Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Hvala. Sa glavom je sve u redu. Mravi su problem.
Dakle: Po meni je bilo puno mrava.
Prema ovome što si napisao je u redu?

Da, u redu je, ali pod uslovom da ih je bilo u tolikom broju da ne može više ni jedan da stane na tebe. U suprotnom bi trebalo da koristiš izraz ''mnogo mrava''.
Pošto ne znamo koliko je tačno mrava bilo po kvadratnom metru tvoje površine, ne možemo ti reći da li si pogrešila. Pretpostavljam da si dobro osmotrila svaki deo tela prekriven insektima pa ću reći da si u pravu.

Da, u redu je, ali pod uslovom da ih je bilo u tolikom broju da ne može više ni jedan da stane na tebe. U suprotnom bi trebalo da koristiš izraz ''mnogo mrava''.
Pošto ne znamo koliko je tačno mrava bilo po kvadratnom metru tvoje površine, ne možemo ti reći da li si pogrešila. Pretpostavljam da si dobro osmotrila svaki deo tela prekriven insektima pa ću reći da si u pravu.

Hvala ti, takva je i moja logika bila.

Pretpostavićemo, radije, da nikad u životu neću videti toliko mrava, pa makar ostala najveći gramatički tupson. :D

Evo ja sa mojim problemom, pa ko moze da mi pomogne, bicu zahvalan. :)
Dobio sam neko resenje iz suda puno pravopisnih gresaka. Ali za neke nisam siguran pa cu napisati kako stoji:

"sud je izdvojio Zapisnik o blabla"

"blabla kao i Sluzbena beleska..."

"..da se posalje Krivicnom vecu..."

Pored brojinih gresaka zapalo mi je za oko i ovo u vezi velikih slova.
Po mom skromnom poznavanju jezika, mislim da nije pravilno upotrebiti velika slova u ovom slucaju.
Ali ako neko zna bolje, neka mi rasvetli :)

Nisam upućena u stručnu terminologiju, ali mi velika slova zvuče logično u kontekstu imena nekakvih akata ili ustanova.
Pomenuta beleška je, pretpostavljam, nekakv zvanični dokument koji se zove Službena beleška. Isto tako i za Krivično veće (mada nemam pojma šta je to).
Slično je za ustav. Na primer:

Svaka moderna država ima ustav. (u ovom slučaju je zajednička imenica)

Postuilo se u skladu sa Ustavom Republike Srbije. (ovde je reč o konkretnom dokumentu koji u imenu sadrži i reč "ustav").

Mislim da je slična problematika bila i sa nazivima ulica, pa se diskutovalo da li se neka ulica zove Ulica Marka Kraljevića ili samo Marka Kraljevića. U prvom slučaju u je veliko, u drugom ne. To je nekad bio glavni trik nastavnika srpskog da ne daju deci petice :D

Verovatno da postoje neka jasno definisana pravila o tome kako se pišu imena tih zvaničnih akata, ali ih ja ne znam.

Да ли су у заблуди људи који иду и исправљају друге (још једна лудост попут обадва, задњи, по мени, на телефону, пуно ) како се не каже "данас ми је слава"(јер би требало да будеш мртав и говоре ти 'Слава му'), него "славим славу"?
Моје мишљење је да је ово претеривање...

Nisam upućena u stručnu terminologiju, ali mi velika slova zvuče logično u kontekstu imena nekakvih akata ili ustanova.
Pomenuta beleška je, pretpostavljam, nekakv zvanični dokument koji se zove Službena beleška. Isto tako i za Krivično veće (mada nemam pojma šta je to).
Slično je za ustav. Na primer:

Svaka moderna država ima ustav. (u ovom slučaju je zajednička imenica)

Postuilo se u skladu sa Ustavom Republike Srbije. (ovde je reč o konkretnom dokumentu koji u imenu sadrži i reč "ustav").

Verovatno da postoje neka jasno definisana pravila o tome kako se pišu imena tih zvaničnih akata, ali ih ja ne znam.

Ово је сасвим логично, али проблем је што није увек лако разграничити када је именица заједничка а када није. На пример у реченици "за доношење закона надлежна је скупштина" - може се мислити на Скупштину Србије, али не нужно, јер скупштине су по правилу надлежне за доношење закона.

Исто је и са именицом "влада". Може се рећи да је "влада утврђује буџет", јер увек и свуда влада то ради, али и "Влада утврђује буџет", ако је реч о актуелном догађају и актуелној влади. Иначе, а пропо "јасно дефинисаних правила", у овом случају, а верујем ни у другима, не постоје никаква језичка дефинисана правила. Аргумент зашто "Влада" треба писати великим словом налази се у тексту Устава, где је та реч тако написана. Са друге стране, постоји аргумент да је то глупо и да Устав у не представља никакав ауторитет у области језика.

Да, али то заправо и није језичко питање. Устав каже да се користи српски (а не неки други) језик и ћирилица (а не неко друго) писмо, али се не бави питањима како унутар тог српског језика треба да изгледају одређена решења нити како треба ћирилица да изгледа.

Da li je pravilno reci sveZaka (mnozina od sveska)?

свезати -> свезка (једначење сугласника по звучности) -> свеска (з -> с)
Али пошто нису сугласници један до другог, неће се извршити једначење па је правилно свезака.

Sta znaci nafaka ljudi?
Recimo neko kaze svaki dan nova nafaka.

Мислим да не постоји адекватан синоним за ту реч.
"Нови дан - нова нафака" - у том изразу би се термин "нафака" могао заменити терминима "пустоловина", "прича", "епизода", "дешавање" итд. Ја бих рекао да је термин "пустоловина" најближи термину "нафака", барем када је у питању тај израз. Нисам сигуран, ако неко зна прихватљивије објашњење нека ме исправи.

Nafaka, prema Škaljićevom rečniku, mera hrane i pića koja je od Boga čoveku određena da je pojede i popije na ovom svetu.

Primer: "TV serija "Tale" kada mladi partizan ulazi u kafanu gde sede age i begovi i kaže: "Vi ste svoju nafaku posrkali, sada je na nas red."

Видиш, годинама сам био у заблуди. Хвала на објашњењу! :ok:

Back