Praline

Uh izvinjavam se sin mi iskljućio tastaturu sa brojevima. Evo mera

200gr mleka u prahu, 200gr, šećera u prahu, 125gr. margarina, korica od jedne pomorandže, sok od pola pomorandže/te iste/. Sve to umutiš i praviš kuglice.
Na drugoj strani otopi 400gr čokolade sa 100gr. margarina. Sipala sam malo ćokolade, stavila kuglicu od bele mase pa napunila do vrha čokoladom.

Meni je ovo bilo mnogo bele mase pa sam onda topila i belu čokoladu. Predlažem da se smanji i mleko, a posebno šećer u prahu, kada se pravi jedna mera ćololade

Poslednja izmena:
Којих димензија су ти калупи? Мени личе, по облику на неке које имам, али у њима правим пројице - у пречнику су 7 cm.

Којих димензија су ти калупи? Мени личе, по облику на неке које имам, али у њима правим пројице - у пречнику су 7 cm.

A ne ne, nisu te od 7 cm. Ove sam kupila u Riminiju i veličine su za praline. Prečnik koko 3 cm

Gde cuvate praline u frizideru ili u ostavi:sad2: mozda pitam gluposti,ali me muci, jer
stavila sam ih u frizider i ovlazile su se nakon sto sam ih iznela na sto:dash:
Gsavic, koju si belu cokoladu koristila za praline i kako si je otopila?

Испробала сам нове калупе. Да ли због врућине, чоколаде (менаж) или моје "стручности", оросиле су се. Видим да нисам једина којој се то појавило. Кока је помињала чување у пластичној кеси. Има ли неко практичан савет?. Сећам се да сам и на етно сајму видела тај ефекат на неким колачићимаса глазуром од чоколаде.

Prilozi

• P9080096.jpg
    P9080096.jpg
    51,3 KB · Pregleda: 91
Ово сам испробала:
FILOVI ZA PRALINE u viltonovom kalupu

• BELI SA LEŠNIKOM
Mala slatka pavlaka (kravica), kesica želatina, 200g bele čokolade, mleveni lešnik.
Želatin otopiti u malo vode. Pavlaku zagrejati, ali da ne provri, dodati omekšalu čokoladu i otopljen želatin. Dobro umutiti da se želatin otopi i dobije izgled umućenog šlaga. Dodati pržen usitnjen lešnik i ostaviti da se stegne. Puniti kalupe prethodno obložene čokoladom (ili korpice od papira).
Ako se radi sa kalupima, dolazi još završni sloj od čokolade, da se formira kocka.
• BELI SA KOKOSOM I KANDIRANIM VOĆEM
Penasto umutiti po 100g šećera u prahu i margarina, dodati 100g kokosa i kandiranu koru od narandže (ja je kupujem u Tempu ili Maksiju).
Na dno kalupa (to će posle biti na vrhu) stavim malo karamela (ohlađenog), pa fil, pa završni sloj čokolade.
Karamel: 250g šećera se karmelizuje, ali da ostane svetao, doda se slatka pavlaka (kravica) i ukuva.
• CRNI SA BADEMOM
Mala slatka pavlaka (kravica), kesica želatina, 200g crne čokolade, badem sečen na listiće
Želatin otopiti u malo vode. Pavlaku zagrejati, ali da ne provri, dodati omekšalu čokoladu i otopljen želatin. Dobro umutiti da se želatin otopi i dobije izgled umućenog šlaga. Dodati bademe i ostaviti da se stegne. Puniti kalupe prethodno obložene čokoladom (ili korpice od papira).
Ako se radi sa kalupima, dolazi još završni sloj od čokolade, da se formira kocka.

Olgice, možeš li mi, molim te objasniti nešto? Naime, obično kada koristim kravica slatku pavlaku ona mora biti ohlađena da bi se uopšte umutila. Interesuje me kako se tačno ovo radi - ti dakle ugreješ kravicu, dodaš joj čokoladu i rastvoren želatin. Kako onda uspeš da umutiš? Da li staviš da se hladi, pa tek onda mutiš? Ne kontam.
Hvala ti unapred za objašnjenje!

Мени је са црном чоколадом успевало. Међутим са белом је био проблем, па сам само део павлаке грејала, а већи мутила хладан , сјединила и онда пажљиво мутила да се не издвоје грудвице масноће. То је било док сам експериментисала са пуњењем. Експериментишем и сад, али прво направим ганаш од беле и црне чоколаде и евентуално карамел. То ми је основа за пуњење. Оставим да се стегне и онда дам машти на вољу. Обично у бели иде кандирано воће, а у црни рум, вишње, лешник...У карамел стављам кикирики

Zanima da li je neka uspela da napravi praline, tipa griotte!
Evo sezona visanja je sada, pa bih da probam da napravim!
Inace, probala sam sa slatkim od visanja, da ga malo ukuvam sa gustinom, pa sam prekuvala, drugi put sa visnjama iz visnjevace, pa je bilo retko i curilo sa svih strana!

Писала сам већ о свом искуству са вишњама и вотком кад нису хтеле да ми се стегну у фризу. Зато ја сад радим овако: Пошто имам скувано слатко од вишања, извадим их и држим у вотки (то урадим пре било које операције са пралинама). Направим ганаш од црне чоколаде и њиме пуним пралине, утиснем вишњу која је добро упила вотку и затворим чоколадом.
Иначе, слатко од белих трешања и од вишања највише волим и спремам их.

Hvala za savete sta raditi visnjama:klap:
Pravila sam punjenje tako sto sam koristila mere i sastojke kao za Romanov kugle (maline sam izbacila), dodala jedan krem-fiks i po jednu visnju iz alkohola, dobro ocedjenu.
Meni se ukus dopao, al' nisu griotte:(
Imam i slatko od belih tresanja, pa bi moglo jos malo da se eksprerimentise;)

Hvala za savete sta raditi visnjama:klap:
Pravila sam punjenje tako sto sam koristila mere i sastojke kao za Romanov kugle (maline sam izbacila), dodala jedan krem-fiks i po jednu visnju iz alkohola, dobro ocedjenu.
Meni se ukus dopao, al' nisu griotte:(
Imam i slatko od belih tresanja, pa bi moglo jos malo da se eksprerimentise;)

Hoćeš savet?
Griotte odeš i kupiš kad ti se jedu!
U nekim stvarima industrija je nedostižna!
Kao što je u nekim drugim, "domaća radinost" neprevaziđena ;)

Back