Podrijetlo Hrvata?

Nega Brico jel ti igra ovaj Rus onda?

"Rođen 1974. na Dalekom istoku(pokr. u Rusiji). Od studentskih godina moje stalno mjesto studija i rada bio je Odjel za arheologiju i muzeologiju Nacionalnog sveučilišta Tarasa Ševčenka u Kijevu. Proučava arheološke kulture 1. tisućljeća nove ere, prvenstveno one vezane uz probleme podrijetla i rane povijesti Slavena, kao i mehanizme interakcije između "barbarskog" i "civiliziranog" svijeta Europe na prijelazu iz antike u srednji vijek."

slav_map_2_rus-jpg.1764024

slav_map_3_rus.jpg

Koje ćeš njemu sad manu nać :D
Lujo Margetić smešta dolazak Hrvata na kraj 8. veka, Danijel Džino u 9. vek, kao i Nikola Jakšić, tako da su interesantne ove karte "od stoljeća šestog".

Pa Slaveni s područja Bijele Hrvatske i jesu počeli dolazit već tokom 6.st., a migracije su se nastavile tu negdi do 8.-9.st. Ono šta je bitno da su svi ti Slaveni uglavnom došli iz oblasti Bijele Hrvatske di su, kao što je poznato iz mnogih izvora i drugih obilnih dokaza, živili u velikom broju i Hrvati. Kao i neka njima srodna i bliska šta veća šta manja slavenska plemena, a taj smo međusobno bliske odnose prenjeli i na ove prostore po dolasku.

Baš čitam malo o gentskim istraživanjima i milina je za vidit kako se sve poklapa u našem slučaju i kako genetika prati napisano ne samo u svetom pismu DAI-a već i u drugim bitnim primarnim izvorima koji spominju Hrvate. A osim toga sve zapisano prate, bar koliko su u mogućnosti, i znanstvene discipline koje povjesničarima služe kako bi dobili odgovore na neka pitanja.

Mogli ste manipulirat s rečenicama, al genetska slika Hrvatske, okolnih zemalja i onih podno Karpata su vas zakucale do kraja ;)

Pa Slaveni s područja Bijele Hrvatske i jesu počeli dolazit već tokom 6.st., a migracije su se nastavile tu negdi do 8.-9.st. Ono šta je bitno da su svi ti Slaveni uglavnom došli iz oblasti Bijele Hrvatske di su, kao što je poznato iz mnogih izvora i drugih obilnih dokaza, živili u velikom broju i Hrvati. Kao i neka njima srodna i bliska šta veća šta manja slavenska plemena, a taj smo međusobno bliske odnose prenjeli i na ove prostore po dolasku.

Baš čitam malo o gentskim istraživanjima i milina je za vidit kako se sve poklapa u našem slučaju i kako genetika prati napisano ne samo u svetom pismu DAI-a već i u drugim bitnim primarnim izvorima koji spominju Hrvate. A osim toga sve zapisano prate, bar koliko su u mogućnosti, i znanstvene discipline koje povjesničarima služe kako bi dobili odgovore na neka pitanja.

Mogli ste manipulirat s rečenicama, al genetska slika Hrvatske, okolnih zemalja i onih podno Karpata su vas zakucale do kraja ;)
Izvornu hrvatsku genetiku treba tražiti u srednjoj Aziji. Ti pravi (turkijski) Hrvati sa Slovenima i I2-Y3120 imaju veze koliko ja sa Japancima.

Izvornu hrvatsku genetiku treba tražiti u srednjoj Aziji. Ti pravi (turkijski) Hrvati sa Slovenima i I2-Y3120 imaju veze koliko ja sa Japancima.
I R1a i I2 su došli ovde ka Hrvati jer su došli su s prostora Velike Hrvatske di je naše ime bilo itekako rašireno među ostalim slavenskim plemenima šta se vidi po mnogočemu i dan danas. Bilo je sigurno uz nas i drugih manjih plemenskih zajednica koje su se otisnule s nama na put, al svi zapisi govore da na ove prostore došli ka Hrvati ili Slaveni(a i isti je slučaj i kod vas).Samo šta smo mi zapasali puno veće područje šta i priliči nekom ko dolazi iz pet puta veće oblasti nego šta su je naseljavali preci današnjih Srba.

