Praline

Kad već imamo temu, evo i mog doprinosa:
ČOKOLADA ZA OBLAGANJE KALUPA
Otopiti 200g čokolade i dodati 2-3 kašike ulja (čokoladu ne treba mnogo grejati, najbolje na pari, ja imam spravicu za topljenje čokolade). Dodati ulje i dobro izmešati, malo prohladiti i oblagati kalupčiće.
Ja sam radila i sa belom i sa čokoladom za kuvanje. Bela se pokazala lakša za rad. Pota je takođe opisala ovaj proces.
PUNJENJE
Kod punjenja sam se zaigrala - osnovna masa je: zagrejati slatku pavlaku (da ne vri) i dodati otopljenu čokoladu (odnos 1:2), dobro izmešati, pa ohladiti. Hladno izmiksati (ne mora) i dodavati sastojke po želji (npr. u belu čokoladu sam dodala kokos i rum, a u crnu čokoladu lešnik).
A može i ovako:
1.u crnu čokoladu sam dodala kandiranu koru pomorandže
2. napravila sam karamel i u njega dodala krupno mleven pečen kikiriki
3. otopila mlečnu čokoladu i dodala kandirane višnje (brusnice)
4. eurokrem+pečeni lešnik (kada treba nešto brzo spremiti)
5. marcipan
6. popareni orasi+muskatni orah za aromu
Sve u svemu, korpice koje sve vi pravite samo malo drugačije upakovane, i mnogo, mnogo jeftinije nego kada se kupuju u prodavnicama kao "ručno pravljene praline". Mislim da je cena 1.800 din za kg.

Olgiceg, ovo je prvenstveno za tebe, ali i za sve ostale . Nije ništa novo (opet preuzeto sa neta, i to sa coolinarike). Napravi se domaći marcipan od:
-300 gr badema (NEpečeni, blanširani)
-300 gr prah šećera
-1 belance.

Bademe staviti u plitku, široku posudu i prekriti ih vodom. Kuvati do ključanja, pa pustiti još malko, dok ne uspete da sa badema lepo sljuštite kožicu. Zatim skinuti sa ringle i naliti sa hladnom vodom, da biste mogli da ih ljuštite. Oljušteni bademi bi trebalo dobro da se osuše. Prostrite ih na krpu (čaršav) i ostavite tako jedan dan. Ako vam se žuri, ubacite ih u rernu na 50 ili tiše, ali ne da se peku (da ne požute).
Tako pripremljene bademe, samleti u onom aparatu za sitno mlevenje (mlin za kafu). A zatim pomešati sa šećerom u prahu, pa sve zajedno opet fino samleti. Ubaciti u to i jedno belance i izmesiti kao testo.
Ja sam od ove smese pravila najlepše praline koje smo ukućani i ja ikad jeli, i to :

- sa ukusom narandže, tako što sam na otkinula parče marcipana i istu količinu (domaćih) kandiranih kora od narandža (prethodno samlevenih) i umesila, oblikovala i zalila tamnom čokoladom
- sa pijanim brusnicama, koje sam prethodnog dana potopila u šeri (liker)
- sa kafom, tako što sam umešala (po ukusu) neki kapućino u prahu i dodala malo likera od kafe
- sa lešnikom, dodala sam aromu lešnika i samlevene ušećerene lešnike.

Ako ne potrošite celu količinu marcipana, ostatak u kesicu pa u kutijicu i u zamrivač. Mada... ja sam već sutradan izvadila ostatak...

Хвала за рецепте. Добре идеје су увек добродошле. Скупљам их као хрчак, јер волим и да експериментишем. За викенд сам правила туру са белом чоколадом (и споља и унутра)+варијације боје и укуса.

evo da malo doprinesem temi, jedne jako brze praline
grilijas praline....

otopljenu crnu cokoladu pomesati sa usitnjenim grilijasem (pravi se od karamelisanog secera i pecenih lesnika, pa se posle samelje) i puniti kalupe za praline.

