Pariz

• Začetnik teme Začetnik teme P.S.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
peciva su masna, ali ukusna :D
nisu sva masna, ali uglavnom, ima raspamecujucih
a cena kafe je 3-8 evra, zavisno od mesta
prosecan rucak komplet oko 30 evra, mada ima i jeftinijih ponuda dnevnih jelovnika oko 20 evra
skupljih, naravno, uvek ima, opet zavisno lokacije :)

eto mene u parizu sredinom marta :mrgreen:
imam samo 4 dana, od kojih makar pola moram u shoping :zcepanje: vase preporuke ovde su mi mnogo znacile (hvala svima koliko vas ima), interesuje me par sitnica, tipa u kojim ulicama je najveci broj butika, kakva su peciva (:lol:), kakve su odokativne cene po bistroima, kaficima i td...
hvala :lol:

Ja sam išla prošle godina isto na 4 dana ali pošto smo išli na sve ekskurzije u gradu smo bili samo 1.5 dan :( Malo.... premalo.... ma i 1 mjesec je malo za Pariz :)

E sad Galerija Lafajet je nazaobilazna bar da se vidi ako ne da se kupuje, stvarno je jako interesantno. Na poslednjem spratu se nalazi restoran na principu samousluživanja i odlično je za ručak.
Nama su rekli da je parfimerija Sephora najpovoljnija za kupovinu parfema, ogromna je i nalazi se na Jelisejskim poljima. Ulazila sam ali nisam ništa kupila jer me mm čekao ispred a to me najviše nervira, kupovina na brzinu :roll:
U Latinskoj četvrti se najpovoljnije može ručati, ali to je ona varijanta giros na brzinu. Tu se mogu i pazariti povoljne krpice.

Ja nisam ništa kupovala jer nismo imali vremena i nisam htjela i to malo (1.5 dan) da potrošim po prodavnicama.
Ma uživajte, Pariz je divan, nadam se da će vas vrijeme poslužiti kao i nas :D

Od ekskurzija preporučujem Versaj jer je blizu i ide se samo na pola dana a vrijedi da se vidi.
Vožnja Senom meni ništa posebno bolje je to vrijeme iskoristiti u šetnji :)

I ja trazim agenciju koja vodi u Pariz za Uskrs.
Bio sam na Sajmu turizma i napravio selekciju.
Viva, Putnik, Klio ili Filip travel.
Kakva su vasa iskustva?
Idem sa porodicom i nemam nameru da sam organizujem put, smestaj i obilaske.

...hm...ja sam vec napravila rezervaciju hotela ali ovaj sajt nudi zaista prelepe hotele po izuzetno niskim cenama...jel neko slucajno koristio njihove usluge? Nije mi jasno zasto su toliko hoteli jeftiniji...

E idem i ja u Pariz uskoro... Sta je ovo svi idete u Pariz... Hocete mi reci sta jos mogu da obicem u Parizu pored onog standardnog Ajfelov toranj,Diznilend,Luvr....

...hm...ja sam vec napravila rezervaciju hotela ali ovaj sajt nudi zaista prelepe hotele po izuzetno niskim cenama...jel neko slucajno koristio njihove usluge? Nije mi jasno zasto su toliko hoteli jeftiniji...

...ja sam koristio i koristiccu...cene su im normalne, evropske, za ono shto se daje...a zato shto je Srbija bila u "gettu", navikla si da najmanja rupa na Kopaoniku koshta kao lux apartman u St. Moritz-u.

...ja sam koristio i koristiccu...cene su im normalne, evropske, za ono shto se daje...a zato shto je Srbija bila u "gettu", navikla si da najmanja rupa na Kopaoniku koshta kao lux apartman u St. Moritz-u.

...wow...kako nas narod odmah krene u napad:sad2:...nisam ja navikla na nasu ponudu, nikada nisam koristila usluge nasih agencija i oduvek sama organizujem svoja putovanja samo su cene ovde preniske i to me buni...Pet puta sam koristila usluge sajta Venere i uvek je sve bilo u najboljem redu a ovi hoteli na Venere sajtu imaju ili duplo visu cenu ili nemaju ukljucen dorucak koji se naplacuje oko 10 evra po coveku po danu...zato sam zbunjena, ne iz razloga straha od nepoznatog, jer ga nemam, vec ne vidim na sajtu gde je zackoljica pa rekoh mozda je neko video...neverovatno je da hotel koji preko Hotels.com, Venere, Bookig.com kosta 700 - 800 evra a putem ovog sajta 450evra sa ukljucenim doruckom...

