PEVANJE U HORU!

Ssta ovde nastade?!!!! Monolozi. Oni definitivno nisu ni blizu onom "Pevanje u horu" ...

?, ako te uopsste zanima, mecosopran jeste sopran2. Za taj glas je karakterisniccno da ona koja raspolazze njime ima mali problemccic u vidu falseta usred raspona tonova koje mozze possteno da pevussi. Tako kazzu profesionalci da se tako prepoznaje taj glas.
Ko god ima veci raspon glasa mozze da peva i alt i sopran, obiccno se "krece" izmedju soprana2 (mecosoprana) i alta1. Od dirigenta i od hora zavisi gde ce takvog pevacca svratati. Ako je uho dirigentovo osetljivo na nessto obojeniji glas, onda je taj pevacc u altu, inacce se mozze naci i u sopranu2, pogotovo ako u samom horu fali sopranista ...

Svaka ccast za podmladak Krsmanca ... Nazzalost, u horovima nije praksa da se radi pojedinaccno i od dirigenta zavisi koliko ce nekog pevacca "naterati" da misli odakle "duva vazduh" i kuda mu on prolazi dok peva ... Velika je stvar i iskustvo i stazz u pevanju, vremenom ko je pazzljiv "namesti glas" gde treba ... samo treba raditi na tome, ako je to cilj ... mada drugaccije ni ne treba pevati, jel', nije dobro za glasne zzice ...

Aaaaaaaaaaa bash?! Nije bass?!

Nemoj da se igrass zzivotom, ako kazzess da si prehladjen, ccuvaj glasne zzice ... I ja sam skroz zaribala zbog nadolazeceg laringitisa ...

Pre nego ssto pristupim pisanju "Malog priruccnika za vezzbanje glasa(kako kazzess i sam(a))" :p da te pitam kako stojiss sa pevanjem iz stomaka, tj.dijafragme.

ebo~korisnichko~ime:
znam da treba da potiskujem ...stomakom ...ali nisam siguran(a)) kako se to radi!
Kazzu ljudi da je najbolje leci na ledja, uhvatiit se sa obe ruke za struk-sastrane i onda disati tako da ti se gornji deo grudnog kossa ne pomera, vec missicima donjeg dela stomaka praviss kontra-silu rukama. Pokussaj da se setiss gde su ti "ploccice", pa ih onda angazzuj pri disanju - to je odliccna vezzba ne samo za pravilno disanje pri pevanju vec i za stomaccne missice! Kad si postao svestan toga "odakle dissess" (iz stomaka) tako dissuci poccni da se upevavass ... Pokussaj da se skoncentrissess na pravilno disanje ne i na taccnost tonova (na to OBAVEZNO obrati pazznju, posebno ako sa druge strane zida prostorije u kojoj si ima zzivih bica ;), ali nessto kasnije). Pokussaj da proizvodiss ssto snazznije tonove, pa onda ssto tisse i pritom dissess onako kako sam prethodno opisala.
Tessko je, bar meni koja po prirodi nepravilno dissem, ali treba biti uporan - urodi plodom. To bi znaccilo: ponavljati vezzbu iz dana u dan, iz ccasa u ccas, ... :p :lol: ... zavisno koliko zzeliss da radiss na sebi ...

KOWYNUXX:
Heh....al ste se izivljavali dok nisam bio tu...:)
Mali hor Krsmanca ima koncert za 15 minuta...Ortak je morao da kupuje cipele i odelo...hehehe..bolje sto sam prestao...:)

nije bilo potrebe da kupuje sve to... nista nije obavezno a i krsmanac ima garderobu koju uvek moze da pozajmi za koncert.

pevam tamo vec 100 godina pa sam u toku.... :)

KOWYNUXX:
Na kraju je pozajmio, ali prvo nije hteo, jer su odela iz medjuratnog perioda i mirisu na krepale penzose....

ufff......

da, zaboravih da ima i takvih odevnih slučajeva, ali garderoba je problem u svakom horu..
inače, hvala na lepim rečima o krsmancu ali audicija za veliki hor uopšte nije tako strašna a i zahtevi su slični kao i za mali hor.

šteta što si odustao

Ma, nisam ni imao u planu da konkurisem za veliki....Nemam vremena za gradjenje pevacke karijere..:) A na mali sam isao zbog ortaka...Izgleda da je bio lep koncert....Cuo sam da su se odvalili od alkohola posle klubu...:) hehe 8)

linabg:
hor da izgleda ozbiljan... da ima sto vise "izvodjaca".... bolje izgleda kada ih ima vise... a trecina koja otvara usta nije ni bitna... za zvuk...
PA NIJE BASH TACNO,JA PEVAM U HORU I POSTOJI PRIPREMNI I IZVODJACKI I SELEKCIJA JE OZBILJNA..NE MOZE DIRUIGENT DA PUSTI ONOGA KO FALSHIRA,BAR NE BI TREBALO

