Pitanje za ginekologa

• Začetnik teme Začetnik teme Zabrinuta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Drage moje (predpostavljam da su ovde uglavnom dame), unapred OGROMNO HALA, ako neko moze da me posavetuje ili podeli licno iskustvo. Nista neuobicajeno, imam obilne menstruacije, miomatoznu matericu i gvozdje na donjoj granici. Uzimala sam Ferrum Sandoz (mislim da se nekad zvao Ferrum lek), tablete za zvakanje, po tri meseca, ali cim prestanem da pijem, gvozdje mi se srolja. Trazila sam uput kod hematologa i gastroenterologa da ispitam:
- da li ima nekih poremecaja zbog cega je otezana absorbcija gvozdja,
- da li uzimam odgovarajuci preparat,
- da li treba da se radi FOBT test (pregled stolice na sitna krvarenja u digestivnom traktu koja iako mala vremoenom mogu dovesti do gubitka gvozdja)

U svrhu smanjenja krvarenja prepisane su mi kontraceptivne pilule Janin, od kojih sam ja postala toliko anksiozna i razdrazljiva, vec posle 6 pilule, a prva menstruacija koju sam dobila je bila duplo jace od uobicajeno jake i trajala je deset dana, a i sledeca je bila obilna. Ginekolpg mi je ukinuo pilule vec posle tih 6 dana. Preporuceno mi je i da rodim dete, jer nisam radjala, ali meni je totalni nonsens da radjam dete da bih smanjila krvarenja. Mirena u mom slucaju nije preporucljiva. Bila sam na akupunkturi, kod lekara kojeg poznajem vise od 10 godina. Rezultata je bilo, ali je jako sporo islo, lekar je rekao da je sve individualno, da ne zeli da mi uzima novac, da mora da mi kaze istinu, a sto je meni potpuno prihvatljivo i od akupunkture sam odustala uglavnom zbog cene koja je meni nedostizna na duge staze.

Elem, ne zelim samo da se bavim pijenjem gvozdja, jer odlivom krvi ne gubi se samo gvozdje. Trazim neke cajeve, bilo sta, nekoga sa iskustvom ko je uspeo da regulise ovakav problem, ako moze da mi pomogne. Na trzistu postoji toliko preparata protiv neurednih menstruacija, mioma, obilnih krvarenja i sl., raznih travara, ALI JA NIKADA NISAM UPOZNALA NEKOG ILI CULA DA JE NEKA ZENA UZ POMOC NEKIH CAJEVA ILI PREPARATA USPELA DA SMANJI OBILNA KRVARENJA. Ako postoji bilo ko sa licnim iskustvom, molim, da ne kazem preklinjem da mi pomogne.
Hvala

Poslednja izmena:
ti si i ranije ovde postovala, jel? ali ne videh da ti je neko odgovorio.
evo, ja bih da ti odgovorim samo na jedno pitanje koje se odnosi na radjanje deteta u 'terapeutske' svrhe.
poenta što su ti lekari to predložili je što postoji mogućnost da odeš i operativno da ti odstrane matericu
a kad se to uradi, sve i da hoćeš dece ne možeš da imaš.
dakle, ne predlažu da rodiš dete jer ćeš smanjiti krvarenje nego eto, da bi ga imala dok nije kasno u slučaju da želiš da imaš uopšte nekad dete.

Hvala ti, zaista, ali zaista sam sigurna da su mi rekli da treba da rodim dete, posto ga vec nemam (kako rekose sto da ne) i da ce se time najverovatnije sve regulisati. Ti si u pravu, ali nismo razgovarali o odstranjivanju materice hirurskim putem, vec o trudnoci koja moze da regulise neke probleme. Iz tog ugla gledano na neki nacin stvarno je nonsens.Razgovor nije bio dvosmislen ili nedorecen, vec prilicno jasan, nemam uopste sumnju da sam dobro razumela. No, to i nije toliko bitno, spomenula sam radi informacija sta mi je sve receno, bitnije mi je da resim problem.
Tacno je da sam vec postovala i da mi niko nije odgovorio. Malo sam i tuzna zbog toga. A i tesko mi je da poverujem da bas niko nema slicne probleme, jer anemija izazvana padom gvozdja, a zbog obilnih menstrualnih ciklusa, izuzetno je rasirena pojava. Svejedno, zahvalna sam za svaki odgovor.

Hvala ti, zaista, ali zaista sam sigurna da su mi rekli da treba da rodim dete, posto ga vec nemam (kako rekose sto da ne) i da ce se time najverovatnije sve regulisati. Ti si u pravu, ali nismo razgovarali o odstranjivanju materice hirurskim putem, vec o trudnoci koja moze da regulise neke probleme. Iz tog ugla gledano na neki nacin stvarno je nonsens.Razgovor nije bio dvosmislen ili nedorecen, vec prilicno jasan, nemam uopste sumnju da sam dobro razumela. No, to i nije toliko bitno, spomenula sam radi informacija sta mi je sve receno, bitnije mi je da resim problem.
Tacno je da sam vec postovala i da mi niko nije odgovorio. Malo sam i tuzna zbog toga. A i tesko mi je da poverujem da bas niko nema slicne probleme, jer anemija izazvana padom gvozdja, a zbog obilnih menstrualnih ciklusa, izuzetno je rasirena pojava. Svejedno, zahvalna sam za svaki odgovor.
Да ли је твој гинеколог покушао да ти уведе неке друге анти-беби пилуле?
Има их разних и не реагујемо сви на све добро.
У првих месец дана узимања анти-беби пилула је логично да постоје различити нежељени ефекти али ако се и након тог испролонгирају мора се престати са узимањем истих. Веома је чудно то појачано крварење услед пилула, моррам признати, с обзиром да знам механизам дејства истих.

