posto vidim da moramo i ja i zena da polazemo to je jos jedna otezavajuca okolnost, ali nije nemoguce. pronasao sam te AMLAP i na drugom forumu i procitao sve od pocetka do kraja. vidim da si i ti dosta zbunjena bila kao i mi. ali kad mozes ti, mogu i ja. postavicu jos par pitanja, pa posle jos par i par do para australija.
dakle koliko vidim vecina koji diskutuju na forumima su uspeli da dobiju vizu. znaci nije nemoguce. i vidim da je veci problem razumeti ceo proces nego ga odraditi. najveci deo vremena provedemo lutajuci. takodje sam video da najbolje dobiju vizu oni koji imaju neki zanat. oni cak pre dobiju nego akademski obrazovani ljudi. ali mi sad nije jasna ts stvar oko zanata. ali ajmo od pocetka.
ja sam zavrsio srednju elektrotehnicku i imam zvanje elektrotehnicar elektronike
takodje sam zavrsio visu i imam jos zvanje inzinjer informatike
a takodje sam i izucio zanat kod mog oca. od malena radim sa njim. a on radi vodointalaterske, keramicarske i elektricarske poslove. ali naravno to ne mogu dokumentovati ni jednim dokumentom. pa sad pitam da li postoji nesto sto mogu da uradim da i ovo ubacim u aplikaciju.
Pa nije me bilo teško pronaći zar ne,a i zašto bih mijenjala ime... :wink: .Eto na tom forumu takođe se mogu pronaći korisne informacije.Mogu ti reći da kada sam počela oko ovog da radim nije bilo smotanije osobe od mene!Mnogi ljudi na forumu su donekle pomogli a mnogo njih nije ni dalo neke naročite informacije ( oni koji su prošli sve to do kraja) da li iz dosade ili iz uobraženosti, ne znam...
Kao što si i primijetio da je "veći problem razumjeti cio proces nego odraditi".Najbitnije je odlučiti se za određeni tip vize koji ti odgovara,a onda pratiti sve što o njoj piše - na zvaničnom sajtu.
E, sad ...srednja elektrotehička škola + viša.Da li kao inženjer informatike imaš 2 godine ili 3?Da li si radio procjenu kvalifikacije tj. jesi li već nešto slao u Au da bi ti procijenili spremu, diplome.Imaš li radnog iskustva u okviru srednje spreme ili više škole?
Ovo je lista zanimanja pa se pronađi tu:
http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf
Imaš zanimanje kao zanat na str.11 Electronic equipment tradesperson -ocjenjuje ga TRA
i Electronic instrument tradesperson -TRA
Kao Proffessionals: str.5 Gledaj pod Engineer koje odgovara tvom zanimanju.
Takođe opis svih ovih poslova naći ćeš ovdje tako da će ti to najbolje pomoći za koje zanimanje budeš pravio papire :
http://www.immi.gov.au/asri/a-z.htm#e
Takođe ti je dat link za skill level tj koji nivo (stepen) vještine treba da ima svako zanimanje i ko ti ocjenjuje zanimanje.
I.... Nemoj da mi se ubijaš u pojam što se tiče Australije: ko je preživio ove 17-18 godina na ovim prostorima dati će umjeti i da preživi i pravu civilizaciju i dolazak u uređenu državu.