Praline

Kako izdržati a ne posegnuti za nekim slatkišem posle sve ove hrane?

Можеш ли да верујеш да их ја ни не пробам. Толико се ангажујем око њих, плус кутија, плус паковање и сликање, па сређивање кухиње. Све то буде у ситне сате и ја се само увучем у кревет.

Можеш ли да верујеш да их ја ни не пробам. Толико се ангажујем око њих, плус кутија, плус паковање и сликање, па сређивање кухиње. Све то буде у ситне сате и ја се само увучем у кревет.
Još jedan dokaz da si majstor. Ja kad pravim sve moram da probam. Kolače kad sečem svaki drugi je ili kriv ili je okrajak - nije za tacnu....tortu kad pravim dok izravnjam i okrajčim sita se naručkam....valjda zato i volim da pravim jer 'moram' da probam. :rotf:

Drage moje ljep pozdrav!
Puuuuunnnno hvala na vašim savjetima.Eto pročitala sve stranice ,pokušala i bilo je jaaaako ukusno.
Tako da eto nekoliko sličica.Po igledu njsu nešto super al ukusne su jako.
praline krema lješnjak.jpg
praline kruškovac.jpg
praline.jpg
praline1.jpg

Puno pozdrava!z:kiss:z:kiss::zpozdrav::zpozdrav:
Olgicag,hvala od srca!:heart::heart::heart:

Joj hvala jaco023.
Da ih upakiram i pošaljem,ima još malo.???:zcepanje:
Evo,ovo je ostalo
attachment.php

A ovako sam poklonila....

Prilozi

• ružice od gumpaste.jpg
    ružice od gumpaste.jpg
    25,7 KB · Pregleda: 17
  • upakirane praline.jpg
    upakirane praline.jpg
    53,4 KB · Pregleda: 33
  • kutijice za praline.jpg
    kutijice za praline.jpg
    37,2 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje!
Osoba koja je dobila poklončić sa pralinama je zapitala pošto bi ja to tako prodavala?
Zanima me kako vi, bilo torti,kolačima ili pralinama određujete cjenu?
S tim da sam sve radila,od pralina do pakiranja.Kako da odredim neku cjenu da je recimo prihvatljiva za moj trud?

Kafa skuvana, izvolite :)
Ovo praline su fenomenalne :)

Mene isto zanima, kako odrediti cenu pralina ?
Par puta sam pravila i punila ih smesom za Romanov kugle ili napravim ganache pa dodam unutra razlicite dodatke.
Hocu da napravim dulce de leche (valjda dobro napisah), pa da ga koristim kao punjenje, ali ima mnogo recepata na netu. Da li je neko ima isproban recept?

Kafa skuvana, izvolite :)
Ovo praline su fenomenalne :)

Mene isto zanima, kako odrediti cenu pralina ?
Par puta sam pravila i punila ih smesom za Romanov kugle ili napravim ganache pa dodam unutra razlicite dodatke.
Hocu da napravim dulce de leche (valjda dobro napisah), pa da ga koristim kao punjenje, ali ima mnogo recepata na netu. Da li je neko ima isproban recept?

http://www.coolinarika.com/recept/dulce-de-leche-karamel-krema/

Ja sam pravila ovaj sa coolinarike...savrsen je ali se mnogo dugo kuva...Da ti se smuci stajanje pored sporeta...Ja ga nisam posle toliko ni mutila,nego skroz smanjila i pustila ga...Jedno 4 sata najmenje.Punila sam neke korpice isto sa kulinarike
http://www.coolinarika.com/recept/dulce-de-leche-korpice/

http://www.coolinarika.com/recept/dulce-de-leche-karamel-krema/

Ja sam pravila ovaj sa coolinarike...savrsen je ali se mnogo dugo kuva...Da ti se smuci stajanje pored sporeta...Ja ga nisam posle toliko ni mutila,nego skroz smanjila i pustila ga...Jedno 4 sata najmenje.Punila sam neke korpice isto sa kulinarike
http://www.coolinarika.com/recept/dulce-de-leche-korpice/
Један од филова који ја користим: кармелизујем 250 грама шећера, да буде светло, па додам директно из тетрапака 250ml слатке павлаке (кравица), а радила сам и са биљном павлаком. Кувам док се шећер не отопи и не згусне. То радим у малој цептеровој шерпи, па мешам повремено, не стојим поред шпорета. Пробам повремено да мало охладим, да бих видела густину, мада ми је оријентир, оно класично-траг варјачом по дну. Оставим да се хлади и на крају измиксам. Тако добијем диван карамел који мешам са лешником или кикирикијем и њиме пуним пралине.

