PEVANJE U HORU!

?:
e radila sam te metode za otkr glasa al sad ne bi da budem konkurencija...
kakva crna konkurencija?! Ma raspissi se, zanimljivo je saznati nessto novo. Ono o ccemu sam ja pisala je iskljuccivo vezano za pravino disanje (a verujem da ne postoji ni1 pravilonije, jer je 1 i jedino, a druga "lekcija" bi mi bila o tome kako razjapiti cceljusti i "formirati" zvuk koji iz njih izlazi. Tako da kad si pomenula
?:
nisam bass sigurna o ccemu priccass. Ako misliss na obojenost zvuka hora, jer odrasli, kvalitetni, formirani glasovi prirodno tako zvucce onda te razumem. Isti ti ljudi mogu da pevaju i , kako se to ponekad kazze, "plitko", ali to bass i nije zdravo za glasne zziccice ... bla, bla, ...
?:
ali ja pojma nemam sta je sta i gde to ide...jednom sam osetila zvuk u nosu...ali mislim da ga vise nikad necu osetiti :(
Hocess, ako se budess trudila ...

:D :lol: :D :lol: :D e tako umirem od smeha kad zasvrbi nos od te rezonancije ...
Zatvoriss usta, blago spojiss usne, zamisliss da si u usnoj duplji sakrio golf lipticu (mozzda nekome visse odgovara da guta tenisku loptu, fudbal da i ne spominjem ;) :)), jezik zalepiss za donje nepce dodirujuci desni ili zube i zapoccness sa pevanjem slova M. Kada osetiss da ti usne vibriraju i svrbucka nos, znacci da je zvuccni talas na pravom mestu ... I ne zaboravi, svo vreme razmissljass o onome ssto radiss ;) :D

Zdravo,

Bas lepa tema.

Ja sam isto pevao u horovim i ucio pevanje. Inace sam TENOR ali veoma taman ono sto bi se reklo dramski. Moram reci izuzetno snazan glas.

Trenutno gledam da se upisem u neki hor, ali ne znam koji razmisljam o Obilicu ili Spancu.

U predhodnim horovima nije bilo tenora, dolazio sam na probe i sedeo 2,5-3 sata i nistam pevao ni jednu jedinu frazu i na kraju sam odusta. A usput tenori su zvucali ko misevi i bilo je smesno u opste ih slusati. Jos kad se poklopi deonica da ostalim glasovima nisu se culi uopste.

Zanima me da li neko zna dobar hor u Beogradu a da ima tenora , naravno onih koji valjaju.

Vec sam da kazemo isao u neke horove , ali su tenori bili katastrofalni i nije ih bilo pa sam cesto provodio probe po 2 i po sata da nisam otpevao ni frazu posto sam bio jedini tenor.

Najvise bi mi odgovaralo kad bi se pevala dela klasicne muzike a da ima sto manje duhovne i slicnog. Znaci sto vise klasika.

pa verovatno ovi krsmanac, lola, abrashevic... mislim da negde ima spisak skoro svih drustava, mozda preko beograd org znam da sam negde nashla.
ali svuda pevaju bar malo duhovne i uvek valjda idudomaci..

a inace u svim crkvenim si dobrodosao verovatno cini mi se da je cesto problem sa muskarcima... ja znam da su ok 1. beogradsko, u sv. savi mozhda, mada mozda ti je bolje 1. bgd

Pevanje u horu je super stvar. Pevala sam u osnovnoj, pa u srednjoj muzickoj, pa na Akademiji i jos nekoliko godina posle. Proputovala sam skoro celu Evropu, malo Azije i Amerike. Mozda oko 20-ak turneja. Neke su bile fenomenalne. Svasta vidis, zezas se i ne umoris se mnogo, ali neke!!! Kao iz najgore nocne more. Smestaj grozan, organizacija - raspad sistema...Trenutno pravim pauzu, posao. muz, deca i ostalo, ali cim se sredim pocinjem ponovo. Neko je pitao koji su horovi dobri, pa su ljudi slali odgovore tipa Krsmanac, Spanac, Obilic. Hm, hm, necu da komentarisem. Bolje neko manje drustvo. Imas vece sanse da putujes. U Krsmancu je strasno pred turneju. U horu ih peva 200, a vode na turneju njih 50 max. Za ostale nisam bas sigurna, ali ni ne putuje se toliko. Inace pevala sam u zenskom horu koji niko nije spomenuo Kolegijum muzikum. Do prosle godine smo imale bar 5 turneja godisnje, a sada nema nista u planu. Ocajna sam. Naravno volim da pevam u horu, ali mnogo vise volim da putuje. E ja udavi. Cao

