Podrijetlo Hrvata?

Pa nego odakle ste to došli, ako ne iz tog kraja Europe?
Srbi jesu došli iz Bijele Srbije, ali to nije vezano za moje pitanje.

Nisu svi naravno jer ima među vama i potomaka Lužičkih Srba i onih plemena koje se nisu smatrali dijelom Hrvata već su došli ka druga slavenska plemena tipa Moravljani ili Timoćani.
Ovo bi značilo da su samo neki potomci tih Srba, a da su neki ipak potomci Bijelih Hrvata? Ili sam pogriješio?

Ja samo znam da ovi ne pripadaju (Bijelim) Srbima već su porijeklom Bijelohrvati i oni koji su se tako osjećali:
To ne sporim.

Srbi jesu došli iz Bijele Srbije, ali to nije vezano za moje pitanje.

Ovo bi značilo da su samo neki potomci tih Srba, a da su neki ipak potomci Bijelih Hrvata? Ili sam pogriješio?
Pa ako su neki Poljaci, Ukrajinci, Česi, Slovaci, Rusini potomci Bijelih Hrvata zašto bi bilo čudno da je neki Srbin potomak Bijelih Hrvata kad se ovo navodi za taj narod :np:
screenshot-1083-png.1809505

Popis ranih slavenskih naroda

Screenshot (470).png

V. MAYOROV_ Velika Hrvatska: etnogeneza i rana povijest Slavena Prikarpatskog područja.

Napredujemo :)

Zašto bi? I po čemu to možemo da znamo? I da li je to uopšte relevantan postotak koji bi se pojavio uopšte u jednom procentu?
Ne ulazim u postotak i to je vaša stvar jer meni je samo bitno ukazat da su genetska istraživanja potvrdila sve ono šta su primarni izviori, arheologija, lingvistika, etnologija, toponomastika i ostale grane znanosti ukazivale već duže vrimena i oko čega su se ovde i na drugim mistima vodile brojne rasprave. A to je da su Hrvati naselili zemlje današnje RH i veliku većinu BiH, ali i poneko područje ili selo van tog opsega ovisno di već ima naših tragova.

Ne ulazim u postotak i to je vaša stvar
Kako sad ne ulaziš?

Pa ako su neki Poljaci, Ukrajinci, Česi, Slovaci, Rusini potomci Bijelih Hrvata zašto bi bilo čudno da je neki Srbin potomak Bijelih Hrvata kad se ovo navodi za taj narod :np:
screenshot-1083-png.1809505

Popis ranih slavenskih naroda

Screenshot (470).png

V. MAYOROV_ Velika Hrvatska: etnogeneza i rana povijest Slavena Prikarpatskog područja.

Šta je onda ovo? Zašto bi pomenuo neistinitu tezu da su neki Srbi potomci Bijelih Hrvata, kada znamo da niko normalan uopšte ne dovodi u vezu haplogrupe I2a i R1a kod Srba sa bilo kakvim Hrvatima?

Kako sad ne ulaziš?

Šta je onda ovo? Zašto bi pomenuo neistinitu tezu da su neki Srbi potomci Bijelih Hrvata, kada znamo da niko normalan uopšte ne dovodi u vezu haplogrupe I2a i R1a kod Srba sa bilo kakvim Hrvatima?
Ne ulazim u toj jel 2% ili 22% već da po "zakonu brojeva" neko od današnjih Srba mora bit i potomak Bijelih Hrvata jer genetska istraživanja(vezana za ostale znanst. discipline) ukazuju na tako nešto. Svi sjeverni slavenski narodi i u Bijelim Hrvatima vide svoje najstarije pretke između ostalih plemena pa ne vidim šta bi kod vas ili kod nas bilo drugačije. Jer sigurno je neko od današnjih Hrvata potomak Bijelih Srba jer se i to moralo dogodit po zakonu velikih brojeva.

Ne ulazim u toj jel 2% ili 22% već da po "zakonu brojeva" neko od današnjih Srba mora bit i potomak Bijelih Hrvata jer genetska istraživanja(vezana za ostale znanst. discipline) ukazuju na tako nešto. Svi sjeverni slavenski narodi i u Bijelim Hrvatima vide svoje najstarije pretke između ostalih plemena pa ne vidim šta bi kod vas ili kod nas bilo drugačije. Jer sigurno je neko od današnjih Hrvata potomak Bijelih Srba jer se i to moralo dogodit po zakonu velikih brojeva.
Odlično, postavi izvor o tom zakonu velikih brojeva. Koja genetska istraživanja su našla genetiku Hrvata kod Srba?

