Pitanje za ginekologa

• Začetnik teme Začetnik teme Zabrinuta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E hvala puno na objasnjenju. Zanima me jos kako se leci, na koji nacin? Sutra idem kod ginekologa, ali ne mogu da cekam toliko. Hvala.

Зависи колико имаш година.
Ако си млађа, онда се ради конизација. То значи да ће ти узети исечак ткива из грлица, уздуж, до ушћа материце и мало мишићног ткива, али ће ти сачувати функцију полних органа у потпуности. Тај исечак који узму, послаће на патологију да се још једном проанализира и провери да којим случајем није продро дубље и ако јесте, да се изврши даља типизација.
Ако си изродила планирану децу, онда се предлаже чак и одстрањивање материце- ово у случају да је карцином ''ин ситу''. ;)
Али не брини, у стадијуму си кад је заиста потпуно излечив.

Зависи колико имаш година.
Ако си млађа, онда се ради конизација. То значи да ће ти узети исечак ткива из грлица, уздуж, до ушћа материце и мало мишићног ткива, али ће ти сачувати функцију полних органа у потпуности. Тај исечак који узму, послаће на патологију да се још једном проанализира и провери да којим случајем није продро дубље и ако јесте, да се изврши даља типизација.
Ако си изродила планирану децу, онда се предлаже чак и одстрањивање материце- ово у случају да је карцином ''ин ситу''. ;)
Али не брини, у стадијуму си кад је заиста потпуно излечив.

Imam 39 godina, rodila sam decu. Ne planiram vise. Znaci to je neka operacija?

Значи да имаш преканцерозну лезију на грлићу материце. Дисплазију неки изједначавају и са карциномом ''in situ'', а то је облик карцинома који није отишао даље од епитела органа, тачније излечив је 100%.
Затим имаш хронично запаљење грлића, умереног степена.
Ово последње означава фазу менструалног циклуса, ништа битно за дијагнозу.
Хистопатолошки налаз је увек завршна реч за дијагностику
А патолози дају ту завршну реч...што је велика одговорност...;)
Зато на патологију иду лекари који су темељни и спремни да стално уче...:)

Vec dugo mucim problem sa kondilomima,imala sam 5 intervencija i sada cekam kontrolu nadajuci se da ih vise nece biti. Decko se trenutno leci (azotom),njemu su se mnogo kasnije pojavili. Podrazumeva se da odnosa nema,i podrazumeva se da kada do njih dodje ce biti sa kondomom. Od lekara sam dobila dva misljenja sto se tice njihovog vracanja,jedno da je to virus i da se moze vracati npr padom imuniteta,a od drugih da se po novim istrazivanjima ne vracaju isti vec se "pokupe" novi. Zamolila bih i za misljenje o tome. Ali moje pitanje je,ako moja kontrola prodje kako treba i on zavrsi sa lecenjem,koliko bi trebali da sacekamo sa odnosom?
Hvala unapred

desava mi se da izmedju menstruacja krvarim (tek trag krvi,malo) ,ali ne znam zasto se to desava. imam 19 godina,i nisam bila kod ginekologa. nadam se da nije nesto ozbiljno :(
Овулација, хормонални поремећај....иди код гинеколога. ;)

Vec dugo mucim problem sa kondilomima,imala sam 5 intervencija i sada cekam kontrolu nadajuci se da ih vise nece biti. Decko se trenutno leci (azotom),njemu su se mnogo kasnije pojavili. Podrazumeva se da odnosa nema,i podrazumeva se da kada do njih dodje ce biti sa kondomom. Od lekara sam dobila dva misljenja sto se tice njihovog vracanja,jedno da je to virus i da se moze vracati npr padom imuniteta,a od drugih da se po novim istrazivanjima ne vracaju isti vec se "pokupe" novi. Zamolila bih i za misljenje o tome. Ali moje pitanje je,ako moja kontrola prodje kako treba i on zavrsi sa lecenjem,koliko bi trebali da sacekamo sa odnosom?
Hvala unapred
Ништа ту није, још увек, прецизно утврђено. Неки гинеколози се држе школе да могу да се појаве при паду имунитета и да вирус носимо у себи (скоро сви), а то да се нова тура кондилома везује за поново покупљен вирус, први пут чујем. ;)
Кад прође терапија, не морате чекати с односима, већ користите кондом. ;)

I ja sam bila iznenadjena kada sam prvi put cula,a i pronasla sam par takvih misljenja na internetu(ne na forumima) .U svakom slucaju mnogo Vam hvala,jer lecim se u drzavnoj ustanovi i tamo manje vise sve funkicionise kao na pokretnoj traci pa se retko nadje momenat da popricam i ispitam.Jos jednom hvala!

