Pitajte u vezi zdravlja

Nasli samo macu na ulici samu, staru oko 3 nedelje. Uzeli smo je kako bi smo je hranili i udomili. posle 2 sata od kako smo je uveli u kucu dali smo joj razblazeno kravlje mleko i jela je malo. onda smo uzeli whiskas junior, dali joj, i pocela je halapljivo da jede. medjutim, nakon 20 sekundi pocela je kao da kija, odnosno da se gusi. Tad krece panika, vadio sam joj hranu tako sto sam joj sisao iz usta jer su joj usta jako mala, izvadio sam malu kolicinu ali ona je i dalje otezano disala a onda je pocela da joj ide pena i na nos i na usta... odmah sam je odve do veterinara. na putu do veterinara sve je teze disala. i pena je i dalje izlazila... Kad smo stigli, pola sata od pocetka svega toga samo sto nije umrla... veterinar je odmah pomislio na alergiju odnosno trovanje hranom i zadklucio da je u pitanju anafilakticki sok. dao joj je tri inekcije i smirila se odmah... medjutim posle spavanja od 5 sati kada smo joj dali malo mleka sve je opet pocelo iznova....

sad je kod drugog veterinara, ima temperaturu 35C...
Molim vas ako imate slicna iskustva recite sta je u pitanju... Veterinari kod kojih sam je vodio ne znaju kako da joj pomognu.... :(
i da, inekcije koje je primila prvi put su: dve doze dexavet i jedna doza antropin...

Imam slično, ali ne i isto iskustvo.
(da ne pišem detalje, nisu lepi)
Ono što mi pada na pamet je alergija na mleko, tj. na nešto u tom mleku (probaj da mu ne daješ kravlje mleko, ovo kupovno, ono je puno raznoraznih aditiva, možda nešto od toga mačetu smeta!! uUmesto toga imaš po pet šopovima posebne smeše za male mace koje zamenjuju mleko mame mace).
Najbolje bi bilo uraditi krvnu sliku i biohemiju maci, ali ne znam da li je to uopšte moguće učiniti na tako malom mačetu (tj. uzeti dovoljnu količinu krvi) da se vidi u kakvom su mu stanju bubrezi, jetra...

Da li je maca šištala i krivila glavicu na jednu stranu, da li je drhtala, kočila se i sl?
Ili je samo bilo balavljenje i penjenje?

E da, zaboravila sam da napišem šta mi je vet rekao davno, prilikom lutanja u određivanju dijagnoze mom mačoru.. moguće je da ta maca ima puno glista.
Kad su mace zaražene, kada hraniš njih, hraniš i gliste, a one luče toksine još više, i eto problema.
Ako joj je stomačić tvrd i okrugo, sigurno ima i to uticaja. Koliko znam, takve male mace se čiste sirupom, no pošto je ona jako osetljiva i eto šta joj se dešava, sve dalje poduhvate treba vet da odredi ...

Još samo da dodam da bi možda mogla da dođe u obzir i ona žuta Imlekova Kravica, bez laktoze (pošto je laktoza najčešći alergen u mleku) pa ako ni to ne pomogne, bebi-formula, ili ona za mačiće. I valjalo bi da se očisti od glista.

Maca mi od jutros ima proliv, toliko cesto da me je probudila u 5 ujutro kopanjem po pesku. Medjutim, brine me jer vec kaki nesto sluzavo, providno, pa mi se ucinilo da cak ima i malo krvi u stolici. Ciscena je od parazita krajem aprila, normalno mi je jela ovih dana i to uglavnom granulice. Sta mislite da je i da li da idem kod veterinara?

ustvari, nemam pojma da li se poradja ali mislim da da
pocela je da izbacuje iz sebe tecnost neku i kao sukrvicu- nije to nesto puno,ali ostavlja trag,,
njoj je to prvi put mislim da nema pojma sta je snaslo
samo trckara po sobi nikako da se smiri...
sta ja treba da radim?
ii kako cu da primetim da nesto ne ide kkako treba..koliko to uopste moze da traje kod kuca?

ustvari, nemam pojma da li se poradja ali mislim da da
pocela je da izbacuje iz sebe tecnost neku i kao sukrvicu- nije to nesto puno,ali ostavlja trag,,
njoj je to prvi put mislim da nema pojma sta je snaslo
samo trckara po sobi nikako da se smiri...
sta ja treba da radim?
ii kako cu da primetim da nesto ne ide kkako treba..koliko to uopste moze da traje kod kuca?

moze da traje od nekoliko sati do dva dana.

kad se pojavi stene polako ga izvuces, ocistis od posteljice, prineses kuji da ga olize i ocisti i pregrize pupcanu vrpcu.

