Praline

attachment.php

evo da probam sliku.

Izvolite posluzite se.

Prava bajadera

beli lesnik sloj

140 g belog lesnik nougata
60 g bele cokolade za kuvanje

mlecni badem sloj

140g belog badem nougata
60g mlecne cokolade

tamni lesnik sloj

140 g tamnog lesnik nougata
60 g tamne cokolade

Beli lesnik sloj

Otopiti belu cokoladu i dodati u beli lesnik nougat, mesati dok se masa ne sjedini. Ja sam otopila cokoladu u topilici i dodala nougat. Napuniti spric belim kremom i napuniti 1/3 kalupa za praline. Kalup protresti gore dole i levo desno, da ne ostanu mehurici vazduha. Ostaviti desetak minuta u zamrzivac da se stegne.

Mlecni badem sloj

Mlecnu cokoladu istopiti i pomesati da svetlim badem nougatom, mesati dok se masa ne sjedini (sve moze u topilici za cokoladu). Napuniti spric i napuniti kalupe za praline tako da 1/3 ostane prazna. Protresti da ne ostane vazduha i staiti u zamrzivac da se stegne.

Tamni lesnik sloj

Istopiti tamnu cokoladu i pomesati sa tamnim lesnik nougatom, mesati dok se masa ne sjedini (moze u topilici). Napuniti spric i napuniti kalupe za praline do vrha. Ostaviti da se ohladi u zamrzivacu.

Uzivajte u spoju ovih ukusa. U originalu u bajaderu ide tamni lesnik sloj, svetli badem sloj i ponovo tamni lesnik sloj. Ali kombinacije su razne, pa probajte.

attachment.php

Evo i recept za domaci pure nougat - posto kod nas ga nema kupovnog, koliko ja znam

100 g precenih lesnika (mogu i bademi, orasi ili bilo sta sto vam drago kostunjavo)
2 kasike prah secera
100 g bele cokolade (bela za beli nougat, tamna za tamni)

Lesnike samleti u blenderu. Blendati na najjacoj brzini oko deset minuta, nekoliko puta iskljuciti i promesati lesnike.

Dodati u lesnike prah secer i blendati na najjacoj brzini dok masa ne postane blago uljana. Takodje, nekoliko puta iskljuciti blender i promesati smesu.

Istopiti cokoladu i ohladiti je na oko 30 stepeni i zatim je dodati u lesnike. Blendati na najjacoj brzini oko deset minuta, dok masa ne postane glatka.

Masa je prvo malo redja, ali posle desetak minuta u frizideru se stegne. Ja sam masu stavila u teglu, ali moze da se prohladi malo i da se iblikuje u tablu ili da se izlije u neki pleh. Ako hocete da masa bude elasticnija na kraju procesa blendanja dodajte kasicicu glukoznog sirupa.

Masa moze da se pravi i od badema i od oraha, a cokolada moze da se stavi i mlecna i gorka. Probala sam sve varijante i super je ispalo.

evo i slikica

attachment.php

evo, da još malo vratimo temu cijene za praline...pa, da se mislim baviti prodajom, napravila bih prvo više vrsta, fotkala, ukratko napisala ispod od čega su i cijene formirala različito: ako je samo čokolada koju uliješ u kalup (bijela/mliječna/za kuhanje), to bi moglo proći jeftinije, vidi koliko te dođe čokolada, pa dodaj na to još 20% troškove plin/struja za zagrijavanje čokolade i dodatak za svoj rad, ako čokoladu nađeš za npr. 6 kn 10 dag, trebaš cca 15-20 dag za 15 pralina, dakle bar 11 kn je čokolada itd.; no, ako imaš punjenje, dodatno ukrašavanje (šaranje boja, pozlate etc.), onda moraš računati duplo skuplje...

Anera,puno,puno hvala!
Naravno da praline nisu interesantne ako nema nekog punjenja tako da ih ja sve punim sa različitim filovima.
Neki sa alkoholnim pićima,a neke sa nekim drugim filom.
Našla sam neki oglas gdje su praline po 4kn/kom, što mislim da je previše al možda bi ja prošla sa 3.
Pokušat ću,pa da vidim.Uglavnom puno hvala na savjetu!
Zkatja dobrodošla i veliko bravo za recepte (koji su već na kompiću) i tako ljepe pralinice!

Evo jednog receptica za dobro jutro

Korpice sa pomorandzom i seckanim lesnicima

60 ml slatke pavlake
200 g mlecne cokolade sa seckanim lesnicima
kora jedne pomorandze
sok od pola pomorandze
1 kasicica putera

i jos

cokolade tamne za oblaganje korpica
celih lesnika za dekoraciju

Zavriti (ne da vri, samo da provrijuce) slatku pavlaku i koricu od pomorandze. Ostaviti malo da odstoji.