Saint ти је дала добар савет. Трудноћа ти је важнија због миоматозе, не због крварења. Миоми утеруса не могу, најчешће, да се оперишу. Они расту, заузимају зид материце. Последица је немогућност изношења трудноће,а на крају и вађење материце. Не знам обим твог миома (или миома у множини), али јако крварење, ако није одреаговало на хормонску терапију, највероватније је последица миома.

Чај од коприве, верујем да знаш и сама за купине и малине да су добре за крвну слику, коњско месо (и црвено месо генерално). Лично, за корекцију гвожђа користим tothema-u. То су оне ампуле што се размуте у соку и имају одличну абсорпцију. ;)

A što ne može Mirena ? Meni se odlično pokazala po tom pitanju.
Јер није рађала. Мирену ни један одговоран гинеколог неће препоручити жени која није рађала.
Ради по принципу истањивања ендометријума (у који треба да се усади оплођена јајна ћелија) и једна од последица може бити стерилитет.

O tome sam dosta citala i cula pozitivna iskustva, ali i neka losija. Konkretno upale, urinarne infekcije i tackasta krvarenja mimo menstruacije. Ginekolog mi je rekao da ta tackasta krvarenja mogu da traju i do 6, cak 9 meseci dok se ne stabilizuje situacija, ali ono sto je glavno istice da se Mirena ne preporucuje zenama koje nisu radjale, kao sto se nije preporucivala ni ona praistorijska spirala. Razmisljam o Mireni, iako moj ginekolog jos nije za to. Trazila sami misljenje hirurga iz bolnice, doktorka koju jako dugo poznajem, inace me je operisala pre godinu ipo, miom na materici, ona je rekla isto. Miom na materici nije uzrok krvarenja, jer su ona postojala i pre i posle njega, morao je biti odstranjen zato sto je brzo porastao.

Sofija, hvala, sve sto pises mi je poznato. Za obilniju prvu menstruaciju po pocetku uzimanja kontraceptivnih pilula ginekolog mi je rekao da je to ocekivano, ali da bi one trebale vrlo brzo da se smanje. Nije iskljuceno da cu se usuditi opet da koristim neke pilule, a tothema u ampulama mi je vrlo poznata. Lekar mi je prepisao Ferrum Sandoz zato sto se jako lako podnose. Sutra bi trebalo da su mi gotovi neki rezultati sa lab., pa cu se videti sa hematologom. Verujem da cu sutra znati vise, makar nesto vise.

Da li zena prillikom uzimanja kontraceptivnih tableta moze da ostane u drugom stanju ako muskarac redovno ejakulira u nju ? I koje tablete su najdelotvornije sto se tice sekreta ? Ginekolog mi je prepisao macmiror vaginalete , pomogle su mi neko vreme ali posle toga bas nista ... Jednom mi je dosta pomogao rastvor tantum rosa ali njega odavno ne nalazim na trzistu .

Mene zanima sta znaci kada neko ima ranice na grlicu materice?
Meni je DR rekla da imam kao neki mozaik na grlicu materice kao neke ranice?

Cekam rezultate papa testa za 10 dana.... pa cu onda da vidim mada ne razumem kako se one dobijaju i sta znace one???

obično kad ginekolog kaže 'ranica' misli na eritroplakiju tj.crvenilo koje nije obavezno defekt na sluzokoži u smislu prave ranice i sl.a koja može da znači više stvari, ali zato su tu druge analize da se utvrdi šta je tačno.

obično kad ginekolog kaže 'ranica' misli na eritroplakiju tj.crvenilo koje nije obavezno defekt na sluzokoži u smislu prave ranice i sl.a koja može da znači više stvari, ali zato su tu druge analize da se utvrdi šta je tačno.

Da ona mi je nesto spominjala da to moze i da se spali,.. ali da sacekam rezultate papa testa i ona cu da oem kod ginekologa...da vidim...

mislim da nije pametno da kopaš po internetu o tome jer najverovatnije nije ništa to crvenilo, a to što se ovoj devojci desilo je retka komplikacija kad je anestezija u pitanju.
po mom mišljenju i lokalna anestezija bi bila dovoljna i pametniji izbor.

od čega se dobija bilo koje crvenilo? imaš više razloga. najbolje uradiš analize (tj.u tvom slučaju sačekaš papu) ako treba još poneku analizu i lepo s ginekologom porazgovaraš o svemu što ti nije jasno.
ovo ti kažem iz razloga da se ne bi ovde naplašivala i opterećivala bezveze. dakle, uradi analize, posavetuj se s lekarom, dotle budi mirna, verovatno nije ništa.

Ништа није вредније од твог живота. ;)
Имај то у виду увек! Компаније дођу, прођу, нађеш нови посао...али здравље једном кад изгубиш, нема назад. :)

Ништа није вредније од твог живота. ;)
Имај то у виду увек! Компаније дођу, прођу, нађеш нови посао...али здравље једном кад изгубиш, нема назад. :)

draga sofija kad bi to bilo tako lako zabole mene za kompaniju
ali kad oni sada drze moj izvot u saci i moju vezu i od njih mi zavisi buducnost!

ja imam crvenilo koje se pojavilo nakon porodjaja od pre 12 godina.....redovno idem kod ginekologa i uradjen mi je samo jednom cervikalni bris koji je bio ok.....svaki ginekolog (isla sam sticajem okolnosti kod par njih) konstatuje ali nista ne alarmira jer tegoba nemam i to je tako pa tako....papa je II, a grupa sekreta III standardan problem....od kada sam prestala sa kontracepcijom problem sa gljivicama i sekretom mi se sam do sebe resio, vise se ne ponavlja....

Back