U CB nadjena mi enterokoka spp....pre par nedelja sam imala missed abortion u 12-toj nedelji i ne nadjem na netu da ova bakterija moze da bude razlog....uglavnom pisu da je bezopasna i da se lec antibioticima....zna li neko nesto o njoj....

U CB nadjena mi enterokoka spp....pre par nedelja sam imala missed abortion u 12-toj nedelji i ne nadjem na netu da ova bakterija moze da bude razlog....uglavnom pisu da je bezopasna i da se lec antibioticima....zna li neko nesto o njoj....

Jer mozda mislis na enterococus spp?Ja nasla da ona stvara urinarnu infekciju,i da nije opasna po bebi vec po majci,jer moze da osteti bubrege,daju se antibiotici..to sam ja nasla ,ako je to ta bakterija,ako ne,nezameri mi htela sam samo da pomognem...zao mi je sto ti se to desilo...od srca ti zelim brz oporavak...i da nam se pridruzis uskoro.pozz

Poslednja izmena:

Баш ми је жао. :(
Теоријски, свака бактерија може бити узрочник побачаја, али ентерокок спада у ређе спомињане изазиваче. Најчешће карамбол праве Бета хемолитички стрептокок и Ешерихија коли, и неизоставна Хламидија трахоматис, Уреоплазма уреолитикум и Микоплазма.
Међутим, ако се инфекција не развије јасно, тешко можемо тврдити да је бактерија била узрочник.

Баш ми је жао. :(
Теоријски, свака бактерија може бити узрочник побачаја, али ентерокок спада у ређе спомињане изазиваче. Најчешће карамбол праве Бета хемолитички стрептокок и Ешерихија коли, и неизоставна Хламидија трахоматис, Уреоплазма уреолитикум и Микоплазма.
Међутим, ако се инфекција не развије јасно, тешко можемо тврдити да је бактерија била узрочник.

nista drugo mi nije nadjeno a radila sam viruse i hlamidiju i mikoplazmu....radjena mi je i kolposkopija zbog crvenila koje imam jos od porodjaja pre 12 godina i sve je ok....papa II sekret III a krv je skroz uredu....nemam nikakvih tegoba.....pretpostavljam da bi imala tegoba da se ova bakterija razvila u velikoj meri....doktorica sumnja da je embrion uginuo od virusne prehlade koju sam dosta tesko podnela u 10-toj nedelji.....mislim, virusna prehlada?!?....ko od nje moze da se sacuva?

nista drugo mi nije nadjeno a radila sam viruse i hlamidiju i mikoplazmu....radjena mi je i kolposkopija zbog crvenila koje imam jos od porodjaja pre 12 godina i sve je ok....papa II sekret III a krv je skroz uredu....nemam nikakvih tegoba.....pretpostavljam da bi imala tegoba da se ova bakterija razvila u velikoj meri....doktorica sumnja da je embrion uginuo od virusne prehlade koju sam dosta tesko podnela u 10-toj nedelji.....mislim, virusna prehlada?!?....ko od nje moze da se sacuva?

