Imam jednu prijateljicu koja to..gleda u sunce.

Svi se cudimo i krstimo, i zezamo na njen racun. Nista ona. Zdravo se hrani vidim, i to postujem 
ali zasto gledati u sunce aman 

Постоји квака!
Знао сам за тог Индијца још пре око 2 године, али нисам обраћао пажњу на то шта прича и шта се о њему говори.
Уосталом није човек фузиони реактор па да из енергије Сунца ствара све потребне материје.
Међутим нашао сам прошле године неки путопис о Бедуинима у пустињама Саудијске Арабије(слатка и лијепа земља

) где је неки Француз приметио да они на неколико минута, пред залазак, или у рану зору, гледају у Сунце.
И имају перфектан вид!
Отприлке овако: Гледао сам у Сунце по 15 секунди, три пута са паузама од 2-3 минута између.
Испочетка је мало шокантно, јер је око забљеснуто, боје нереалне а суза је било напретек.
Али после неколико дана је било ОК.
Потом сам продужавао све до минут, непрекидног гледања.
Е сад, важно је разумети да се то ради само када је Сунце ниско над хоризонтом, дакле око пола сат до заласка, увече, или до пола сата после изласка, у зору.
Шта је ефекат, сем што нисам почео да се гојим?  Мсм оно наставио сам да се храним као и иначе и још Сунце...
Вид ми је постао оштрији(нисам кратковид, али ни човек са најбољим видом се не може мерити са птицама, тако да има разних ,,оштрина"), јако се побољшала динамика слике(то је случај када на сунчаном дану гледате отворени простор, а потом скренете поглед ка нечем што је тамно, рецим унутрашњост гараже без прозора, и само делимично одшкринутих врата, и одмах, без прилагођавања, се уочавају детаљи у тами) и, што је занимљиво, јер је сушта супротност бљештавилу Сунца, ноћу, у мрклом мраку, изван града, у атару, уочавао сам детаље јасније и боље него пре.
Јасно је да се , због климе, код нас гледање у Сунце не може извести током целе године, али ефекат је трајао негде око 2 месца после престанка, тј са доласком јесени и облачности.
Сем просте чињенице да Арапи, због осунчаности пустиње, и Ескими, због рефлексије Сунца на снегу, важе за људе са најбољим видом + лично искуство, нисам нашао нити један чланак, или рад неког ко би то стручно прокоментарисао.
Сем што би лекари све априори одбацили, иако су малформације ока и вида код Бедуина и Ескима за ред величине испод нивоа урбаног становништва, које је у медицинском мејстриму.
П.С.
Констатација о виду птица је последица тога што птице(баш све) у оку имају један орган који се зове ,,чешаљ", и који друге породице животиња немају, а  пропушта онај део светлосних зрака који је ,,најпаралелнији" оси ока.
Отуд су птице жива бића са најоштријим видом.