Primitivizam u Srba

A tekstovi današnjih pesama opisuju sve neke teške, komplikovane ili nemoguće ljubavi. Ona hoće on neće ili obrnuto, ili je tu treća osoba koja komplikuje stvari. I Šekspir bi se zamislio da je danas živ. "Čija si, moja nisi, ko ti gužva postelju kad ja nisam tu, volim te ali odlazim od tebe". Sve neki Šekspirovski zapleti čoveku da se zavrti u glavi kad sluša današnje hitove.

Nema više pesama o jednostavnim i lepim ljubavima, "volim te, ti si smisao života moga, volim kad si pored mene".

Poslednja izmena:
Мање-више се зна да је кич све што не спада у уметничку(класичну, озбиљну) музику.Ту се могу додати и изворна народна и староградска музика, и џез мада и у овим правцима има кича.

Све остало је "забавна музика" која нема уметничких претензија и служи за површно слушање и забаву, све је то кичерај.Ми имамо израз "забавна музика" који јасно говори које су претензије те музике.

Постоји рурални и урбани кич, као и глобални и локални кич.Неки мисле да је све урбано нека уметност, али и ти урбани музички правци служе за површну забаву исто као и рурални фолк.
Није класична музика сама по себи уметничка, нити може један жанр да се прогласи уметничким априори.

Шунд/кич је саставни део потрошачког друштва и масовне културе, и неизбежни је пратилац капитализма.Људи који стварају музику/филмове/серије/књижевна дела теже да њихови производи буду доступни што већем броју конзумената , а да би то постигли морају имати што ширу циљну групу.Зато је неопходно да њихова продукција буде прихватљива и разумљива и површним конзументима и неписменима и полуписменима.
У социјализму је кич био под контролом, јер издавачима носача звука, телевизијама, радио станицама није приоритет била гледаност/слушаност јер нису пословали по тржишним принципима.Били су у друштвеној/државној својини и пословали су у социјализму, профит није био приоритет, па је могло тако да се ради.
Lepa analiza.
Kako ga iskoreniti? Folk i turko-folk muzika koja se na veseljima i okupljanima jako često može čuti i sa tim trešom može jedino da se poredi ona crnačka gang muzika iz Amerike. Kako iskoreniti taj primitivizam i tu nekulturu iz života Srba i vudu loše muzike?
Ako uzmemo u obzir prethodnu analizu, odnos prema šundu/kiču u socijalizmu i kapitalizmu, tj. mi pre i posle, mislim da nam nema spasa, globalno.
Jedini i siguran način za neku promenu je vaspitanje i obrazovanje.

Kad sam jutros pročitala ovu temu, setih se Ramba Amadeusa i njegove pesme Kataklizma komunizma.

A, evo jedan deo iz Leksikona Yu mitologije na ovu temu

https://www.leksikon-yu-mitologije.net/mica-trofrtaljka/

Kako ga iskoreniti? Folk i turko-folk muzika koja se na veseljima i okupljanima jako često može čuti i sa tim trešom može jedino da se poredi ona crnačka gang muzika iz Amerike. Kako iskoreniti taj primitivizam i tu nekulturu iz života Srba i vudu loše muzike?

Па где стави Синана као некакав негативан пример?
Један од најбољих ”рок концерата” (у најбољем смисли шта рок музика представља) на којима сам био је један Синанов концерт крајем осамдесетих :D
Шта треба, да слушамо Жељка Јоксимовића :mrgreen:

Back