Primitivizam u Srba

Што се тиче музике, главну реч су водиле радио-станице.Тада су у Србији постојале локалне радио станице, које и нису биле баш локалне по територији које су покривале.Често су емитовале и на средњим таласима, и често су покривале већи део Србије па чак и суседне земље.Све те локалне радио станице су углавном биле народњачке, а забавну музику су емитовали само РТС(тада РТ Београд) и Студио б.
To kreće 80-tih godina. Ja koliko vidim ploče su tada počele da se izdaju. To ti je kraj Jugoslavije, ona je umrla sa Titom.

Pa o tome i pričamo, ovo je užas, bar što se mene tiče.
"Оригинални текст песме „Иде Миле Лајковачком пругом“ измењен је под утицајем комуниста због спомињања Краља Петра и победе српске војске на Церу и направљена свима позната верзија.

Током времена владавине Јосипа Броза Тита и Комунистичке партије Југославије, листа ствари које су пре свега Србима, али и другим народима тадашње СФРЈ биле забрањене је поприлично дугачка.

Србима је било нарочито тешко услед славне историје и сећања на краљевске династије које су земљу ослободиле прво од Турака, а затим и од Немаца. Многи симболи националног поноса, међу њима и родољубиве песме, били су строго забрањени, а казна за непоштовање била је сурова.

Тако се догодило и са песмом “Иде Миле Лајковачком пругом”, чији је првобитни текст био потиснут и замењен новим који би, уместо Краља Петра Ослободиоца, славио Тита.

Међутим, време комунизма је прошло, а оригинални стихови су преживели. Песма “Иде Миле Лајковачком пругом” гласи овако:

Иде Миле Лајковачком пругом.
Иде Миле са рањеним другом.
Иде миле сија му цигара,
Он носи рањеног другара!

Иде Миле враћа се са Цера,
Одсуство му дао чика Пера.
Потписао му војвода Степа,
Победо, слатка си и лепа!

Немој Миле да оставиш друга,
Дугачка је Лајковачка пруга.
Нема пара да оставим друга,
Нема силе да те изда Миле! "

https://naukaikultura.com/istorijska-nepravda-ovo-je-pravi-tekst-pesme-ide-mile-lajkovackom-prugom/култура/

Ko je reper za kič? I šta je uopšte kič? Ko je "taj" koji određuje šta ima umetničku vrednost, a šta ne? 🤔
Мање-више се зна да је кич све што не спада у уметничку(класичну, озбиљну) музику.Ту се могу додати и изворна народна и староградска музика, и џез мада и у овим правцима има кича.

Све остало је "забавна музика" која нема уметничких претензија и служи за површно слушање и забаву, све је то кичерај.Ми имамо израз "забавна музика" који јасно говори које су претензије те музике.

Постоји рурални и урбани кич, као и глобални и локални кич.Неки мисле да је све урбано нека уметност, али и ти урбани музички правци служе за површну забаву исто као и рурални фолк.

Мање-више се зна да је кич све што не спада у уметничку(класичну, озбиљну) музику.Ту се могу додати и изворна народна и староградска музика, и џез мада и у овим правцима има кича.

Све остало је "забавна музика" која нема уметничких претензија и служи за површно слушање и забаву, све је то кичерај.Ми имамо израз "забавна музика" који јасно говори које су претензије те музике.

Постоји рурални и урбани кич, као и глобални и локални кич.Неки мисле да је све урбано нека уметност, али и ти урбани музички правци служе за површну забаву исто као и рурални фолк.
Apsolutna i totalna glupost. Da ne kažem šund. :kafa:

To kreće 80-tih godina. Ja koliko vidim ploče su tada počele da se izdaju. To ti je kraj Jugoslavije, ona je umrla sa Titom.
То је почело још 60-тих, када су локалне самоуправе почеле да оснивају локалне радио станице.До почетка 70-тих, свако веће место је имало локалну/регионалну радио станицу која је емитовала новокомпоновану народну музику претежно.Нису само пуштали народњаке, било је ту и рок, поп музике, неке локалне станице су имале и сегменте посвећене панку и другим алтернативним правцима, ту је било и информативног програма и других садржаја.

Међу првима је са комерцијалном фолк музиком почео Радио Шабац 1969 године, који се чуо како у Србији, тако и у БиХ и Хрватској, и када су други видели да је то исплативо, и они су почели исто да раде.

Kako ga iskoreniti? Folk i turko-folk muzika koja se na veseljima i okupljanima jako često može čuti i sa tim trešom može jedino da se poredi ona crnačka gang muzika iz Amerike. Kako iskoreniti taj primitivizam i tu nekulturu iz života Srba i vudu loše muzike?

Moglo bi se svakako o tome prodiskutovati. Samo, loš primer pesme si naveo. U čemu je primitivizam i nekultura u pesmi "ej od kad sam se rodio"? To je čak i lepa, stara pesma sa malo i tužnim tekstom. Ritam i muzika su takvi kakvi jesu ali nemojmo da se pravimo sad kako smo mi neki poseban narod, da su nam dedovi rođeni na Austrijskim dvorovima a babe gađale brushalterom Betovena i Šopena.

