Pitanje za ginekologa

• Začetnik teme Začetnik teme Zabrinuta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
И да знате, од ове године почиње да се ради скрининг карцинома грлића материце. Све жене ће добити позив, и да се обавено одазовете!
Први смо у Европи по броју оболелих жена од карцинома грлића. :(

Скрининг у превенцији цервикалног канцера се ради одавно. Постоје "опортуни" и "организовани" скрининг. Неће све жене добити позив, него само оне које је могуће лоцирати на некој адреси, а њих је мање од 60%. Осим тога, не односи се на "све жене" него на оне од 20 до 65 година старости. Такође, не односи се на оне које су старије од 20 година а још нису имале сексуалне односе. У пракси, јави се највише 25% жена у укупној популацији од 20-60 година.

Da li smem imati seksulani odnos, ako koristim vaginalete na bazi kantariona? Treba da ih koristim tri puta nedeljno dva meseca... Pa ne znam da li vaginalete u nekoj meri zaista uticu na kondom... Ako neko moze da odgovori... Hvala unapred !

Evo i ja da postavim prvo pitanje iz ove oblasti. Jos u pubertetu,nakon ispitivanja u Institutu za majku i dete,utvrdjen mi je PCO syndrom.
Godinama sam pila Endometril. Cim bi pauzirala,oped bi se vratili ne redovni ciklusi. Kasnije sam presla na Diane 35,jedno vreme sam pila i Jaz
ali se vratila na Diane,jer mi je bio slab.Sve terapije su bile pod kontrolom ginokologa.Poslednje sto mi je rekla doktorka je da treba da pijem Diane,dok ne pozelim da ostanem u drugom stanju.
I kad resim da prekinem,da pocnem uzimati folnu kiselinu.Do sad nisam ostajala u drugom stanju.
Nadam se da cu uskoro,za pola godine,godinu.
Planiram za koji mesec da prekinem sa Dianom.Da li je sitina da su najvece sanse za zacece odmah posle prekida terapije? Da li da uzimam tu folnu kiselinu,ili da ne razmisljam toliko o tome,mada je tesko :)

Evo i ja da postavim prvo pitanje iz ove oblasti. Jos u pubertetu,nakon ispitivanja u Institutu za majku i dete,utvrdjen mi je PCO syndrom.
Godinama sam pila Endometril. Cim bi pauzirala,oped bi se vratili ne redovni ciklusi. Kasnije sam presla na Diane 35,jedno vreme sam pila i Jaz
ali se vratila na Diane,jer mi je bio slab.Sve terapije su bile pod kontrolom ginokologa.Poslednje sto mi je rekla doktorka je da treba da pijem Diane,dok ne pozelim da ostanem u drugom stanju.
I kad resim da prekinem,da pocnem uzimati folnu kiselinu.Do sad nisam ostajala u drugom stanju.
Nadam se da cu uskoro,za pola godine,godinu.
Planiram za koji mesec da prekinem sa Dianom.Da li je sitina da su najvece sanse za zacece odmah posle prekida terapije? Da li da uzimam tu folnu kiselinu,ili da ne razmisljam toliko o tome,mada je tesko :)

Прво, не размишљај о трудноћи у смислу кад ћу остати трудна, колико ће времена требати да се то деси и сл., на тај начин постоји велика шанса да се оптеретиш и да направиш себи проблем где га нема. ;)
Друго, да , након узимања пилула, дешава се да жене лакше остану трудне. Тачније, не лакше него да занесу близанце због такозваног ''рибаунд'' феномена (због пилула које си узимала дуже време твој јајник није стварао естроген и прогестерон и онда кад га ослободиш од пилула он одједном ''подивља'' па почне да ради јаче и створи уместо једног, два фоликула од којих ће се истовремено ослободити јајне ћелије ;) ). Овај феномен није карактеристичан свакој жени, значи није правило, али је запажено да се дешава. :)

Прво, не размишљај о трудноћи у смислу кад ћу остати трудна, колико ће времена требати да се то деси и сл., на тај начин постоји велика шанса да се оптеретиш и да направиш себи проблем где га нема. ;)
Друго, да , након узимања пилула, дешава се да жене лакше остану трудне. Тачније, не лакше него да занесу близанце због такозваног ''рибаунд'' феномена (због пилула које си узимала дуже време твој јајник није стварао естроген и прогестерон и онда кад га ослободиш од пилула он одједном ''подивља'' па почне да ради јаче и створи уместо једног, два фоликула од којих ће се истовремено ослободити јајне ћелије ;) ). Овај феномен није карактеристичан свакој жени, значи није правило, али је запажено да се дешава. :)

Uh. Znam za to..moram se opustiti,manje razmisljati o tome. Kad nesto mnogo zelis,onda o tome i razmišljas,ali probacu... Hvala na odgovoru :)

Сасвим је ок што си добила након 35 дана. :)

Узгред, довољно је урадити само колпоскопију. Ако је на колпоскопији све ок, нема потребе да се ради папаниколау. :)