Uzmi neki peskir i njime dobro obrisi stence pa ih stavi na sisu, vrlo je vazno da u prvih 10 - 15 minuta doji.

Treba joj/ti čistih peškira i čaršava, starih, koje posle možeš da baciš, jer je sve prilično musavo. Jacob je ve prolazio kroz to, ja sam samo mački asistirala. Obezbedi joj i malo pavlake ako možeš, osvežava i obnavlja energiju, i neko mirno mesto za nju i štence. I čestitam, "bako". :)

Treba joj/ti čistih peškira i čaršava, starih, koje posle možeš da baciš, jer je sve prilično musavo. Jacob je ve prolazio kroz to, ja sam samo mački asistirala. Obezbedi joj i malo pavlake ako možeš, osvežava i obnavlja energiju, i neko mirno mesto za nju i štence. I čestitam, "bako". :)

pavlake?
nema problema,,,uradjeno,,
nego mene brine sto se nista ne desava,,jutro je ,,,

Pozdrav svima, hvala na interesovanju za Micu...
Juce nisam stigla da je odvedem kod veta, zaglavila na poslu do kasno, a ona u toku dana nije isla na wc (pesak je bio cist). Jutros, opet rano oko 5h, imala je proliv, nije bio kao juce, sad malo mi glupo sto vam ovako detaljisem- ali bio je malo "gusci", zute boje, isto sluzav i opet sam primetila, tu i tamo, krvi. Onda sam pozvala veterinara, kaze da im prvo donesem stolicu na analizu pa posle rezultata da dodjem sa macom. I rece mi da misli da je u pitanju problem sa parazitima. Meni je to, ipak, sumnjivo jer sam je cistila krajem aprila, ali hajde mozda je u pravu, videcemo sta ce nalazi da pokazu. Danas sam ranije izasla s posla, evo me kuci, u pesku nema nista i sad moram da je vrebam kad bude isla na wc da uzmem uzorak za analizu. Ako to bude do veceras, odmah idem u ambulantu, a ako ne bude kakila valjda ce ujutru pa da pre posla ponesem. Bas mi je zao, mukica mala, znate kako me pogleda i mjaukne, kao da hoce nesto da mi kaze, da se pozali...

Zar ja nisam odgovorila?! :think:

Tabletice koje Tara pominje su Tilly, zeolit za mace ali ipak se ti nacrtaj u zasedi i čekaj da čučne na pesak, pa tek onda, ako vetovi odobre kad im odneseš uzorak, daj zeolit. Možda i jeste giardia intestinalis, ona ume to da napravi, ali ipak sa nekom ozbiljnijom terapijom sačekaj dok stignu rezultati.

Sad sam se setila, odgovorila sam na Sve o macama. :lol:

Zar ja nisam odgovorila?! :think:

Tabletice koje Tara pominje su Tilly, zeolit za mace ali ipak se ti nacrtaj u zasedi i čekaj da čučne na pesak, pa tek onda, ako vetovi odobre kad im odneseš uzorak, daj zeolit. Možda i jeste giardia intestinalis, ona ume to da napravi, ali ipak sa nekom ozbiljnijom terapijom sačekaj dok stignu rezultati.

Sad sam se setila, odgovorila sam na Sve o macama. :lol:

Mimi's, zaseda uspesno obavljnena, uzela sam uzorak. Ne znam samo hoce li analizi smetati ostaci posipa... Nisam mogla bas da ga izbegnem.Imam jedno pitanje za tebe, da li da sad spakujem i macu i povedem kod veta (posto cu jos malo da krenem da odnesem stolicu na analizu) ili da je ne vodim, posto je vrucina itd. Mislim, vet mi je rekao da mogu i da je dovedem i da ce joj onda dati neke tabletice da joj bude bolje, a rekao i da ne moram da je vodim, kao da ja odlucim, i ja sad ne znam sta da radim!

Back