Почела језичка борба боркиња и стручњака

Да ли је разумно на силу из политичких разлога мењати језик

• Да

• Само у одређеним случајевима

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa to i jeste svrha cele akcije, zar ne? Promena svesti, da nam forum vise ne bude pun zenomrzaca koji se bune sto zene hoce da budu ko muskarci. Eto, kad se promeni jezik, promenice se i svest tj. pojedinci ce nadamo se ukapirati da delimo svet, ne otimaju zene pozicije muskarcima, nego je prostor oduvek bio - il je trebalo da bude - zajednicki.

Hahaha, utopisto. Neće to ništa da promeni. Ostaje sve isto, da li ću da kažem da sam bio kod auto mehaničara ili auto mehaničarke... ustvari to neće da zaživi.

ajd da budemo malo ozbiljni - knjizevnica...nema problema kad imamo nasu rijec za neku profesiju, tipa - zubarka, ljekarka, krojacica, nastavnica...problem nastaje kad koristimo strane rijeci...u stvari, pravi se problem, a problema nema...
Проблем је у томе што се овде не знају приоритети, па имамо мутаве ТВ и радио спикере који не знају да говоре свој језик, а 'леба једу од тога.
на прсте могу да побројим оне који говоре без јаке афектације и ачења у изговору.
Још кад се сетим како су овај језик говорили Драга Јонаш и Михајло Мијушковић- плаче ми се.
А онда се нађу ове подрепне муве и праве драму око "боркиња" и социолошкиња".

Проблем је у томе што се овде не знају приоритети, па имамо мутаве ТВ и радио спикере који не знају да говоре свој језик, а 'леба једу од тога.
на прсте могу да побројим оне који говоре без јаке афектације и ачења у изговору.
Још кад се сетим како су овај језик говорили Драга Јонаш и Михајло Мијушковић- плаче ми се.

nas jezik je stvarno bogat i vecinu misli mozemo izraziti koristeci samo nase rijeci...i to sve mozemo na mnogo nacina, tako da ove gluposti ne treba uzimati ozbiljno...jedan zreo jezik to sam uredjuje...

nas jezik je stvarno bogat i vecinu misli mozemo izraziti koristeci samo nase rijeci...i to sve mozemo na mnogo nacina, tako da ove gluposti ne treba uzimati ozbiljno...jedan zreo jezik to sam uredjuje...
Свакако.
И чим главни и најугледнији лингвисти српског језика буду- Срби.:roll:

Сутра ће неко да се сети да нам језик има пуно падежа , па ће да предложи да то " саобразимо " другим " вееликим језицима" који имајумање падежа, а онда ће и то да добије подршку " тркача за " саображавањима".
Језик јесте жива материја и мења се , али те промене свакако не треба а буду насилне и наредбене.

Poslednja izmena:
Немам ја стрпљења за глупаке и средњошколце. Тако је како ја кажем и то је све.

Pa kako kazes, o tome je rec? Bitno je ili nije bitno? Cas bitno, cas nebitno?

Nego ne znas sta govoris, pa sad pises napamet u nadi da ce neko prevideti sta si napisao samo dve stranice unazad.

Mislim da grešiš po pitanju njegove stručnosti i pameti. Ne slažem se sasvim sa njegovm idejom, ali ću rado da pročitam šta on misli o ovoj temi. Treba nekad čuti i "drugu stranu" i možda uvideti neke greške ili istaći dobre stvari sopstvenog mišljenja tako.

Prekini da se vise poslovicno ulizujes!

- - - - - - - - - -

Немам ја стрпљења за глупаке и средњошколце. Тако је како ја кажем и то је све.

Mislim da grešiš po pitanju njegove stručnosti i pameti. Ne slažem se sasvim sa njegovm idejom, ali ću rado da pročitam šta on misli o ovoj temi. Treba nekad čuti i "drugu stranu" i možda uvideti neke greške ili istaći dobre stvari sopstvenog mišljenja tako.

Сутра ће неко да се сети да нам језик има пуно падежа , па ће да предложи да то " саобразимо " другим " вееликим језицима" који имајумање падежа, а онда ће и то да добије подршку " тркача за " саображавањима".
Језик јесте жива и мења се , али те промене свакако не треба а буду насилне и наредбене.