Kad pričam o tome da je sad i genetski dokazano da su Hrvati naselili to područje po dolasku na ove prostore onda dajem na uvid i sljedećih par citata iz Genetske studije o Bošnjacima

"Studija autosomne analize 90 uzoraka iz 2014. godine pokazala je da populacije zapadnog Balkana imaju genetsku ujednačenost, između južne i istočne Europe, u skladu s njihovim geografskim položajem. Prema istoj studiji, Bosanci (zajedno s Hrvatima ) su autosomnom DNK najbliži istočnoeuropskim populacijama i uglavnom se preklapaju s Mađarima . U analizi iz 2015. godine, Bosanci su formirali zapadni južnoslavenski klaster s Hrvatima i Slovencima u usporedbi s istočnim klasterom koji su formirali Makedonci i Bugari sa Srbima u sredini.

Zapadni klaster (uključujući Bosance) ima sklonost prema Mađarima, Česima i Slovacima , dok istočni klaster prema Rumunjima i donekle Grcima.
Na temelju analize dijeljenja IBD-a , bliskoistočne populacije najvjerojatnije nisu doprinijele genetici islamiziranih populacija na zapadnom Balkanu, uključujući Bošnjake, jer one dijele gotovo identične obrasce sa susjednim kršćanskim populacijama.

Prema studijama autosomnih markera iz 2013., 2017. i 2020. godine na 506, 1000 i 600 nesrodnih pojedinaca, potvrđeno je da bosanskohercegovačko stanovništvo ima najveću udaljenost od turskog naroda , a najveću sličnost s hrvatskom, srpskom i slovenskom populacijom. Sve tri bosanskohercegovačke etničke skupine dijele sličnu genetsku pozadinu s uglavnom zanemarivim razlikama ( Bošnjaci su bliži bosanskim Hrvatima nego bosanskim Srbima ). "

Šta se tiče Srba u BiH zanimljivo kako vas i genetika smišta u Podrinje i Hercegovinu šta se tiče te zemlje:

Studija uzoraka Srba iz različitih dijelova Zapadnog Balkana iz 2019. i 2025. pokazala je da "otprilike polovica njih potječe iz Hercegovine i Stare Hercegovine ", čija je populacija kroz povijest snažno utjecala na današnju srpsku mušku genetiku.

Ne spominju se direktno, al se spominju indirektno otuda i onakvi citati na eng. wiki ili iz knjige Mayorova u kojime se Bijeli Hrvati spominju za jedne od predaka svih slavenskih naroda.
Pa ne spominju se ni indirektno. Opet krivotvoriš izvore i plasiraš neistine. Jasno stoji tu ko su predci Srba i kakva je njihova genetika. A tu kako vidimo nema ni pomena Miki Mausa ni Bijelih Hrvata, niti ikakve veze Hrvata sa R1a ili I2a kod Srba.

Pa ne spominju se ni indirektno. Opet krivotvoriš izvore i plasiraš neistine. Jasno stoji tu ko su predci Srba i kakva je njihova genetika. A tu kako vidimo nema ni pomena Miki Mausa ni Bijelih Hrvata, niti ikakve veze Hrvata sa R1a ili I2a kod Srba.
Ne krivotvorim jer dajem svoje mišljenje na osnovu pročitanog materijala ka šta si ti donia i svoj zaključak na osnovu pročitanog. Doduše ja više virujem ljudima poput Mayorova koji smatraju da su Hrvati odigrali svoju rolu u etnogenezi svih slavenskih grana i istočne i zapadne i južne skupine. A sad nek svak za sebe donese mišljenje šta je čovik mislia pod tim ka šta sam i ja donia svoje :np:

Šta se tiče Srba u BiH zanimljivo kako vas i genetika smišta u Podrinje i Hercegovinu šta se tiče te zemlje:

Studija uzoraka Srba iz različitih dijelova Zapadnog Balkana iz 2019. i 2025. pokazala je da "otprilike polovica njih potječe iz Hercegovine i Stare Hercegovine ", čija je populacija kroz povijest snažno utjecala na današnju srpsku mušku genetiku.
Dobro jutro Kolumbo da veliki dio bosanskih i krajiških Srba potiče iz Hercegovine. To se naslućivao i prije genetičkih istraživanja, a ista su to samo potvrdila. Oni bosanski i krajiški Srbi koji imaju korjene u Hercegovini (veliki broj njih) ne potiču sa neke 3 čuke u istočnoj Hercegovini, nego sa šireg hercegovačkog prostora od Neretve do Nikšića.