_sanjalica_:
Pevanje u horu je super stvar. Pevala sam u osnovnoj, pa u srednjoj muzickoj, pa na Akademiji i jos nekoliko godina posle. Proputovala sam skoro celu Evropu, malo Azije i Amerike. Mozda oko 20-ak turneja. Neke su bile fenomenalne. Svasta vidis, zezas se i ne umoris se mnogo, ali neke!!! Kao iz najgore nocne more. Smestaj grozan, organizacija - raspad sistema...Trenutno pravim pauzu, posao. muz, deca i ostalo, ali cim se sredim pocinjem ponovo. Neko je pitao koji su horovi dobri, pa su ljudi slali odgovore tipa Krsmanac, Spanac, Obilic. Hm, hm, necu da komentarisem. Bolje neko manje drustvo. Imas vece sanse da putujes. U Krsmancu je strasno pred turneju. U horu ih peva 200, a vode na turneju njih 50 max. Za ostale nisam bas sigurna, ali ni ne putuje se toliko. Inace pevala sam u zenskom horu koji niko nije spomenuo Kolegijum muzikum. Do prosle godine smo imale bar 5 turneja godisnje, a sada nema nista u planu. Ocajna sam. Naravno volim da pevam u horu, ali mnogo vise volim da putuje. E ja udavi. Cao

Mogu li da te pitam koji hor ima dobre tenore da mogu da ih cujem kako treba. Svuda gde sam do sada pevao tzv "iskusni" tenori se nisu ni culi ili nisu ni dolazili na probe. Pa su moje probe bile vise nego smesne a cesto sam sedeo i po 2-3 sata i nisam pevao nista zato sto sam bio jedini tenor na probi.

Takodje me zanima da je hor sklon tome da dozvoljava svojim clanovima da napreduju pa cak i u solistu ako su dobri. U da nema protekcije i ljubimaca.

Tenori su ti skoro uvek najslabija tacka. Obicno zvuce kao jarcevi. Uzas. U Krsmancu imas neke super tenore. Za ostale horove nemem pojma. Nisam isla na njihove probe. Ako si gledao koncert povodom 250 g. od Mocartovog rodjenja mogao si da u prvom redu ,,decijeg,, hora vidis pola Krsmancevog muskog hora. Prevara.
Pozdrav

_sanjalica_:
Tenori su ti skoro uvek najslabija tacka. Obicno zvuce kao jarcevi. Uzas. U Krsmancu imas neke super tenore. Za ostale horove nemem pojma. Nisam isla na njihove probe. Ako si gledao koncert povodom 250 g. od Mocartovog rodjenja mogao si da u prvom redu ,,decijeg,, hora vidis pola Krsmancevog muskog hora. Prevara.
Pozdrav

Zvuce i gore od jarceva. Najvise me zezalo kad treba da se izjednacim sa njima, posto imam relativno baritonski glas ali tenorski raspon. Pa onda krenem da nesto piskutam, tanjim smesan sam tada sam sebi.

Pitacu te jos da li Krsmanac tj. Darinka dozvoljavaju napredovanje svojim clanovima.

Kakvo napredovanje. Pevas nekoliko godina i onda imas status starog clana i imas prodju. Inace Dara voli ljude koji su sigurni u sebe, ali da nisu mnogo drski i bezobrazni. Ako joj nekoliko puta das pravi odgovor, onako kao da razgovaras sa svojom bakom, bice sve OK. Inace pevanje i Krsmancu je prava lutrija.

_sanjalica_:
Kakvo napredovanje. Pevas nekoliko godina i onda imas status starog clana i imas prodju. Inace Dara voli ljude koji su sigurni u sebe, ali da nisu mnogo drski i bezobrazni. Ako joj nekoliko puta das pravi odgovor, onako kao da razgovaras sa svojom bakom, bice sve OK. Inace pevanje i Krsmancu je prava lutrija.

Napredovanje u smislu da mozes da postanes i solista.

Nego zanima me jos da li krsmanac ima odvojene probe? I sta se recimo desi ako se dogodi da na probu djdje jedan tenor, da li dirigent radi sa njim ili ga pusti da sedi. Najvise sto sam mrzeo to je kad treba da presedim 2-3 sata a mogao bi da odem ali necu zbog nekog postovanja da ne bude da sam drzak i slicno.

E Luciferko, a da ti prvo pocnes da pevas u horu. Sto se tice Krsmanca-imaju odvojene probe, mozes nekim cudom da postanes solista i neces se smoriti ako dodjes na probu i jedini si tenor, pevaces svoju deonicu sam sigurno. Da bi pevao u velikom horu Krsmanca treba prvo da polozis audiciju za mali.Kad to obavis onda napredujes kako znas. Neki super solo-pevaci su prvo pevali u Krdzi, pa ih je Dara probila dalje.
I jos jednom pozdrav

e, ako se meni chini da lepshe zvucim u malko vishem registru, a opustenom mogu da dohvatim duboke note, a visoke ako se raspevam i ispravim znaci moram da se napregnem, mada neki kazu da su pishtave, ali u nizhem registru sam nekako bezglasna iako mogu da intoniram bez napora, je l sam ja sopran 2

nebitno, onako pitam valjda samo da bih pitala...i pravila vazhna

Back