PS a zato se vi svim silama trudite istaknit svoj slavensko podrijetlo i odbacit sve šta ime veze s iransko-turkijsko-avarsko-bugarskim nasljeđem te usput sve Hrvate utrpat u te male okvire :D Dok ja povežem neke stvari jer nisam se dosad toliko bavia ovom gentestkom pričom, al toliko ide kontra vas, i s druge srane u korist nas, da je to presmišno. Koji ste vi lukavi lisci :D

I R1a i I2 su došli ovde ka Hrvati jer su došli su s prostora Velike Hrvatske di je naše ime bilo itekako rašireno među ostalim slavenskim plemenima šta se vidi po mnogočemu i dan danas. Bilo je sigurno uz nas i drugih manjih plemenskih zajednica koje su se otisnule s nama na put, al svi zapisi govore da na ove prostore došli ka Hrvati ili Slaveni(a i isti je slučaj i kod vas).Samo šta smo mi zapasali puno veće područje šta i priliči nekom ko dolazi iz pet puta veće oblasti nego šta su je naseljavali preci današnjih Srba.

PS a zato se vi svim silama trudite istaknit svoj slavensko podrijetlo i odbacit sve šta ime veze s iransko-turkijsko-avarsko-bugarskim nasljeđem te usput sve Hrvate utrpat u te male okvire :D Dok ja povežem neke stvari jer nisam se dosad toliko bavia ovom gentestkom pričom, al toliko ide kontra vas, i s druge srane u korist nas, da je to presmišno. Koji ste vi lukavi lisci :D
Ama nisu. I2-Y3120 i R1a su na ove prostore došle sa raznim slovenskim plemenima kojih je bilo na desetine.

Ama nisu. I2-Y3120 i R1a su na ove prostore došle sa raznim slovenskim plemenima kojih je bilo na desetine.
@Ovi jedan
Makedonci imaju I2-Y3120 i R1a. Oko 35% ili nešto jače su zbiru ove 2 haplogrupe kod Makedonaca, što nije malo. Oni sigurno ne vuku ove haplogrupe od 'Bijelih Hrvata.' Vuku ih od Draguvita, Vojunita i Brsjaka - slovenskih plemena koja su naselila istorijsku Makedoniju u ranom srednjem vjeku.

Poslednja izmena:

Došle su itekako i s Hrvatima jer su prostor velike većine današnje RH i BiH po svom dolasku naselili upravo oni Hrvati iz oblasti Velika-Bijela Hrvatska. Da ne govorima kako se osim nas ne spominje ni jedno drugo veće pleme na tom prostoru po dolasku na Balkan već se ta druga plemena vežu isključivo za prostor istočno od nas di spada i današnja Srbija.

PS Slovenci na svoju stranu da ne bude zabune šta ih ne spominjem jer ih gledam već onda ka svoj narod za sebe.

Došle su itekako i s Hrvatima jer su prostor velike većine današnje RH i BiH po svom dolasku naselili upravo oni Hrvati iz oblasti Velika-Bijela Hrvatska. Da ne govorima kako se osim nas ne spominje ni jedno drugo veće pleme na tom prostoru po dolasku na Balkan već se ta druga plemena vežu isključivo za prostor istočno od nas di spada i današnja Srbija.

PS Slovenci na svoju stranu da ne bude zabune šta ih ne spominjem jer ih gledam već onda ka svoj narod za sebe.
O zemljo otvori se!!! Te haplogrupe postoje kod svih slovenskih naroda kao i kod mnogih ne-slovenskih. Postoje u zemljama i regionima u kojima hrvatska moga nikad u srednjem vjeku nije kročila. Gledaj ovaj moj post ispod.

Makedonci imaju I2-Y3120 i R1a. Oko 35% ili nešto jače su zbiru ove 2 haplogrupe kod Makedonaca, što nije malo. Oni sigurno ne vuku ove haplogrupe od 'Bijelih Hrvata.' Vuku ih od Draguvita, Vojunita i Brsjaka - slovenskih plemena koja su naselila istorijsku Makedoniju u ranom srednjem vjeku.