Dok je ovakvih "zavodnika"kao sto je Pobedonoscev, slatkorecivih a cas tako cas ovako, sve je moguce. Zato treba biti "budan", svestan i oprezan.

Пример целог овог идиотизма примењен на енглески језик где су узели у обзир све између мушког и женског.
images
Страва и ужас. Срећом, то не пролази ни у полулудој Америци.

Не, драга, ти си особа која је насела на подвалу да је безусловно прихватање промена одлика толерантних, савремених људи. Теши се тиме што мислиш да си особа широких схватања, али ја ти кажем дати ништа ниси схватила.

Пола равноправност - нешто сасвим разумно.
Родна равноправност - бесмислица и насиље над језиком.

Ако ти смета то што је род неке именице мушки, биће да јеси шовиниста. Да ли сити сама тога свесна је друго питање.

Dosadan si, bre, u svakom postu ponavljas istu stvar.
Ne umes da se igras, nisi mastovit, i ne umes da razmisljas na tri razlicita nivoa, i svaki put kad cujes nesto sto ti se ne svidja, kazes sagovorniku a je glup ili naivan ili da je sovinista. ALO, drugi ljudi imaju pravo na drugacije misljenje :lol:

Некада су спикери ширили језичку културу. Били су узор свима. Данас, они шире језичку некултуру.

Некада су спикери ширили језичку културу. Били су узор свима. Данас, они шире језичку некултуру.

Спикери , бар на Јавном сервису, говоре онако како им лектори нареде, а лектори " прате токове" па се и чују свакаве глупости и накарадни говор.

Спикери , бар на Јавном сервису, говоре онако како им лектори нареде, а лектори " прате токове" па се и чују свакаве глупости и накарадни говор.
Омакне се и њима нека "западноврачарска", кад год хоћеш; попустила је и њима контрола.
Најжалосније је што је много таквих баш у редакцији културе. То лудило је кренуло негде средином '70-их, добро се сећам; "даавојке" из "Бааогрда" осетиле су потребу да јасно поставе разлику од оних из унутрашњости, и почеле са глупирањем и измишљањем неког "новоговора", а онда се та епидемија неукуса неконтролисано проширила на пола народа,
Могу о томе докторат да напишем, само ме мрзи. Има ту и социологије, и антропо-психологије, а и политике. Одатле је регрутована комплетна грађанистичка армија, али о том, потом.

Међу спикерима има и оних који говоре правилно - скоро па беспрекорно - али просто нема ниједног који је калибра некадашњих спикера. Није то само питање дикције, већ и гласа, па и изгледа. Спикер не мора да буде леп, али мора да изгледа достојанствено и да има глас.

Водитељи су друга прича. Узмимо пример оне Раде (како јој се зваше програм..). Жена је водитељ буквално деценијама, и за све то време ништа није научила. Заборави на акценте. Она више замуцкује него што говори. Губи се на пола питања, и није у стању да прочита простопеоширену реченицу а да не замуцне бар двапут. Таквих водитеља је на претек.

Ух, Роло, боље је да уопште не проговарам по том питању. Делим твоје мишљење 200%.

Poslednja izmena:
Нема то превише везе са географским пореклом, више са склопом личности и реалном образованошћу појединца.
Тим бенављењем често се прикрива неки тежак комплекс. Он се временом изгуби или претвори у неки други, али девијација остане.
Знам неке бапце који пате од тог проблема, имају преко 80 година, а пате од овог проблема; невероватно је смешно то слушати, мене то бескрајно забавља...:hahaha:
Старост без достојанства; трагикомично...

Ima malo veze, jer je u pitanju kod koga je lakše ispraviti greške i relativno brzo ga pusti na TV.
Акцентологија је наука. Учи се; зависи од способности да учиш, мало "музикалности", логичком посматрању језика као материје, и онда то иде прилично лако и брзо. Не треба бити баш "Др 'Игинс", али се мора радити на томе.
Почетак је најтежи корак; довести ученика до сазнања да- не зна.:roll:

Pitanje u naketi je tendenciozno i glupo postavljeno.
Prava žene kao ljudskog bića se ne mogu nazvati politikom.

Odgovoriću sa DA, iako je naslov ankete sraman i pokazatelj je koliko je perfidna diskriminacija žene danas još uvek prisutna.