И да знате, од ове године почиње да се ради скрининг карцинома грлића материце. Све жене ће добити позив, и да се обавено одазовете!
Први смо у Европи по броју оболелих жена од карцинома грлића. :(

papa se kod nas u dispanzeru (subotica) radi svakoj zeni (preporuka na godinu dana ukoliko je sve ok) i tek uz vizuelni pregled i papu daje se predlog za kolposkopiju....e sad mene tu zanima, s obzirom da sam negde procitala da je kolposkopija osetljivija i da ako je papa ok a kolposkopija nije, opet zakazuju papu i kolposkopiju na 6 meseci, da li to znaci da sam nalaz kolposkopije koji nije ok ne znaci nista vise do cesceg pregleda i cekanja na los nalaz pape? nekapiram....

nekoliko meseci je pre zaceca narocito ako se uzimaju kontraceptivi duze vremena.....
Ako prestanem u maju piti Diane,znaci u martu da pocnem sa folnom? Koja je dnevna doza za preporuku? Mada idem uskoro na kontrolu u GAK NF,pa cu pitati..Ali i vas da cujem,ako ste pile folnu? Znam da je to vitamin,i da se necu predozirati :) samo sad razmišljam da li to da radim,da se svaki dan podsecam i mozda opterecujem dodatno..

Primetila sam da mi sekret koji pocinje da izlazi zajdeno sa menstrualnom krvlju poslednja dva dana ciklusa, kada je krvi najmanje, u tragovima, jakooo smrdi, ili ja bar osecam neprijan miris. Otici cu kod ginekologa, al me zanima da li se nekome nesto slicno desavalo?

papa se kod nas u dispanzeru (subotica) radi svakoj zeni (preporuka na godinu dana ukoliko je sve ok) i tek uz vizuelni pregled i papu daje se predlog za kolposkopiju....e sad mene tu zanima, s obzirom da sam negde procitala da je kolposkopija osetljivija i da ako je papa ok a kolposkopija nije, opet zakazuju papu i kolposkopiju na 6 meseci, da li to znaci da sam nalaz kolposkopije koji nije ok ne znaci nista vise do cesceg pregleda i cekanja na los nalaz pape? nekapiram....

Папаниколау је само скрининг тест.;)
А колпоскопија је дијагностичка процедура.
Тако да је колпоскопија и дефинитивна у постављању дијагнозе у ординацији. Ако на папи нешто не ваља, онда се ради колпоскопија. Мада, моја ти је препорука да тражиш гинекологу да ти једном годишње уради колпоскопију. Ништа није скупља од папа теста али је зато мнооого прецизнија и одмах се зна одговор тј. макар радна дијагноза.

Ako prestanem u maju piti Diane,znaci u martu da pocnem sa folnom? Koja je dnevna doza za preporuku? Mada idem uskoro na kontrolu u GAK NF,pa cu pitati..Ali i vas da cujem,ako ste pile folnu? Znam da je to vitamin,i da se necu predozirati :) samo sad razmišljam da li to da radim,da se svaki dan podsecam i mozda opterecujem dodatno..

Их, ко памти те дневне дозе. ;)
Ево ти са википедије:
Preporučena dnevna doza (RDA):

* deca 50-400µg
* odrasli 400 µg
* trudnoća 800 µg

Prilikom unosa velikih količina folne kiseline, može doći do prikrivanje deficijencije B12 vitamina.

Папаниколау је само скрининг тест.;)
А колпоскопија је дијагностичка процедура.
Тако да је колпоскопија и дефинитивна у постављању дијагнозе у ординацији. Ако на папи нешто не ваља, онда се ради колпоскопија. Мада, моја ти је препорука да тражиш гинекологу да ти једном годишње уради колпоскопију. Ништа није скупља од папа теста али је зато мнооого прецизнија и одмах се зна одговор тј. макар радна дијагноза.

e vidis, ovo mi nije jasno....meni je papa uredu ali zbog vizuelnog crvenila koje mi je ostalo jos od porodjaja uradjena mi je kolposkopija....sve u svemu prihvatam tvoj savet, hvala....jednostavan pregled i brz....ne vidim zasto bi se iko mislio kad je nesto tako bitno upitanju....

Drage forumasice, isla sam na konizaciju, sve je super proslo, iako sam ja veliki tremaros. Stigli su rezultati i izgledaju ovako:

MAKROSKOPSKI NALAZ:

Diskoidan isecak vaginalne porcije promera 26x25x13 mm, poprecno postavljenog spoljasnejg otvora, zuckastosmedje i sitnozrnaste sluznice oko istog.

PATOHISTOLOSKI NALAZ:

Dysplasia epithelli squamosi et glandularum cervicis uteri, teskog stepena (high grade SIL). Sa nekoliko manjih fokusa In situ carcinoma squamocellulare. Cervicitis et endocervicitis chronica gravis. Ivice konizata su ciste.

Je l' ovo znaci da sam zavrsila sa operacijom? Hvala puno...

Radila sam papa test i kolposkopiju i doktorica mi je napaisala sledece :
kolposkopija : PVU sa E - ectoria + TTZ ???
k - PA za dva meseca ??? (znam da imam kontrolu za dva meseca, ali ne znam sta je k - PA )
Molim vas prevedite :D Hvala unapred :)

Napravila sam pauzu od 3 mjeseca u korištenju Logest pilula. Prije pet dana imala sam veoma oskudno krvarenje, kakvo nikad ranije nisam primjetila, mislila sam da je menstrualno te sam pocela sa novim pakovanjem pilula. Krvarenje je trajalo samo jedan dan te je ocigledno da nije bilo menstrualno, ali ja sam nastavila sa koristenjem pilula. Zanima me pruzaju li mi one sad ikakvu zastitu. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Back