E idem i ja u Pariz uskoro... Sta je ovo svi idete u Pariz... Hocete mi reci sta jos mogu da obicem u Parizu pored onog standardnog Ajfelov toranj,Diznilend,Luvr....

- 10 najvećih znamenitosto Pariza
Muzej Luvr ; muzej d´Orsay ; Ajfelova kula ; Notr Dam ; Sakreker ; Trijumfalna kapija ; Centar Žorž Pompidu ; Pantheon ; Sen Šapel ; Dom invalida.

Znači najbolje je ići po kvartovima i najlogičnije :)

Može se krenuti od Notr Dama, obići Gradsko ostrvo i ostrvo svetog Luja.
Znamenitosti: Notr dam, Sainte-Chapelle, Conciergie, cvjetna pijaca, Pont Neuf (novi most, naziv za najstariji sačuvani most u Parizu), palata pravde.
Odatle preko Latinske četvrti može se odmah posjetiti Pantheon i spustiti do Luksemburškog parka, malo se odmoriti i uživati :heart:

U blizini parka postoji RER stanica ali mi smo se vratili do Notr Dama laganom šetnjom i RER-om se prebacili do Ajfelovog tornja i sa te strane započeli našu šetnju kroz grad.
Iskoristili smo priliku da se odmah popnemo na Ajfelov toranj (malo smo čekali u redu), prošetali smo preko Marsovih polja do vojne škole, a zatim smo šetnju nastavili prema vrtu i platou Trokadero.
Odatle smo se uputili prema Triumfalnoj kapiji. Usput smo popili kafu i malo odmorili u baštici malog kafea gdje uglavnom Francuzi kafenišu.
Popeli smo se na vrh T. kapije i osmotrili Jelisejska polja kojim smo i nastavili da se spuštamo prema trgu Konkord.
Međutim na kraju Jelisejskih polja skrenuli smo preko mosta Aleksandra III i uputili se prema Domu invalida i Napoleonovoj grobnici (u kompleksu Doma invalida nalazi se Rodenov muzej pa ko želi i ima vremena može da ga posjeti)
Tu kod mosta se isto nalaze Grand Palais (izložbena hala) i Petit palais (mala palata), u Petit palais danas se nalazi muzej srednjovjekovne i renesansne umjetnosti.
To smo obišli za jedan dan.
Idući dan smo krenuli od muzeja Orsej pa do muzeja Luvr. Poslije Luvra prošetali smo kroz park Tiljeri i nastavili do trga Konkord. Malo smo fotografisali i od Konkorda se uputili prema operi. Usput smo prošli pored crkva La Madeleine i uz pomoć mape grada stigli pred operu (u operu je dozvoljen ulaz). Iza zgrade opere nalazi se čuvena galerija Lafajet.
Od galerije Lafajet smo krenuli prema trgu Vendom. Na centralnom dijelu trga nalazi se stub sa statuom Napoleona. U krugu trga Vendom je još i hotel Ric.

Jedan dio dana treba posvetiti Monmartu i Pigalu.
Naravno prvo će te posjetiti crkvu Sekreker, zatim može se posjetiti muzej Salvadora Dalija, muzej Monmarta, muzej erotike, trg Tertr, Mulen Ruž....usput uživati u uskim boemskim ulicama i kafeima :)

Ko ima dovoljno dana i vremena može otići i do La Defensa (poslovni i moderni dio Priza).
Ovaj dio grada je atrakcija sama po sebi sa zadivljujućim dostignućima moderne arhitekture u koju spada i velika kapija okružena umjetničkim djelima, fontanom i kafeima.

Pariz nudi za svakoga po nešto pa ide čak dotle da turistima na raspolaganju stoji i posjeta gradske kanalizacije :lol:
Ako imaš vremena možeš posjetiti Bulonjsku šumu (ali preko dana ;) ).

Monparnas koji sa svojih 209m visina dominira pejzažom južne strane i pruža spektakularan pogled. Na 5 min. od njega je još jedna atrakcija za turiste groblje Monparnas na kojem su sahranjeni veliki pisci Monpasan, Sartr, Simon de Bovar, Bodler i Semjuel Beket. Groblje je otvoreno od 8.30-17.30h svakog dana (ulaz slobodan :) )

Pored groblja Monparnas postoji i groblje Per Lašez i to je najposjećenije groblje na svijetu u velikoj mjeri zbog ljubitelja rok muzike koji ovdje dolaze iz svih djelova svijeta da bi vidjeli grob legendarnog pjevača grupe Dors Džima Morisona.
Na groblju je oko milion grobova i oko 70 000 grobnica među kojima se grobnice Šopena, Oskara Vajlda, Balzaka, Edit Pjaf, Molijera..... i mnogih drugih.
Groblje je otvoreno od 8 - 17.45 od ponedeljka do subote i od 9 - 17.45 nedeljom (ulaz slobodan).

