Роло Томази
Elita
- Poruka
- 19.133
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Пишкиња?![]()
Pa to i jeste svrha cele akcije, zar ne? Promena svesti, da nam forum vise ne bude pun zenomrzaca koji se bune sto zene hoce da budu ko muskarci. Eto, kad se promeni jezik, promenice se i svest tj. pojedinci ce nadamo se ukapirati da delimo svet, ne otimaju zene pozicije muskarcima, nego je prostor oduvek bio - il je trebalo da bude - zajednicki.
Проблем је у томе што се овде не знају приоритети, па имамо мутаве ТВ и радио спикере који не знају да говоре свој језик, а 'леба једу од тога.ajd da budemo malo ozbiljni - knjizevnica...nema problema kad imamo nasu rijec za neku profesiju, tipa - zubarka, ljekarka, krojacica, nastavnica...problem nastaje kad koristimo strane rijeci...u stvari, pravi se problem, a problema nema...
Проблем је у томе што се овде не знају приоритети, па имамо мутаве ТВ и радио спикере који не знају да говоре свој језик, а 'леба једу од тога.
на прсте могу да побројим оне који говоре без јаке афектације и ачења у изговору.
Још кад се сетим како су овај језик говорили Драга Јонаш и Михајло Мијушковић- плаче ми се.
А онда се нађу ове подрепне муве и праве драму око "боркиња" и социолошкиња".
Свакако.nas jezik je stvarno bogat i vecinu misli mozemo izraziti koristeci samo nase rijeci...i to sve mozemo na mnogo nacina, tako da ove gluposti ne treba uzimati ozbiljno...jedan zreo jezik to sam uredjuje...
Немам ја стрпљења за глупаке и средњошколце. Тако је како ја кажем и то је све.
Mislim da grešiš po pitanju njegove stručnosti i pameti. Ne slažem se sasvim sa njegovm idejom, ali ću rado da pročitam šta on misli o ovoj temi. Treba nekad čuti i "drugu stranu" i možda uvideti neke greške ili istaći dobre stvari sopstvenog mišljenja tako.
Немам ја стрпљења за глупаке и средњошколце. Тако је како ја кажем и то је све.
Mislim da grešiš po pitanju njegove stručnosti i pameti. Ne slažem se sasvim sa njegovm idejom, ali ću rado da pročitam šta on misli o ovoj temi. Treba nekad čuti i "drugu stranu" i možda uvideti neke greške ili istaći dobre stvari sopstvenog mišljenja tako.
Сутра ће неко да се сети да нам језик има пуно падежа , па ће да предложи да то " саобразимо " другим " вееликим језицима" који имајумање падежа, а онда ће и то да добије подршку " тркача за " саображавањима".
Језик јесте жива и мења се , али те промене свакако не треба а буду насилне и наредбене.
Страва и ужас. Срећом, то не пролази ни у полулудој Америци.Пример целог овог идиотизма примењен на енглески језик где су узели у обзир све између мушког и женског.
![]()
Не, драга, ти си особа која је насела на подвалу да је безусловно прихватање промена одлика толерантних, савремених људи. Теши се тиме што мислиш да си особа широких схватања, али ја ти кажем дати ништа ниси схватила.
Пола равноправност - нешто сасвим разумно.
Родна равноправност - бесмислица и насиље над језиком.
Ако ти смета то што је род неке именице мушки, биће да јеси шовиниста. Да ли сити сама тога свесна је друго питање.

Некада су спикери ширили језичку културу. Били су узор свима. Данас, они шире језичку некултуру.Проблем је у томе што се овде не знају приоритети, па имамо мутаве ТВ и радио спикере који не знају да говоре свој језик, а 'леба једу од тога.
на прсте могу да побројим оне који говоре без јаке афектације и ачења у изговору.
Још кад се сетим како су овај језик говорили Драга Јонаш и Михајло Мијушковић- плаче ми се.
А онда се нађу ове подрепне муве и праве драму око "боркиња" и социолошкиња".
Некада су спикери ширили језичку културу. Били су узор свима. Данас, они шире језичку некултуру.
Омакне се и њима нека "западноврачарска", кад год хоћеш; попустила је и њима контрола.Спикери , бар на Јавном сервису, говоре онако како им лектори нареде, а лектори " прате токове" па се и чују свакаве глупости и накарадни говор.

Акцентологија је наука. Учи се; зависи од способности да учиш, мало "музикалности", логичком посматрању језика као материје, и онда то иде прилично лако и брзо. Не треба бити баш "Др 'Игинс", али се мора радити на томе.Ima malo veze, jer je u pitanju kod koga je lakše ispraviti greške i relativno brzo ga pusti na TV.
Ja svog lekara , a koji je igrom slucaja zenskog spolovila, nazivam i zovem svojom( mojom) doktorkom.Драга наша, не ради се овде о 'позицијама' већ језику. Род није исто што и пол. Полна равноправност нема никакве везе са граматичким половима. То не кажу тамо неки 'мушкарци' већ сви они који ишта знају о језику.
Просто, исто као што 'особа', именица женског рода, подједнако описује појединце мушког, женског па и неког 'трећег' пола, тако и реч 'доктор' подједнако описује и мушкарце и жене којима је посао да лече. Да ли пол игра икакву улогу у томе како неки доктор обавља свој посао? Зашти е потребно делити докторе на основу хромозома и полних органа? Схваташ ли да сте управо ви ти који делите овај заједнички свет својом политизацијом пола и покушајем иживљавања над језиком?
Od kud da se samo u Srbiji zapatila rec spiker, a to postoji samo u u UKI i USA i ima savrseno drugo znacenje?Међу спикерима има и оних који говоре правилно - скоро па беспрекорно - али просто нема ниједног који је калибра некадашњих спикера. Није то само питање дикције, већ и гласа, па и изгледа. Спикер не мора да буде леп, али мора да изгледа достојанствено и да има глас.
Водитељи су друга прича. Узмимо пример оне Раде (како јој се зваше програм..). Жена је водитељ буквално деценијама, и за све то време ништа није научила. Заборави на акценте. Она више замуцкује него што говори. Губи се на пола питања, и није у стању да прочита простопеоширену реченицу а да не замуцне бар двапут. Таквих водитеља је на претек.
Ух, Роло, боље је да уопште не проговарам по том питању. Делим твоје мишљење 200%.
Напиши бар Сорош-Ротшилд, удари му шамар нашом богоугодном ћирилицом.
Kada pričam o sebi nebitan je rod imenica koje koristim. Već je pomenuta imenica "osoba", ženskog gramatičkog roda.Ovako mozemo do sutra. Rekla sam ti da pricas o sebi u zenskom rodu - ako si musko - da vidis da li ti je ok.