Patuljasti pinč

:) Buduci da se TINAR, odnosno moja kcerka zaista slabo snalazi sa ubacivanjem slicica iz kompa, (dok se s druge strane o nasoj ljubimici stara i brine sa toliko ljubavi, ali pre svega odgovornosti- "za medalju"), moram da pripomognem i obavestim i nju :bye:, kao i ostale kolege pincherashe, da se slicice nase Bjanke (iz baby perioda i nesto malo kasnije) mogu videti na PRVOJ stranici ovog topika...okacila ja cim se pocelo o pincevima...

Pozdrav svima,

Pre svega unapred se izvinjavam sto cu ispasti neznalica ali istina je da o PP ne znam mnogo. Ceo svoj zivot sam proveo uz Koker spanijele (i maltezera iz komshiluka :) ).

Ono sto mene zanima a nisam uspeo da pronadjem o PP a siguran sam da vi znate je da li se i koliko PP linja? Supruga i ja zelimo da nabavimo jednog a koker je otpao posto planiramo prosirenje porodice a od kokerske dlake u stanu se ne moze pobeci... Znam da se vecina pasa linja ali me zanima konkretno koliko :) nadam se da je to "prihvatljivo" tj kolicina koja se moze ocistiti redovnim usisavanjem bez potrebe mukotrpnog ribanja tepiha sundjerima kako bi se izvukle dlake :)

Da se ne razumemo pogresno, nisam ja gadljiv na dlake, odrastao sam uz pse ali u kuci sa dvoristem a malo dete u malom stanu...

unapred hvala,
Mirko

PP se linja kao i svaki pas ali to je neprimetno u odnosu na dugodlake pse!
Ja u sobi imam 4 psa -odrasla,i mogu ti reci da se ne primecuje!
jedino morash da ga nauchish da ima svoje mesto za spavanje i sve ce biti u redu !
usisivach ce svakako reshiti problem dlaka jer su male i lako se usisavaju!
shto se tiche odnosa male dece i pinca ni to nije toliki problem ako pas shvati da je dete njegov prijatelj ali ipak morash paziti dok je bash malo jer ne trpe muchenje i chupanje za ushi ili recimo za rep!

Sto se tice dresure to ne bi trebalo da bude problem, kad sam uspeo da dresiram tvrdoglavog kokera, valjda cu moci i PP :)

Inace, planiramo da nabavimo stene kad dete bude imalo oko 6 meseci tako da zajedno odrastaju pa mislim da ni medjusobni odnos tada ne bi trebao da bude problem :)

Znaci, kao sto sam i mislio na osnovu izgleda, kratka dlaga koja se lako cisti, sto je bitno (kokeri su mi i dalje najlepsi psi da se razumemo ali to mozda ako jednog dana ponovo budem imao kucu sa dvoristem :) ).

Odlicno, znaci kad stigne prinova da pocnem da planiram i nabavku PP-a

samo kada budete kupovali psa(neznam sta zelite ali pretpostavljam s obzirom na iskustvo sa kokerom,necete uzeti makar kakvog psa)dobro se raspitajte o rasi i gledajte gde kupujete jer cete tako izbeci neprijatnosti koje imaju naivni koji misle da moze i dobro i jeftino(pod tim jeftino podrazumevam PP koji se prodaju od 80 -100 E i uglavnom su psi sumnjivog porekla) !
I ne nasedajte na onu prichu od sitnih roditelja i sa prirodno podignutim ushima ,to uopste nije merilo kvaliteta psa!

evo jedna fotka za TINAR!
Da se ne obeshrabri,mada sumnjam da ce biti ovakvih zima!:)
nfmeyg.jpg
He he... :) Nishta mu ne smeta. :)

Shto se tiche linjanja, ova nasha ima periode kad se bash linja i kad joj i chetkanje teshko pomogne, i kad pri istom ispadne ogromna kolichina dlaka. A npr sad, jednim chetkanjem vrlo vrlo malo ih bude...

cena kvalitetnog pinchera varira od odgajivachnice do odgajivachnice ali tu je negde kao sto je Mary rekla!
Ali da ne bude zabune ni cena nije merilo kvaliteta,jer su stenci uvek lutrija!
Pouzdano znam da se neki chichi -michi pincheri prodaju za 250 e pa chak i vishe!

Znam vrlo dobro da cena nije merilo kvaliteta i ja se bavim psima.
Cena me je interesovala jer me cudi da ako razlika nije velika,a nije,zasto onda ljudi i dalje kupuju te,kako ih Perun zove,chichi-michi pincere.

