PIKAMER
Početnik
- Poruka
- 45
@Pumpaj Dinstanović
U pravu si. Ali kako onda objašnjavaš korištenje pojma "Dubrovčanin" u kulinovoj povelji? Zašto terminologija odjednom postaje primitivnija u ninoslavljevim poveljama koje su došle nakon ove kulinove?
@АнаиванГорд
Ne, istočni Hum i zapadni Hum nastaju u razvijenom srednjem vijeku (13. stoljeće). Istočni Hum je humsko kneštvo od Dubrovnika do Neretve, zapadni Hum je humsko kneštvo od Neretve do Cetine. Krajina je zasebna cjelina od ove dvije koje sam prethodno naveo. Nad njom vladaju Kačići, i dana im je na raspolaganje nekad u drugoj polovini 11. stoljeća, kako znamo da je Petar Krešimir IV. uspostavio vlast nad Humom. Dakle to područje je prvotno bilo u sastavu Huma.
Krajina = Mokron
Paganija = Mokron (Krajina) + Rastoka (Luka) + Dalen (Veljaci)
Hum = Zahumlje + Paganija
Zahumlje ne graniči na Neretvi već zapravo prelazi preko nje, sežući do Blidinja i Širokog Brijega. Istočni Hum ne ide dalje od Neretve. Sami Porfirogenet ti navodi Mokriskik tj. mokarski (grad), današnje Duboko Mokro, koje se nalazi u granicama općine Široki Brijeg.
Pa neće biti. Uzmimo povelju velikog župana Stefana Nemanjića kao analogiju:
1) I da idu vaši ljudi po mojoj zemlji sa robom bez ikakve bojazni, i da im ne bude nikakvog nasilja, nego da prodaju i kupuju slobodno, a ono što je po zakonu trgovačkom u mojoj zemlji da mi daju.
2) I da ne goni Srbin Vlaha bez suda, nego ako se učini nepravda između Grada i moje zemlje, da se sastaju sudije gde je po zakonu i da presuđuju a da ne bude nasilnog oduzimanja imovine.
Reč je o dve zasebne pravne odredbe u forumalaciji, sa drugačijim ulogama. Jedna ima za suštinu garancije koje pruža potpisani samodržac. A druga je mera reciprociteta. Kao što ovde Stefan kaže da Vlasima (Dubrovčanima) ne treba da bude bojazni od nikakvog nasilja, tako sličnu odredbu pruža i Ninoslav.
Druga odredba se tiče mere reciprociteta i podvlačenja da je odnos uzajaman.
U pravu si. Ali kako onda objašnjavaš korištenje pojma "Dubrovčanin" u kulinovoj povelji? Zašto terminologija odjednom postaje primitivnija u ninoslavljevim poveljama koje su došle nakon ove kulinove?
@АнаиванГорд
Ali to nije istočni Hum, te dve oblasti koje pominješ su Hum i Krajina. Do Neretve je Hum, preko je Krajina do Cetine. Vladar Huma najčešće vlada i Krajinom.
Ne, istočni Hum i zapadni Hum nastaju u razvijenom srednjem vijeku (13. stoljeće). Istočni Hum je humsko kneštvo od Dubrovnika do Neretve, zapadni Hum je humsko kneštvo od Neretve do Cetine. Krajina je zasebna cjelina od ove dvije koje sam prethodno naveo. Nad njom vladaju Kačići, i dana im je na raspolaganje nekad u drugoj polovini 11. stoljeća, kako znamo da je Petar Krešimir IV. uspostavio vlast nad Humom. Dakle to područje je prvotno bilo u sastavu Huma.
Krajina = Mokron
Paganija = Mokron (Krajina) + Rastoka (Luka) + Dalen (Veljaci)
Hum = Zahumlje + Paganija
Zahumlje ne graniči na Neretvi već zapravo prelazi preko nje, sežući do Blidinja i Širokog Brijega. Istočni Hum ne ide dalje od Neretve. Sami Porfirogenet ti navodi Mokriskik tj. mokarski (grad), današnje Duboko Mokro, koje se nalazi u granicama općine Široki Brijeg.