Kao što je i uvodni tekst manipulatorski. Jer se kaže da su lingvisti protiv ovoga. Lingvisti, protiv nekih neukih... Mm, ne bih rekla. Možda neki lingvisti.

Ipak smo mizogino društvo, normalno je da je većina naroda indoktrinirana, pa je normalno i da mnogi lingvisti (koji su takođe indoktrinirani) nalaze opravdanje za nastavljanje diskriminacije žene kroz jezik.

To im je normalno, kao što je nekada većini bilo normalno da žena nema pravo glasa itd. (Nalazili su razna "stručna" objašnjenja i za to tada, razni stručnjaci.)

Poslednja izmena:
Драга наша, не ради се овде о 'позицијама' већ језику. Род није исто што и пол. Полна равноправност нема никакве везе са граматичким половима. То не кажу тамо неки 'мушкарци' већ сви они који ишта знају о језику.

Просто, исто као што 'особа', именица женског рода, подједнако описује појединце мушког, женског па и неког 'трећег' пола, тако и реч 'доктор' подједнако описује и мушкарце и жене којима је посао да лече. Да ли пол игра икакву улогу у томе како неки доктор обавља свој посао? Зашти е потребно делити докторе на основу хромозома и полних органа? Схваташ ли да сте управо ви ти који делите овај заједнички свет својом политизацијом пола и покушајем иживљавања над језиком?
Ja svog lekara , a koji je igrom slucaja zenskog spolovila, nazivam i zovem svojom( mojom) doktorkom.
Ovde se vodi polemika i besmislena prica po sistemu trla baba lan da joj prodje dan

A moji su stavovi skoro pa identicni stavovima cenjenih likova u SANU.

Preporuke i stavovi odbora za standardizaciju srpskog jezika

Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom i dobrom jezičkom praksom. Kada je reč o oblicima ženskog roda za označavanje profesija koji nisu normirani ili uobičajeni u jezičkoj praksi, ispravno je koristiti generički muški rod (npr. borac, pilot, akademik), jer njegova upotreba nikako ne implicira diskriminaciju žena, već podrazumeva svest o jednakoj društvenoj (/ljudskoj) vrednosti muškarca i žene.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?yyyy=2017&mm=10&dd=13&nav_category=1864&nav_id=1313748

Poslednja izmena:
Међу спикерима има и оних који говоре правилно - скоро па беспрекорно - али просто нема ниједног који је калибра некадашњих спикера. Није то само питање дикције, већ и гласа, па и изгледа. Спикер не мора да буде леп, али мора да изгледа достојанствено и да има глас.

Водитељи су друга прича. Узмимо пример оне Раде (како јој се зваше програм..). Жена је водитељ буквално деценијама, и за све то време ништа није научила. Заборави на акценте. Она више замуцкује него што говори. Губи се на пола питања, и није у стању да прочита простопеоширену реченицу а да не замуцне бар двапут. Таквих водитеља је на претек.

Ух, Роло, боље је да уопште не проговарам по том питању. Делим твоје мишљење 200%.
Od kud da se samo u Srbiji zapatila rec spiker, a to postoji samo u u UKI i USA i ima savrseno drugo znacenje?
Ne postoje nigde nekakvi spikeri na TV.

Добро, ТИ си ето писмен.
Милуне...
Могао би, за почетак, да пређеш на ћирилицу.
А о теми нећу, као ни Роло, да тупим.
Језик је жива материја, али код нас је СВЕ политичарење, па и ово...
Да је САМО ДО ЛИНГВИСТИКЕ, ни по' муке...

Ovako mozemo do sutra. Rekla sam ti da pricas o sebi u zenskom rodu - ako si musko - da vidis da li ti je ok.
Kada pričam o sebi nebitan je rod imenica koje koristim. Već je pomenuta imenica "osoba", ženskog gramatičkog roda.

Kada kažem: "Ja sam osoba koja je išla u školu, zaposlila se, odslužila vojsku nastavila rad, i na kraju se penzionisala." ne vidim nikakvu smetnju što sve vreme godorim u ženskom rodu. Svestan sam da je to stvar jezika a ne mog pola.

Prema tome, kako će se ko osećati dok govori o sebi zavisi od poznavanja jezika. Nepoznavanje i nerazumevanje jezika se ne može nadoknaditi nasilnim uvođenjem besmislica.

Back