e ja ne umem da prvim socivo..misim nikad nisma probala..aj saveti
Lakse od pasulja ali tako...kao pasuljcic dodje...
Prvi nacin,
Crni luk dinstam na maslinovom ulju sporo, dodam sargarepu, beli luk i papriku, ubacim 2-3 prsta vode i malo pojacam vatru. Dodam origano, kurkumu i list lovora i sve skupa kuvam na srednjoj vatri.
Dodam bujon (ili vodu plus kocku) i flasu pasate kao i krompir na kockice, cekam da provri, spustim vatru i nakon desetak minuta sipam crveno socivo koje kuvam po uputstvu (obicno bude 20 minuta).
Pred kraj umesam sitno seckan persun i jos malo origana i kasiku maslinovog ulja.
Moze se podgrevati sutradan.
Treba da bude gusto, pa ili malo vode da se stavi ili 1/2 izblendati pa vratiti u serpu.
Drugi nacin i moj omiljeni.
Libanska corba od sociva.
Crni i beli luk (2 veca cena) dinstati lagano, dodati jedan manji krompir, naliti bujon (vodu plus kocku), kada provri smanjiti vatru i dodati kasicicu kumina (dodam i origano). Staviti socivo i skuvati prema uputstvu.
Kada se zavrsi kuvanje malo ohladiti i izblendati. Zaciniti po ukusu persunom i dodati kumin ako ukus nije jaci.
Po sluzenju iscediti malo limuna u tanjir.
Slaze se super sa lepinjicama (zavisno od rezima dijete sve vrste brasna dolaze u obzir), toplim humusom za ekstra proteine i svezom salatom bez zacina.
Moze se podgrevati sutradan.
Ostavicu jos jedan recept koji je zasitan i moze da menja obrok.
Ispeci dve crvene babure u rerni. Skinuti kozu i poprskati maslinovim uljem pa posoliti.
Staviti u blender i dodati dve sake seckanih oraha unapred tostiranih i cen belog luka.
Dodati alevu papriku ili cili sa kajenskim biberom i mrvom kumina (po receptu ide alepo mlevena paprika ali racunam da nije bas dostupna pa se moze zameniti, po mom misljenju).
Staviti sve u blender i izmiksati na krupnije.
Poprskati maslinovim uljem i posoliti po ukusu.
To je muhammara namaz poreklom iz Sirije, iz grada Alepa. Zasitan je zbilja i vrlo zdrav.
Stavlja se i melasa nara ali to nije neophodno pa se ne mora niko opterecivati ali moze se posuti narom, ko voli.
Ide super uz peceni batat (ne znam kako on stoji sa UH) ili mozda moze na meso da se stavi. Ukus je jaci pa vara mozak.