Povelje bosanskog bana Mateje Ninoslava (1232-1250) o Srbima (Bošnjanima) i Vlasima (Dubrovčanima)

Ne postoji ni jedan istorijski izvor koji bi potvrdio:

1) da Dubrovčani sebe smatraju Vlasima, ali ima sasvim suprotno - da Dubrovčani Srbe iz zaleđa smatraju vlasima;

2) da neko nedvosmislenno misli na Dubrovčane kada upotrebljava pojam Vlasi ili vlasi.
Kralj Dušan, prilikom ukidanja carine u/na Trebinju, 1345. godine, određuje da se ne uzima nikakav dohodak:

“ни трговцу дубровъчком ни влъху ни србину...”

Kralj Dušan, prilikom ukidanja carine u/na Trebinju, 1345. godine, određuje da se ne uzima nikakav dohodak:

To je jedan celi vek kasnije. Jasno je da su Dubrovčani, kao i uopšteno svi ti Latini, bili razdvojeni od (ostalih) Vlaha. Ima i drugih izvora koje smo već citirali na temi.

Ne postoji ni jedan istorijski izvor koji bi potvrdio:

1) da Dubrovčani se be smatraju Vlasima, ali ima sasvim suprotno - da Dubrovčani Srbe iz zaleđa smatraju vlasima;

2) da neko nedvosmislenno misli na Dubrovčane kada upotrebljava pojam Vlasi ili vlasi.
1) Дубровчани себе називају Рагузејима, од имена њиховог града: Рагуза. Наравно да Дубровчани себе не сматрају Власима јер је то егзоним. И више од тога, Дубровчани нису сматрали балканске Влахе и Србе истим.

2) Из латинске верзије повеља јасно је да је на словенском назив Влах коришћен и за Дубровчане.

Што се тиче каснијих словенских повеља, кад се у истој реченици спомињају Дубровчанин, Србин или Влах јасно је да Влах не значи ни Дубровчанин ни Србин.

Hrvati moraju da shvate da Katolik ne znaci Hrvat, kako neki Milutinovic iz Dubrovnika moze biti Hrvat da rak j j raka
Dobro pročitaj što si napisao pa to primjeni i na pojam "pravoslavaca". Imena i prezimena ne određuju nacionalnu pripadnost. Nacionalna pripadnost je subjektivni osjećaj svakog pojedinca.

Dobro pročitaj što si napisao pa to primjeni i na pojam "pravoslavaca". Imena i prezimena ne određuju nacionalnu pripadnost. Nacionalna pripadnost je subjektivni osjećaj svakog pojedinca.
slazem se al Dubrovcani su Srbi poreklom.
A nek se izjasni ko kako hoce, ja sam 2011. na popisu rekao da sam Marsovac, pa zavrsio u novinama

1) Дубровчани себе називају Рагузејима, од имена њиховог града: Рагуза. Наравно да Дубровчани себе не сматрају Власима јер је то егзоним. И више од тога, Дубровчани нису сматрали балканске Влахе и Србе истим.

2) Из латинске верзије повеља јасно је да је на словенском назив Влах коришћен и за Дубровчане.

Што се тиче каснијих словенских повеља, кад се у истој реченици спомињају Дубровчанин, Србин или Влах јасно је да Влах не значи ни Дубровчанин ни Србин.

Da, to je ključno. Vlasi nikada nisu sebe nazivali Vlasima. To je egzonim.

ne samo sam mislio da termin vlah nije oznacavao ne Slovena

Termin Vlah izuzetno je kompleksan i širok i označavao je različite stvari u zavisnosti od prostora i epohe. Ne može se, kao ni brojni drugi slične prirode, svesti na jedno značenje ili poimanje.

Jedino što je prilično opšte mesto jeste da sami sebe nikada tako nisu nazivali, već isključivo drugi njih (sa izuzetkom, možda, ove nacije što su je Tito i komunistička partija napravili u istočnoj Srbiji relativno nedavno).

Nacionalna jeste i 100 posto je tako, ali da li je etničko poreklo subjektivan osećaj? Mi ovde uglavnom kada pišemo i ne mislimo kako se neka individua izjašnjava već mislimo na ono šta je ona poreklom. Dakle, ako ja na primer, posedujem, hipotetički, dokaze da su preci neke osobe recimo Srbi, Bugari, ili neko drugi, a ta osoba za sebe kaže npr. da je Slovenac, to je gotova priča. Čovek je Slovenac koji eventualno prihvata saznanje da mu je neki predak Srbin, Bugarin, Grk.... Ovde ljudi uglavnom ciljaju na to poreklo a ne na to kako se ta osoba izjašnjava. Ne ulazim u to šta je ispravno, da li prvo ili drugo.

Влах у српској верзији одговара термину Raguseum, у латинској. Дакле, грађанин Дубровника, католик, а не етнички Влах.

Влах у српској верзији одговара термину Raguseum, у латинској. Дакле, грађанин Дубровника, католик, а не етнички Влах.
Srpskoj verziji čega? Na ovo si odgovorio:

Back