Vratiti na laganu vartu i dodati cokoladu i puter. Mesati dok se masa ne sjedini.

Ostaiti da se ohladi.

Obloziti silikonske modle cokoladom. Staviti ih u zamrzivac na 5 minuta da se dobro stegnu. Ja sam za korpice koristila ove okrugle kalupe za praline samo ih nisam zatvarala odozgo. Oni imaju saru, ali kada se stave kao korpica to nista ne smeta.

attachment.php

Staviti krem u spric i puniti korpice.

Dobro ohladiti u zamrzivacu, ako se krem ne stegne dobro, korpice ce pucati prilikom hadjenja.

Ukrasiti celim lesnikom.

I na kraju pojesti.

attachment.php

Poslednja izmena:
zaboravih na važno pitanje: kako čuvate svoje praline, mene izluđuje topljenje ako ih ostavim na sobnoj tempreaturi, pa nakon 1 dana orošavanje glazure, a onda, ako ih, ne daj bože, opet stavim na hladno izgledaju grozno (one rosice posvijetle...)...znam da je do nekvalitetne čokolade, ali, opet, ima li kakvih trikova?

Ja cuvam praline u kartonskim kutijama i u frizideru, kutiju oblozim pek papirom. Nema orosavanja. Koliko sam ja citala, brzo topljenje na sobnoj temperaturi se dogadja kada se cokolada previse zagreje, tada dolazi do razdvajanja kakao putera od ostalih sastojaka. Isto mi se desavalo kada sam topila na pari, ali od kako imamtopilicu sve je drugacije. Topilica je zakon. Probaj ako topis na pari, da polovinu cokolade otopis skroz na pari i dok je ona vruca sklonis i stavis ostatak da se u njoj rastopi, mozda smanjis efekat brzog topljenja. Da, flekice se pojave i meni, ali tek posle 7 dana, da to jeste od lose cokolade, ali koliko sam ja skapirala profesionalce, kada otopis cokoladu izlijes je na podlogu pa je spatulom mesas i mesas, pa je onda vratis i ponovo istopis. Onda je u serpi mesas i mestas dok kada dignes spaulu sa malo cokolade nemas nikakve linijice po njoj. Ja za ovaj proces prosto nemam vremena.

i ja topim u topilici; što se tiče ovog miješanja - nemam volje toliko dugo to raditi...eh, lakše mi je osuditi čokoladu :) a jest da imam i termometar, mogla bih baš više pripaziti na tmperaturu, nego se pouzdati u topilicu...

Pročitala sam ja sve o čokoladi i temperiranju, kupila i knjige o tome itd. no, ono što vidim u praksi je da neke stvari možeš komotno pojednostaviti npr. punjenje u dubljim kalupima - nije nužno više puta premazivati kalup čokoladom prije punjenja, različite čokolade se različito ponašaju bez obzira na topilicu i temperaturu itd. pa sam htjela čuti vaša iskustva s točno određenom markom čokolade...jer toga nigdje nema u knjigama ni na netu - bar ne za čokolade koje mi možemo nabaviti.

Ja jos lutam sa cokoladama, probala sam ih desetine i vise ne znam ni o jednoj bilo sta da kazem. Poslednji put sam kupila na Kalenicevoj pijaci, na tezgama kod neke zene koja donosi iz madjarske, tamnu couverturu i mogu ti reci da mi je ona bila najbolja. 200g je 180 din. Za mlecne, kada je koristim za oblaganje, najbolja mi je bambijeva. Kanim se vec duze vreme da probam Puratosovu. Ja sve pravim samo za kucnu upotrebu, pa nemam neki odnos prema cenama. Koje cokse ti koristis?

Olgice diiiiiiivvvvvvvvvnnnnnnnnnnooooooooo. Prava si majstorica. Ja se iskreno nadam da cu sledece nedelje dobiti nove kalupe i onda u akciju. Idem da vidim tvoj album.

Praline su izvanredne, imala sam priliku i sreću da ih probam, ali moram reći da je pakovanje fantastično. Prvo ti je žao da ga otvoriš, a onda bi pojeo sve sa pakovanjem. :worth:

Одгледала сам само део и поносна сам на себе што сам доста тога урадила и не знајући да има негде да се прочита или види снимљено. Генерално, то важи за готово све нас - скоро све радимо помоћу штапа и канапа.

Back