Pitajte u vezi zdravlja

Pitanje za veterinara, hitno!
Juče sam iz Dunava izvadila jedno mače koje su deca bacila da se udavi (neka bolesna igra). Na obali sam našla još jedno, ali to se nije uspelo pokvasiti. Kada smo došli kući, mali davljenik se potpuno oporavio. Igrao se, pio mleko i čak je jeo malo kuvane piletine. Njegov brat je samo kunjao i tek predveče, liznuo malo mleka. Pošo mu je oko krmeljavo i zatvoreno,ispirala sam ga bornim rastvorom i mazala sa masti za oči, Hloramfenikol.
Jutros je situacija bila potpuno drugačija. Mali krmeljavko je do pola otvorio oko, nema krmelja, jede kao lud i igra se, ali je davljenik skroz klonuo. Vidim da je povratio piletinu (čvrsto, nesvareno) i kada je hteo da kaki, počeo se grčiti kao da će da povrati. Ništa od toga nije uradio, ali je ceo dan prespavao i ništa nije jeo. Vidim da je malo povratio, kao žućkastu penu. Da li je u pitanju prehlada, jer je bio u hladnom Dunavu ili prejedanje, da li je moguće da ima zapetljaj creva ili nešto slično?
Ako je maca prehlađena, šta da joj dam da je izlečim. Živim u gradu gde se veterinari bave svinjama, kravama i dr. korisnim domaćim životinjama, a psi i naročito, mačke, mislim da nisu u opisu posla (zato Vam se i obraćam). Pošto su u pitanju jako male mace (mogu same da se hrane imaju oko 1 mesec), interesuje me doziranje leka.

Izmlati tu decu kad ih sretneš....da zapamte dunav...

Pa zovi veterinara,ako to traje od sinoc onda je vreme da vet intervenise.

A koji joj je dan danas?

Da li joj se tresu nogice?

Smesti je na neko mirno mesto i napravi joj gnezdo od krpa koje ces posle baciti i pusti je da se smiri. Sta ce na betonu?

pa ne znam sta ce na betonu
otisla je sama ,izasla iz sobe -u kojoj ima namesten "porodiljski deo" .i smestila se na terasu ispred vrata
...
evo prolazi joj drugi dan kako ostavlja tako te malo vlazne tragove..
ne ne tresu joj se noge, ali se teze krece,,
Spustio joj se stomak- to sam danas primetila.kada hoda stomacic joj ide levo desno kao neki balon pun vode..
Ona i dalje juri i laje na macke,Kada me vidi ,i dalje se ,spusti se na prednje noge.podigne guzicu i vrti repom,istom brzinom:).kao da nema ogromnu stomacinu,,,valjda nema trudove, ne bi mogla da izvodi to,,,bar mi se tako cini
Zvala sam veterinara,rekao je da je to verovatno priprema za porodjaj,,,da to moze trajati i do 5 dana
A,da je blizu porodjaj kada primetim i malo sukrvice da ispusta...da ga onda zovem

Ovo već predugo traje, na najmanji znak da nešto nije u redu, ako joj oslabi apetit, opadne raspoloženje, zamute joj se okice, zovi veta, i eventualno spremi novac za operaciju, ako uginu u njoj, moraće da je steriliše i dobro da je "pokrije" antibioticima. Inače, prosečna skotnost kod kuja traje 62-63 dana, koji dan gore-dole, pa pokušaj da izračunaš.

Ovo već predugo traje, na najmanji znak da nešto nije u redu, ako joj oslabi apetit, opadne raspoloženje, zamute joj se okice, zovi veta, i eventualno spremi novac za operaciju, ako uginu u njoj, moraće da je steriliše i dobro da je "pokrije" antibioticima. Inače, prosečna skotnost kod kuja traje 62-63 dana, koji dan gore-dole, pa pokušaj da izračunaš.

ne znam tacno
stvarno ne mogu ni da predpostavim

Nije mi bio cilj da te plašim, samo da te pripremim i na tu mogućnost. Budi u pripravnosti, posmatraj kako se ponaša, može da bude kritično a može i da prođe bez problema.