Ne krivotvorim jer dajem svoje mišljenje na osnovu pročitanog materijala ka šta si ti donia i svoj zaključak na osnovu pročitanog. Doduše ja više virujem ljudima poput Mayorova koji smatraju da su Hrvati odigrali svoju rolu u etnogenezi svih slavenskih grana i istočne i zapadne i južne skupine. A sad nek svak za sebe donese mišljenje šta je čovik mislia pod tim ka šta sam i ja donia svoje :np:
Kakvo dodatno mišljenje, kada sve tamo sažvakano već piše, naročito kada se radi o analizama za specifične narode gdje se ide u detalje. U tim detaljima kod Srba apsolutno nema spominjanja Hrvata. Jedini si ti izmislio takve teze koje nemaju uporište u nauci. Da je to isključivo tvoje mišljenje i nekakvih luđaka, sa tim se slažem. Izolovani od stvarnosti i istine.

Dobro jutro Kolumbo da veliki dio bosanskih i krajiških Srba potiče iz Hercegovine. To se naslućivao i prije genetičkih istraživanja, a ista su to samo potvrdila. Oni bosanski i krajiški Srbi koji imaju korjene u Hercegovini (veliki broj njih) ne potiču sa neke 3 čuke u istočnoj Hercegovini, nego sa šireg hercegovačkog prostora od Neretve do Nikšića.
Al onda se postavlja pitanje koliki broj(postotak) Srba potiče iz Srbije? Ako je već gotovo 50% samo iz istočne Hercegovine i jednog dijela C-G? Odakle porijeklo vuče preostalih 50% Srba ako ih je već gotovo pola iz tog manjeg dijela vaših zemalja?

Slovakia and Croatia Vol. I
Pristupi istraživanju hrvatske i slovačke etnogeneze

Osudy chorvatských Čechů v paměti potomků
Sudbine hrvatskih Čeha u sjećanju potomaka

Biała Chorwacja i etnogeneza Chorwatów w kontekście Polski
Bijela Hrvatska i etnogeneza Hrvata u poljskom kontekstu

внесок білих хорватів у процес етногенезу українців
Doprinos Bijelih Hrvata procesu etnogeneze Ukrajinaca

I još ne desetke i desetke objavljenih šta knjiga šta znanstvenih radova šta članaka raznih povjesničara i ostalih stručnjaka na temu uloge Bijelih Hrvata kako za njihov narod tako i za cili slavenski svit.

Al sve neki izolirani slučajevi :D

Al onda se postavlja pitanje koliki broj(postotak) Srba potiče iz Srbije? Ako je već gotovo 50% samo iz istočne Hercegovine i jednog dijela C-G? Odakle porijeklo vuče preostalih 50% Srba ako ih je već gotovo pola iz tog manjeg dijela vaših zemalja?
Na osnovu genetike ugrubo bi se moglo reći da oko 2/3 bosanskih i krajiških Srba potiče iz istorijske Hercegovine. Pod istorijskom Hercegovinom ne mislim samo na današnju BiH Hercegovinu, već i na tzv. Staru Hercegovinu koja se od 1878. nalazi u Crnoj Gori. Ostatak od oko 1/3 bosanskih/krajiških Srba potiče iz nekih drugih krajeve uglavnom Zete, Raške i Bosne.

Na osnovu genetike ugrubo bi se moglo reći da oko 2/3 bosanskih i krajiških Srba potiče iz istorijske Hercegovine. Pod istorijskom Hercegovinom ne mislim samo na današnju BiH Hercegovinu, već i na tzv. Staru Hercegovinu koja se od 1878. nalazi u Crnoj Gori. Ostatak od oko 1/3 bosanskih/krajiških Srba potiče iz nekih drugih krajeve uglavnom Zete, Raške i Bosne.
Nisi najbolje svatia šta me zanima. Ako od 100% Srba njih gotovo 50% vuče korijene iz istočne Hercegovine/Stare Hercegovine pitam te odakle onda podrijetlo vuče onih preostalih 50 % današnjih Srba?

Back