Primitivizam i nekultura obiluju u pesmama recimo Goci benda i sličnih izvođača. Kao i pesme i izvođači koji sadrže vulgarnosti i promociju kurvarluka i nasilja.

Рок музика је тесно везана са сексом, дрогом, насиљем, експлицитним текстовима и слично.
Da, ali ne uvek. Plus što je sam žanr rok muzike, onaj hardkor rok u kome ima tih stvari, prilično specifičan, nije mejnstrim i svakako ga ne slušaju baš "široke mase".
Ako pričamo o domaćem roku, tu veoma retko ima i psovki i sličnih stvari. Bar ne eksplicitno.

"Оригинални текст песме „Иде Миле Лајковачком пругом“ измењен је под утицајем комуниста због спомињања Краља Петра и победе српске војске на Церу и направљена свима позната верзија.

Током времена владавине Јосипа Броза Тита и Комунистичке партије Југославије, листа ствари које су пре свега Србима, али и другим народима тадашње СФРЈ биле забрањене је поприлично дугачка.

Србима је било нарочито тешко услед славне историје и сећања на краљевске династије које су земљу ослободиле прво од Турака, а затим и од Немаца. Многи симболи националног поноса, међу њима и родољубиве песме, били су строго забрањени, а казна за непоштовање била је сурова.

Тако се догодило и са песмом “Иде Миле Лајковачком пругом”, чији је првобитни текст био потиснут и замењен новим који би, уместо Краља Петра Ослободиоца, славио Тита.

Међутим, време комунизма је прошло, а оригинални стихови су преживели. Песма “Иде Миле Лајковачком пругом” гласи овако:

Иде Миле Лајковачком пругом.
Иде Миле са рањеним другом.
Иде миле сија му цигара,
Он носи рањеног другара!

Иде Миле враћа се са Цера,
Одсуство му дао чика Пера.
Потписао му војвода Степа,
Победо, слатка си и лепа!

Немој Миле да оставиш друга,
Дугачка је Лајковачка пруга.
Нема пара да оставим друга,
Нема силе да те изда Миле! "

https://naukaikultura.com/istorijska-nepravda-ovo-je-pravi-tekst-pesme-ide-mile-lajkovackom-prugom/култура/
Могли су да напишу и наставак песме, како рањени друг као ратни инвалид проси по улицама Београда и чисти ципеле буржујчићима и чиновничићима да би се прехранио, а у држави "чика Пере".

Da, ali ne uvek. Plus što je sam žanr rok muzike, onaj hardkor rok u kome ima tih stvari, prilično specifičan, nije mejnstrim i svakako ga ne slušaju baš "široke mase".
Ako pričamo o domaćem roku, tu veoma retko ima i psovki i sličnih stvari. Bar ne eksplicitno.
Kolega mora da se šali.😂 Pa ogroman broj "klasičnih" umetnika su bili debelo porocni. Betoven je bio teški alkos, Gogen alkos i pedofil, Dali seksualni ludak, Vagner slično, Stravinski droge, seks, itd.

Поједини дискутанти на теми мало подсећају на учеснике ове анкете, који појма немају о рок музици, а наводно је воле, а стихови Синана Сакића су им прихватљивији:

Поједини дискутанти на теми мало подсећају на учеснике ове анкете, који појма немају о рок музици, а наводно је воле, а стихови Синана Сакића су им прихватљивији:

Jedan diskutant na temi je sam sebe proglasio vrhovnim autoritetom i reperom šta jeste, a šta nije umetnost, kič i šund. :kafa:

Moglo bi se svakako o tome prodiskutovati. Samo, loš primer pesme si naveo. U čemu je primitivizam i nekultura u pesmi "ej od kad sam se rodio"? To je čak i lepa, stara pesma sa malo i tužnim tekstom. Ritam i muzika su takvi kakvi jesu ali nemojmo da se pravimo sad kako smo mi neki poseban narod, da su nam dedovi rođeni na Austrijskim dvorovima a babe gađale brushalterom Betovena i Šopena.

Primitivizam i nekultura obiluju u pesmama recimo Goci benda i sličnih izvođača. Kao i pesme i izvođači koji sadrže vulgarnosti i promociju kurvarluka i nasilja.
Melos ubija u mozak, nekako je zarazan ali posle slušanja se čovek čudno oseća. Bar je kod mene tako. Evo ti još jedan primer od Nervoznog poštara. Tekst je odličan ali od melosa i glava i celo telo se trese posle slušanja. Uopste ne znam kako je taj melos uspeo da završi kod nas, naš izvorni melos (šumadijski) je umirujuć i nije toliko eksplozivan. Budi nekako niske strasti i tera na neki bes posle slušanja.

Back