O zemljo otvori se!!! Te haplogrupe postoje kod svih slovenskih naroda kao i kod mnogih ne-slovenskih. Postoje u zemljama i regionima u kojima hrvatska moga nikad u srednjem vjeku nije kročila. Gledaj ovaj moj post ispod.
Nisam ni reka da su svi porijeklom Bijeli Hrvati već oni koji su došli na ovaj naš prostor su velikom većinom njihovi potomci jer su ovde došli već ka Hrvati. A da su druga plemena koja nemaju dirketne veze s nama naselila druge krajeve Balkana to niko ne spori.

^^
Nisam primjetio da si mi odgovorio!
@Ovi jedan
Nisi ni ti meni na neka moja pitanja tamo na genetičkoj strukturi :)

Izvlači zaključke sam na račun genetski dostupnih istraživanja jer ja vas neću uvjeravat u ništa, al znam da su svi naseljeni s R1a i I2 na prostoru Hrvatske i BiH došli ovde mahom ka Hrvati jer zapisi ne spominju ni jedno drugo slavensko pleme u ovim krajevima.

Nisi ni ti meni na neka moja pitanja tamo na genetičkoj strukturi :)

Izvlači zaključke sam na račun genetski dostupnih istraživanja jer ja vas neću uvjeravat u ništa, al znam da su svi naseljeni s R1a i I2 na prostoru Hrvatske i BiH došli ovde mahom ka Hrvati jer zapisi ne spominju ni jedno drugo slavensko pleme u ovim krajevima.
Znači i Srbi došli kao Hrvati, super to smo zaključili i sad možemo zatvoriti krčmu! :pivce:

Krišna jel ti i ostali primjećujete tu razliku između Hrvata i Srba u pogledu etnogeneze ranih Slavena i zašto bi narod koji je sudjelova u kreiranju ne samo današnjih Hrvata već i skoro svih drugih slavenskih naroda triba bit podređen narodu koji je odigra bitnu ulogu samo za sebe i svoj narod :np:

Screenshot (1080).png

Screenshot (1081).png

Screenshot (1083).png

Evo i slikovito da vidite odakle dolaze potomci Bijelih Hrvata, a odakle potomci Bijelih Srba:

800px-%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%8B%D0%B5_%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F_%D0%B8_%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F_560_%D0%B3%D0%BE%D0%B4_%D1%80%D1%83.png

Da mi nisi izriza post vidia bi koji ;) S tim šta postoji i među vama I2a koji su također potomci Lužičkih Srba(ili nekih drugih nehrvatskih plemena), al većina Srba iz tih krajeva je R1a(bar koliko mi poznato).

Obe najbitnije slavenske haplogrupe I2a i R1a su došle s područja(oblasti) di je najbronije i najvažnije pleme/narod bilo Bijeli Hrvati. I kako takvi zasigurno nisu nikome podređeni u "širenju" tih haplogrupa pogotovo jer su na ovaj dio Balkana već došli ka Hrvati ili u najmanju ruku ka neka srodna plemena s područja Bijele Hrvatske koja su ubrzo po dolasku postali Hrvati.

Ako se Bijeli Hrvati(I2a+R1a) smatraju da su jedni od bitnijih predaka Rusina, Ukrajinaca, Čeha, Slovaka, Poljaka zar bi onda današnji Hrvati s te dvi haplogrupe tribali bit potomci nekog drugog naroda? Na koji način? :np:

Da mi nisi izriza post vidia bi koji
Pa u nastavku pišu samo oni koji nisu?

Ako se Bijeli Hrvati(I2a+R1a) smatraju da su jedni od bitnijih predaka Rusina, Ukrajinaca, Čeha, Slovaka, Poljaka zar bi onda današnji Hrvati s te dvi haplogrupe tribali bit potomci nekog drugog naroda? Na koji način? :np:
Mislim da kritika ovdje nije vezana za takvu genetiku kod Hrvata, već kod ostalih naroda (i Srba) koji imaju identične dominantne haplogrupe (I2a i R1a), a ne potiču od Bijelih Hrvata.

