Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Glagol trebati, n-ti put.

Svakako ima prošlo vreme i svakako se može menjati po licima ukoliko ga ne prati drugi glagol.

Glagol trebati nije bezličan, ali se upotrebljava bezlično ako je u spoju sa drugim glagolom (Svi treba da dođu. Trebalo je da znaš. Trebalo bi da razmislimo...). Ako nema drugog glagola, trebati se menja normalno kroz sva lica (Ne trebaš mi. Trebao mi je njegov savet. Za šta su ti trebali ključevi?). Dopušteno je da se koristi i kao prelazan glagol (Trebaćemo vas. Trebate li nešto?), ali je u tom slučaju ipak bolje upotrebiti oblike Trebaćete nam. Treba li vam nešto?

Poslednja izmena:
Glagol trebati, n-ti put.

Svakako ima prošlo vreme i svakako se može menjati po licima ukoliko ga ne prati drugi glagol.

Glagol trebati nije bezličan, ali se upotrebljava bezlično ako je u spoju sa drugim glagolom (Svi treba da dođu. Trebalo je da znaš (Било је потребно да знаш). Trebalo bi da razmislimo.(Треба да размислимо)). Ako nema drugog glagola, trebati se menja normalno kroz sva lica (Ne trebaš mi (Ниси ми потребан). Trebao mi je njegov savet (Био ми је потребан (неопходан) његов савет). Za šta su ti trebali ključevi?(За шта су ти били потребни кључеви?)). Dopušteno je da se koristi i kao prelazan glagol (Trebaćemo vas (Бићете нам потребни). Trebate li nešto?( Да ли вам нешто треба?)), ali je u tom slučaju ipak bolje upotrebiti oblike Trebaćete nam (Бићете нам потребни; Користићете нам). Treba li vam nešto?

Чак и лепше звучи...z:)

Можда је sasha_bgd ипак у праву, али формално, јер је он рекао да реч треба нема прошло време. И заиста нема. Друга је ствар са глаголом требати. Треба је облик тог глагола за треће лице. и он нема прошло време. Постоји, наравно, облик трећег лица за прошло време, али то није прошло време речи треба. ;)

П.С.Амебо, па ми имамо сигнатуру из исте песме :)

Poslednja izmena:
Dobro, onda neka mi sasha_bgd objasni kako se zove oblik TREBALO JE. Ili, Hesse, objasni ti. ;)

PS Paz stvarno. :D

Пошто имаш тако лепу сигнатуру, објаснићу ти ја ;P ...то је облик глагола требати за треће лице једнине прошлог времена (перфекта(релативног?)) ;)

Poslednja izmena:
Dobro, sasha, to sto tebi lepse "zvuci" (tako napisano) stvar je ukusa, a ne pravila.
To cak ne moze ni da zvuci jer nije instrument za sviranje ;)
Глас је инструмент за говор и певање и може лепо да звучи.. Код оних, веома талентованих, може да буде и за свирање. z:)

По Стевановићу глагол требати "само у једном свом значењу, тј. кад значи бити потребан има облике за сва три лица и једнине и множине, као у примерима: Ми вам ништа не требамо (нисмо потребни), - Свуда је требала његова памет. - Новој су просвети требали градови. - Ти им више не требаш. Међутим, кад је требати глагол непотпуног значења, онда се он употребљава безлично, само у облику 3. лица једнине, ма у коме лицу и броју био глагол који га допуњава: Треба да се заложите на послу. - Ти треба да дођеш. - Треба да подигнете бедем да бисте обезбедили свој град од поплаве."

По Стевановићу глагол требати "само у једном свом значењу, тј. кад значи бити потребан има облике за сва три лица и једнине и множине, као у примерима: Ми вам ништа не требамо (нисмо потребни), - Свуда је требала његова памет. - Новој су просвети требали градови. - Ти им више не требаш. Међутим, кад је требати глагол непотпуног значења, онда се он употребљава безлично, само у облику 3. лица једнине, ма у коме лицу и броју био глагол који га допуњава: Треба да се заложите на послу. - Ти треба да дођеш. - Треба да подигнете бедем да бисте обезбедили свој град од поплаве."

Back