Patuljasti pinč

Foto jedne fenomenalne glave Ptp !
21l3n0o.jpg

U pitanju je pas iz vec pomenute odgajivachnice HELENHOFF koji je vec dosta star i vlasnica ga maksimalno forsira u parenjima sa svojim zenkama bash zbog te osobine -da bi preneo oblik glave na stence!

Evo da se i ja umesam u ovu diskusiju ,posto me bas interesuje,je nisam znala od kakvih kombinacija sta zavisi:) a najpre,Vukasine Rita je preslatka,i bas bi volela da postavis neke novije fotkice :)
i Amos je iz iste kombinacije crnog sa palezom i smedjeg pinca,mislim da je oblik paleza dobar,samo sto nije tamno crven,nego nesto srednje ;)
Fotografija431-1.jpg

Fotografija423-1.jpg

Strava izgleda!
Amos bash ima dobar palez!Bar sa ovih fotki ima lepu crvenu boju!
Ne mora da znachi da ce iz kombinacije crveni x crni pas ispasti shtenci sa loshim palezom samo se chesce deshava da imaju losh palez (ili boja ili oblik trouglova na grudima) nego kada se pare crni x crni psi!
Ali geni su chudo pa je sve moguce!!!
Mislim da sam negde prochitao ili chuo da je crvena boja dominantnija nad crnom pa se npr deshava da iz te kombinacije svi shtenci budu crveni !!!
Samo treba izbegavati parenje pasa sa istim manama(npr sa loshim glavama) jer se losha osobina lakshe prenosi na potomstvo nego dobra i kad se posle ustali jako se teshko ispravlja!
Zato se uvek bira partner koji ima neshto shto vash pas nema (dobru ledjnu liniju,dobru glavu,lepu crvenu boju ,dobre uglove isl...)!!!

Samo treba biti realan i ustanoviti koje su mane psa !
Ja se konsultujem sa drugim odgajivachima do chijeg mishljenja mi je stalo i trazim da mi iskreno odgovore sta misle o nekom stenetu!!!
Nije svaki pas za izlozbu ali to mu ni malo ne smeta da bude idealan prijatelj i ljubimac!
Nazalost kod nas ima odgajivacha koji imaju pse "bez mana"!!!

Hvala mica zr i Perune na komplimentima...:)
Bas kao sto kazes Perune ,geni su cudo,jer genetska predispozicija je najvaznija i za boju,i za izgled ma za sve (to studiram,pa kao znam ;-P)
Amosu ce sada 12 meseci(te slike su dnashnje :) ),pravi je vragolan,samo zenke juri i stalno se zaljubljuje :-P

Evo da vidite (verovatno vec dosta vas koji pratite temu o Ptp zna o kome je rech) jednu prelepu crvenu zenku!
Ovo je SAMBA MALI ZMAJ GDS :worth: !!!
29e54jc.jpg

Ovakvoj boji treba teziti pri selekciji crvenih pasa!
A sa zadovoljstvom vas obavestavamo da smo od nedavno i vlasnici sambine cerke RUBINE MALI ZMAJ!!!
a14njp.jpg

Liche mama i cerka ,zar ne!?!!!!:heart:

Poslednja izmena:
Amos je iz iste kombinacije crnog sa palezom i smedjeg pinca,mislim da je oblik paleza dobar,samo sto nije tamno crven,nego nesto srednje
heh pa isti je otac, a vidim oboje su povukli na tu italijansku stranu, elem amos je jako lep pas i bas bih voleo da ga vidim uzivo, deluje mi super
Samo treba biti realan i ustanoviti koje su mane psa !
neko to ne moze pa sve da ga bijes kamenom u glavu, a onda dodje EDS pa nem svima zapusi usta grgrgrg

REZULTATI CA CACIB IZLOZBE U BEOGRADU 02.11.2008.

1.Rita- FBL- GDS Vp
2.Indra mali zmaj -odlichan 5,CAC!
14tuhdl.jpg

3.Hana Toća- odlican V2
4.Carmen GDS -odlican 5,prm i BJ
5.Unco GDS -CAC, CACIB i BOB
6.Eppy von de Dolear-odlichan 5,cac,R.CACIb
7.Samba Mali Zmaj -odlican 5,cac,cacib
8. Zeka -5,prm (ovde me chudi ocena za psa poshto je ochigledno zalutao u grupu jer su chivave bile u drugom ringu!):roll:

Chestitke svim uchesnicima narochito pobednicima GDS i vlasnicima Rite FBL na uspeshnom startu !!!!!:klap::klap::klap:

Poslednja izmena:
Pitanjce:
moja ima laznu trudnocu vec drugi put, pa su nam rekli il da se pari il sterilisanje. Ja ne bih htela da je sterilishem. E sad, kako bi se parila kako treba, mora da se prvo oceni koliko znam. Kako se to radi? Jel moze neko da mi objasni celu tu prichu?

Pitanjce:
moja ima laznu trudnocu vec drugi put, pa su nam rekli il da se pari il sterilisanje. Ja ne bih htela da je sterilishem. E sad, kako bi se parila kako treba, mora da se prvo oceni koliko znam. Kako se to radi? Jel moze neko da mi objasni celu tu prichu?

Mozes da je ocenis na dva nacina:

1. prijavis je na izlozbu( na izlozbi se pas ocenjuje tako sto se prijavljuje u odredjeni razred z\avisno od toga koliko je stara,pas se uvodi u ring gde joj sudija gleda zube i gradju uopste,sa psom se obidje krug ili nekoliko zavisi od sudije i postavi se u stav,ako u prvom krugu prodje dalje ceka da se zavrsi ocenjivanje svih razreda zenki pa opet sve iz pocetka) to kosta na Beogradskoj izlozbi 1200din

2. nazoves KSS i zakazes ocenjivanje psa kod njih u kancelariji ( tu pas ne moze dobiti vise od 5,ali je manje traumaticno za samog psa i vlasnika) to kosta,kada sam zadnji put zvala,4000din

Ali,ako je paris samo jednom ne znaci da ces izbeci kasnije lazne trudnoce. Recimo ja cu moju kuju sterilisati kad napuni 7 godina jer tad vise nece moci da se pari.

Poslednja izmena:
Pa znam, al zaista ne bih volela da je sterilishem. I ne kazem da bih je samo jednom parila... Videla bih kako to ide. Ona sad puno 2 godine, znachi taman. Ima super rodovnik. Jedino shto izgleda da nije najbolje gradjena. Izgleda debelo, iako ima 4,5 kile i 28cm. Mislim da joj je grudni kosh poveci... Ne znam.
Kolika je bitna ocena kada se dodje do parenja? Ja je ne bih parila kako bih prodavala kuchice, nego chisto zbog nje same a i volela bih da zadrzim jedno.

Da bi stenci dobili rodovnike oba roditelja moraju biti pozitivno ocenjeni. Ali ako ona ima samo 5 to ne umanjuje njenu vrednost,barem ne bi trebalo,jer smatram da svaki pravi odgaivac ne gleda samo ocene psa vec samog psa (u ovom slucaju to je vlasnik muzijaka).

Znaci da ako je ona kvalitetan pas ocena joj nece umanjiti kvalitet,barem bih ja tako na to gledala. Ocena ti u mnogome zavisi od raspolozenja sudije i njegovog ukusa,pa se meni desavalo da mog muzijaka na jednoj izlozbi sudija oceni samo odlican uz prigovor kako ima pretesku glavu,a na drugoj mu isti taj sudija da CACIB i BOB:whistling:

Back