Да ли је Јаника Балаж био легенда или медији преувеличавају?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

?

• Легенда

glasova: 3 60,0%
  • Медијско преувеличавање

glasova: 0 0,0%
  • Популаран да легенда не

• Спомиње га певач тако се зна за њега

glasova: 1 20,0%
  • Није тип музике који слушам

• Не разумем се у то

• Фино звучи шта је снимљено

• Ништа посебно

• Допада ми се то

• Не допада ми се

• Ukupno glasova
    5

Zauz

Buduća legenda
VIP
Poruka
49.759
За оне који не знају ко је он био:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Јаника_Балаж

"Рођен је у ромској породици мађарског језика с јаком музикалном традицијом, што му је дало предуслове да и сам постане музичар."

Излази емисија и име овог човека се негде привлачи кад год иде прича о тим темама музике севера Србије и занима ме став који имате,да ли је он легенда или медији то преувеличавају?

Постао је популаран кад га је у својој песми поненуо онај Црногорац, што је био председнике оне црногорске партије у Србији.
u stvari postao je popularan kad je postao prateci orkestar zvonka bogdana.

Za zivota nije bio legenda, bio je poznati muzicar odnosno vodeci clan orkestra televizije NS te ga je zbog toga bilo cesto na TV ekranima, imao je i svoju bandu cuvenu osmorku sa Petrovaradina, a vikendima je godinama nastupao u kafani Varadin (na tvrdjavi) i imao neposredan dodir sa obicnom publikom. Nije pravio koncerte u sportskim dvoranama koji su bile dupke pune, bili su prateci bend poznatim (i nepoznatim) pevacima jer Janika nije pevao te su tako obilazili YU. Postao je legenda, kao po obicaju, tek kada je umro.

Inace, tamo '70-tih su moji sa kumovima dolazili iz BGD starim novosadskim drumom (tad jos nije bio izgradjen novi drum kojim danas prolazi autoput BG-NS-SU) do kafane Varadin u subotnji provod, na veceru i muziku, tada vec cuvenu bandu J.Balaza i osmorke sa Varadina. Mene su vukli kao klinca jer nisu gde imali da me ostavljaju, tako da mi je Janika svirao na uvce (imam i fotografiju kod mojih u nekom od albuma) i sentimentalno sam vezan za njega i tamburase.

Inace, spomenik Janiki ispred Duge je sprdnja i sramota, Janika jeste bio nizak covek ali je Laslo Siladji (autor) prikazao Hobita i bas nicim na njemu se ne naslucuje da je taj covek toliko zaduzio nasu muzicku umetnost. Apsolutno mi nije jasno kako je taj covek dobio mogucnost da uradi taj spomenik, kako je njegova ideja usvojena. Sramota.

Inace, spomenik Janiki ispred Duge je sprdnja i sramota, Janika jeste bio nizak covek ali je Laslo Siladji (autor) prikazao Hobita i bas nicim na njemu se ne naslucuje da je taj covek toliko zaduzio nasu muzicku umetnost. Apsolutno mi nije jasno kako je taj covek dobio mogucnost da uradi taj spomenik, kako je njegova ideja usvojena. Sramota.
bas tako.

images

ovaj i patrijarhu pavlu mrtva trka ....

bas tako.

images

ovaj i patrijarhu pavlu mrtva trka ....

Laslo Siladji je meni apsolutna nepoznanica, kako je takav covek dobijao mogucnost da radi pored toliko dobrih vajara u NS i BG?
Inace napravio je i stafetu za Dan mladosti ( to su tek dobijali politicki podobni umetnici) te fontanu ispred hotela Park u NS, a onda je jedno 2 decenije mirovao dok se nije politicki angazovao u stranci kod Hromog Dabe. Tada je poceo da radi punim pogonom, dobio je poslove kao clan stranke, napravio je "spomenike" Janiki Balazu i Marini Olenjinoj, oba sa nekom njegovom "vizijom" i "umecem". Na kraju mu je i to bilo malo pa je u penziju otisao kao direktor Ateljea 61 sa Petrovaradina iako veze sa strukom kojom se bavila ta istanova kulture nije imao.

No, jos jednom, sramota da je Janika na ovaj nacin predstavljen. Nije on bio takav, nije tako delovao na ljude.

u stvari postao je popularan kad je postao prateci orkestar zvonka bogdana.
Zaboravio si da je pratio i Juliju Bizak a bogami i Andjelku Govedarovic. A kazu da je pratio i druge pevace koji su "nestali" u vremenu.
Secam se da sam jos davno, davno (jos je bio ziv najveci sin nasih naroda i narodnosti) video da je pratio i Kicu (Krunoslava) Slabinca - i on je 70-tih bio priznati pJevac tamburaske muzike, daleko popularniji od Bogdana.

Ohh, kako mi sad nedostaje dobar tamburaski provod :(
Sta bih dao da sam negde u kafani u Sremu, Zemunu, BG ili NS...

Bila jednom jedna kafana (samo jedna? ima ih ko zna koliko) koju su davno ugasili, svaka generacija i skoro svako ima neku svoju, neku u kojoj su Cigani tamburasi svirali na uvo...
Setih se tog Varadina (zbog Janike i mojih roditelja), pa starog Sarana u Zemunu (opet zbog mojih), posle je dosla Crada na kraju sveta pored Kovilja (zbog mog studenstskog drustva i moje supruhge), pa Zekin salas... sve one zive samo u nasim uspomenama.

Шаран постоји и данас?
Saran iz '70-tih i danas (u sustini od kad je privatizovan) nisu isto. Danas tamo dolaze "bizMismeni" tipa Zvezada Terzica (pre 3-4 godine sam video tog mamlaza kako izlazi odande i po.dy.ebava cigancice koji peru sofersajbne na keju za neku sicu) i slucajni turisti. Nekad su tamo odlazili lokalci, bilo je i tamburasa iz kraja, klopa nije kostala kao na Zapadu nego prilagodjena tadasnjem dzepu a provod nije bio usiljen.

Back