Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Probaj mini Bambi sa likerom od kafe, iskustvo je skoro orgazmicko... tj. ako si prevazisla ono mlecno djubre od cokolade, crne su ipak samo za iskusne. :manikir: I zahvalna sam do neba ovima iz Bambija sa mini programom! :worth: Ako i ne uspem da se iskontrolisem i podelim je, nije toliko tragicno ako odjednom pojedem sve 4 kockice. :)

Natopljen zaledis pa prilikom napada hipoglikemije skuvas, imas valjda kontrole za 15tak minuta. I ne pokusavajte nepoklopljen da ga kuvate u mikrotalasnoj, to je ravno katastrofi... u smislu naknadnog ciscenja. :lol:

...sad me bas znaima ukus te cokoladice, a bolje da ne probam...
...za mikro kupis poklopac i opustencija, nema ribanja svaki cas....

...danas dorucak 3u1, solja mleka, pola breskve...
...rucak pilece belo sa rostilja i salata bez ulja...
...sad cu jos jednu 3u1...i oko 19h solju jogurta...
...dovoljno...:)

a bre, Afro i breskvu si prepolovila. Pa nije to lubenica, pa da pojedeš samo pola za doručak.
I sad ću još da mudrujem. Ja mislim da to 3 u 1 ne valja. Ima tu svakojakih dodataka. Ranije si pila nes sa mlekom (ili nisi priznavala da je 3 u 1), pa čak i da ga zasladiš nečim, mislim da je manje zlo od toga. Objasnila je jedna žena ovde da u te mešavine stavljaju punomasno mleko, koje nije dobro za nas na ovoj temi. To nije ono 2,8 koje kupiš, nego masnije, a sigurno ima i raznih drugih dodataka.
Ja to ne mogu da pijem, meni je preslatko. Čak i 2 u 1, koje je kao samo sa mlekom, a bez šećera. Ko zna sa čim je još. Kad sama napravim nes sa mlekom bez šećera, ne bude slatko, samo mi prijatno razblaži kafu i da joj jedan puniji ukus.
Ih, al sam objasnila, mogla bih reklame da pišem.

a bre, Afro i breskvu si prepolovila. Pa nije to lubenica, pa da pojedeš samo pola za doručak.
I sad ću još da mudrujem. Ja mislim da to 3 u 1 ne valja. Ima tu svakojakih dodataka. Ranije si pila nes sa mlekom (ili nisi priznavala da je 3 u 1), pa čak i da ga zasladiš nečim, mislim da je manje zlo od toga. Objasnila je jedna žena ovde da u te mešavine stavljaju punomasno mleko, koje nije dobro za nas na ovoj temi. To nije ono 2,8 koje kupiš, nego masnije, a sigurno ima i raznih drugih dodataka.
Ja to ne mogu da pijem, meni je preslatko. Čak i 2 u 1, koje je kao samo sa mlekom, a bez šećera. Ko zna sa čim je još. Kad sama napravim nes sa mlekom bez šećera, ne bude slatko, samo mi prijatno razblaži kafu i da joj jedan puniji ukus.

I ja ne pijem 2u1. Izaziva mi mučninu. Klasičan ness sa puno vode i malo mleka mi je taman kakav treba da bude.

Od ponedeljka definitivno krećem sa dijetom (što znači da ću visiti na ovoj temi non-stop:mrgreen:). I nije u pitanju ona varijanta "od ponedeljka počinjem da učim i svuci se neću ti ništa" već je meni potrebna priprema za dijetu. Obično nekoliko dana pre toga izbacim slatkiše i grickalice ne bi li se organizam lakše prilagodio šoku "gladovanja". Izbunarila sam u "tajnoj kutiji" dijetu koju obično držim nakon sezone slava zimi (dijeta od 1000kcal) pa od ponedeljka krećem. Držite mi fige.

....pola breskve zato sto je bila velika onom mom detetu, pa ostavila polovinu...i ajde da je pojedem da se ne baci:)
....jeste pila sam nes sa cistim mlekom, i opet cu, ali sam dobila dve kutije tih 3u1 kafica, a kako mi je promaja u
novcaniku onda pijem sta imam, da ne propadne jer u mojoj kuci samo ja pijem kafu...ko dodje pije obicnu tursku
primetila sam da malo zena poznajem koje ovde piju tu 3u1....
...tako da kad ovo ispijem sto imam, vracam se svojoj omiljenoj nes clasik kafici i naravno mleko to koje pominjes
2,8%mm...meni je ono taman, ni premasno ni preslabo....