Da igram malo igricu od @Ovi jedan i da se pretvaram da su svi I2-Y2130 i R1a ljudi na ovim prostorima suštinski Hrvati, bez obzira kako se etnički izjašnjavali.
Ajmo malo da vidimo genetiku bosansko-hercegovačkih Srba po regijama.

U Hercegovini 60.5% Srba su zapravo pravoslavni Hrvati 🤣
image (14).png

U sarajevsko-romanijskoj regiji 36.9% Srba su zapravo pravoslavni Hrvati 🤣
image (20).png

U Gornjem Podrinju 45.8% Srba su zapravo pravoslavni Hrvati 🤣
image (21).png

U Donjem Podrinju 55.6% Srba su zapravo pravoslavni Hrvati 🤣
image (22).png

U srednjoj Bosni čak 69.2% Srba su zapravo pravoslavni Hrvati 🤣
image (23).png

U Krajini 57.1% Srba su pravoslavni Hrvati 🤣
image (24).png

U oblasti Vrbasa 61.9% Srba su pravoslavni Hrvati 🤣
image (25).png

Na Majevici i u Semberiji 46.7% Srba su pravoslavni Hrvati 🤣
image (27).png

@Demagogic @Perperius @FDDD

Pa u nastavku pišu samo oni koji nisu?
Pa nego odakle ste to došli, ako ne iz tog kraja Europe?

Mislim da kritika ovdje nije vezana za takvu genetiku kod Hrvata, već kod ostalih naroda (i Srba) koji imaju identične dominantne haplogrupe (I2a i R1a), a ne potiču od Bijelih Hrvata.
Ja samo znam da ovi ne pripadaju (Bijelim) Srbima već su porijeklom Bijelohrvati i oni koji su se tako osjećali:

Podijeljena je u dvije glavne podgrupe – podkladu I2 (37,7%), tipičnu za populacije Balkana i istočne Europe, i I1 (5,8%), tipičnu za populacije Skandinavije. [ 19 ] Iz podklade I2, najprisutnija je I2a1a (I-P37.2), tj. njezina podkladna loza I-M423 što je tipično za južnoslavenske populacije jugoistočne Europe , a najviše u Bosni i Hercegovini (>50%). [ 18 ] U Hrvatskoj najveća učestalost opažena je u Dalmaciji , s vrhuncem u gradovima Splitu (50,48%), Dubrovniku (53%) i Zadru (60%), [ 25 ] [ 21 ], kao i na južnojadranskim otocima Visu (44,6%), [ 25 ] Braču i Korčuli (~55%), te Hvaru (52,88-65%).

R1a1a1-M17 (22,1%-25,6%) je druga najprisutnija haplogrupa. [ 20 ] [ 25 ] Haplogrupa R-M17 u Hrvatskoj uglavnom je podijeljena u dvije podklade, R-M558 koja je dominantna (19,2%) i R-M458 (4,9%), dok je R-Z282 rijetka.

Genetske studije o Hrvatima

Da igram malo igricu od @Ovi jedan i da se pretvaram da su svi I2-Y2130 i R1a ljudi na ovim prostorima suštinski Hrvati, bez obzira kako se etnički izjašnjavali.
Nisam to reka i svak se može izjašnjavat kako želi, al želim ukazat da su Hrvati iz RH i BiH koji nose I2-Y2130 i R1a1a1-M17 uistinu Hrvati i to mahom potomci Bijelih Hrvata. Genetika to jasno sugerira jer obe te grupe svoj epicentar u slavenskom svitu imale na prostoru di su boravili i Bijeli Hrvati.

Narodski rečeno, nisu svi I2-Y2130 i R1a1a1-M17 Hrvati, al su svi I2-Y2130 i R1a1a1-M17 Hrvati.

Ajmo malo da vidimo genetiku bosansko-hercegovačkih Srba po regijama.

U Hercegovini 60.5% Srba su zapravo pravoslavni Hrvati 🤣

Misusovo :)

Back