ti si prosla bolje nego sestra mog druga..ako tako nesto uopste moze da se kaze..
i nju je zakacio virus u prva tri meseca..
visoka temperatura..
pa je posle toga malo i prokrvarila..savetovano joj je mirovanje..odmirovala, trudnoca nastavila da se razvija i dosla do punih sest meseci kad su na uz videli da postoji slabije razvijen jedan deo mozga..dr joj je savetovao prekid trudnoce jer garantuje da ce beba biti jako mentalno ostecena..
o dilemi u kojoj su bili roditelji ne treba ni da ti pricam..
oboje su vernici i imali su zakazano vencanje u crkvi tih dana..otisli su kod svestenika da otkazu vencanje, rakli razlog i naisli na osudu da ce njihov postupak da bude - ubistvo.
dovoljno im je bilo tesko i bez toga..
trudnocu je prekinula tako sto su bebi dali injekciju kalcijuma cini mi se, a onda cekali da se ona prirodno porodi i izbaci mrtav plod..
lekari tvrde da je razlog mozdane nepravilne razvijenosti upravo virus koji joj je proleteo kroz telo..
zene cuvajte se dobro svega kad zatrudnite..

ti si prosla bolje nego sestra mog druga..ako tako nesto uopste moze da se kaze..
i nju je zakacio virus u prva tri meseca..
visoka temperatura..
pa je posle toga malo i prokrvarila..savetovano joj je mirovanje..odmirovala, trudnoca nastavila da se razvija i dosla do punih sest meseci kad su na uz videli da postoji slabije razvijen jedan deo mozga..dr joj je savetovao prekid trudnoce jer garantuje da ce beba biti jako mentalno ostecena..
o dilemi u kojoj su bili roditelji ne treba ni da ti pricam..
oboje su vernici i imali su zakazano vencanje u crkvi tih dana..otisli su kod svestenika da otkazu vencanje, rakli razlog i naisli na osudu da ce njihov postupak da bude - ubistvo.
dovoljno im je bilo tesko i bez toga..
trudnocu je prekinula tako sto su bebi dali injekciju kalcijuma cini mi se, a onda cekali da se ona prirodno porodi i izbaci mrtav plod..
lekari tvrde da je razlog mozdane nepravilne razvijenosti upravo virus koji joj je proleteo kroz telo..
zene cuvajte se dobro svega kad zatrudnite..

to mi je i rekla doktorica....bolje sada nego posle jer ko zna sta bi bilo....moj sin ide u skolu i donese svasta, njegov imunitet to lako savlada a izgleda da je meni bas oslabio u trudnoci....idemo dalje a jedino sto mi preostaje je uzimanje folne kiseline, C vitamin i zdrav zivot.....:)....ipak sam srecna sto mi se ovo nije desilo mojom krivicom jer inace ne znam kako bih to podnela....emotivno sam veliki protivnik abortusa ali shvatam razumski da je nekad on jedino ili najbolje resenje....

moja drugarica je zatrudnela i onda je muz prevario u toku trudnoce, Doneo joj je hlamidiju i ureaplazmu, eserihiju oko 10 miliona eserihija,,,verovali ili ne , ona je izdrzala celu trudnocu sa tim bakterijama, porodila se normalno u terminu,,,i rodila zdravo dete,,,eto koga zakaci, zakaci....

Koliko je opasna ranica na grlicu materice?Da li se to leci i kako?Da li moze da postoji a da nepravi nikakve probleme?
Hvala!

moze da bude i beznacajno, a moze da se transformise i u karcinom..
moze da se tretira ambulantno krioterapijom..
mora da se prati promena celija..
u svakom slucaju - pod kontrolom lekara..
a kad forumski dr dodju dace ti vise informacija..

Koliko je opasna ranica na grlicu materice?Da li se to leci i kako?Da li moze da postoji a da nepravi nikakve probleme?
Hvala!

По правилу, раница се прати.
Не мора ништа посебно да значи тј. може бити последица запаљења.
Али пошто може указивати и на опаснију патологију, мораш бити ревносна у посетама гинекологу.
Радићеш редовно (на 6 месеци) цитологију грлића тј. папаниколау тест. И то је то. ;)

Сасвим је ок што си добила након 35 дана. :)

Узгред, довољно је урадити само колпоскопију. Ако је на колпоскопији све ок, нема потребе да се ради папаниколау. :)

И да знате, од ове године почиње да се ради скрининг карцинома грлића материце. Све жене ће добити позив, и да се обавено одазовете!
Први смо у Европи по броју оболелих жена од карцинома грлића. :(

Back