da znam to , Nisam panicna nego oprezna-ne znam kako izgedaju moji postovi,,,verovatno kao postovi panicara,,:)
mada samo oprezno pratim sta se desava..
Veterinar je rekao da ce se ona uspaniciti i ici levo desno po kuci
I ,mislim da se uspanicila...trazila je napolje,,,i izasla-otisla na dno dvorista i ispod nekog zbunja pocela da kopa rupu ,i sada lezi u toj rupi,To nikada jos ,nije radila
Dogovorila sam se sa deckom kada dodje iz kancelarije (to je oko podneva)
da nas odveze kod veterinara...ako se ne okuci do tada..

Je li mesto koje si joj obezbedila zaklonjeno? U takvim situacijama one vole "kućice", da se sklone zajedno sa bebama, ne bi bilo loše da joj zaštitiš neki ćošak i da je uvedeš unutra, ovih dana će biti pretoplo za nju i bebe napolju.

Je li mesto koje si joj obezbedila zaklonjeno? U takvim situacijama one vole "kućice", da se sklone zajedno sa bebama, ne bi bilo loše da joj zaštitiš neki ćošak i da je uvedeš unutra, ovih dana će biti pretoplo za nju i bebe napolju.

da da.ugao sobe .izmedju ormana i zida ,
Sama je usla i legla tamo gde sam joj namestila,,
uh malo me brine ,,uzvrpoljila se,,ustaje,setka se,
nenormalno dahce,,ali se ne desava nista ,tako od jutros..
od kada je iskopala onu rupu u dvoristu
..za koliko bi trebalo da bude gotov porodjaj?
za dva -tri sata?

da da.ugao sobe .izmedju ormana i zida ,
Sama je usla i legla tamo gde sam joj namestila,,
uh malo me brine ,,uzvrpoljila se,,ustaje,setka se,
nenormalno dahce,,ali se ne desava nista ,tako od jutros..
od kada je iskopala onu rupu u dvoristu
..za koliko bi trebalo da bude gotov porodjaj?
za dva -tri sata?

I sam porodjaj moze da traje i 24h,sve zavisi od psa do psa.
Izmeri joj temperaturu,ako je niza od 37,2 znaci da je porodjaj krenuo.

a da.jedan moj drugar ,on je nakeda nesto radio sa zivotinjama
kaze da ne treba da joj dajem vodu

Cista budalastina :roll:

Naša Maza je drhtala kao prut celog dana i dahtala da sam mislila da će crći, ništa je nije moglo smiriti......od ujutru do uveče. Oštenila se na našem krevetu (tu je gospodja skočila) pa smo donosili peškire.....sve je sama uradila oko štenaca i posteljica i pupčana vrpca... Mi smo ih samo prihvatali onako olizane i stavljali u kadicu obloženu pškirom da ne bi popadali sa kreveta ili da ih ona ne nagazi.
Tako da to dahtanje može da traje

Naša Maza je drhtala kao prut celog dana i dahtala da sam mislila da će crći, ništa je nije moglo smiriti......od ujutru do uveče. Oštenila se na našem krevetu (tu je gospodja skočila) pa smo donosili peškire.....sve je sama uradila oko štenaca i posteljica i pupčana vrpca... Mi smo ih samo prihvatali onako olizane i stavljali u kadicu obloženu pškirom da ne bi popadali sa kreveta ili da ih ona ne nagazi.
Tako da to dahtanje može da traje

da,da,i ova se tresla , i dahtala kao manijak ,celo jutro ,ja sam mislila da nece preziveti ,
onda se uspanicila,pocela da trckara po kuci -sa onim stomakom ogromnim..
,,pustila sam je ,da radi sta hoce ,ali sam je jednim okom posmatrala,,,jer sam bila ubedjena da ce nesto poci po zlu
Onda je usla u sobu ,i odjednom izjurila u dvoriste,,otisla kod svoje rupe ispod zbunja ,i iskopala ne bas malu rupu
i legla na rupu..i onda su poceli da ispadaju stenci u rupu
ona je sve radila(bas kao sto ste i rekli)
pojela posteljicu ocistila ih je od sluzi,,,
ali sada su stenci blatnjavi,,a ona rezi kada joj neko pridje-pa cak i ja..
eto
porodili smo se:)