postoje i razne tehnike pevanja ljudi..ne peva se suda isto!! ne zvuce svi horovi na isti nachin :)
ako vas zanima to lakse pevanje ima i toga..nisu svi horovi teshki u zvuku..valjda nisam previse lupila : )) neki vole to "baroknije" pevanje, neki vole to blize valjda operi...shta znam
da li ste slusali recimo melode. ja nisam bash struchnjak tako da sada malo lupam
ali procitacu one vezhbe amda postoje i tzv metode za otkrivanje glasa...ima i na netu o tome.
mada svi su bre oni dosadni.
mada ne znam da li cu ja ovo josh raditi i de cu zavrsiti :I
meni je nekako izgleda bitno da proizvodim tonove :)
kada ga lepo cujem u glavi i kada ne razmisljam onda je najbolje...kada sam nesto frustrirana i stegnuta ne mogu crnu machku da otpevam..i kad nisam isla na trening
idem sad da malo brisem svoje gluposti, izgleda da ovo ipak neko chita :cool:
e u 1. bgd se radi to lakse pevanje...za sada..na probama..ali oni su vec puni pevacha pa...
to je nekako prozrachno valjda :)
to je vise za crkvu...neki se zaborave pa se razderu po crkvi...shto nije potrebno je l
a mozda da ja malo obrisem svoje monologe posto su horski pevachi poceli da rastu i na internetu
e hvala ti za analizu glasa :) A

kirkicica:
uf, ako se nadje i neko meze, nasoj sreci nema kraja........... ;)
mada, nije nam to primarna disciplina 8)

eeee meze
to je u crkvi bre...pa svaka crkva ima bar 4 slave..cini mi se:) za koje se obicno peva???
ok makar neku
:)
pa onda obichno su tu zhene koje lepo spreme vrednom horu
;)
e radila sam te metode za otkr glasa al sad ne bi da budem konkurencija...onako interesantno je i to je taj barokni stil ali ja pojma nemam sta je sta i gde to ide...jednom sam osetila zvuk u nosu...ali mislim da ga vise nikad necu osetiti :(
ja nisam neki pevach ali mogu ako se treniram
e mrzi me ono da brisem ali ajd kao niste citali je l tako
naravno ponavljam se itd ali sad ovo necu da brisem
pozdrav svi koji su me izvalili da sam tu, pa da, i mislili ste da onaj frik sedi na netu!?!??!!?!??!!?!?!??!!? isfolirane budaletine pun mi vas je Q
:( ai nije ja volim sve ljude na svetu

e ovo sam pitala..ima li horova gde druzenje nije obavezno??????

ako postoji takav molim vas javite mi
:)

e onda cu da pizdim shto su svi kuvane noge

e ja nemam pojma ono sto sam pisala za pevanje..to sam nesto nalupala posto sam bila u kontaktu sa profesorima rane muzike..tzv..
znaci valjda ne bi trebalo mnogo da se pushta vibrato u crkvi...recimo???? valjda valjda ne znam ni ja sad pisem bez veze
cesto se ne razume sta sepeva recimo kod neki solista...
tekst tekst....
uf obrisala sam jedan moj monolog ne znam sta ce sad biti sa mnom
mozda nije trebalo da ga brisem
e nije trealo da brisem ali neka nikad se ne zna ko ce ovuda tumarati ipak sam ja srpskog roda
salim se negde mi je i bilo ok nego negde kao moras da se druzis
nije svuda isto
e ko je mislio da sam fina evo nisam
de ja sad da idem???? kuci...

e fuj pisala sam ko muzicar ako znate ono u pogrdnom smisli
kad se nadju pa se.ru a sujetni su
e tako valjda vise necu da vas obrazujem jedino ako mi terba nesto konkretno..trudicu se

a ko je dirigent u krsmancu

?:
postoje i razne tehnike pevanja ljudi..ne peva se suda isto!! ne zvuce svi horovi na isti nachin :)
ako vas zanima to lakse pevanje ima i toga..nisu svi horovi teshki u zvuku..valjda nisam previse lupila : )) neki vole to "baroknije" pevanje, neki vole to blize valjda operi...shta znam
Onako kako ce zvuccati hor odredjuje dirigent, skoro SAMO i ISKLJUCCIVO ... + drugacciji sastav horova(pre mislim na starosnu dob cclanova), naravno da onda zvucce drugaccije ... Automatski je i odabir repertoara drugacciji ...
?:
da li ste slusali recimo melode. ja nisam bash struchnjak tako da sada malo lupam
ali procitacu one vezhbe amda postoje i tzv metode za otkrivanje glasa...ima i na netu o tome.
mada svi su bre oni dosadni.
mada ne znam da li cu ja ovo josh raditi i de cu zavrsiti :I
meni je nekako izgleda bitno da proizvodim tonove :)
kada ga lepo cujem u glavi i kada ne razmisljam onda je najbolje...kada sam nesto frustrirana i stegnuta ne mogu crnu machku da otpevam..i kad nisam isla na trening
Ne znam za tebe, ja jedino kad ne mogu da pevam je kad imam laringitis, inacce terorissem sve okolo koji imaju sposobnost da slussnim aparatom upijaju zvuke ... i uvek su to bele maccke ;) ... bitno je svima nama da proizvodimo tonove ...
?:
idem sad da malo brisem svoje gluposti, izgleda da ovo ipak neko chita :cool:
e u 1. bgd se radi to lakse pevanje...za sada..na probama..ali oni su vec puni pevacha pa...
to je nekako prozrachno valjda :)
to je vise za crkvu...neki se zaborave pa se razderu po crkvi...shto nije potrebno je l
a mozda da ja malo obrisem svoje monologe posto su horski pevachi poceli da rastu i na internetu
Nije, grssiss, mi neki visse ne rastemo ... ali mozzda se na netu povecava broj horskih pevacca ...
?:
e hvala ti za analizu glasa :) A
Nema na ccemu, verujem da si to i sama znala

Back