Zato shto uglavnom ne poznaju rasu, nego se vode pomodarstvom,pa shto manje to bolje!
Tako da oni koji nemaju para za chivavu , da bi ispali (kako se kaze)glavni u svom drushtvu kupuju uglavnom te male ,tankonoge i buljave pse !
Shta ko zna jel to chivava ili neka "budzotina " od psa!

Poslednja izmena:
Jednostavno nisam mogao da odolim a da vam ne pokazem ovog psa!
Sad nemogu da se setim odakle sam skinuo fotku ali me pas odushevio svojim izgledom!
Svaki put kad pogledam foto nemogu da verujem kakav je-wooooooooooooooooooooooooooow
:worth::worth::worth::worth::worth:
155l1s3.jpg

E tako treba da izgleda pas u savrshenoj izlozbenoj kondiciji,zategnut ko pracka,sjajne dlake,mishicav ,jakog kostura ,prosto sam zeli da se pokazuje!!!

slika je dobra maa malo govori o spu osim sto se vidi glava i da je pas u kondiciji, prvo sto upada u oci su FENOMENALNO kupirane usi.
Kvalitetno stene se moze naci od 200-500 e e sada zavisi sta se trazi i koliko se misli dati para za stene, moj vam je save da nikako, ali nikako ne kupujete stene na nevidjeno nego lepo put pod noge i kod ogajivaca ili vlasnika ostenjene kuje, pa birate stene po ukusu,
Ono sto ja mogu da kazem da se obrati prilkom kupovine je da prvenstveno vidite bar jednog roditelja steneta a ako ne moze oba bar slike drugog, to je jedna stvar drugo: ako kupujete crno sa palezom gledajte da je palez taman, da je pravilno rasporedjen tj da nema takozvanog leptira, a ako je crven uzmi te sto tamnije stene. Takodje obrati te paznju na uglove kod pasa jel se ta mana ne moze sakrtiti prilikom izlaganja. Hmm sta bih vam jos rekao, da moj savet je (mozda neko drugi ima bolja iskustva) je da ne uzima te stene pre tri meseca starosti nego tek po revakcinaciji bice i vama i stenetu lakse da od prvog dana moze izlaziti napolje u setnju a da vi ne drhtite da li ce zakaciti neku zaraznu bolest.
I jos jedno retko ko prilikom kupovine malog psa obraca paznju na karakter, dobro se raspitajte o roditeljima psa i njihovim karakterima (da kupujete AST-a sigurno bi to uradli a nema razlike izmedju bilo koje vrste kucova)

sto se tice linija ovako Perunovi psi vuku krv iz odgajuvacnice Mali zmaj a oni iz ruske Matatuli koji su mahom cisti hamajan psi( za one koji ne znaju hamajan je odgajivacnica u izraelu sa najboljim PP u svetu i ne postoji PP na svetu koji nema bar jednog hamajana u rodovniku)
druga linija (mada je i ona malo izmesana sa Zmajeviam je odgajivacnica GDS gde se moze naci svasta od italijana, fianca itd inace GDS ima jako jako lepe pse. Treca linija i mozda jedina koja je najcistija "srpska" je Totya koja takodje ima malo italijanske krvi u sebi i naravno hamajan, e sada meni licno se najvise dopada kombinacija Totya GDS jel mi se matatuli psi LICNO ne dopadajau mada se njima kinoloski ne moze sta zameriti, cak sta vise mnogo su cenjeniji u tim vodama od drugih.
Razlika je ocigledna i ogromna izmedju ovih linija ali u svakom slucaju za sta god covek da se odluci nece pogresiti verujte mi jer ja nisam( fali mi samo Totya pas pa sam sve popunio hahah)

Da malo pojasnim sta znachi" leptir" - to je palez na grudima koji nije pravilan a trebao bi biti kao dva odvojena trougla suprotno okrenuta! Ukolko prelazi i na vrat i razliva se onda dobija oblik "leptira"!
Ne slazem se u potpunosti sa tim da treba uzeti shto tamnije stene kod crvenih pasa ,boja (crvena )treba da bude sto tamnija ali ne sada da po ledjima ima crnu prugu ili tzv plasht(da ne bude zabune)!Znachi shto crvenije shtene to bolje ali ujednachena boja po telu!
Retko ko kod nas drzi stence do tri meseca pa ih tek onda prodaje ,znachi moze i mladje ali izbegavati kontakt sa drugim psima a narochito sa machkama koje slobodno lutaju jer one mogu svashta da prenesu!
Mi ,recimo vakcinishemo nashe stence (pod obavezno) prvom vakcinom sa 5,5-6 nedelja starosti (puppy vakcina) i sa 8 nedelja polivalentnom ! a to ti je manje od tri meseca a moze se reci da su revakcinisani,zar ne!!!
Ono stene koje ostaje kod nas dobija i trecu vakcinu sa 12 nedelja i onda je potpuno zashticeno!!!