...lepo bi mogla da naplacujes reklamu:lol:

Nemam ni ja, ali spamujemo

Integralni pirinač nikad ne bude tako mekan kao običan. Uvek ostaje a la dent. Ja ga ne potapam, nego ka kuvam u cepteru, ne mogu ti reći tačno koliko, nekih 15-20 miniuta, onda ostavim poklopljeno, pa on još nabubri i malo omekša. Ako nemaš cepter, kuvaš ga u bičnoj posudi, ali u manje vode nego običan, jer on ne upija toliko. Probaš, gledaš, pratiš, dodaš malo vode ako zatreba. Njega ne možeš da kuvaš kad "dobiješ napad", podrazumeva se da ga imaš skuvanog.
Jer ja isto kad mi se prijede nešto slatko, zgrabim i pojedem pre nego što uspem i da pomislim da ne treba. To me i ubija. Kao da neki djavo udje u mene, oduzme mi moć rasudjivanja i natera me da jedem keks.

da, i ja sam odustala od integralnog pirinca, ne umem da ga skuvam.
nemam cepter, ap ako imate neki konretan savet, prihvatam
elem, za dva meseca pridrzavanja preporucene ishrane po testu na intoleranciju, smrsala sam sest kila.
zadnjih mesec dana ne pridrzavam se srktno, i ugojilka sam se kilogram.
elem, i dalje ne jedem hleb, peciva , testeninu i to, zapravo radila sam i klasicne alergo testove u medjuvremenu i nasli mi alergiju na brasno..ne jedm przeno, ulje samo maslinovo, ali pocela sam da jedem slatkise:rumenko::roll:
sad razmisljam kako da nastavim, treba ponovo da idem da odradim test, a jako mi je dosadilo jer mi je ukinuto 80% namirnica..

ja pijem 3u1
ja to zovem 'smuć buć kafa'
i to je pijem na poslu, kad mi se prijede nesto
znam da ne valja, al mogu valjda i ja malo da zgresim :prstic:
u stvari ova moja je 4u1, ima i dodatu guaranu :zcepanje:
a tek to što je zdravo i preporučljivo. Samo još ubaci energetska pića. To je tako opasno za srce da ja ne znam kako uopšte sme da se nalazi u slobodnoj prodaji. Kad sam prvi put kupila iz radoznalosti pa pročitala kome se sve ne preporučuje: trudnicama, dojiljama, srčanim, bubrežnim bolesnicima.... itd. znači samo potpuno zdravim osobama. Pa će od toga da se razbole.
Dobro, ne verujem da baš u toj kafi ima puno toga, ali tako se lepo hraniš po savetima nutricioniste, postižeš rezulte, zadovoljna si, prosto mi žao da kvariš sa tako nečim.
Ja sam subjektivna (a ko nije), volim slatkiše, ali ne volim slatke napitke. I čaj i kafu pijem bez šećera, pa onda ne razumem ove koji piju slatku kafu. Izvinjavam se. Nije namera bila loša.
Afro, tebi je opravdano ako si dobila 3u1. Naravno da nećeš da baciš pa da kupuješ nes klasik.

da, i ja sam odustala od integralnog pirinca, ne umem da ga skuvam.
nemam cepter, ap ako imate neki konretan savet, prihvatam
elem, za dva meseca pridrzavanja preporucene ishrane po testu na intoleranciju, smrsala sam sest kila.
elem, i dalje ne jedem hleb, peciva , testeninu i to, zapravo radila sam i klasicne alergo testove u medjuvremenu i nasli mi alergiju na brasno..ne jedm przeno, ulje samo maslinovo, ali pocela sam da jedem slatkise:rumenko::roll:
sad razmisljam kako da nastavim, treba ponovo da idem da odradim test, a jako mi je dosadilo jer mi je ukinuto 80% namirnica..