Што се цене тиче, већ сто пута поновљено - ја искључиво поклањам иако сам била питана да правим за продају. Постоје два разлога што то не радим: нисам у стању да се поред редовног посла и година организујем и што мислим да би се људи љутили када им кажем цену. Без намере да омаловажавам, сматрам да морају бити бар два пута скупље од ситних колача.Захтевају доста времена, доста сам уложила у калупе, а ту су и кутије. Најјефтиније, а уз то и не одговарају по облику, су у оним радњама за еур, дакле 120-150 динара. У мојој изведби то изгледа овако: табак картона, то је 1 квадратни метар, плаћам око 150 динара (има још и скупљих), табак пергамента је 80 динара (замена је пеки папир). Картон за јелкице којим тапацирам дно не знам ни колико кошта, јер користим ћеркине рестлове. Тракице и цветиће купујем код Кинеза. У најбољем случају, не рачунајући мој рад, кутијица кошта око 100 динара. Знате и саме колико кошта једна штанцована честитка или кеса за поклоне. То је други разлог зашто не продајем, него поклањам. Не схватите ово као кукњаву. Ја се лепо забављам дак их правим, а са вама желим да поделим искуство..

Hvala olgicag,prevela sam si gore napisano i razumijem vas.Vama je to zadovoljstvo.
Eto ja sam mislila ako neko drugi ima kakva iskustva pa mi može pomoći.
Kod nas je 20 listova tih kartona 20kn, a unutra sam stavila obićnu salvetu.Što se tiće tih trakica 3m košta 8-12kn,
a cvijetiće sam radila sama sa gum pastom.
Ovdje je to nešto novo,pa bi možda moglo da se prodaje,a pogotovo sad za dan zaljubljenih.
Trenutno sam nezaposlena pa tako da imam vremena,a novci su mi potrebni.Probala bih mada moram
nabaviti još neke kalupe.Gledala sam u Dori i preskupi su mi.(baš takvi kakve i mnogi od vas imaju)
Došla sam do neke računice da bi za 15pralina u kutijice tražila oko 25kn.Dal je to premalo ili previše.Molim za savjete i mišljenja!

Ja stvarno ne znam kako bi se isplatilo raditi 15 pralina za 25 kn. U Krašu ih je godinama prodaju i to baš skupo...čini mi se da 4 komada u celofanskoj kutiji koštaju blizu 20 kn...

Ja sam još odavno, dok sam se bavila ručnim radom naletela na neku računicu za odredjivanje cene proizvoda - Osnovno ti je da sračunaš troškove utrošenog materijala i na to dodaš 20% za ostale troškove (struja, voda, deterdžent...). Onda izračunaš utrošeno vreme x cena po satu (uzmeš neku prosečnu zaradu u Hr) i to dodaš - To je cena ispod koje ne smeš da ideš jer si u gubitku.
Na to se sad nadovezuje sve i svašta, i dobije se cena za jedan ručno izradjen proizvod - ovo je naravno potpuno nepotrebljiva formula u Srbiji a verovatno i u Hr, sećam se da sam se tada smejala kakve sam cifre dobijala...
Bitno ti je da vidiš koliko takve stvari koštaju kod drugih, sigurno možeš da nadješ neku poslastičarnicu i sl koja to pravi pa da onda nadješ neku srednju cenu - da nešto zaradiš ali da budeš konkurentna...
Ili da odvališ cenu ali da ideš na kvalitet...

Drage moje dame,

evo i ja bih vam se pridruzila. Praline su mi hobi i moglo bi se reci opsesija. Ne jedem ih, ali obozavam da ih pravim. Moram da proucim kako se stavljaju slike a cim deca legnu napisacu vam neke isprobane recepte.

Mnoge stvari sam nasla u radnjama o kojima ste vi pisale.

Za sada mozete da pogledate moje rukotorine na www.coolinarika.com moj profil tamo je isto zkatja.

Nadam se da me rimate u drusto.

Veliki pozdrav
Kaca

Back