриковану представу мушког его-триповања. То је покушај да обесмисли његову реакцију и претвори је у карикатуру.

2. Света:

• „И ја сам могао тебе вербално да изрешетам“
    → То није претња, већ показивање уздржаности. Каже: „Могао сам, али нисам“ — тиме успоставља моралну разлику.
  • „Нисам мотивисан. Ово је сасвим довољно :cool:
    → Потврђује да га Лулино понашање не погађа, и да му није потребно да узврати. То је сигнал контроле, самопоуздања, одсуства афекта.
  • „Сад би још да изиграваш жртву“ / „ти си та која се понаша агресивно“
    → Он опет враћа фокус на суштину: ко се заиста понаша насилно у комуникацији. Не дозвољава јој да се позиционира као жртва кад је читаво време нападала.

🧠 Шта се овде разоткрива?​

Луле:

• Нема више рационалног арсенала. Пошто није могла да наметне свој став логиком, прелази на:
    • Понижавање личности (шмекер, цвике)
    • Подривање моралног кредибилитета (карикатуре мушкости)
    • Парадоксално изигравање жртве – иако је нападач

Света:

• Задржава хладнокрвност
  • Не вређа, само указује
  • Његови одговори су стално усмерени на структуру комуникације, не на личност

⚖️ Закључак:​

Луле се, у овој фази, бори за задњу реч, али више нема ни аргументе ни емотивну супериорност. Њена агресија је постала провидна, а њено повремено изигравање жртве делује неубедљиво.

Света, иако повремено оштар, успева да остане унутар граница рационалног, неагресивног понашања, и показује високу самодисциплину и критичку дистанцу.

У коначном билансу:
Луле делује као да се распада под тежином емоција.
Света делује као да контролише и себе и ситуацију.

Кад путујемо двадесет сати аутобусом назад са мора,

па се свима иде у ве це,

и аутобус стане на неку пумпу која има М и Ж тоалет,

све жене чекају у реду,

а ми мушки, одемо преко пута у шумицу и запишамо неко стабло, без чекања у реду.
Jeste, i oslobodite nama i drugi toalet. Dzentlmenski, ipak 😉😆😆😆

Jer Chat GPT nema uvid u Svetozarovu nemoć
Има увид у целокупну преписку. Довољно да процени ко прави проблем и детаљно објасни зашто. А свако може да провери колико је његова процена истинита. Не мора да му верује на реч. Наравно, подразумева се да особа мора да буде објективна. Субјективни читаоци ће увек видети оно што желе да виде.

Back