Vratiće ti neke namirnice. Obično tako bude. Ja sam 2-3 puta radila testove, nisam se baš striktno pridržavala, ali ipak su se liste razlikovale. Sećam se da mi je na prvoj listi jogurt bio idealna namirnica, te ja udri po jogurtu, a inače ga volim, kad na kontrolnom testu - zabranili. Predozirala sam se. Poslednji put mi je od žitarica samo integralni pirinač bio dozvoljen, ali nisam smela previše da ga jedem, da mi ne bi i njega zabranili.
A šta da ti kažem za kuvanje. Već sam napisala, kuvaj ga 15-20 minuta, pa onda ostavi tako u šerpi/loncu, u vodi, poklopljen jedno pola sata-sat. Pa vidi jel ti odgovara. Ali on nikad ne može da bude mekan kao običan. Možda neki to očekuju, pa misle da ne znaju da ga skuvaju, a u stvari su ga skuvali.

da, i ja sam odustala od integralnog pirinca, ne umem da ga skuvam.nemam cepter, ap ako imate neki konretan savet, prihvatamelem, za dva meseca pridrzavanja preporucene ishrane po testu na intoleranciju, smrsala sam sest kila.
Један део интегралног пиринча и два до два и по дела воде и прстохват соли.
Туриш све у емајлирано лонче/лонац/шерпу поклопиш и бациш на лагану ватру да тек, тек ври.
Лагана ватра је на плинском штедњаку, за 'лектрични се сами снађите.
Суд мора бити обавезно поклопљен, а пошто интегрални пиринач пени током кувања мораћете доста пута да га промешате кашиком или варјачом да пена спадне.
Количина пене се може смањити тако што се пиринач пре кувања више пута пропере кроз цедку под јаким млазом воде.
Скува се после 25-30 минута, склоните с ватре на страну и оставите тако поклопљен око 5 минута да се евентуално за дно залепљена зрна ,,напију" воде од суседних зрба и одлепе од дна суда.
Потом клопање!
:super:

Vratiće ti neke namirnice. Obično tako bude. Ja sam 2-3 puta radila testove, nisam se baš striktno pridržavala, ali ipak su se liste razlikovale. Sećam se da mi je na prvoj listi jogurt bio idealna namirnica, te ja udri po jogurtu, a inače ga volim, kad na kontrolnom testu - zabranili. Predozirala sam se. Poslednji put mi je od žitarica samo integralni pirinač bio dozvoljen, ali nisam smela previše da ga jedem, da mi ne bi i njega zabranili.
Поштено да ти реЧем и ти тестови су типа врач погађач.
Вреде као битна референца само код алергија, ово остало је тек мало јаче од гледања у пасуљ.

Поштено да ти реЧем и ти тестови су типа врач погађач.
Вреде као битна референца само код алергија, ово остало је тек мало јаче од гледања у пасуљ.

Слажем се! Многи слепим придржавањем тога нашкоде свом здрављу - али тога ће постати свесни тек после неког времена!
Треба појести оно што нам организам сигнализира да му је потребно,али умерено!

А што се кафе тиче, то је отров над отровима! Постоји тема о томе - погледајте! ;)

Ljudi tj. žene, izbegavajte te 2-3-4 u 1 kafe, da ne elaboriram i ja opet. Ako i uzmem neku od njih, uzmem Rembraco jer je sa sojinim mlekom, moj jadni, napaćeni želudac ne podnosi kafu i kravino mleko zajedno. I nije ih podnosio ni ranije u kombinaciji, dok sam pila jogurt, jela sir, pila obrano mleko... Kafa je odlična za prevenciju raka kože (novija ispitivanja) i za ubrzavanje metabolizma, mada u tu svrhu može da posluži i neka od varijanti čajevca, što će reći, beli, zeleni ili crni čaj. I pijem Jacobs jer Nestlee je u vlasništvu Monsanta i propagiraju i primenjuju GM tehnologiju i testiranja na životinjama.

Inače od tolike priče o sutlijašu, ja ga naravih malopre. :aha: Sa sojinim mlekom, naravno, sa pijanim suvim grožđem (u rumu), kokosom i malčice usitnjene kandirane narandžine kore. I šećer, ne previše. Za goste u najavi (ovog vikenda) sipala oko 2/3 čaša od 200ml a sebi jednu šoljicu za kafu, oko 100ml i u slast sam ga sad večerala. Posle ću morati ne da šetam nego da trčim sa pCetom al' nema veze, i ona će da uživa. :)