Napomena: za praline se mora koristiti kvalitetna cokolada, sa dovoljnim % kakaoa, dakle nikakve teble na merenje i sl.
najbolje ih je praviti sa cokoladom poput Puratosove

picture.php

mozete ih puniti kombinacijom crne i bele cokolade, pola-pola, ili mesati da dobijete mramorni efekat i sl..eksperimeni slede:D

evo da malo doprinesem temi, jedne jako brze praline
grilijas praline....

otopljenu crnu cokoladu pomesati sa usitnjenim grilijasem (pravi se od karamelisanog secera i pecenih lesnika, pa se posle samelje) i puniti kalupe za praline.

Napomena: za praline se mora koristiti kvalitetna cokolada, sa dovoljnim % kakaoa, dakle nikakve teble na merenje i sl.

picture.php

mozete ih puniti kombinacijom crne i bele cokolade, pola-pola, ili mesati da dobijete mramorni efekat i sl..eksperimeni slede:D

Melem za dušu i telo (sigurna sam):klap:

Napomena:za praline se mora koristiti kvalitetna cokolada, sa dovoljnim % kakaoa, dakle nikakve teble na merenje i sl.

Nishta tabla, samo cokolada:zcepanje::rotf::rotf::rotf:

Када немате баш много времена, за пуњење добро дођу и штаркове чоколаде (свит, заза, крем, са јагодом, црна са кором поморанџе) на меру. Уситните у сецку, евентуално додате још мало омекшале чоколаде и пуните калупе.

u da - ta crna sa pomorandzom je odlicna :D
i unutra se nasecka mozda jos malo kandirane korice pomorandze - mmmm :D

hm sad si mi dala ideju da se napravi recimo i onaj deo kao kod griotta samo sa likerom od pomorandze i malo sveze cedjenog soka :D
doduse ovde vise ne vazi ono - kad nemate vremena, ali :D

A ovo vredi probati (kao punjenje za praline, videla sam na Kulinariki):
Sastojci:
50g slatke pavlake, 50g pirea od malina, 150g bele čokolade, 1 kašičica likera Cherry brandy
Priprema
Stavite pavlaku da provri, ostavite da kuva sasvim lagano par minuta pa skinite s vatre.
Otopite belu čokoladu, pa je umešajte u pavlaku.
Maline usitnite štapnim mikserom, pa propasirajte da odstranite semenke (za 50g pirea potrebno je otprilike 150g svežih malina). Dodajte maline u smesu od bele čokolade, dobro izmešajte i dodajte liker. Ostavite smesu preko noći, pokrivenu, na temperaturi od oko 10°C ili u najmanje hladnom delu frižidera.
Umesto bele čokolade, za punjenje možete staviti pola mlečne i pola tamne čokolade.

u da - ta crna sa pomorandzom je odlicna :D
i unutra se nasecka mozda jos malo kandirane korice pomorandze - mmmm :D

hm sad si mi dala ideju da se napravi recimo i onaj deo kao kod griotta samo sa likerom od pomorandze i malo sveze cedjenog soka :D
doduse ovde vise ne vazi ono - kad nemate vremena, ali :D

Једна напомена, није на одмет. Пробале ми, ћерка и ја, амбициозно, да направимо те грижу, али заборавиле на ефекат антифриза.
Не знам како ти правиш пралине. У нашој варијанти пуњење треба да се стегне да би се пралина затворила завршним слојем чоколаде. Ми смо за пуњење користиле слатко од вишања уз додатак водке. Укус је фантастичан, али неће да се стегне чак ни у замрзивачу. Чак и ако то некако пребродиш, постоји могућност да течност нађе неку рупицу и исцури, а то квари естетику.
Ако ти имаш боља искуства, пиши.

mora da se prokuva malo sa gustinom da bi se steglo, isto kao punjenje za griote.
ne bude skroz stegnuto naravno, ostaje malo tecno ali moze da se zatvori cokoladom. samo je nabolje u tom slucaju po mom iskustvu zatvoriti svaku rupicu posebno a ne naliti cokoladu pa razmazati po kalupu i skinuti visak kao kada je punjenje cvrsto, da ne bismo povukli fil koji je redak.
ja inace vise volim praline sa kremastim filovima.

Poslednja izmena:
Ово сам правила колегиници за рођендан. Пошто у нашој кући не мањка скалпела, лењира и картона свих дебљина и боја, правила сам и кутију. Недостаје само слика са машном. Ово поред је покушај са новим калупом.
wl1v9z.jpg

Back