Ma ima bezbroj stvari za vidjeti i obići ali je vremena uvijek jako malo i onda se od jurcanja izgubi uživanje.
Napravi spisak prioriteta i uživaj u čarobnom gradu :bye:

Nema na čemu.... drago mi je ako sam bar malo pomogla :cmok2:

I ja ti se puno zahvaljujem,ja u Pariz putujem u maju mesecu,takodje idem i u Amsterdam,pa me zbog parica zanima da li bi mogla da mi kazes cene nekih ulaznica,koliko kosta jedan prosecan rucak u Parizu,ili pak pice u nekom nocnom klubu.Izvini ako je oco puno,ako si raspolozena informisi me ..... hvala unapred. :)

I ja ti se puno zahvaljujem,ja u Pariz putujem u maju mesecu,takodje idem i u Amsterdam,pa me zbog parica zanima da li bi mogla da mi kazes cene nekih ulaznica,koliko kosta jedan prosecan rucak u Parizu,ili pak pice u nekom nocnom klubu.Izvini ako je oco puno,ako si raspolozena informisi me ..... hvala unapred. :)

Evo pokušala sam da prerovim punu fasciklu ´´suvenira´´ iz Pariza i da skupim neke informacije. Inače čuvam sve moguće ulaznica i brošure :roll:

Cijene se valjda nisu mijenjale od prošle godine.
Koliko znam ulaz u sve muzeje je slobodan prve nedelje u mjesecu ali da su i gužve ogromne. Mi to nismo zakačili ali ako budeš tamo da znaš.

- Muzej Luvr ulaz 9 evra
- Muzej Orsej ulaz 7.5 evra
Ajfelov toranj (karta za treći nivo) 13 evra Kada ideš na treći nivo prvo se izađe na drugom nivou pa se ponovo čeka lift za dalje. Moj dečko je odjednom shvatio da ima fobiju od visine pa nismo ni išli dalje od drugog nivoa :evil:
-Notrdam ulaz za zvonike 7 evra Penjanju uskim spiralnim stepenicama nikad kraja da sam mogla vratila bih se sa pola puta ali lijep je pogled i naravno čeka se red.
-Dom invalida 7 evra U cijenu je uključena posjeta Napoleonovoj grobnici i muzeju oružija, vojske kako god...
- Panteon 7 evra
- Sainte Chapelle 6 evra
- Triumfalna kapija 8 evra Sa vrha se pruža prelijep pogled na Jelisejska polja
- Sakreker 5 evra Za kupolu i kriptu Bazilika je otvorena od 06 - 23 h ali za posjetu kupole i kripte od 09.15 - 17.30 h

Eto toliko sam uspjela izvući iz neke svoje dokumentacije :)
Za Versaj se ne sjećam mislim da smo plaćali 25 evra ali mi smo išli organizovano, inače ulaz u vrtove se ne naplaćuje, samo u palatu. Jednostavno je i samostalno otići, postoji direktna RER linija do samog Versaja.
Vožnja brodićem je čini mi se bila 10 evra :think:

Što se tiče hrane i pića mi smo se uglavnom hranili u jeftinijoj varijanti. Već sam negdje spomenula da se u Latinskoj četvrti može jeftino ručati, giros je 2.5.-3 evra ako se ne varam. Ima dosta i kineskih restorančića brze hrane gdje smo plaćali 10 evra po osobi porciju hrane. Isto tako smo ručali na poslednjem spratu galerije Lafajet za nekih 15 evra po osobi.
Ako se još nečega sjetm pišem. Imam još neke brošure i tekstove što sam skupljala pa ću pregledati. :bye:

e dragi moji i drage moje - PU PRVA :lol:
ja se vratih iz pariza, puna sjajnih uspomena, a posto je pariz i te kako popularan medju nama forumasima, evo nekih mojih utisaka i mozda saveta za vas.
u parizu sam bila 4 dana, dakleM
dan 1.
iz sneznog beograda smo avionom jat airways-a odleteli za hladni pariz. let u proseku traje oko dva sata i 10 minuta, gore dole koji minut. stigli smo na cdg airport koji je oooogrooooman, ali fenomenalno obelezen. posto smo isli u sopstvenoj reziji, bez dosadnih vodica i ostalog, odmah smo se spustili do rer stanice gde smo kupili karte za voz i karte za metro. savet je da kupite odmah trodnevnu ili petodnevnu propusnicu za metro koja kosta oko 27 eura (petodnevna) po osobi, uz koju dobijate popust u mnogim muzejima. mi smo kroz citav pariz spartali metroom, vrlo je lako snaci se, sve je lepo obelezeno na karti, nema trika da se izgubite. nas maleni hotelcic je bio smesten ispod pigala, u ulici amsterdam. arhitekturom sve me je podsecalo na stari grad u beogradu, samo da nije gomile i gomile crnaca koji vas vracaju u realnost. cuvajte torbe i dzepove, moj savet :)
u hotelu smo se prijavili, bacili torbe u sobu i pravac ajfelov toranj :)
cekali smo i cupkali jedno sat u redu, dok nismo kupili karte jer plavusa nije kupila karte on-line :) ali je vredelo. cena je 13 eura po osobi za vrh, sa tim da mi i dalje nisu jasni ljudi koji odu do drugog nivoa a treci preskoce...pogled sa vrha je neopisiv i ne moze ga ni jedna slika docarati ali eto...

elem, na samom vrhu, ima sampanj bar, tako da mozete popiti i casicu sampanjca, po ceni od 10 eura, pa ko voli... :zcepanje: ja nisam volela :zcepanje:
posle ajfelovog tornja, presli smo peske do konkorda, tu popili kaficu i nastavili put dalje. metro nas je prevezao do opere koja je fenomenalno osvetljena.
na samim ulicama, metroima, ma svuda, zatecete ljude skitnice, koji spavaju gde stignu. ono sto me je zacudilo je da pasa lutalica nema, ali ljudi nazalost - da. :confused: tako smo ispred zgrade opere, na samim stepenicama videli nekog jadnika, sa gomilom kesa, kako spava u vreci... :neutral:
posle opere svratile smo do galerije la fajet koja ima bezobrazno visoke cene sa bezobrazno poznatim robnim markama. na popustima smo nasli parfeme (:roll:) koji su na tim akcijama neuporedivo jeftiniji nego kod nas. sve ostalo je neuporedivo skuplje :lol:
i tako prodje dan prvi :cool:

dan drugi...

posle dorucka smo zapucale pravo na champs-elysee :) izasle smo iz metroa u ugledali jedan od najlepsih evropskih bulevara. savet - radnje rade od 10 ujitru :lol: popili smo kafu u jednom od kafica na samom ulazu (6 eura kafa :lol:) i nastavile ka trijumfalnoj kapiji. usput, nema cega nema. disney store, gap, zara, luj viton, svarovski, mekdonald, pa malo prosjaka, pa beneton, boss, pa po koja lutalica, pa ulicni prodavci, ma haos... do trijumfalne kapije, svakom smo kupili po nesto, sebi najvise i zapucali pravac u metro :) na samu kapiju se nismo penjali, vetar je ubijao koliko je duvao, tako da... drugi put.
stigli smo do luvra. ljudi, ja kao alisa u zemlji cuda. ne znam gde pre da gledam. ulaz za muzej je 9 eura, kupuje se na jednom od punktova u unutrasnjosti "velike piramide". ja sam odmah otisla u deo gde je mona liza, jer sam znala da sve ne mogu obici ni za 5 dana, a kamoli za jedno dugacko popodne... :( ali, kontam, otici cu ponovo, nekad... ispred same mona lize, koja se zagonentno smesi iza debelog stakla je naravno i najveca guzva. stala, videla, slikala i eto. sad mi ostaje da procim taj someh :) u radnji sa suvenirima, kupila i poster pa cu skontati nekako.
ah da, sto se suvenira tice, crnci na ulici prodaju figure ajfelovog tornja. cenkajte se. cenkajte se do besvesti. ja sam kupila vekili toranj za 5 eura, u prodavnici na tornju identican kosta preko 40. :lol:
posle luvra, svratili smo do jednog malog restorana, preko puta samog muzeja, gde smo jeli fenomenalne francuske specijalitete, na koje kad pomislim, i dalje mi ide voda na usta, tj - balavim :zcepanje: zamislite, mali restorancic, sa malenim stocicima, lampama i crvenim abazurima, u pozadini se svira neki dzez.... mmmmmm.... :lol:
i to je bio dan drugi.

Back