Pitajte u vezi zdravlja

Pozz svima! Prosle nedelje sam usvojio zenku nemackog ovcara koja je poslednjih mesec dana bila u azilu u Budisavi. Pas je zdrav, ali je zbog buva izgubila dlaku na sapima i malo na vrhovima usiju, na golim mestima se koza malo peruta.. Znam da ce dlaka izrasti ponovo, pogotovo sada posto dobija gusce zimsko krzno, ali me interesuje postoji li neki preparat ili neki rezim ishrane kojim cu ubrzati rast dlake. Trenutno joj forsiram kombinaciju kacamak-pirinac-meso kako bi se malko ugojila, ali nisam siguran da to deluje i na dlaku. Da li zna neko nesto o tome?

najbolje kod veta. ali mozes da probas antidermakotik ako nisi sad u mogucnosti da je vodis. njega ima u svakoj veterinarskoj apoteci, sa dobrim uputstvom za upotrebu. ali ako se vec cimas do apoteke, bolje pali do veta. da joj necim jos vise ne naskodis.

Hvala puno! Malo sam procackao po Google i nije demodikoza, moj pas ne izgleda kao psi sa slika i nema ni jedan od navedenih simptoma... Laknulo mi je! Vet ce posetiti, ali tek sredinom nedelje. Cisto sam hteo da proverim ovde na forumu da li neko zna za neki magicni preparat ;).

zdravo svima,

imam dve male mace koje od pre 4 dana dele zivotni prostor. zhenka je duze kod nas, vec skoro mesec dana i stara je oko 10ak nedelja, a Medica ima svega 5nedelja i novi je chlan porodice.
odmah su se zavoleli i poceli da se igraju, na moje iznenadjenje. ipak sam ocekivala malo ljubomore sa njene strane (iako sam strogo vodila racuna da se nimalo ne osteti zapostavljenom), ponarocito s obzirom na to da je nezgodne naravi (bila je potpuno divlja kada smo je uzeli, ali je uspesno 'izlecena' uz mnogo truda).
medjutim, moze se reci da se ona cak lepse ponasa nego mali 'pitomi' decko, koji ne prestaje da se igra satima (zasto li kazu da macke spavaju po 16 sati?!), a glavna zanimacija mu je da gricka i grebucka Lunu koja je vidno jacha i krupnija, dok ona, cim joj se ucini da je malo agresivnije odgovorila - ne prestaje da ga lizhe i 'izvinjava se'. cini mi se da je pomalo majcinski nastrojena prema njemu.

izvinjavam se zbog ovako dugog uvoda, odmah prelazim na problem:

danas sam ih prvi put ostavila same, na svega 1sat, i kada sam se vratila Luni su oci bile jako crvene, zenice suzhene (ili se ne vide zbog zakrvavljenosti, nisam sigurna), i videlo se da je istaumirana (mada ne tako strashno kako zna da bude zbog neuporedivo sitnijih 'ataka' na nju, ponekad je dovoljno da podignem glas a da ona pocne jezivo da se drhti!). Supruga, koji je naisao i prisao da ih razdvoji, je izuzetno jako ugrizla za prst, sto joj se nikada ranije nije desavalo.. U medjuvremenu se nije budila, osim da pojede svega par zalogaja. moram da napomenem da joj iz ociju nije curila krv. Stavila sam joj malo hidrociklina, sto sam i ranije cinila po potrebi, posto ima izuzetno osetljive okice, i stanje se malo poboljsalo.

upomoc, sta mi je dalje ciniti? koliko to moze biti ozbiljno?
ako je ikako moguce, izbegla bih posetu veterinaru..

umalo da zaboravim, posto se taj problem sada cini manje strashnim.. ali, kada sam vec 'u ordinaciji'.. :)
otkako je stigao kod nas - Medica (mladji, 5nedelja) nema urednu stolicu. tacnije, samo je jednom kakio - juce, nakon sto smo mu stavili malo glicerola u guzu i nahranili ga prohladnim mlekom. danas je bilo nekog pokusaja, ali tako malo da nije vredno pomena.
kako nema bas nikakavih znakova bolesti, cak ni stomacnih smetnji, jedino sto nam je palo napamet jest da bi mogli biti u pitanju unutrasnji paraziti. dajemo mu Mebendazol 2x dnevno (uskoro treba da dobije trecu tableticu), ali se stanje nije bitno popravilo.
mozda nije zgoreg da napomenem da je sisao do poslednjeg dana provedenog u prethodnom domu.
sta bi mogao biti uzrok?

sto se tice zenkice, bolje kod veterinara, mozda je imala neki napad. znam za pse koji tako reaguju kad imaju epi napad. a mozda joj samo nije bio dan. zato bolje da je vet vidi, a mozda ti se ovde javi neko ko je imao isto iskustvo.
a sto se tice malog, obzirom da je do skoro bio kod mame, ona mu je lizanjem izazivala nagon da se isprazni. sada bi trebalo da mu par puta dnevno "mazite" anus (joj kako ovo zvuci), npr. stapicem za usi, mekanim nekim. to ce mu pomoci. ako se poblem nastavi, isto kod veta.

imam jedno pitanje, da li je moguce da se kod zenkica pred teranje malo izmeni ponasanje?!
inace moja maltezerka treba da dobije teranje, proslo teranje je bilo pocetkom marta, danas je nesto sva tuzna, nece nesto da se igra kao obicno, povremeno drhti i stalno leskari. da li neko zna odgovor na ovo pitanje, posto ako nije to u pitanju onda bi trebali do veterinara!!!

jutros je fino jela, vodu sam joj malopre davala posto je pustala zvuke kao da se zagrcnula, ali nije htela. inace vrsi nuzdu, kao i inace, samo sto nece nesto da seta, morala sam da je unesem u kucu.
ne znam sta moze da bude, ona inace obozava da ide napolje, i da se igra kao blesava. sada je sva nekako izgubljena, tuzno gleda i evo sada lezi na kreveku i drema. stvarno ne znam, mozda je ipak bolje da pozovem veterinara!!!

Bolje vi vidite sa veterinarom.Vazno je samo da obavlja sve fizioloske potrebe,Znaci da nije nesto ozbiljnije.Sa psicem sve najbolje.Moguce da nije nista.Ali ja nisam ima takvo ponasanje svoje keruse.KOja je hiperaktivna kao muva bez glave koja je upravo uzela 2 red bulla.

mali je suvise, formira mu se zastita na kozi i dlaci, i mozes lako da mu narusis ph vrednost. onda moze da se peruta u najmanju ruku, ili da dobrije iritaciju od sampona i sl, pa da pokupi neku infekciju. sacekaj da pocne fino da se linja, da ne bude beba. i da primi sve vakcine, da mu ojaca imunitet. ne znam kada je najbolje kupati ga prvi put, ali vidi sa vetom.

nema na cemu, u svakom slucaju ako si sigurna/siguran u svog veterinara, koji je video psa, onda mu veruj. a drugo misljenje nije na odmet naravno. bolje sacekaj, jos je mali, ne izvodis ga dok ne primi vakcine, pa tu ni nema prljanja.

Back