Порекло Срба — име, етнос

Osim toga Sueborum nije reč izvedena od Serbi. Da je Serborum ili Serbum pa da razumem
Ovo je tema o poreklu imena.

Nick tvrdiš da se zemljoradničko stanovništvo u Sarmatiji naziva Sueborum
i kod nas postoji naziv sebri.
Ali to sebri nije isto što i Serbi

Себри су били припадници потчињене класе у средњовековној Србији.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Себри

Serbi nije izvedeno od Sueborum
Sebri jeste izvedeno od Sueborum, što ukazuje na jezički kontinuitet sa Sarmatijom
moguće je da je Suebi izvedeno od Sueborum tj. Sebri kao ime za potčinjenu klasu..
ali gde se onda izgubilo -r?

Poslednja izmena:
Ти ниси нормалан дечко не тврдим ја него Тацит ако ти боље знаш од њега ко су Сармати а ко Германи гуд лак прочитај неку књигу да би ти било нешто јасније осим на слово на слово не могу ја спамовати тему која је хиљаду пута била отворена а пошто ни једна није самоуправљачка и није замишљена да ти говориш шта је спам него модератор.

Ово је ионако једна од тема која је је превазишла знање постављача који је на нивоу средњшколца претура онлајн речник да би нашао тацита ај пали!

To nije Tacitus već Cezar Tacitusa sam ti citirao na latinskom koji ne poznaješ ni površno i pistavio ti prevod.

Dalje neću pričati jer ti je znanje na jako niskom nivou za ovu temu plus spoj neznanja i tvrdoglavosti najnezahvalnija kombinacija imam boljih i razumljivijih i obrazovsnijih sagovornika pa neću gubiti vreme sa tobom i ovo je bilo previše.

Da li imaš dokaz da Seubi nisu Sarmati osim wikipedie?
I must now speak of the Suevi, who are not one nation as are the Chatti and Tencteri, for they occupy the greater part of Germany, and have hitherto been divided into separate tribes with names of their own, though they are called by the general designation of “Suevi.” A national peculiarity with them is to twist their hair back, and fasten it in a knot This distinguishes the Suevi from the other Germans, as it also does their own freeborn from their slaves.

Cornelius Tacitus, "Germany and its Tribes"
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.02.0083:chapter=38

Tvoj citat kaže da među Sarmatima postoji kasta koja se zove Sueborum.
. Sueborum je latinizovana reč izvedena od istog korena (sebar) kao naša Sebar/Sebri. To ne mora da ima veze sa Suebima. A nema veze sa Serbima.
Sebri i Serbi samo zvuči slično. Ali reč se očuvala kod nas u obliku sebri i kao i kod Sarmata koristi se za potčinjenu kastu.

Poslednja izmena:
Човече божји човек је посветио добар део дела Сеубима коцирао их је на територији Лужичких Срба поред Внадала и Венета.
Описује њихове религиозне обичаје као и два краља против којих ће Рим ратовати ја сам ти исцитирао један део кији дословно значи да је сарматија испуњена једним народом који ратује и ображује земљу то су Сеуби или Сеубијани. После спомиње имена два њихова краља Сида и Италија.
Дословно говори да у његово време иако постоје Јазиги , Роксалини и други Сеуби је заједничко име свих Сармата које су због ратне славе против Рима почели преузимати Германи.
Спомиње такође и Сираке оба племена које Плиније и Птпломеј почетком нове ере 69. н.е налази на Кавказу прозваним Докавкаски Срби Плинија и Птоломеја.

да ли су били Словени? Вероватно не! Иако Марија Гимбутас даје предност њиховом словенском пореклу они су уз Алане заслужни за ширење Словена на запад били су у коалицији са Вандалима као што сам ти описао у причи о Вандалима Готи их потискују и губе превласт над Германима остају господари Словена њихов једини именом преживели остаци су славизирани у виду Балканских и Лужичких Срба.

према Жупанићу ради се о народу енеолитског алродијског порекла блиског Скитима односно галима један део тог народа бива германизован од кога вуку порекло Немци други славизиран балкански и Лужички Срби.

Сеуб или Срб , Сурб нема значење ни на индоевропским језицима камоли на германским језицимна јер се ради о прараси којој су припадали Пеласги , Алродијсци , Сумери , Египћани само на тим језицима има значење значи род и човек.

наравно да их Германи својатају јер су заслужни за њихову историју иако почињу ратове са галима па се германи придружују касније део њих јесте германизован зато и стоји на матичном месту Елба дели германизоване Сурбе од славизираних Серба.