Sam palez ne chini dobrog psa ako mu ostalo ne valja-recimo glava!
Meni lichno bash te dve osobine prve upadnu u oko -palez na grudima i glava psa!
Jako je teshko pronaci psa kome nesto ne fali (mozda chak i ne postoji) ali u svakom sluchaju treba teziti sto pribliznijem izgledu kakvog propisuje standard!
Pravi odgajivachi to znaju i ne pare sve i svashta jer ti psi koje dobiju iz parenja(kombinacija) su na neki nachin ogledalo njihovog rada!
Shto se tiche HAMAJANA pasa meni su oni najlepshi psi u svetu Ptp i primetio sam (babrajuci po netu i forumima) da dosta evropskih odgajivachnica pari pse sa izraelskim psima(chitaj ruskim)!
Recimo odgajivachnica HELENHOF ima jako zanimljive i kvalitetne pse ujednachenog izgleda koji su mahom svi od izraelskih pasa!
http://www.helenhoffminpins.narod.ru/main.htm
Shto se tiche nashih odgajivachnica,slazem se da trenutno kod nas najlepshe pse imaju MALI ZMAJ i GDS !
(BOSS(MZ)UNCO(GDS)SAMBA(MZ)CARMEN(GDS)GOLDY(GDS)SHAKIRA(GDS)ZABRINA(MZ)........
To su sve psi koji su dokazali svoje kvalitete na mnogobrojnim izlozbama!

evo slike "leptira" a npr fenomenalne glave tipa Kristijanden inace pas je moj Rita-fatal beauty girl GDS
inace slika je od pre tri meseca i tek po vadjenju konaca, novije nemam pa se izvinjavam u napred
11tvioz.jpg

nbf76r.jpg

a ovo je pravilan palez i boja i sve inace pas sa kog je slika kropovana je Janus-mali Zmaj alijas Zika

2h3v8s0.jpg

Jako je teshko pronaci psa kome nesto ne fali (mozda chak i ne postoji) ali u svakom sluchaju treba teziti sto pribliznijem izgledu kakvog propisuje standard!
ovo je apsolutno tacno i ja se slazem u potpunosti ne postoji pas bez mane
Retko ko kod nas drzi stence do tri meseca pa ih tek onda prodaje ,znachi moze i mladje ali izbegavati kontakt sa drugim psima a narochito sa machkama koje slobodno lutaju jer one mogu svashta da prenesu!
da ali i gomila odgajivaca ima po dva tri legla pa se moze naci stene koje je starije, i ti i ja smo tako psa uzeli zar ne??
Mi ,recimo vakcinishemo nashe stence (pod obavezno) prvom vakcinom sa 5,5-6 nedelja starosti (puppy vakcina) i sa 8 nedelja polivalentnom ! a to ti je manje od tri meseca a moze se reci da su revakcinisani,zar ne!!!
ne znam kako ti radis ali ono sto ja znam da svi odgajivaci uglavnom vakcinisu sa 4-6 nedelja pa mora da prodje mesec dana od prve vakcine do re vakcine da pas bio potpuno zasticen i pas se ne vakcinise pre prvog meseca jel nema svhe zato sto sisa a majcinim mlekom je zasticen od svih antitela.
zato sam i rekao da je bolje dogovoriti se sa odgajivacem koji cinjanica je ima bolja uslove od kupca da pricuva stene do revakcine, to nece bog zna koliko podici cenu steneta a resice veliki problem unapred

Archi(Totya) je tip psa koji je po meni fenomenalan i koji se meni najvise dopada, ali opet ukusi su razliciti, ja se slazem Perune da od hamajana nema boljih pasa, e sto se meni oni ne dopadaju previse, tj ne otkidam na njih ne znaci da ne bih rado jednog cistog drzao :)))))

Poslednja izmena:
da ,tvoja zenkica stvarno ima velik palez ali zato ima dobru glavu i duboku donju vilicu shto mnoshtvo pasa kod nas nema(a pozeljno je)!naravno sve se to ispravi u kombinaciji sa pravim muzjakom!koliko sam ja pratio (mozda i greshim nemojte me drzati za rech) takav palez se uglavnom dobija iz kombinacije crvenih i crnih pasa !ponekad oce i da izbija palez i na ushima i na zadnjim nogama!
ali dobra strana takvog meshanja boja je to shto crveni psi uglavnom imaju mnogo bolju ledjnu liniju od crnih pasa i sto se iz takvih kombinacija dobijaju fenomenalno obojeni crveni psi samo ako se potrefe geni za boju!

Back