Bajke o crnom zrnu (Piše: J. Matijević) - Časopis „Bilje i Zdravlje“

"Mnogobrojni su oni koji bez jutarnje doze "crnog napitka" ne mogu da se probude, a nije mali broj
ni onih kojima je dan nezamisliv bez nekog napitka od kafe - da ih oraspoloži, rasani ili podstakne
probavu. Uživa se u mirisu i ukusu ovog napitka, objavljene su i mnogobrojne studije o pozitivnom
uticaju kafe na zdravlje, ali...
- Oni koji uživaju u kafi, piju je zbog kofeina koji je otrovna biljna baza i svrstava se u droge –
objašnjava primarijus dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović
Batut" u Beogradu. - Koliko je ova supstanca nekorisna i štetna najbolje ilustruje podatak da se na
skali "težine" odvikavanja od narkotika nalazi na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i
alkohola.
Po rečima našeg sagovornika štetnost kafe se pojačava termičkom obradom.
- Kafa je pastelno zelene boje, ali posle prženja na više od 280 stepeni, kidaju se ugljenične veze u
strukturi zrna, kafa pocrni i stvara se neki kancerogeni. Štaviše,
u ishrani se ne koriste ugljenisane namirnice, osim kafe, o kojoj se i bajke pričaju!
U zrnima je 821 isparljiv sastojak od kojih je kofein samo jedan od njih. Osim toga, naglašava dr
Borović, kafa bez kofeina - ne postoji!
- Da bi se smanjio sadržaj kofeina, kafa se obrađuje na različite načine. Jedan je da se zrno uroni
u kiselinu, što smanjuje procenat ovog satojka, ali tako kiselina postaje deo kafe i često izaziva
gastritis. Osim toga kafa pojačava delovanje otrova u našem telu, što dokazuje ponašanje pušača.
Oni svaka 2-3 sata moraju da popiju kafu uz obaveznu cigaretu, jer jedno bez drugog ne idu.

SRCE I KRVNI SUDOVI
Mnogi tvrde da ih šoljica kafe razbudi i da im popravi raspoloženje.
- Za nekoliko sekundi kofein, kao i sve ostale droge, stiže do glavnog centra za raspoloženje
u mozgu i podiže nivo beta endorfina, inače opijata mozga, što stvara osećaj prijatnosti. Kafa
istovremeno, preko nadbubrežne žlezde povisi nivo hormona stresa, ali organizam, nema način
da to i oseti, pa se zbog tog prikrivenog stresa organizam budi. Oni koji popiju kafu na taj način
postignu ono što su želeli, ali, nažalost, ne osete nepotrebni stres koji su "priredili" organizmu.
Kad god poraste nivo hormona stresa, ističe dr Borović, jetra u krv naglo luči šećer i masnoće.
- Više od 70% masnoća u krvi potiče iz jetre, a ostale iz hrane. Zato ima mršavih sa prekomernim
šećerom i masnoćama u krvi, a većina njih se svrstava među one koji piju mnogo kafe. Ovaj višak
masnoća u krvotoku, pod dejstvom slobodnih radikala, menja strukturu, oksidiše i postaje štetan jer
se masne naslage talože u krvnim sudovima izazivaju aterosklerozu i, potom, niz kardiovaskularnih
oboljenja.
Kafa, po rečima našeg sagovornika, negativno deluje i na srce, jer, posle popijene šoljice, ima
poremećen ritam naredna 3 sata.
- To je stanje koje se fiziološki nikada ne događa, a izazivaju ga isključivo ispijanje kafe i
pušenje. Oni istovremeno stimulišu simpatička i parasimpatička vlakna i kao do srcu istovremeno
naređuju "radi" i "stani", pa se naš vitalni organ nađe u stanju napetosti koju ne može da reši.

OSTEOPOROZA
Kofein iz šoljice kafe ostaje u organizmu 68-72 sata, a njegova loša osobina je da blokira kalcijum i
magnezijum iz hrane.
- Poznato je da se kosti stalno obnavljaju, jer imaju dve vrste ćelija - jedne razgrađuju, a druge
formiraju nove koštane strukture. One neprekidno "oblikuju" kosti i prilagođavaju ih opterećenju i
naporima. S obzirom na to da kafa blokira kalcijum ne stvaraju se nove kvalitetne koštane strukture
i smanjuje se gustina i kvalitet kostiju. Žene to osete tek u menopauzi, kada fiziološki gube
kalcijum, a rezerve su već male. Tako kafa doprinosi da svaka treća žena i sedmi muškarac boluju
od osteoporoze.

