Prava bajadera
beli lesnik sloj
140 g belog lesnik nougata
60 g bele cokolade za kuvanje
mlecni badem sloj
140g belog badem nougata
60g mlecne cokolade
tamni lesnik sloj
140 g tamnog lesnik nougata
60 g tamne cokolade
Beli lesnik sloj
Otopiti belu cokoladu i dodati u beli lesnik nougat, mesati dok se masa ne sjedini. Ja sam otopila cokoladu u topilici i dodala nougat. Napuniti spric belim kremom i napuniti 1/3 kalupa za praline. Kalup protresti gore dole i levo desno, da ne ostanu mehurici vazduha. Ostaviti desetak minuta u zamrzivac da se stegne.
Mlecni badem sloj
Mlecnu cokoladu istopiti i pomesati da svetlim badem nougatom, mesati dok se masa ne sjedini (sve moze u topilici za cokoladu). Napuniti spric i napuniti kalupe za praline tako da 1/3 ostane prazna. Protresti da ne ostane vazduha i staiti u zamrzivac da se stegne.
Tamni lesnik sloj
Istopiti tamnu cokoladu i pomesati sa tamnim lesnik nougatom, mesati dok se masa ne sjedini (moze u topilici). Napuniti spric i napuniti kalupe za praline do vrha. Ostaviti da se ohladi u zamrzivacu.
Uzivajte u spoju ovih ukusa. U originalu u bajaderu ide tamni lesnik sloj, svetli badem sloj i ponovo tamni lesnik sloj. Ali kombinacije su razne, pa probajte.
Evo i recept za domaci pure nougat - posto kod nas ga nema kupovnog, koliko ja znam
100 g precenih lesnika (mogu i bademi, orasi ili bilo sta sto vam drago kostunjavo)
2 kasike prah secera
100 g bele cokolade (bela za beli nougat, tamna za tamni)
Lesnike samleti u blenderu. Blendati na najjacoj brzini oko deset minuta, nekoliko puta iskljuciti i promesati lesnike.
Dodati u lesnike prah secer i blendati na najjacoj brzini dok masa ne postane blago uljana. Takodje, nekoliko puta iskljuciti blender i promesati smesu.
Istopiti cokoladu i ohladiti je na oko 30 stepeni i zatim je dodati u lesnike. Blendati na najjacoj brzini oko deset minuta, dok masa ne postane glatka.
Masa je prvo malo redja, ali posle desetak minuta u frizideru se stegne. Ja sam masu stavila u teglu, ali moze da se prohladi malo i da se iblikuje u tablu ili da se izlije u neki pleh. Ako hocete da masa bude elasticnija na kraju procesa blendanja dodajte kasicicu glukoznog sirupa.
Masa moze da se pravi i od badema i od oraha, a cokolada moze da se stavi i mlecna i gorka. Probala sam sve varijante i super je ispalo.
evo i slikica