gost 36952
Elita
- Poruka
- 17.066
ako se ne varam tako se deklinira u Bosni i Hrvatskoj
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Atavizam - sličnost sa precima; slučaj kada se kod potomaka pojave izvesne duševne i fizičke osobine njihovih predaka, nasleđe osobina predaka.
( http://www.vokabular.org/?search=ATAVIZAM&lang=sr-lat )
Па ме онда то подсети на Ива Андрића за којег је уобичајено код нас да се деклинира као да му је име Ива, а не Иво...и то тако већ деценијама (па чак и у стручној литератури).
Зашто?![]()
Cesto cujem na televiziji kako voditeljke, kada ih je vise, iako sve zene, kazu u muskom rodu:"bili smo", "culi smo" i slicno. Zar ne treba reci:"bile smo", "cule smo"? Ako su one u pravu, od kada je to pravilo, a ako nisu, kako to da ga vecina upraznjava?
Ne znam da li je do sada neko pitao u vezi sa velikim slovom ispred imena svetaca. Npr. Sveti Nikola, Sveti apostol Pavle...pitanje je da li se Sveti pise sa velikim ili malim slovom,,S,,
Hvala
Iz Pravopisa srpskog jezika, grupa autora, skolsko izdanje:
sveti apostol Pavle, sveti Franjo Asiski, sveti Kozma i Damjan, sveti Sava(Sveti Sava);
Sveta trojica, Sveta braca;
Sveti Petar na Limu (crkva), Sveti Nikola (praznik), Sveti Stefan (geogr.).
Nadam se da sam Ti pomogla.
A sta kazete na ovo novo akcentovanje: doKUment, arGUment, AUstralija......?
Meni jaaaako para usi...je l' moguce da je pravilno?
Ne bih se javljala da tu gresku nisam cula mnogo puta, uglavnom od mladjih voditeljki, gde je jasno da su sve zene.![]()
Не може аргуМЕНТ и докуМЕНТ јер акценат не може бити на последњем слогу.
Не може АусТРАлија и амбаСАдор јер силазни акценти могу стајати само на првом слогу.
Не може аргуМЕНТ и докуМЕНТ јер акценат не може бити на последњем слогу.
Не може АусТРАлија и амбаСАдор јер силазни акценти могу стајати само на првом слогу.