Исти пример имамо са Францима германско племе је оставило име келтороманима који носе име германског племена у антропологији су ти то најнормалније појаве,

Сеуб или Срб , Сурб нема значење ни на индоевропским језицима камоли на германским језицимна јер се ради о прараси којој су припадали Пеласги , Алродијсци , Сумери , Египћани само на тим језицима има значење значи род и човек.
moje mišljenje izneseno kroz primere u mom prvom postu na temi (https://forum.krstarica.com/threads/poreklo-srba-ime-etnos.791436/page-21#post-38018725) je da ime Serbi znači ratnici tj. ratnici zaštitnici ili čak "sveti ratnici" tj. "ratnici za dobro" na raznim PIE jezicima.
rod i čovek je takođe logično ime za pleme. imaš li neki izvor za to ime na jezicima Pelazga, Alarodijaca, Egipćana ili Sumeraca?
misliš da su bili I2a dinaric i živeli u Evropi pre dolaska indoevropljana? Ili su bili R1a (što bi im omogućilo vezu sa azijskim narodima pa čak i Egipćanima)

Човече божји човек је посветио добар део дела Сеубима коцирао их је на територији Лужичких Срба поред Внадала и Венета.
Описује њихове религиозне обичаје као и два краља против којих ће Рим ратовати ја сам ти исцитирао један део кији дословно значи да је сарматија испуњена једним народом који ратује и ображује земљу то су Сеуби или Сеубијани. После спомиње имена два њихова краља Сида и Италија.
Дословно говори да у његово време иако постоје Јазиги , Роксалини и други Сеуби је заједничко име свих Сармата које су због ратне славе против Рима почели преузимати Германи.

To je čitao neko ko nema pojma latinski.

Citat koji si postavio nije iz Germanije, već iz Istorija i u njemu piše sledeće:

Tacitus:
I am entering on the history of a period rich in disasters, frightened in its wars, torn by civil strife, and even in peace full of horrors. Four emperors perished by the sword. There were three civil wars; there were more with foreign enemies; there were often wars that had both characters at once. There was success in the East, and disaster in the West. There were disturbances in Illyricum; Gaul wavered in its allegiance; Britain was thoroughly subdued and immediately abandoned; the tribes of the Suevi and the Sarmatæ rose in concert against us; the Dacians had the glory of inflicting as well as suffering defeat; the armies of Parthia were all but set in motion by the cheat of a counterfeit Nero. Now too Italy was prostrated by disasters either entirely novel, or that recurred only after a long succession of ages; cities in Campania's richest plains were swallowed up and overwhelmed; Rome was wasted by conflagrations, its oldest temples consumed, and the Capitol itself fired by the hands of citizens. Sacred rites were profaned; there was profligacy in the highest ranks; the sea was crowded with exiles, and its rocks polluted with bloody deeds. In the capital there were yet worse horrors. Nobility, wealth, the refusal or the acceptance of office, were grounds for accusation, and virtue ensured destruction. The rewards of the informers were no less odious than their crimes; for while some seized on consulships and priestly offices, as their share of the spoil, others on procuratorships, and posts of more confidential authority, they robbed and ruined in every direction amid universal hatred and terror. Slaves were bribed to turn against their masters, and freedmen to betray their patrons; and those who had not an enemy were destroyed by friends.

Gentes može biti samo nominativ ili vokativ množine od gens (kako glasi jednina, a ne to što je taj tvrdio); odnosno, reč je o narodima Sveva i Sarmata koji su se okrenuli protiv Rima.

Taj smo mit bili već obradili na ovoj temi, na 8. stranici (poruka br. 184 https://forum.krstarica.com/threads/poreklo-srba-ime-etnos.791436/post-35172572).

Pa samo treba naučiti latinski, ili dohvatiti neki od prevoda. Mada postoji odavno hrvatski prevod Takitovih Istorija koji bi trebalo da je savršeno razumljiv svakom Srbinu, tako da može slobodno i on biti korišten.

-Historije-%E2%80%93-Tacit_slika_O_59857883.jpg

Taj Vukašinović ne zna latinski jezik, očigledno. Deklinacija imenice gens:

Padež jednina množina
nominativ gēns gentēs
genitiv gentis gentium
dativ gentī gentibus
auzativ gentem gentēs
ablativ gente gentibus
vokativ gēns gentēs

Nisu Svevi uopšte izjednačeni sa Sarmatima, već Takit nabraja sve nevolje koje su Rim zahvatile; pominje pobune u Britaniji, nevolje u Iliriku i Galiji, pokrete protiv Sarmata, Dačana, Parćana, Sveva...dakle taj čovek jednostavno ne zna jezik; a od svega mi je najfascinantnije i to ubacivanje glasa r :lol:

Srebrena, za to imamo temu (Bečko-berlinska...). :) Ovde sam mislio ipak malčice ozbiljnije.