TRUDNOĆA
Formiranje i razvoj deteta u majčinoj utrobi je vreme najbržeg rasta, pa je po rečima našeg
sagovornika, važno da beba nema kontakt sa otrovima iz spoljne sredine.
- Popijena šoljica kafe izaziva niz poremećaja ne samo kod majke već i bebe, a naročito narušava
strukturu budućih kostiju, oštećuje mišić srca i remeti njegov ritam. Osim toga, kafa može da
izazove prevremene kontrakcije materice i porođaj.

NEPRIJATELJ LEPOTE
Smatra se, kaže dr Borović, da su prženi produkti kafe glavni krivci displazija, promena na dojci, i
neprijatelj lepote.
- Oblik i čvrstina dojke zavise od elastičnih vlakana kože. Slobodni radikali koji su posledica
pušenja i korišćenja pržene kafe oštećuju elastična vlakna tako da dojka gubi lepotu i oblik i počinje
da se spušta. Istovremeno kafa je jak diuretik, što isušuje i kožu i organizam. Zato je važno da
se pije dovoljno vode i vrati koži "mladost", a oni koji to mogu neka svakodnevno pojedu malo
ananasa.
Ističe dr Borović da kofein iz kafe pogoršava stanje obolelih od glaukoma, negativno utiče na nivo
šećera u krvi, pa se ne preporučuje ni dijabetičarima, a ugrađuje se i u gleđ tako da zubi vremenom
požute.

KOLIKO NE ŠKODI?
- Prema istraživanjima prestižnog američkog Kolumbija univeziteta, oštećenja organizma nastaju
ako se dnevno uzme više od 20 miligrama kofeina. Poređenja radi jedna šoljica kafe sadrži 80-120
miligrama kofeina – objašnjava naš sagovornik.

ZAMENE
Ako želite da vas nešto probudi brzo i efikasno kao jaka kafa, dr Borović predlaže:
1. ceđen sok od presnog voća bogatog vitaminom C
(limun, kivi, pomorandža, jagoda, ribizla, malina)
2. čaša mlake vode, nekoliko kapi limunovog soka i kašičica meda
3. topla čokolada
4. svež paradajz sok

NEZAMENJIVA VLAKNA
- Koštani sistem se kvalitetno formira do 30. godine tako da se svima, a naročito deci, preporučuje
da obezbede dovoljne količine kalcijuma. Trebalo bi da pojedu 200-300 g presnog povrća, oko 600
g voća, da budu fizički aktivni i razumno uživaju u blagodetima sunca. I, da ne uzimaju namirnice
koje sadrže kofein – kaže dr Borovoć.
antrfile

KAFA I MLEKO
Loša kombinacija
- Ispijanje kafe sa mlekom je greška, jer belančevina mleka kazein i kofein stvaraju spoj koji
organizam ne zna da razgradi. Zato oni koji često piju kafu s mlekom imaju tegobe tokom varenja
i osećaju nelagodnost u stomaku. Osim toga, kafa remeti varenje jer pogrešno stimuliše pojedine
žlezde, stvara višak kiseline i sa drugim faktorima "trasira" put gastritisu i čiru. To, kasnije, može
da prouzrokuje nastanak tumora i kancerogenih oboljenja – upozorava dr Borović."

E pa ja bez jutarnje crne turske ne mogu
lepo ustanem i dzezvu na sporet
dok se sredim, doruckujem, ona se taman 'ladne na prijatnu temperaturu, ni vruca ni hladna
da Jexy to popije natenane sa uzivanjem...
...ranije beshe i cigareta, al to sam ukinula...
...al crnu jutarnju ne dam!! jok!!

..evo bataljujem 'smuć buć kafu' ...a ionako je ne pijem svakodnevno... :cool:

E pa ja bez jutarnje crne turske ne mogu
lepo ustanem i dzezvu na sporet
dok se sredim, doruckujem, ona se taman 'ladne na prijatnu temperaturu, ni vruca ni hladna
da Jexy to popije natenane sa uzivanjem...
...ranije beshe i cigareta, al to sam ukinula...
...al crnu jutarnju ne dam!! jok!!

..evo bataljujem 'smuć buć kafu' ...a ionako je ne pijem svakodnevno... :cool:

Veruj mi ni ja nisam mogla bez jutarnje.
A sada mi čak i smeta miris kafe, kao i dim cigarete (koje sam takođe ostavila)! :manikir: I mnogo sam ponosna na sebe zbog toga! :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back