da,da,i ova se tresla , i dahtala kao manijak ,celo jutro ,ja sam mislila da nece preziveti ,
onda se uspanicila,pocela da trckara po kuci -sa onim stomakom ogromnim..
,,pustila sam je ,da radi sta hoce ,ali sam je jednim okom posmatrala,,,jer sam bila ubedjena da ce nesto poci po zlu
Onda je usla u sobu ,i odjednom izjurila u dvoriste,,otisla kod svoje rupe ispod zbunja ,i iskopala ne bas malu rupu
i legla na rupu..i onda su poceli da ispadaju stenci u rupu
ona je sve radila(bas kao sto ste i rekli)
pojela posteljicu ocistila ih je od sluzi,,,
ali sada su stenci blatnjavi,,a ona rezi kada joj neko pridje-pa cak i ja..
eto
porodili smo se:)

Pa zasto si joj dala da se steni u rupi u blatu pobogu.

Uzmi joj sad te stence ocisti ih i unesi na njeno mesto u kuci.

Pa zasto si joj dala da se steni u rupi u blatu pobogu.

Uzmi joj sad te stence ocisti ih i unesi na njeno mesto u kuci.

otkuda sam ja znala da ce da se tu osteni
od jutros kopa tu rupu i lezi u njoj po sat vremena svaki put
sta sam ja znala da ce se bas poroditi taj put
uostalom,mislila sa da cu imati problema i da se nece poroditi bez pomoci veterinara.jer joj je vodenjak pustao vec dva dana ubazad

bila sam sretna da krene da se steni,bilo gde

Sad ti ostaje da što pre pridobiješ njeno poverenje, imaš jako malo vremena, ovih dana će biti sve toplije i toplije. Zar ti nije bilo jasno da je odabrala tu rupu?! Nije trebalo da je uopšte puštaš tamo, sad, kad je odabrala mesto, možeš da se NADAŠ da ćeš je ubediti da pređe zajedno sa štencima na mesto koje si ti odredila. Ddaj joj redovno dosta sveže vode, hrani je bolje nego obično, laktacija je veliki stres za organizam, a da ne pričamo o štenjenju.

Sad ti ostaje da što pre pridobiješ njeno poverenje, imaš jako malo vremena, ovih dana će biti sve toplije i toplije. Zar ti nije bilo jasno da je odabrala tu rupu?! Nije trebalo da je uopšte puštaš tamo, sad, kad je odabrala mesto, možeš da se NADAŠ da ćeš je ubediti da pređe zajedno sa štencima na mesto koje si ti odredila. Ddaj joj redovno dosta sveže vode, hrani je bolje nego obično, laktacija je veliki stres za organizam, a da ne pričamo o štenjenju.
uh
znala sam da nece proci nesto glat
prisla sam joj ,
uzela jedno mladunce odnela tamo gde sam spremila ...
vratila se po jos...kada imam sta da vidim,,
oni su zapetljani!!
pupcane vrpce su im nekako zapetljane,izgleda da samo prvom je uradila to sto treba,,ostali su u klupku ,,,
i ne mogu svi doci do sise,,
pozvala sam druga koji tvrdi da zna to da uradi,,,
jedini problem je sto su svi crne boje,,,zemlja je crne boje,,,i pala je noc...
jbm,,,maj..u..

ne mogu da ih pomerim
upetljani su ,sa pupcanim vrpcama i posteljicama,ali su pronasli sise
,,koliko sam ja primetila
njoj sam odnela da jede i pije
,,ne znam kako da im pomognem ,veterinar kaze da ce se to do jutra sasusiti ...
sta da radim,napolju su ,,
pokusala sam ja da prekinem vrpce-i ako je rezala na mene
pokusavala sam da ih stavim sve na sisu
,,cak sam razmisljala i sve grupno da ih prebacim ,,,na carsaf pa u sobu,,,
...nije mi dozvolila,,,
samo mogu da cekam sutra
eto

Back