P. S. Nominativ-genitiv sg. genus-gentes...kako je to moglo uopšte pasti na pamet nekome...pa koja bi to deklinacija latinskog jezika bila?!? Ni ne postoji genitiv jednine sa završetkom -es...niti bi cela rečenica imala ikakvog smisla da je tu reč o tom padežu zaista.

Poslednja izmena:

To gde ti se pominju Svevi i Sarmati Jazigi je ovo:

Tacitus:
Still, that the passage into Italy might be safe and advantageous, directions were sent to Aponius Saturninus to hasten up with the armies of Mœsia. That the provinces might not be exposed without defence to the barbarian tribes, the princes of the Sarmatæ Iazyges, who had in their hands the government of that nation, were enrolled in the army. These chiefs also offered the service of their people, and its force of cavalry, their only effective troops; but the offer was declined, lest in the midst of civil strife they should attempt some hostile enterprise, or, influenced by higher offers from other quarters, should cast off all sense of right and duty. Sido and Italicus, kings of the Suevi, were brought over to the cause. Their loyalty to the Roman people was of long standing, and their nation was more faithful than the other to any trust reposed in them. On the flank of the army were posted some auxiliaries, for Rhætia was hostile, Portius Septimius, the procurator, remaining incorruptibly faithful to Vitellius. Accordingly, Sextilius Felix with Aurius' Horse, eight cohorts, and the native levies of Noricum, was sent to occupy the bank of the river Ænus, which flows between Rhætia and Noricum. Neither hazarded an engagement, and the fate of the two parties was decided elsewhere.

Nema u ovim pasažima indicija da Svevi spadaju pod Sarmate-Jazige, ako ti je to bila iluzija.

I nisam baš siguran zbog čega insistiraš baš na Seubi.

Da; to je taj citat.

Ја не знам да ли си читао шта сам оостављао хиљаду пута овде на латинском се пише Суеби опогледај и код Тацита ево ти на латинском.
Ипак ниси прочитао све што сам поставио али хвала Богу има оних који могу.
Побогу Славене где си ти прочитао икад на латинском Свеви а не Сеуби и Сеуборум??

Ne razumem.

Који цитат Славене????? На комн латинском тексту си иакд пролитао Свеви?
Не Славене чиста копија а ево зи са википедије!
Свеви или Свеби (лат. Suevi, Suebi, Suevians (Јорданес, Прокопије) или Suebians) су били германски народ пореклом из близине Балтичког мора

Да ли је ово цитат?
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Свеви

Који цитат Славене?????

Citat koji si ti postavio na prethodnoj stranici i ja prevod na ovoj, a koji jasno razlikuje Sarmate od Sveva.

На комн латинском тексту си иакд пролитао Свеви?
Не Славене чиста копија а ево зи са википедије!
Свеви или Свеби (лат. Suevi, Suebi, Suevians (Јорданес, Прокопије) или Suebians) су били германски народ пореклом из близине Балтичког мора

Да ли је ово цитат?
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Свеви

Svevima ih naziva Kajsar, a kod Jordana su (isto kao i Prokopija) npr. Svavi.

U prilogu Prokopije:

571477

Poslednja izmena:
Поставио сам ти из књиге Историја Тацита и видело се све што ти није јасно аутор је јако добро превео.
Јасно пише да су Сармати Сеуби јенини народ или нација са којима ће се Римљани сусрети унутрар Сарматије.
Видео си и краља Сида и све оно чему си се смејао ја се не смејем али јасно видим да задњих годину дана ниси ништа прочитао од онога пто сам поставио јер ми не би постављао оваква питања.
Сеуби су како је описаано и под"германима" савез племена припадали су им касније и многа германска племена која су их копирала и желела да се оките њиховом славом и истичући своје право на сеубско име међутим сам Цезар је био свестан ове проблематиике и у најплеменитије је набројао само нека племена која су се углавном налазила на данашњој територији лужичких Срба тамо су се налазила и у време Тацита , Јорданеса , Прокопија , Ираклија и тд. као што рекох од њих су остали славизирани блкански и Лужички Срби део је отишао у Алемане , Сасе , Франке , лангобаде и тд.

Занимљиво код Прокопија као Порфирогенитови Срби али Тацитове и Цезарове вести о Сеубима су далеко старије од Прокопијевих које су значајне због балканских Сеуба али опет мериш Палестинца из Александрије и Гота са једним од значајнијих римским историчарем не по значају декла веч по изговору и познавању латинског.

Poslednja izmena:

Back